Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και… δικαιώνεται!

Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και… δικαιώνεται!

από Σωτήρης Μυκονίου
Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και... δικαιώνεται!

Η έξυπνη και πρωτοποριακή απόφαση της Ουνιόν Σάντα Φε, τα πρώτα αποτελέσματα και οφέλη, αλλά και η μεγάλη σημασία που αποδεικνύεται στην πράξη πως έχει η δημιουργία ενός ισχυρού νομικού τμήματος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Η πρόοδος του ποδοσφαίρου τα τελευταία έτη είναι ραγδαία σε όλους τους τομείς ξεκινώντας από το αγωνιστικό κομμάτι και πηγαίνοντας εν συνεχεία σε όλους τους υπόλοιπους (διατροφή παικτών, εκγύμναση, εγκαταστάσεις, matchday experience κλπ.). Ένα κομμάτι που δεν είχε μέχρι πρόσφατα λάβει την δέουσα προσοχή ήταν αυτό του νομικού τμήματος των ομάδων και της γνώσης του αθλητικού νόμου.

Ένας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς τα κέρδη που μπορείς να έχεις, αλλά και τις «γκέλες» που μπορείς να γλιτώσεις αν έχεις ικανούς ανθρώπους στις θέσεις αυτές. Η ανάγκη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος για τις ομάδες ξεκίνησε από τις απλές καθημερινές ανάγκες τους κι έφτασε μέχρι και τις μεταγραφές, εκεί όπου γίνονται τα μεγαλύτερα μπερδέματα με ρήτρες, ποσοστά, μάνατζερ κλπ.

Αν σκεφτεί κανείς την σωρεία των υποθέσεων από κάθε χώρα που καταλήγουν στη FIFA και στο CAS για οικονομικές διαφορές ελέω μεταγραφών μπορεί να καταλάβει την ανάγκη να έχουν οι σύλλογοι ένα ισχυρό νομικό τμήμα, που να έχει την καλύτερη δυνατή γνώση του αθλητικού νόμου για να μπορεί να επιλύει τέτοιες καταστάσεις ή και να βοηθάει την ομάδα να μην μπλέκει καν σ’ αυτές.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο όταν πρόκειται για περιπτώσεις μεταγραφών από τη Νότιο Αμερική. Εκεί, τα πράγματα είναι πάντα πολύ μπερδεμένα. Μπορεί ένας παίκτης να παίζει σε μία ομάδα, αλλά να ανήκει ταυτόχρονα και σε άλλες, αλλά και σε ίδια πρόσωπα. Έτσι, δημιουργούνται πολλές φορές αντιδικίες με γνώμονα τι πρέπει να καρπωθεί ο καθένας από μία πώληση.

Έχοντας εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Ουνιόν Σάντα Φε αποφάσισε να αναβαθμίσει το νομικό της τμήμα με δικηγόρους που έχουν ειδίκευση στον αθλητικό νόμο με στόχο να δημιουργήσει μία ομάδα που θα είναι σε θέση να χειρίζεται με επιτυχία όλες αυτές τις δύσκολες υποθέσεις που μπορεί να προκύψουν, περιορίζοντας τα διαφυγόντα κέρδη της ομάδας, αλλά και τυχόν άστοχες κινήσεις.

Η δημιουργία ειδικού νομικού τμήματος με άριστη γνώση του αθλητικού νόμου

Λίγους μήνες νωρίτερα, η αργεντίνικη ομάδα προσέλαβε δύο νέους δικηγόρους στο νομικό της τμήμα με σκοπό την ενίσχυσή του. Πρόκειται για τους Κριστόμπαλ Α. Κασαγκράντε και Πάουλα Μαρίν. Και οι δύο είναι απόφοιτοι νομικής σχολής με ειδίκευση στον αθλητικό νόμο διδάσκοντάς τον μάλιστα και σε τμήματα μεταπτυχιακού επιπέδου του πανεπιστημίου της Σάντα Φε.

Με αυτούς στο τιμ της, η Ουνιόν Σάντα Φε στόχευε να συνδυάσει τις νίκες της στο γήπεδο με εκείνες στις δικαστικές αίθουσες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν κι αυτές με την σειρά τους μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ομάδα.

Διαβάστε ακόμη: DiMayor: Η πρώτη «πειρατική» Super League που έφερε τον Ντι Στέφανο στην Κολομβία

Οι πρώτες τους δύο νίκες για λογαριασμό της Ουνιόν Σάντα Φε

Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και... δικαιώνεται!
Ο Φράνκο Σολδάνο πανηγυρίζει με τα χρώματα της Μπόκα Τζούνιορς!

Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου τμήματος δεν άργησε να φανεί, αφού οι πρώτες δύο νίκες για την ομάδα ήρθαν γρήγορα. Πρόκειται για τις υποθέσεις των Πάμπλο Καλντερόν και Φράνκο Σολδάνο (ναι αυτού που ανήκει στον Ολυμπιακό).

Στην πρώτη περίπτωση η Ουνιόν Σάντα Φε έκανε μία αγωγή απέναντι στην Τζικαράλ Σέρκομπα από την Κόστα Ρίκα για τον Πάμπλο Καλντερόν. Αυτός και ο αδερφός του Φράνκο ανήκαν στις ακαδημίες της αργεντίνικης ομάδας, όμως ο Πάμπλο έμεινε ελεύθερος το 2019, αφού δεν μπόρεσε να πείσει τους ανθρώπους της πως αξίζει ένα νέο συμβόλαιο. Πήγε, λοιπόν, στην Τζιρακάλ από την Κόστα Ρίκα ως ελεύθερος και αγωνίστηκε εκεί για ένα χρόνο μέχρι να επιστρέψει στην Ουνιόν πέρυσι το καλοκαίρι. Το μεμπτό της υπόθεσης από την πλευρά της ομάδας της κεντρικής Αμερικής ήταν πως, ενώ υπέγραψε όντως τον παίκτη ως ελεύθερο και δεν χρειαζόταν να πληρώσει κάποιο ποσό στην αργεντίνικη ομάδα, αφού ο νεαρός δεν δεσμευόταν με συμβόλαιο, έπρεπε να καταβάλλει τα «τροφεία» του στην Ουνιόν Σάντα Φε, επειδή στην ομάδα της Κόστα Ρίκα υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και άρα θα έπρεπε να καταβληθεί ένα ποσό στην ομάδα που τον ανέδειξε, διότι αποκτήθηκε ελεύθερος και όχι με μεταγραφή από την Τζικαράλ.

Έτσι, η Ουνιόν Σάντα Φε έκανε την αγωγή και η FIFA, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, αποφάσισε πως έπρεπε η ομάδα από την Κόστα Ρίκα να καταβάλλει στους Αργεντίνους το ποσό των 50.000 δολαρίων.

Πάμε τώρα στην υπόθεση του Φράνκο Σολδάνο. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά και ελληνική ομάδα, αφού το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά τον δανεισμό του στην Μπόκα Τζόύνιορς από τον Ολυμπιακό. Βλέπετε οι «Xeneixes» απέκρυψαν από το TMS (Transfer Matching System) ότι ο δανειμός του από τους ερυθρόλευκους έγινε με ενοίκιο (η Μπόκα πλήρωσε 700.000€ σε δύο δόσεις).

Όταν, λοιπόν, αυτό έγινε γνωστό, η Ουνιόν Σάντα Φε «πάτησε» στο Solidarity Mechanism της FIFA, διεκδίκησε και καρπώθησε 15.000$ από την Μπόκα, αφού ο παίκτης πήρε μεταγραφή κατά την διάρκεια του συμβολαίου και ο εν λόγω νόμος ορίζει πως όλες οι ομάδες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή θα εισπράττουν ένα πολύ μικρό ποσό από αυτό που δίνεται από την ομάδα που θέλει να τον αποκτήσει, της τάξης του 5%.

Γι’ αυτό και η Μπόκα δεν θέλησε να καταχωρήσει το ενοίκιο που θα πλήρωνε στον Ολυμπιακό, αφού αν ο δανεισμός ήταν χωρίς ενοίκιο, η Ουνιόν Σάντα Φε δεν θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ο Santi_el_negro στο IntheZone.gr: «Ο Ντιέγκο και ο Λίο είναι πλέον… πολιτιστικοί εκπρόσωποι για την Αργεντινή»

Οι υποθέσεις των Πράτο και Παλάσιος που ακολουθούν

Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και... δικαιώνεται!
Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος με τα χρώματα της Ιντεπεντιέντε!

Πάμε τώρα στις δύο επόμενες υποθέσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι ειδικοί του νομικού τμήματος της Ουνιόν.

Πρώτα έχουμε αυτή του Λούκας Πράτο, όταν είχε πάει ως δανεικός από την Ρίβερ Πλέιτ στην Φέγενορντ για μισή χρονιά τον περσινό Γενάρη. Οι Ολλανδοί κατέβαλαν ενοίκιο 500 χιλ. ευρώ, το πέρασαν κανονικά στο TMS, όμως δεν κατέβαλαν ποτέ κάποιο ποσό στην Ουνιόν Σάντα Φε, η οποία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει χρήματα, όπως και θα πράξει, παρ’ ότι ο παίκτης έχει αγωνιστεί δανεικός σ’ αυτήν μόλις για έξι μήνες από τον Γενάρη του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Έπειτα έχουμε άλλη μία υπόθεση που εμπλέκεται ελληνική ομάδα κι αυτή τη φορά είναι κι εκείνη που πρέπει να πληρώσει. Ο λόγος για την μεταγραφή του Σεμπαστιάν Παλάσιος το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έφτασαν περίπου τα 2 εκ. ευρώ για να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή δίνοντας χρήματα τόσο στην Ιντεπεντιέντε, που αγωνιζόταν, όσο και στην Πατσούκα, η οποία είχε κι εκείνη ποσοστό των δικαιωμάτων του.

Τώρα, η Ουνιόν Σάντα Φε είναι έτοιμη να καταθέσει αγωγή στην FIFA για να ζητήσει πάλι το… μερτικό της βασιζόμενη στο Solidarity Mechanism της FIFA, αναγκάζοντάς τους «πράσινους» να της καταβάλλουν κάποιο μικρό ποσό, αν δικαιωθεί.

Και φυσικά η νέα νομική ομάδα της Ουνιόν Σάντα Φε δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;

Ήδη, η διοίκηση της αργεντίνικης ομάδας βλέπει αποτέλεσματα από την κίνηση την οποία αποφάσισε να κάνει. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για μία ομάδα, που τερμάτισε 14η στο αργεντίνικο πρωτάθλημα. Οι περισσότερες ομάδες στην θέση της θα αντιμετωπίζανε μία τέτοια πρωτοβουλία απλώς ως περιττό έξοδο, όμως, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η δημιουργία ενός νομικού τμήματος, που να παίζει στα… δάκτυλα το αθλητικό δίκαιο είναι κάτι που όχι απλά είναι πολύ χρήσιμο στο σημείο που έχει φτάσει πλέον το ποδόσφαιρο, αλλά και απαραίτητο για οποιαδήποτε ομάδα δεν θέλει να μείνει πίσω και να υποπίπτει σε νομικά λάθη, που μπορεί να της κοστίσουν πολύ.

Πηγή: ellitoral

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram