Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΙσπανία UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστικής ουτοπίας!

UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστικής ουτοπίας!

Τι μπορεί να συνδέει τον Άνσου Φάτι, τον νεαρότερο δήμαρχο στην ιστορία της Ισπανίας και τον Τσε Γκεβάρα; Στο σύγχρονο “γαλατικό χωριό” της Ιβηρικής, την περίφημη Μαριναλέδα, όλα είναι πιθανά.

Στο μυαλό πολλών, ο ορισμός της ουτοπίας είναι καθαρά υποκειμενικός και εμπίπτει στις προτιμήσεις, τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά του καθενός από εμάς. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας δεν είναι τίποτα παραπάνω από δημιούργημα της φαντασίας μας. Ή μήπως όχι;

Σίγουρα, οι κανόνες πάντα γονατίζουν μπροστά στις εξαιρέσεις τους, όμως πως είναι δυνατόν κάποιος εν έτει 2021 να συντηρήσει μια κοινωνία ανθρώπων σε “φούσκα” κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας, δίχως να ανησυχεί για την… βελόνα του καπιταλισμού; Να σας συστήσουμε το σύγχρονο γαλατικό χωριό, ή αλλιώς, την Μαριναλέδα.

Κρυμμένη στο κέντρο της Ανδαλουσίας, περίπου 100χλμ μακριά από την Μάλαγα, αυτή η μικρή κωμόπολη των μόλις 3.500 κατοίκων έχει αποφασίσει να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Ή αλλιώς, εκείνο που σχεδίασε για χάρη της ο “Ρομπέν των δασών της Ανδαλουσίας”, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο. Όταν εξελέγη δήμαρχος το 1979, σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Γκορντίγιο έγινε ο νεαρότερος με τέτοια θέση εξουσίας στην Ισπανία. Ο τρόπος όμως που χρησιμοποίησε αυτή την εξουσία, διαφέρει από τα πρότυπα της τότε εποχής.

Με τα κατάλυπα της ηγεμονίας του Φράνκο να είναι πέρα για πέρα υπαρκτά, παρά την απουσία του ίδιου του “δημιουργού”, αυτό το μικρό χωριό της Ανδαλουσίας κατάλαβε πως το μέλλον του μόνο ευοίωνο δεν θα είναι με τις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς τα στρέμματα γης, που ουσιαστικά συντηρούσαν τον πληθυσμό, άνηκαν σε μεγάλους γαιοκτήμονες.

Το 1986, οι αγώνες χρόνων, κυρίως από πλευράς γυναικών, έπιασαν τόπο. Μια έκταση 12.000 στρεμάτων πέρασε στα χέρια του λαού, ο οποίος, με τον Γκορντίγιο σε ηγετικό ρόλο, ίδρυσε έναν συναιτερισμό. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, η Μαριναλέδα βρίσκεται σε φαύλο κύκλο ευημερίας, χάρη σ’ αυτόν.

Οι συνέταιροι, όσοι δηλαδή εργάζονται στον συνεταιρισμό, περίπου 2.700 άτομα, δουλεύουν 6,5 ώρες την ημέρα, από Δευτέρα έως Σάββατο (δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα) και λαμβάνουν όλοι τον ίδιο μισθό (1.200 ευρώ), ανεξαρτήτως εργασίας. Τα προϊόντα, που παράγουν όπως ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές, συσκευάζονται σε ένα μικρό εργοστάσιο που βρίσκεται στη μέση του χωριού και πωλούνται, κατά κόρον εντός Ισπανίας. Τα έσοδα δεν τα μοιράζονται, αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του

Όλα αυτά, με ένα οικονομικό μοντέλο που επιτρέπει την πλήρη καταβολή των μισθών, ακόμα και σε εποχές μηδαμινών εσόδων. «Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια, πολλές ιδέες. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά το χρήμα», τονίζει ο Γκορντίγιο.

Δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να περιμένει λιγότερα από έναν δήμαρχο που το 2012 είχε οργανώσει επιδρομές σε σουπερμάρκετ, αρπάζοντας προϊόντα όπως ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, γάλα και ελαιόλαδο, τα οποία και δόθηκαν σε τράπεζες τροφίμων. «Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να φάνε και στον 21ο αιώνα, αυτό είναι ντροπή. Το φαγητό είναι δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτό», υπογραμμίζε.

Πέραν όμως από τα βασικά αγαθά, πως απαντώνται τα πιο πρακτικά ερωτήματα; Αν για παράδειγμα, κάποιος πάρει το αεροπλάνο με προορισμό την Μαριναλέδα, που θα στεγαστεί; Το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού είναι μηδαμινό, καθώς τα υλικά και οι ειδικευόμενοι εργάτες παρέχονται από τις τοπικές αρχές. Το μόνο αντίτιμο είναι ένα “ενοίκιο” της τάξης των 15 μόλις ευρώ μηνιαίως. Βέβαια, εδώ υπάρχεις ένας απαράβατος όρος. Κανένα σπίτι που χτίζεται δεν μπορεί αργότερα να πουληθεί από τον ιδιοκτητή με σκοπό το προσωπικό του όφελος.

Όπως ήδη θα καταλάβατε μέχρι τώρα, η ανεργία δεν αποτελεί πρόβλημα σε αυτή την σουρεαλιστική ουτοπία. Όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί, κατά την δεκαετία του ’70, μέχρι και την εξέγερση που αναφέραμε παραπάνω, η ανεργία στην περιοχή άγγιζε το 60%, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού εξειδικευόταν σε γεωργικές εργασίες που ήταν ήδη καπαρωμένες στις μειωμένες θέσεις που προσέφεραν οι γαιοκτήμονες. Σήμερα, το ποσοστό αυτό “αγγίζει” το απόλυτο μηδέν, καθώς το οικονομικό μοντέλο επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί, να εργαστεί. Not bad at all, εκτός αν είσαι παπάς ή αστυνομικός, καθώς ο δήμαρχος θεωρεί αμφότερα είναι μια περιττή σπατάλη!

Μια ποδοσφαιρική ομάδα με χορηγό την… ειρήνη

Βέβαια, τι σόι αθλητικό σάιτ θα ήμασταν αν δεν καταπιανόμασταν με το αντικείμενο μας σε κάθε πιθανή και απίθανη όπως φαίνεται, ευκαιρία. Η ομάδα και καμάρι της περιοχής, με τον ομώνυμη ονομασία, δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Με έτος ίδρυσης το 1986, η Μαριναλένα πέρασε ουκ ολίγες κρίσεις ελέω έλλειψης χρηματοδότησης, μιας και όπως ήδη θα καταλάβατε, στο γήπεδο της περιοχής οι πινακίδες των χορηγών έχουν αντικατασταθεί από αφίσες του Τσε Γκεβάρα και graffiti υπέρ της ειρήνης.

Προφανώς, αυτό το άκρως ρομαντικό μοντέλο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στην σύγχρονη εποχή. Παρόλα αυτά, το 2009 η ομάδα της Μαλιναλέδα έφτασε ακόμα και να μάχεται για την άνοδο της στην τρίτη εθνική κατηγορία, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, απέναντι σε ομάδες όπως η Λας Πάλμας και η Κάντιθ. Δυστυχώς, μετά από δύο χρόνια υποβιβάστηκε και το 2014 δήλωσε πτώχευση και αποχώρησε από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, προτού επιστρέψει στο προσκήνιο το 2017, αγωνιζόμενη πλέον στην 8η κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, ή αλλιώς… Γ’ τοπικό.

Όσον αφορά δε την φετινή σεζόν, η Μαριναλέδα βρίσκεται στην πρότελευταια θέση της τρίτης τοπικής κατηγορίας της Ανδαλουσίας, μετρώντας εννέα πόντους μετά από 12 αγωνιστικές (2Ν-3Ι-7Η).

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι νίκες είναι είδος υπό εξαφάνιση, ένας αγώνας στο “Jornalero” είναι από μόνος του μια εμπειρία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μηδαμινή περίφραξη και κανένα απόλυτως ίχνος αστυνομίας ή ακόμα και σεκιούριτι, καθώς ο μόνος που είθισται να φοράει την ανάλογη στολή, είναι ο… καμεραμάν!

Προφανώς, το ερασιτεχνικό επίπεδο του συλλόγου δεν μπορεί να προσελκύσει ονόματα αξία σχολιασμού, ωστόσο θέλοντας και μη, η μικρή αυτή κωμόπολη συνδέεται με την στρογγυλή θεά ακόμα και στα μεγάλα σαλόνια του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αυτό συμβαίνει γιατί στην Μαριναλέδα μεγάλωσε ο νυν φέρελπις της Μπαρτσελόνα, Άνσου Φάτι!

Ο Άνσου Φάτι, μαζί με τον δήμαρχο της Μαριναλέδα.

Ο νεαρός, γεννημένος στην Γουινέα, μετακόμισε στην Μαριναλέδα δίχως τον πατέρα του, όμως η οικογένεια του κατάφερε να ενωθεί, χάρη στην παρέμβαση του Γκορντίγιο, ο οποίος κάλυψε όλα τα οικομονικά έξοδα. Ο Φάτι προφανώς δεν ξέχασε τον τόπο στον οποίον έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Ιβηρική χερσόνησο, ωστόσο παραμένει ολίγον τι ειρωνικό το γεγονός πως ο διασημότερος πολίτης της Μαριναλέδα ζει πλέον μια ζωή ακριβώς αντίθετη με τα πρότυπα που πρεσβεύει η μικρή αυτή ουτοπία στο κέντρο της Ανδαλουσίας.

Το πρώτο δελτίο του νυν σταρ της Μπαρτσελόνα

Εν κατακλείδι, μακριά από κάθε ειδούς πολιτική πεποίθηση και γνώμη για τις πρακτικές του Γκορντίγιο και του κομμουνισμού γενικότερα, η Μαριναλέδα προσφέρει μια πρώτης τάξεως για έρευνα σε στοιχεία της ανθρώπινης κοινωνίας που μπορούν εύκολα να διαγραφούν μπροστά στο φάσμα του σκληρού καπιταλισμού. Ή στην χειρότερη, σου δίνει την δυνατότητα να το παίξεις έξυπνος στην παρέα σου, ή να βρεις νέο αγαπημένο save στο Football Manager.

5 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

5 Σχόλια

Ντούσαν Βλάχοβιτς και Άρσεναλ: Μια αμφίδρομη αναγκαιότητα... - InTheZone.gr 14 January 2022 - 11:03

[…] UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστι… […]

Απάντηση
Ανζί Μαχατσκαλά: Μια ιστορία ρωσικής παντοδυναμίας που κατέληξε σε τραγωδία - InTheZone.gr 21 January 2022 - 15:04

[…] UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστι… […]

Απάντηση
Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκόλιες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί - InTheZone.gr 30 January 2022 - 13:02

[…] Διαβάστε ακόμη: UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστι… […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram