Το στάδιο Λουσαΐλ των 86.000 θέσεων είναι αυτό που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη χωρητικότητά του, παραμένει μόλις το 7ο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου.
Μια… γηπεδάρα στην πόλη του μέλλοντος
Μόλις πριν από λίγες μέρες, το στάδιο Λουσαΐλ των 86.000 θέσεων, έκανε… εγκαίνια με ένα φιλικό αγώνα μεταξύ Ζαμάλεκ και Αλ Χιλάλ, τον οποίο μάλιστα κέρδισαν οι Σαουδάραβες. Αυτό ήταν και το πρώτο event που διοργανώθηκε στο νεόκτιστο γήπεδο της πόλης Λουσαΐλ του Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στις 18 του ερχόμενου Δεκέμβρη.
Γιατί όμως έχω αποκαλέσει το Λουσαΐλ την πόλη του μέλλοντος; Γιατί έτσι είναι!

Στην ουσία, είναι μια πόλη χτισμένη στη… μέση του πουθενά. Άλλωστε το όνομά της στην αραβική γλώσσα (Al Wassail), σημαίνει, «το άνθος που φυτρώνει όμορφα». Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειότερα της πρωτεύουσας Ντόχα κι άρχισε να χτίζεται πριν από λίγα χρόνια. Εκεί υπάρχει ένα επιχειρηματικό κέντρο, μια λιμνοθάλασσα, τέσσερα νησιά, δύο μαρίνες, ισάριθμα γήπεδα γκολφ, ένα εμπορικό κέντρο, ένα νοσοκομείο, πύργοι που φιλοξενούν εταιρείες, ένας ζωολογικός κήπος και κατοικίες που θα στεγάσουν 250.000 ανθρώπους. Η πόλη αυτή αποτελεί πλάνο της κυβέρνησης του Κατάρ που κατασκευάζει την πόλη Λουσαΐλ από το μηδέν, έκτασης 72.520 τ.χλμ., σε μια τεράστια αμμώδη ακτογραμμή που βρέχεται από τον Περσικό κόλπο.
Κάτοικοι και επισκέπτες θα μετακινούνται με τρενάκια και θαλάσσια ταξί, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο για τους πεζούς. Και φυσικά όλα τα συστήματα μετακίνησης και ενέργειας θα ελέγχονται μέσω υπολογιστών, γεγονός που θα χαρίσει στη νεοσύστατη Λουσαΐλ και το χαρακτηρισμό της «έξυπνης» πόλης, καθώς έτσι θα διαχειρίζεται το κυκλοφοριακό της αλλά και τη μεταβολή του καιρού της αυτόματα.
Το 7ο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου και το top 10.

Με χωρητικότητα 86.000 θέσεων, το στάδιο Λουσαΐλ καταλαμβάνει την 7η θέση, μεταξύ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών γηπέδων του κόσμου. Κάτι που μου φάνηκε παράξενο καθώς δεν μπορούσα να σκεφτώ, πάνω από δύο γήπεδα που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα τη σήμερον ημέρα. Κι όμως.
Ας δούμε αναλυτικά το top 10 ξεκινώντας αντίστροφα:
*Αναφέρω αποκλειστικά γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούνται για ποδοσφαιρικούς αγώνες κι όχι εκείνα που παίζεται κρίκετ, ράγκμπι ή κάποιο άλλο άθλημα.
10) Εθνικό στάδιο της Τζακάρτα – Χωρητικότητας 82.000 θέσεων

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας και άνοιξε τις πύλες του, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Ο σχεδιασμός προέβλεπε εγκαίνια τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά λόγω έξαρσης του κορωνοΐού στη χώρα, πήγε πίσω.
Έχει πτυσσόμενη οροφή και έχει προφανώς κατασκευαστεί στα στάνταρ της FIFA. Διαθέτει σουίτες, εστιατόρια αλλά και μία πεζογέφυρα που συνδέει το γήπεδο με το πάρκο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Στο γήπεδο αγωνίζεται η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ινδονησίας αλλά και η Περσία Τζακάρτα, ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.
9) Στάδιο Άκορ – Χωρητικότητας 84.000 θέσεων

Είναι το Ολυμπιακό στάδιο της Αυστραλίας, το οποίο προσφάτως άλλαξε το όνομά του σε Άκορ λόγω χορηγίας. Βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας στη νοτιοανατολική Αυστραλία και χτίστηκε για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.
Αρχικά, χωρούσε 115.000 θεατές αλλά το 2001, έγιναν εργασίες στο γήπεδο έτσι ώστε να μειώσουν τις θέσεις λόγω το ότι τα υψηλότερα διαζώματα δεν είχαν καθόλου καλή οπτική με το γήπεδο. Το 2015, προστέθηκε πτυσσόμενη οροφή ενώ από το 2003 και μετά έχει και πτυσσόμενες καρέκλες, οι οποίες ανοίγουν ανάλογα με το γεγονός.
Χρησιμοποιείται από την ποδοσφαιρική ομάδα του Σίδνεϊ, τις Εθνικές Αυστραλίας αντρών και γυναικών αλλά και για αγώνες ράγκμπι, κρίκετ και αυστραλιανού ποδοσφαίρου.
8) Στάδιο Σολτ Λέικ – Χωρητικότητας 85.000 θέσεων

Όχι δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ αλλά στην Ινδία και συγκεκριμένα στην Καλκούτα της δυτικής Μπενγκάλι. Το πλήρες όνομα τού γηπέδου είναι: Βιβεκανάντα Γιούμπα Μπαράτι Κριρανγκάν. Όπως αντιλαμβάνεστε, το Σολτ Λέικ είναι πιο εύκολο.
Πριν την ανακαίνισή του το 2011, είχε χωρητικότητα 120.000 θέσεων, κάνοντάς το, το μεγαλύτερο στον κόσμο αλλά αποφασίστηκε να μειωθεί στις 85.000 για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, το 1997 για έναν αγώνα κρίκετ, μαζεύτηκαν παραπάνω από 131.000 άνθρωποι, οι οποίοι στέκονταν ακόμα και στα πλαϊνά του γηπέδου.
Άνοιξε για πρώτη φορά το 1984 κι έχει δεχθεί τρεις ανακαινίσεις, οι οποίες το έχουν μετατρέψει σε ένα πλήρως σύγχρονο γήπεδο.
Από την αρχή, φιλοξενεί την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ινδίας αλλά και αγώνες κρίκετ.
7) Στάδιο Μποργκ Ελ Αράμπ – Χωρητικότητας 86.000 θέσεων (Μαζί με το στάδιο Λουσαΐλ)

Βρίσκεται στην Αίγυπτο, στην έρημο μεταξύ Καΐρου και Αλεξάνδρειας, 10 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Μποργκ Ελ Αράμπ. Έχει στίβο, χώρο για τους δημοσιογράφους χωρητικότητας 300 ατόμων, ξενοδοχείο που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 200 ανθρώπους αλλά και πάρκινγκ που χωράει μέχρι και 5000 αυτοκίνητα.
Αρχικά, σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, σε περίπτωση που αναλάμβανε τη διοργάνωση η Αίγυπτος, κάτι που όμως δεν συνέβη. Ωστόσο, οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά και άνοιξε επίσημα το 2009.
Χρησιμοποιείται για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αιγύπτου αλλά και τις Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί και Σμούχα.
6) Εθνικό στάδιο Μπουκίτ Τζαλίλ – Χωρητικότητας 87.411 θέσεων

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ. Χτίστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τους Αγώνες Κοινοπολιτείας το 1998 κι έκτοτε αποτελεί ένα από τα «στολίδια» της νοτιοανατολικής Ασίας.
Άνοιξε επίσημα το 1995 (84.000 θέσεις) κι έγινε επέκταση του γηπέδου τρία χρόνια μετά. Διαθέτει στίβο, σουίτες αλλά και δικό του στούντιο που εξυπηρετεί τηλεοπτικούς σκοπούς.
Φιλοξενεί την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μαλαισίας αλλά και την ομάδα ράγκμπι της πόλης, τη Βάλκε.
5) Στάδιο Αζτέκα – Χωρητικότητας 87.523 θέσεων

Το γνωστό σε όλους μας στάδιο Αζτέκα βρίσκεται στην περιοχή Τιαλπάν της Πόλης του Μεξικού στο Μεξικό. Το χωρίζουν πάνω από 2 χιλιόμετρα απόσταση από το επίπεδο της θάλασσας και είναι το μεγαλύτερο στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Είναι το μοναδικό που έχει φιλοξενήσει δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ αναμένεται να διεξαχθούν αγώνες και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Επίσης, ήταν το γήπεδο στο οποίο ο Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε το «Χέρι του Θεού» και σημείωσε το «Γκολ του Αιώνα».
Άνοιξε τον Μάιο του 1966, έχει δεχθεί τέσσερις ανακαινίσεις και έχουν τραγουδήσει live από τον Μάικλ Τζάκσον και τον Πολ Μακάρτνεϊ ως τη Σακίρα και τους U2.
Παραδόξως, το ρεκόρ χωρητικότητας του γηπέδου, κατέχει ένας αγώνας πυγμαχίας. Πριν οι θέσεις του γηπέδου μειωθούν με τις ανακαινίσεις, αρχικά χωρούσε σχεδόν 110.000 θεατές αλλά στον αγώνα μεταξύ του Μεξικανού Χούλιο Σέσαρ Τσάβες και του Αμερικανού Γκρεγκ Χάουγκεν, μαζεύτηκαν σχεδόν 133 χιλιάδες θεατές το 1993.
Πλέον χρησιμοποιείται από την Κλουμπ Αμέρικα, την Κρουζ Αζούλ και την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Μεξικού.
4) Γουέμπλεϊ – Χωρητικότητας 91.000 θέσεων

Το πρώτο ευρωπαϊκό γήπεδο, το βρίσκουμε στην τέταρτη θέση και δεν είναι άλλο από το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Αποτελεί τη νέα και ανανεωμένη έκδοση, καθώς το παλιό Γουέμπλεϊ χτίστηκε το 1923 και γκρεμίστηκε το 2002. Γήπεδο το οποίο έζησε μεγάλες αθλητικές στιγμές.
Το νέο γήπεδο, άνοιξε το Μάρτιο του 2007 στη θέση του παλιού και ανήκει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Έχει μία από τις μεγαλύτερες οροφές του κόσμου, παρόλο που δεν είναι πτυσσόμενη και η χαρακτηριστική αψίδα που έχει, αποτελεί τη μεγαλύτερη μη στηριζόμενη κατασκευή γηπέδου στον κόσμο.
Τον Ιούνη του 2022, 100 χιλιάδες άνθρωποι είδαν από κοντά τον Εντ Σίραν, τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς, 94.000 θεατές είδαν τον σπουδαίο πυγμάχο Τάισον Φιούρι να… διαλύει τον Ντίλιαν Γουάιτ ενώ όσον αφορά το ποδόσφαιρο, πιο κοντά στο sold out έφτασε τον Μάιο του 2008 στον πρώτο του τελικό του FA Cup. Η Πόρτσμουθ τότε κέρδισε με 1-0 την Κάρντιφ μπροστά από 89.874 θεατές.
Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής Αγγλίας.
3) Στάδιο FNB – Χωρητικότητας 94.736 θέσεων

Στάδιο FNB, ή Soccer City ή Calabash. Αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο της Αφρικής και βρίσκεται στην περιοχή Νασρέκ του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.
Χτίστηκε το 1989 αλλά του έγινε ολική ανακαίνιση το 2009 για να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 αλλά και τον τελικό της διοργάνωσης. Είναι επίσης το μέρος, που ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε την πρώτη του ομιλία μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 1990.
Σχεδιάστηκε με σκοπό να μοιάζει σε αφρικανικό δοχείο ενώ τα χρώματα στο εξωτερικό τού σταδίου συμβολίζουν τη φωτιά που καίει. Επίσης, οι δέκα κάθετες γραμμές που αρθρώνονται στο εσωτερικό του γηπέδου δεν είναι τυχαίες. Αρχικά, είχαν σχεδιαστεί εννιά, αλλά επειδή αυτός ο αριθμός είναι θεωρείται κακότυχος στη χώρα, πρόσθεσαν ακόμα μία, ακόμα και αν συμμετρικά δεν ταίριαζε.
Χρησιμοποιείται από την Κάιζερ Τσιφς, αλλά και από τις Εθνικές ομάδες της Νοτίου Αφρικής σε ποδόσφαιρο και ράγκμπι.
2) Καμπ Νόου – Χωρητικότητας 99.354 θέσεων

Ένας από τους ποδοσφαιρικούς ναούς της Ευρώπης, το Καμπ Νόου αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γήπεδο.
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η τελική απόφαση για να χτίσει η Μπαρτσελόνα νέο γήπεδο στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, πάρθηκε μετά τη μεταγραφή του Λάζλο Κουμπάλα. Ο λόγος ήταν πως ο κόσμος που έρρεε στο παλιό Καμπ ντε Λε Κορτς για να δει από κοντά τον Ούγγρο σταρ, δεν χωρούσε.
Έτσι, τον Νοέμβρη του 1957 άνοιξε τις πύλες του το Καμπ Νόου. Έχει φιλοξενήσει δύο τελικούς Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ το 1989 και το 1999 αλλά και τελικούς Κυπελλούχων, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Κόπα Ντελ Ρέι και Κυπέλλου Ισπανίας.
Το ρεκόρ χωρητικότητας βαστά από το 1986, όπου σε έναν αγώνα για τα προημιτελικά του Πρωταθλητριών, είδαν τον αγώνα Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους 120.000 θεατές.
Από την πρώτη Ιούλη του 2022, το γήπεδο μετονομάστηκε σε Spotify Camp Nou, λόγω χορηγίας αλλά δύσκολα… συνηθίζεται. Τέλος, πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε πως σχεδιάζεται ανακαίνιση του γηπέδου, η οποία θα διαρκέσει ως το 2026.
Εννοείται πως φιλοξενεί αποκλειστικά αγώνες της Μπαρτσελόνα αλλά και της «ανεπίσημης» Εθνικής ομάδας της Καταλονίας.
1) Στάδιο Ρουνγκράντο Πρώτης Μαΐου – Χωρητικότητας 114.000 θέσεων

Είναι το μοναδικό «καθαρά» ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου, με χωρητικότητα άνω των 100.000 θέσεων. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για τον περισσότερο κόσμο να παρακολουθήσει έναν αγώνα από κοντά. Αυτό γιατί το στάδιο βρίσκεται στο νησάκι Ρούνγκρα, στην Πιονγκιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.
Άνοιξε την Πρωτομαγιά του 1989 (Hello Communism) και έκτοτε χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και για τα χαρακτηριστικά για τη Βόρεια Κορέα Mass Games. Αγώνες γυμναστικής, που στηρίζονται στην ομαδική προσπάθεια παρά στην ατομική δύναμη και ικανότητα.
Ουσιαστικά, το γήπεδο κατασκευάστηκε ως αντίποινα στη Νότια Κορέα και τη Σεούλ, όπου διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988. Αρχικά χωρούσε 150.000 θεατές αλλά ο αριθμός μειώθηκε μετά από τις δύο ανακαινίσεις που έχουν γίνει.
Οι 16 καμάρες που έχουν σχεδιαστεί στο εξωτερικό του σταδίου συμβολίζουν τις μανόλιες, οι οποίες αποτελούν το εθνικό φυτό της χώρας.
Φιλοξενεί κυρίως αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών της Βόρειας Κορέας.
Πηγές: goal.com, wikipedia.org
Διαβάστε ακόμα:
Λάζλο Κουμπάλα: Ο πρόσφυγας που έγινε ο πρώτος σούπερσταρ της Μπαρτσελόνα
Δέκα αθλήματα που δεν φαντάζεσαι πως «ανήκαν» στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων
Τάισον Φιούρι: Η ερεβώδης διαδρομή ενός παρία προς την καταξίωση
Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί