Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΕλλάδα Super League | Είναι αλλιώς να είσαι σπίτι! (ή και όχι)

Super League | Είναι αλλιώς να είσαι σπίτι! (ή και όχι)

από Γιάννης Γιανναράκης

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Αγιά Σοφιά και μια ματιά στο μακρινό ή και όχι τόσο παρελθόν μας θυμίζει τι έπραξαν οι μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν πρωτομπήκαν, ή και επέστρεψαν μια και καλή στο “σπίτι” τους!

Η ΑΕΚ έβαλε τέλος στην δίκη της, ατελείωτη προσφυγιά, επιστρέφοντας επιτέλους στο μέρος όπου ανήκει, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στην OPAP Arena, οι κιτρινόμαυροι ένιωσαν μετά από χρόνια την ζεστασιά της έδρας τους, κάτι που, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους, αγνοούσαν εδώ και 19 ολόκληρα χρόνια.

Αλήθεια όμως, τι συνέβη όταν οι “μεγάλοι” του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν μπήκαν για πρώτη και όχι μόνο φορά στο δικό τους “σπίτι”; Κατά πόσο η δύναμη της νεοσύστατης έδρας επηρέασε τα τεκταινόμενα της σεζόν τους; Ώρα να μάθουμε.

2004/05 – Ολυμπιακός – Γέωργιος Καραϊσκάκης

Μέχρι και το 2004, ο Ολυμπιακός διένυσε μια δεκαετία συνεχών αλλαγών, όσον αφορά την έδρα του. Από την φυσική του έδρα στο Φάληρο, στα μεγάλα ευρωπαϊκά βράδια στο ΟΑΚΑ, μέχρι και την προσωρινή διαμονή στην Ριζούπολη, έως ότου ολοκληρώθει η πλήρης ανακατασκευή του “σπιτιού” του.

Το νεόδμητο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ολοκληρώθηκε μόλις 10 πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και φιλοξένησε 11 παιχνίδια του τουρνουά. Έκτοτε, αποτελεί την έδρα των Πειραιώτων, πολλοί φίλοι εκ των οποίων παραυρέθηκαν στην κατεδάφιση του προηγούμενου, μην μπορώντας να διανοηθούν πως θα έβλεπαν στην θέση του ένα υπερσύγχρονο γήπεδο σε διάστημα 14 μηνών!

Ο Ολυμπιακός έδωσε τον πρώτο του επίσημο αγώνα στο νέο του γήπεδο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2004, όταν και επιβλήθηκε της Καλλιθέας με 2-1, ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη ήρθε μόλις λίγες μέρες αργότερα, κόντρα στην Λίβερπουλ.

Οι ερυθρόλευκοι παρέταξαν στο “παλάτι” τους μια από τις πληρέστερες εκδόσεις τους, καθώς στο ρόστερ υπήρχαν μεταξύ άλλων οι Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Νικοπολίδης και Σούρερ. Μάλιστα, μια ματιά στα πεπραγμένα της χρονιάς αποδεικνύει πως ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε όσο λίγοι από την αύρα του νέου του γηπέδου.

Παρέμεινε αήττητος στις εγχώριες διοργανώσεις, κερδίζοντας το πρωτάθλημα με έναν πόντο διαφορά από τον Παναθηναϊκό, ενώ η μοναδική “άλωση” της έδρας του ήρθε από την Νιούκαστλ, στην φάση των “16” του Κυπέλλου UEFA!

Μέχρι τότε, οι ερυθρόλευκοι μετρούσαν 4 σερί εντός έδρας νίκες κόντρα σε Λίβερπουλ, Μονακό, Λα Κορούνια και Σοσό, με το ίδιο ακριβώς σκορ (1-0)!

2001/2002 – Παναθηναϊκός – Απόστολος Νικολαΐδης

Προφανώς, η έδρα του Τριφυλλιού ούτε χτίστηκε, ούτε ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στον 21ο αιώνα. Άλλωστε, οι Πράσινοι κινούν ήδη τις διαδικασίες για την ανέγερση του νέου τους γηπέδου στο Βοτανικό. Η χρονιά που θα εξετάσουμε σήμερα ωστόσο, είναι εκείνη της μεγάλης -και μάλλον αναγκαστικής- επιστροφής στην Λεωφόρο.

Εν έτη 2001, το ΟΑΚΑ ανακαινίζεται ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου και θα απογειώθει την επόμενη τριετία, με σημείο αναφοράς τον εξαιρετικό ελληνικό κορμό του. Την σεζόν 2001/02 το Τριφύλλι τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, μόλις τρεις βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ενώ μέτρησε μόλις μια ήττα στο “κάστρο” του, στις 9 Δεκεμβρίου από τον ΠΑΟΚ.

Έκει όπου οι Πράσινοι παρέμειναν αήττητοι εντός έδρας ήταν στο… Champions League. Στην αξέχαστη πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά, επιβλήθηκαν κατά σειρά στον πρώτο όμιλο των Μαγιόρκα (2-0), Άρσεναλ (1-0) και Σάλκε (2-0), ενώ στο group των “16” νίκησαν την Σπάρτα Πράγας (2-0) και ήρθαν ισόπαλοι με Πόρτο (0-0) και Ρεάλ Μαδρίτης (2-2).

Ακόμα και στην οκτάδα, κατάφεραν να επικρατήσουν της Μπαρτσελόνα (1-0), προτού χάσουν στο… χιλιοστό την προκρίση στο Καμπ Νου, όπου και ηττήθηκαν με 3-1 από τους Μπλαουγκράνα.

1979/80 – Άρης – Κλεάνθης Βικελίδης

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι κι εδώ, ο Άρης δεν πρωτομπήκε στο γηπεδό του το 1979, αλλά το μακρινό 1951, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλητής… Θεσσαλονίκης, μιας και τότε τα πρωταθλήματα χωρίζονταν ανάλογα με τις τοπικές ΕΠΣ!

Αυτό που άλλαξε λίγο πριν το 1980, όταν και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα απέκτησε επαγγελματική υπόσταση, ήταν και η ολοκλήρωση του Χαριλάου, μετά το χτίσιμο της Θύρας 3, που εκτόξευσε την χωρητικότητα του γηπέδου στις 27.000 θέσεις, ενώ τον Μάρτιο του 1979, 27.500 φίλαθλοι παρακολούθησαν το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΑΕΚ.

Την χρονιά που καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Γκάλης, ο Άρης γνωρίζει την σπουδαία ευρωπαϊκή καταξίωση, όταν στο πλαίσιο του Κύπελλου UEFA ρίχνει στο καναβάτσο Περούτζια και Μπενφίκα, προτού αποκλειστεί από την γαλλική Σεντ-Ετιέν. Μάλιστα, την ίδια χρονιά φτάνει πιο κοντά από ποτέ στο πολυπόθητο πρωτάθλημα, καθώς χάνει ιστορική ευκαιρία στο μπαράζ τίτλου με τον Ολυμπιακό στο Βόλο.

1959/60 – ΠΑΟΚ – Τούμπα

Από την ανέγερση του μέχρι και σήμερα, το γήπεδο του ΠΑΟΚ έχει περάσει από πολλές φάσεις, δίχως όμως να έχει γνωρίσει κάποια τρομερή αναπροσαρμογή. Το στάδιο που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, παρά την πρωτογενή του μορφή, φιλοξενούσε 20.000 θεατές, αριθμός που έφτασε μέχρι και τους 45.000, πριν την τραγωδία της Θύρας 7 το 1981, όταν τα γήπεδα στην Ελλάδα άλλαξαν κατά πολύ τις προδιαγραφές ασφαλείας τους, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση της χωρητικότητας.

Αν εξαιρέσουμε την τοποθέτηση του σκέπαστρου στις θύρες 1-3, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή που να δικαιολογεί την τοποθέτηση της περιόδου πιο κοντά στο παρόν, οπότε πρακτικά, μέχρι και την ανέγερση της Νέας Τούμπας, ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται σε μια μετεξέλιξη του γηπέδου που τον στεγάζει από το 1959!

Τότε, ο Δικέφαλος του Βορρά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την καίρια αναβάθμιση του, τερματίζοντας έβδομος στο πρωτάθλημα, 20 ολόκληρους πόντους πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Αν κάτι μπορεί να προσδώσει μια γλυκόπικρη γεύση σε αυτή την σεζόν, είναι πως άφησε ακριβώς πίσω του τον Άρη, μετά από αγώνα μπαράζ.

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram