Στα 119 χρόνια ιστορίας της η Ρεν δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει ένα πρωτάθλημα ή κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο, τώρα όμως φαίνεται πως ήρθε η ώρα της να διεκδικήσει επιτέλους το κάτι παραπάνω…
Με την γαλλική ομάδα να συμπληρώνει τα 120 χρόνια ζωής τον Μάρτιο του 2021, ήγγικεν η ώρα πια να μπει πιο δυνατά στα…κοινά και να κάνει αισθητή την παρουσία της τόσο στην Γαλλία όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εν γένει.
Αυτό δεν το κάνει ξοδεύοντας ασύστολα τα χρήματα που θα μπορούσε να διαθέσει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της, αλλά ακολουθώντας ένα πολύ καλά οργανωμένο πλάνο που περιλαμβάνει τόσο λελογισμένες επενδύσεις-μεταγραφές όσο και φυσικά την αξιοποίηση των ακαδημιών του συλλόγου, που έχουν βγάλει τόσο σημαντικούς παίκτες την τελευταία δεκαετία.
Πάμε, όμως, να δούμε ένα ένα τα κομμάτια αυτού του «παζλ», μέσω του οποίου φιλοδοξούν οι άνθρωποι της Ρεν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα!
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ρεν δείχνει να ενεργοποιείται!

Ο Φρανσουά-Ανρί Πινό κληρονόμησε την Ρεν από τον πατέρα του Φρανσουά μαζί με την αμύθητη περιουσία της οικογένειας. Βλέπετε αυτή στιγμή ο υιός Πινό είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας με 27 δις δολάρια περιουσία (27ος στον κόσμο), όντας πίσω μόνο από την ιδιοκτήτρια της L’ Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ (48,9 δις δολάρια).
Ελέγχει δυο εταιρείες, την Group Artemis (στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει και η Ρεν) και την Kering. Η πρώτη εταιρεία είναι επενδυτική διαθέτοντας μετοχές σε μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. η Puma (29%), αλλά και η Kering (41%), καθώς και τα αποκλειστικά δικαιώματα της πανάκριβης συλλογής έργων τέχνης που διαθέτει η οικογένεια. Η δεύτερη εξειδικεύεται στην παραγωγή ειδών πολυτελείας έχοντας στο παλμαρέ της μάρκες, όπως η Gucci, η Yves Saint Laurent, η Balenciaga κλπ.
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μην ήταν ενεργός στην ενασχόλησή του με την ομάδα, ωστόσο τα τελευταία 3-4 χρόνια και ειδικά μετά το προπέρσινο Κύπελλο Γαλλίας, που κατέκτησε η ομάδα (κύριο τρόπαιο στην Γαλλία έπειτα από 48 χρόνια), έχει αρχίσει να βλέπει διαφορετικά την κατάσταση. Μπορεί να μην…σπρώχνει τα αμέτρητα χρήματα, ωστόσο παρέχει ένα ασφαλές οικονομικά περιβάλλον και σίγουρα μία παραπάνω άνεση (που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια), ώστε η ομάδα να συνεχίζει να πορεύεται με το πλάνο που έχει τεθεί από την διοίκηση.
Για τους λάτρεις των gossip news, λαϊκιστί του κουτσομπολιού, ο κύριος αυτός είναι παντρεμένος με την Μεξικανή ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ.
Λιλ: Η ομάδα… ειδικός στο νόμο του «αγόρασε φθηνά – πούλησε ακριβά»
Οι εγκαταστάσεις της Ρεν και ο «αρχιτέκτονας» της νέας εποχής!

Η γαλλική ομάδα αγωνίζεται στο Ρουαζόν Παρκ, χωρητικότητας σχεδόν 30.000 θεατών. Το γήπεδο μπορεί να έχει κατασκευαστεί το 1912, ωστόσο έχει «υποστεί» μέχρι στιγμής τέσσερις ανακαινίσεις. Στην πιο πρόσφατη που έγινε το 2004, διενεργήθηκε ταυτόχρονα κι επέκταση της χωρητικότητάς του για να φτάσει στο σημερινό νούμερο και κόστισε συνολικά 37,3εκ. ευρώ.
Πάμε τώρα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Αυτό ονομάζεται Ανρί Γκερίν προς τιμήν του πρώην παίκτη και προπονητή της ομάδας και συμπεριλαμβάνει τόσο τις προπονητικές εγκαταστάσεις όλων των ηλικιακών κλιμακίων της ομάδας όσο και τα γραφεία της.
Κατασκευάστηκε το 2000 από το κράτος και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την γαλλική ομάδα, η οποία τιμήθηκε και με το τίτλο της κατόχου των καλύτερων ακαδημιών στην Γαλλία.
Αφού είδαμε το που δουλεύουν οι παίκτες και οι προπονητές της γαλλικής ομάδας, ελάτε τώρα να δούμε τον άνθρωπο που έχει πάρει την καυτή…πατάτα στα χέρια του και έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας την εποχή της ανάκαμψης, φέρνοντας επιτυχίες με το…καλημέρα.

Ο λόγος για τον Ζουλιέν Στεφάν. Ο 40χρονος Γάλλος προπονητής μπορεί στην ποδοσφαιρική του καριέρα να μην φόρεσε ποτέ την φανέλα της, ωστόσο στην προπονητική του δεν έχει καθίσει στον πάγκο άλλης ομάδας.
Ξεκίνησε βέβαια πρώτα από την δεύτερη ομάδα των κοκκινόμαυρων το 2015 και έμεινε εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 και την απομάκρυνση του Σαμπρί Λαμουσί από την πρώτη ομάδα, οπότε και πήρε την προαγωγή του.
Κέρδισε την μονιμοποίησή του, μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της ομάδας στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, εβρισκομένη για πρώτη φορά στην ιστορία της σε νοκ άουτ γύρο μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μάλιστα, η Ρεν πέρασε και την Μπέτις, αποκλειόμενη στην φάση των «16» από την Άρσεναλ με 4-3 συνολικό σκορ.

Όμως, η μεγάλη επιτυχία εκείνης της χρονιάς δεν ήταν αυτή. Ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας τον Απρίλιο του 2019 στα πέναλτι απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν (κ.δ. και παρ. 2-2, 6-5 πεν.). Ο πρώτος σημαντικός τίτλος εντός συνόρων έπειτα από 48 ολόκληρα χρόνια. Κι ας μην λησμονούμε πως μιλάμε για ομάδα, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα.
Και τα επιτεύγματα των κοκκινόμαυρων συνεχίστηκαν και την περσινή χρονιά. Μπορεί αυτή να διακόπηκε βίαια από την πανδημία του Covid-19, αφού το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν από τα λίγα που δεν ολοκληρώθηκαν, ωστόσο η Ρεν τερμάτισε τρίτη και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδό της στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Τρεις πολύ σημαντικές και ιστορικές επιτυχίες μέσα σε 2,5 χρόνια συνύπαρξης για τον Ζουλιέν Στεφάν και την Ρεν.
Τα τρία δομικά στοιχεία για την δημιουργία του νέου ρόστερ της ομάδας!

Όπως είπαμε και παραπάνω, η Ρεν αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία προς την αγωνιστική της άνοδο. Ενώ έχει έναν αρκετά πλούσιο ιδιοκτήτη, δεν επιλέγει τη στρατηγική της επένδυσης αμέτρητων εκατομμυρίων για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ανάκαμψη.
Αντιθέτως. Επιλέγει ένα πλάνο που με μικρά και σταθερά βήματα στοχεύει στην αλλαγή του επιπέδου της ομάδας και ήδη δείχνει να πετυχαίνει. Βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου πλάνου είναι οι βραβευμένες ακαδημίες του συλλόγου, που μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αναδείξει παίκτες όπως ο Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ της Έβερτον, ο Τιεμουά Μπακαγιόκο της Τσέλσι, ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα, ο Εντουάρντ Μεντί της Τσέλσι και αρκετοί άλλοι ακόμα.

Βέβαια, φαίνεται πως το καλύτερο προϊόν τους το κρατούσαν για την ιδανικότερη στιγμή. Ο λόγος για τον 17χρονο Εντουάρντο Καμαβινγκά, ο οποίος αποτελεί βασικό γρανάζι της μεσαίας γραμμής της ομάδας και ήδη μήλον της έριδος μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Μιλάμε άλλωστε για τον νεότερο παίκτη που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα (16 ετών κι ενός μηνός), καθώς και τον νεότερο που αγωνίστηκε ποτέ με την φανέλα της (16 ετών και τεσσάρων μηνών).
Όμως δεν είναι μόνο το κορυφαίο «προϊόν» των ακαδημιών της Ρεν. Ακόμη δέκα παίκτες από τους συνολικά τριάντα του ρόστερ, έχουν αναδειχθεί από τις ακαδημίες των κοκκινόμαυρων. Ο λόγος για τους Μπονέ, Νιαμσί, Μπρασιέρ, Ζελέν, Τρουφέρ, Σοπί, Μποεΐ, Γκμποχό, Χουνού και Ρουτέρ.
Το να έχεις την δυνατότητα να φέρνεις τόσους παίκτες από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα χαμηλώνει εκτός από τα έξοδα των μεταγραφών και τον μέσο όρο ηλικίας της, που αυτή τη στιγμή για την Ρεν είναι στα 24,23 έτη (!!).
Η Παρί Σεν Ζερμέν γυρνάει την…πλάτη στα «παιδιά» της!
Η πολιτική των μεταγραφών είναι εναρμονισμένη σ’ αυτό το κομμάτι. Δηλαδή οι παίκτες που αποκτούνται από την ομάδα δεν ξεπερνούν τα 30 έτη, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα του Ενζονζί, που χρησιμοποιούνται για να προσθέσει ποιότητα και εμπειρία η ομάδα σε μία γραμμή της.
Ακόμη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ομάδας και πολύ ωραίο κατ’ εμέ, είναι η διατήρηση ενός γηγενή κορμού. Αυτός διευκολύνει πάντα την δημιουργία χημείας μεταξύ των παικτών και ως αποτέλεσμα αυτού, ενός σταθερού περιβάλλοντος στα αποδυτήρια της ομάδας, που διαταράσσεται σαφώς πιο δύσκολα, απ’ όταν υπάρχουν παίκτες από δέκα ή δεκαπέντε διαφορετικές χώρες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η χημεία ή το υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί και στην δεύτερη περίπτωση, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
Από τους τριάντα παίκτες της ομάδας, μόλις οι εφτά έχουν διαφορετική εθνικότητα της γαλλικής.
Καθώς γράφεται το κείμενο η Ρεν αποχωρίζεται τον Ραφίνια, τον Βραζιλιάνο εξτρέμ, που απέκτησε πέρυσι από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας με 23εκ. ευρώ (ρεκόρ αγοράς στην ιστορία της) και είναι έτοιμη να καλωσορίσει τον 18χρονο Ζερεμί Ντοκού από την Άντερλεχτ, ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή.
Αν προσθέσουμε τους Ντοκού και Καμαμβινγκά, δηλαδή τα δυο πιο πολύτιμα και ταλαντούχα prospect της ομάδας στο δυνατό σύνολο με έμπειρους και ικανούς παίκτες που διαθέτει αυτή, όπως ο Τεριέρ, ο Ενζονζί, ο Γκριενιέρ, ο Εμπαγιέ Νιάνγκ, ο άρτι αφιχθείς ως δανεικός από την Γιουβέντους, Ρουγκάνι και ο Γκιρασί, η Ρεν έχει σχηματίσει ένα αρκετά δυνατό σύνολο, που στα χέρια του Ζουλιέν Στεφάν δείχνει ικανό να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.
Και όλα αυτά τα έκανε έχοντας ένα πλάνο διαφορετικό απ’ αυτό που συνήθως ακολουθούν οι ομάδες που θέλουν να ανέβουν γρήγορα τα σκαλιά της επιτυχίας. Δίνοντας βάση στις ακαδημίες, κάνοντας λελογισμένες επενδύσεις και διατηρώντας έναν γηγενή κορμό, που παρέχει σταθερότητα στην ομάδα, δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον στα αποδυτήρια. Με τόσο γερά θεμέλια που έχει το οικοδόμημα της νέας Ρεν, πώς είναι δυνατόν να μην φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από τα πρόσφατα κατορθώματα, που έχει ήδη πετύχει η ομάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια;
Πηγές: Forbes, Wikipedia, Transfermarkt
7 Σχόλια
[…] Ρεν: Η προσπάθεια… εκτόξευσής της εντός κι εκτός Γαλλίας! […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] Ρεν: Η προσπάθεια… εκτόξευσης της εντός κι εκτός Γαλ… […]
[…] […]
[…] […]