Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βίκτορ Όρμπαν: Η προσπάθεια του ηγέτη της Ουγγαρίας να επαναφέρει το ποδόσφαιρο στις παλιές δόξες του!

Βίκτορ Όρμπαν: Η προσπάθεια του ηγέτη της Ουγγαρίας να επαναφέρει το ποδόσφαιρο στις παλιές δόξες του!

από Σωτήρης Μυκονίου

Ο Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί με διάφορα διαφανή και αδιαφανή μέσα να επαναφέρει το ποδόσφαιρο των Μαγυάρων στις παλιές του δόξες. Είναι όμως αυτή μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην συγκάλυψη άλλων ενεργειών του ή στοχεύει απλώς στην εκτόξευση του σπορ και της υπερηφάνειας των Ούγγρων;

Λένε πως ο εθισμός σε οποιοδήποτε πράγμα, καλό ή κακό, δεν είναι ποτέ θετικός. Πόσο μάλλον όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας και αυτή η κατάσταση μπορεί να θολώνει αρκετά την κρίση σου από την οποία επηρεάζονται οι αποφάσεις για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, έχει έναν διαφορετικό «εθισμό» από τους συνηθισμένους που απασχολούν τους πολιτικούς.

Είναι «μανιακός» θαυμαστής του ποδοσφαίρου. Κι αν ο χαρακτηρισμός σας φαίνεται υπερβολικός, αφήστε να σας εξηγήσω το γιατί δεν ισχύει αυτό. Το πρώτο του ταξίδι που έκανε όταν έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός στην Ουγγαρία (1998-2002) ήταν για να παρακολουθήσει από κοντά τον τελικό του Μουντιάλ το 1998 και έκτοτε δεν έχασε κανέναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ή Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμη, φαίνεται να παρακολουθεί έξι ποδοσφαιρικά παιχνίδια την ημέρα, δηλαδή να ξοδεύει περίπου δώδεκα ώρες, χρόνος αρκετά σημαντικός για έναν οικογενειάρχη πρωθυπουργό.

Όμως μακάρι να έμενε μόνο εκεί. Από την έναρξη της δεύτερης θητείας του έχει βαλθεί να επαναφέρει σε υψηλό επίπεδο το ουγγρικό ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας κάθε λογής μέσο. Έχει μάλιστα φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η ανάπτυξη αυτή του ποδοσφαίρου να «καπελώνει» οικονομικά άλλες σημαντικότερες ανάγκες του κράτους (παιδεία, υγεία κλπ.).

Είναι τα κίνητρά του τόσο αγαθά ή ακολουθεί την στρατηγική του…με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια;

Μαλντονάντο: Το σκάνδαλο πίσω από την ομάδα-μυστήριο της Ουρουγουάης

Ο οικισμός Φέλσκουτ και η ίδρυση της Ακαδημίας Πούσκας από τον Βίκτορ Όρμπαν!

Ο Βίκτορ Όρμπαν στο ολοκαίνουριο γήπεδο που έχτισε στον οικισμό Φέλσκουτ, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια!
Ο Βίκτορ Όρμπαν στο ολοκαίνουριο γήπεδο που έχτισε στον οικισμό Φέλσκουτ, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια!

Όταν ήταν νέος, ο Βίκτορ Όρμπαν έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παρ’ ότι είχε «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση την πρώτη περίοδο που έγινε πρωθυπουργός. Τότε αγωνίστηκε για την τοπική Φέλσκουτ, την ομάδα του ομώνυμου οικισμού των περίπου 1800 κατοίκων, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία.

Φαίνεται πώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε μία ευχάριστη σίγουρα παιδική ηλικία και συνδέθηκε άρρηκτα με το μέρος, το οποίο φρόντισε να ανταμείψει για τις ευχάριστες αναμνήσεις που του προσέφερε. Πώς το έκανε αυτό;

Αρχικά, ίδρυσε εκεί μια ομάδα που λεγόταν Ακαδημία Πούσκας και το όνομά της προερχόταν φυσικά από τον μεγαλύτερο Μαγυάρο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, Φέρεντς Πούσκας, τεράστια προσωπική αδυναμία του Βίκτορ Όρμπαν. Όμως, δεν έμεινε εκεί. Μέσα σ’ ένα χρόνο (2008-2009), το Φέλσκουτ έγινε ο οικισμός με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Ουγγαρία.

Η Πάντσο Αρένα!
Το γήπεδο-έργο τέχνης, που κατασκεύασε ο Βίκτορ Όρμπαν στο Φέλσκουτ!

Πολλά νέα κτήρια κατασκευάστηκαν, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και μία σιδηροδρομική γραμμή με ένα παραδοσιακό τραίνο. Όμως, το μεγαλύτερο έργο στην περιοχή ήταν η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ακαδημίας Πούσκας. Το 2014 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, που κόστισε 12.000.000€ και αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης. Αυτό, εκτός ότι απείχε λίγα μόνο βήματα από την εξοχική του κατοικία, έχει χωρητικότητα 3,8χιλ. θεατών, υπερδιπλάσια (!!) δηλαδή από τον πληθυσμό του συγκεκριμένου οικισμού. Φυσικά, υπάρχουν πολλά παράπονα για το συγκεκριμένο έργο, κυρίως για το οικονομικό κομμάτι, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι δεν είναι λογικό ένα τόσο ακριβό γήπεδο με τόσο μικρή χωρητικότητα να έγινε σ’ έναν οικισμό, που έχει τόσους λίγους μόνιμους κατοίκους.

Η Πάντσο Αρένα, όπως ονομάστηκε το γήπεδο, πήρε κι αυτή το όνομά της από την μεγάλη συμπάθεια του Βίκτορ Όρμπαν, τον Φέρενς Πούσκας, αφού «Πάντσο» ήταν το παρατσούκλι που είχε, όταν αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα περίεργα όμως δεν σταματούν εκεί για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας…

Το πολιτικό…αλισβερίσι στην Πάντσο Αρένα και το ΤΑΟ!

Ο Βίκτορ Όρμπαν στην Πάντσο Αρένα!
Ο Βίκτορ Όρμπαν στην Πάντσο Αρένα!

Πολλοί στην Ουγγαρία θεωρούν πως η Πάντσο Αρένα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γήπεδο. Πιστεύουν πως εκεί γίνεται όλο το πολιτικό «αλισβερίσι» της χώρας και όχι άδικα. Αν πάει κανείς στο πάρκινγκ του γηπέδου, θα παρατηρήσει πως υπάρχουν κάποιες κρατημένες θέσεις πάρκινγκ, οι οποίες ανήκουν στους Ούγγρους ολιγάρχες, που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Για του λόγου το αληθές…

Μία απ’ αυτές τις θέσεις, για παράδειγμα, ανήκει στον Ούγγρο μεγαλοτραπεζίτη Σάντορ Τσάνι. Ο κύριος αυτός είναι ιδιοκτήτης της OTP Bank, ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ανατολικής Ευρώπης. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην χώρα και και βασικός χορηγός του ουγγρικού πρωταθλήματος. Αυτό, βέβαια, ίσως να μην οφείλεται στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Βλέπετε, λόγω του πάθους του Βίκτορ Όρμπαν για το σπορ, αρκετοί επιχειρηματίες που ήθελαν να αποκτήσουν καλές σχέσεις με τον «άρχοντα» της χώρας προχώρησαν είτε στην αγορά κάποιας ομάδας είτε συμμετείχαν στο ΤΑΟ. Τι είναι αυτό;

Ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Όρμπαν μέσω του οποίου οι εταιρείες μπορούν να δίνουν ένα μέρος των κερδών τους για τον αθλητισμό και άλλες πολιτισμικές εκδηλώσεις με αντάλλαγμα φορο-ελαφρύνσεις. Φυσικά, τα χρήματα του ΤΑΟ καταλήγουν σχεδόν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, η Ακαδημία Πούσκας, που ίδρυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λαμβάνει 12εκ. ευρώ ετησίως από το ταμείο αυτό και οι υπόλοιπες ουγγρικές ομάδες λαμβάνουν επίσης μεγάλα ποσά.

Πέρα δηλαδή από τα γήπεδα που χτίστηκαν επί των ημερών της δεύτερης θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, τα οποία φτάνουν τα έξι (ΜΤΚ με 27εκ. ευρώ, Φερεντσβάρος με 63εκ. ευρώ, Ντρεμπρετσέν με 55εκ. ευρώ, Πάντσο Αρένα με 12εκ. ευρώ και Μεζοκόβεσντ), με αποκορύφωμα την Πούσκας Αρένα των 525εκ. ευρώ, το ποδόσφαιρο της χώρας λαμβάνει κι άλλα υπέρογκα ποσά από τα χρήματα των Ούγγρων φορολογούμενων. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις διάφορες ακαδημίες και ποδοσφαιρικές δομές που άνοιξαν ανά την επικράτεια της χώρας.

Φυσικά, αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους πολίτες του κράτους, που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πιο σημαντικούς τομείς σε αντιδιαστολή με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος που γίνεται στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο εξαιτίας της ισχυρής επιθυμίας του Βίκτορ Όρμπαν να επανέλθει το ποδόσφαιρο της χώρας στο επίπεδο που είχε τον καιρό του Πούσκας και της υπόλοιπης «χρυσής» γενιάς.

Πώληση Νιουκάστλ: Τα πεπραγμένα της βασιλικής οικογένειας απειλούν τη συμφωνία

Λόρεντς Μεσάρος: Το πολιτικό δημιούργημα του Βίκτορ Όρμπαν!

Ο Βίκτορ Όρμπαν με τον...προστατευόμενό του, Λόριντς Μεζάρος!
Ο Βίκτορ Όρμπαν με τον προστατευόμενό του, Λόρεντς Μεσάρος!

Μιας και μιλήσαμε για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην Πάντσο Αρένα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο σημαντικότερο εξ’ αυτών. Πρόκειται για τον πιο έμπιστο αυτή τη στιγμή συνεργάτη του Βίκτορ Όρμπαν και αποκλειστικό του δημιούργημα.

Ο λόγος για τον Λόρεντς Μεσάρος, νυν δήμαρχο του Φέλσκουτ και πρόεδρο της Ακαδημίας Πούσκας. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εισήλθε το 2010, που ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του Όρμπαν, στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας και μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να αυξήσει κατά δεκαπέντε φορές την προσωπική του περιουσία έχοντας παράλληλα στην κατοχή του περίπου 200 εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τώρα πως έφτασε εκεί ένας άνθρωπος που διατηρούσε πριν μια εταιρεία με οικονομικά προβλήματα είναι λίγο άξιο απορίας. Ας πούμε απλώς πως η εταιρεία του ”Mészáros & Mészáros Ltd” έγινε ισχυρός παίκτης στην κατασκευαστική αγορά εξαιτίας των συμβολαίων που έκλεινε με την κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Forbes.

Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος: ”That I have been able to come so far, God, luck and the person of Viktor Orbán have certainly played a role”, δηλαδή ”Στο ότι κατάφερα να φτάσω μέχρι εδώ, ο Θεός, η τύχη και ο Βίκτορ Όρμπαν έχουν σίγουρα παίξει έναν ρόλο”.

Να σημειωθεί ότι ο Λόρεντς Μεσάρος μαζί με τον Κροάτη επιχειρηματία Ιβάν Μέστροβιτς απέκτησαν τον Φεβρουάριο του 2016 την κροατική Όσιγιεκ, η οποία ταλανιζόταν από οικονομικά προβλήματα.

Οι βλέψεις του Βίκτορ Όρμπαν για το ποδόσφαιρο της χώρας

Ο Βίκτορ Όρμπαν με ποδοσφαιρική αμφίεση μετά από αγώνα!
Ο Βίκτορ Όρμπαν με ποδοσφαιρική αμφίεση μετά από αγώνα!

Θέλει ο Βίκτορ Όρμπαν να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο ως το…όπιο του λαού στην Ουγγαρία; Νομίζω πως η απάντηση είναι κάπου στην μέση. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι πραγματικά ένας μεγάλος θαυμαστής του αθλήματος, που έχει μεγάλη τρέλα για το σπορ. Επίσης, θεωρεί πως η κατάσταση που βρίσκεται το ποδόσφαιρο της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ηθικό των πολιτών της. Τι θέλω να πω μ’ αυτό.

Η μεγάλη επιτυχία που είχε γνωρίσει η ομάδα του Πούσκας τη δεκαετία του ’50 και του ’60 είχε δώσει τεράστια υπερηφάνεια στον ουγγρικό λαό, αφού τότε η χώρα διέθετε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Με την πτώση αυτής, ο Όρμπαν θεωρεί πως και οι Ούγγροι έχασαν ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής τους υπερηφάνειας, που μόνο η άνοδος του ίδιου του ποδοσφαίρου μπορεί να επαναφέρει, αγνοώντας τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν στα υδάτινα σπορ σαν χώρα, προφανώς λόγω της χαμηλής προβολής τους.

Έτσι, χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να φέρει χρήματα στο ποδόσφαιρο της χώρας είτε αυτά προέρχονται από κρατικά είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν πάλι οι ομάδες της να φέρουν επιτυχίες και να αρχίσουν οι Ούγγροι να αισθάνονται ξανά υπερήφανοι.

Όμως, ας μην ξεχνάμε για ποιον άνθρωπο μιλάμε. Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει βάλει δικούς του ανθρώπους σε όλα τα σημαντικά πόστα του κράτους, κυβερνάει με ένα άκρως αυταρχικό τρόπο και σίγουρα εγείρει αρκετά ερωτηματικά η πολιτική του απέναντι στους ολιγάρχες της χώρας. Γιατί από την προσπάθεια απόκρυψης των στοιχείων σχετικά με τα χρήματα που έμπαιναν στο ΤΑΟ από τους επιχειρηματίες μέχρι και την εκτόξευση του πλούτου πολλών εξ’ αυτών κατά τη διάρκεια της θητείας του λόγω συμφωνιών με το κράτος, υπάρχουν πολλά μελανά σημεία, που δύσκολα θα μπορούν να εξηγηθούν λογικά.

Καταλήγοντας, νομίζω πως σίγουρα ο Όρμπαν έχει μια αληθινή αγάπη για το ποδόσφαιρο και δη της χώρας του, ωστόσο δεν θα μου φαινόταν περίεργο να χρησιμοποιεί παράλληλα την άνοδό του για να καλύψει άλλα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο κράτος, όπως ο τρόπος διακυβέρνησής του, η κακή οικονομική κατάσταση των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων και οι βασικές ελλείψεις του κράτους σε σημαντικούς τομείς.

2 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

Μίλαν: Η «κατάρα» της φανέλας με το «9» - InTheZone.gr 15 Ιουλίου 2020 - 11:10

[…] Βίκτορ Όρμπαν: Η προσπάθεια του ηγέτη της Ουγγαρίας να … […]

Απάντηση
Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ εξόντωσε τους ρατσιστές της ''La Familia''! - InTheZone.gr 10 Ιανουαρίου 2021 - 13:00

[…] Δείτε επίσης: Βίκτορ Όρμπαν: Η προσπάθεια του ηγέτη της Ουγγαρίας να … […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram