Η Παουλίνε Μπρέμερ, παίκτρια της γερμανικής Βόλφσμπουργκ, μίλησε στο inthezone.gr για όλα όσα έχουν καθορίσει την καριέρα της, για τον προ τριετίας σοβαρό τραυματισμό της και φυσικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο, που αρχίζει δειλά-δειλά να παίρνει την προσοχή που του αξίζει!
Περίπου 2000 χιλιόμετρα χωρίζουν την Ελλάδα με την Γερμανία. Κι όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα του Μπαχ και του Νίτσε μοιάζει σαν ένα παράλληλο σύμπαν. Ένας κόσμος που το γυναικείο ποδόσφαιρο, όχι μόνο ακμάζει μέρα με τη μέρα, αλλά λαμβάνει την αμέριστη προσοχή του κόσμου.
Σε αυτό τον κόσμο, η Παουλίνε Μπρέμερ είναι μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της Γερμανίας και έχοντας κατακτήσει τίτλους σε συλλογικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ξεκίνησε την καριέρα της στην Γκέτινγκεν, πριν πάρει μεταγραφή στην Τουρμπίνε Πότσνταμ, μία εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Εκεί, σε ηλικία 16 ετών άρχισε να επιδεικνύει το αστείρευτο ταλέντο της, κάτι που της έδωσε το «εισιτήριο» για μια σπουδαία καριέρα. Πλέον, στα 24 της θεωρείται μία από τις καλύτερες μεσοεπιθετικούς στον κόσμο, έχοντας αγωνισθεί σε Λιόν, Μάντσεστερ Σίτι και από φέτος στην Βόλφσμπουργκ.
Ας διαβάσουμε όμως, τι είπε η σπουδαία Παουλίνε Μπρέμερ στον Θάνο Κονταξή και το inthezone.gr:

Πως αποφάσισες να παίξεις ποδόσφαιρο; Ένα ανδροκρατούμενο σπορ.
Βασικά, η αγάπη μου για το άθλημα ξεκίνησε από μια ταινία που είδα. Λέγεται «Die Wilden Kerle» και είναι αρκετά διάσημη στην Γερμανία. Όταν την πρωτοείδα, ένιωσα τόσο ενθουσιασμένη βλέποντας τα αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο που ήθελα να κάνω το ίδιο. Κάπως έτσι ξεκίνησα.
Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής; Κάποιον που έβλεπες στην τηλεόραση και ήθελες να του μοιάσεις.
Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποιο αγαπημένο άντρα ποδοσφαιριστή. Ίσως τον Λούκας Ποντόλσκι. Μετά όμως, είδα την Μπίργκιτ Πριντζ. Μου άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού της και ήθελα να της μοιάσω.
Στα δύο χρόνια που έμεινες στην Λιόν, κατέκτησες κάθε διαθέσιμο τίτλο από δύο φορές, συμπεριλαμβανομένων και δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Πως διαχειρίστηκες όλη αυτή την επιτυχία σε τόσο μικρή ηλικία;
Ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα. Στα 19 μου έφυγα από τη χώρα μου και αγωνίστηκα στο εξωτερικό. Ήθελα όμως, να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να αποδείξω σε εμένα την ίδια πως μπορώ να τα καταφέρω. Ακόμα και τώρα μου προκαλεί εντύπωση πως μπόρεσα κι αγωνίσθηκα για δύο χρόνια σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Αυτές οι στιγμές θα μου μείνουν αξέχαστες. Πέρασα καταπληκτικά και φυσικά είχαμε μια εξαιρετική ομάδα, με την οποία κερδίσαμε δίκαια αυτούς τους τίτλους.

Στην Μάντσεστερ Σίτι είχες έναν σοβαρό τραυματισμό που σε άφησε εκτός γηπέδων για παραπάνω από έναν χρόνο. Πόσο σε επηρέασε αυτό;
Ήταν όντως σοβαρός τραυματισμός και η διάρκεια της αποθεραπείας ήταν μεγάλη και δύσκολη. Στο τέλος όμως, έγινα πιο δυνατή, σωματικά και πνευματικά. Ο λόγος είναι κυρίως πως μετά από τέτοιους τραυματισμούς, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανέλθεις κι εγώ τα κατάφερα κι έμαθα από αυτό.
Πλέον, επέστρεψες στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Βόλφσμπουργκ, η οποία έχει κερδίσει τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα Γερμανίας. Ποιοι είναι οι στόχοι σου με την ομάδα; Μήπως ακόμα ένα Τσάμπιονς Λιγκ;
Ναι, φυσικά. Η Βόλφσμπουργκ είναι ένα τεράστιο κλαμπ. Εννοείται πως θέλουμε και πάλι το πρωτάθλημα και στοχεύουμε και για το Τσάμπιονς Λιγκ, ειδικότερα από την στιγμή που η ομάδα έφτασε στον περσινό τελικό αλλά δεν τα κατάφερε. Έχουμε φτάσει σε αρκετούς τελικούς τα τελευταία χρόνια και τους έχουμε χάσει. Νομίζω πως ήρθε η στιγμή μας φέτος.

Επίσης, έχεις κερδίσει τίτλους με την Κ-17 και Κ-20 της εθνικής Γερμανίας. Πως είναι να αγωνίζεσαι και να κερδίζεις τίτλους με την εθνική ομάδα; Ο κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά και τις επιτυχίες σας;
Είναι τεράστια τιμή να αγωνίζεσαι για την Γερμανία είτε στα μικρά τμήματα είτε στην πρώτη ομάδα. Νομίζω πως στην Γερμανία υπάρχει αναγνώριση καθώς όλα τα παιχνίδια μεταδίδονται στην τηλεόραση κι αυτό είναι φανταστικό. Το γυναικείο ποδόσφαιρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κι αυτό είναι καταπληκτικό.
Ποια είναι η γνώμη σου για την απόφαση της αγγλικής και βραζιλιάνικης ομοσπονδίας να πληρώνει με τα ίδια χρήματα τις γυναίκες και τους άντρες από εδώ και στο εξής; Πιστεύεις πως έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα;
Νομίζω πως είναι καλό σημάδι και φυσικά ευελπιστώ να συμβεί το ίδιο και από άλλες χώρες. Για μένα όμως, σημαντικότερο από τα χρήματα είναι οι συνθήκες. Πρέπει να γίνει πιο εύκολο για τις γυναίκες να παίξουν ποδόσφαιρο. Να γίνει το ίδιο εύκολο με τους άντρες. Αν οι συνθήκες αλλάξουν τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα αλλά ακόμα υπάρχει πολλή δουλειά.
Τα τελευταία χρόνια το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει γίνει περισσότερο δημοφιλές. Πως πιστεύεις πως έχει γίνει αυτό; Τα social media έχουν βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι;
Ναι. Πιστεύω πως τα social media έχουν βοηθήσει πολύ καθώς υπάρχει αμεσότητα και ο κόσμος παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Οι επιτυχίες βοηθούν επίσης, ειδικά στην Γερμανία καθώς μετά από μεγάλα τουρνουά, λαμβάνουμε αρκετή προσοχή. Επίσης, βοηθάει το ότι το αγωνιστικό μας στυλ βελτιώνεται. Οι ομάδες γίνονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές, οπότε αναπτύσσεται και το ίδιο το άθλημα.
Είσαι ικανοποιημένη από το οικονομικό μέρος του γυναικείου ποδόσφαιρου;
Στις ομάδες στις οποίες έχω παίξει, ο μισθός ήταν πάντα αρκετός, ως τώρα τουλάχιστον. Φυσικά, σπούδασα κιόλας γιατί γνώριζα πως τα χρήματα δεν θα διαρκέσουν μια ζωή. Για την ώρα είναι όλα καλά αλλά ξέρω πως πρέπει να προετοιμαστώ για μια καριέρα μετά την καριέρα.

Ποια παίκτρια την οποία αντιμετώπισες στο γήπεδο, είπες: «Είναι απίθανη;»
Θα το έλεγα για αρκετές. Η Γουεντί Ρενάρ είναι εξαιρετική. Έχω παίξει και μαζί της και εναντίον της. Επίσης, η Λιόν έχει στο ρόστερ της μερικές φοβερές παίκτριες όπως η Εζενί Λε Σομέρ και η Καμίλ Αμπιλί. Όλες αυτές οι παίκτριες με βοήθησαν να βελτιωθώ.
Τι πρέπει να κάνει μια χώρα σαν την Ελλάδα για να βελτιώσει το γυναικείο ποδόσφαιρό της; Τι έκανε η δική σου χώρα;
Νομίζω πως όλα πρέπει να ξεκινήσουν από τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και οι κατάλληλες συνθήκες. Επίσης, η εθνική ομάδα θα πρέπει να γίνει κάτι σαν πρότυπο για τα κορίτσια, να εμπνευστούν από εκεί. Έτσι, θα μπορούν να δουν τις επιτυχίες στην τηλεόραση και να πουν, «θέλω να το κάνω κι εγώ αυτό». Αν δημιουργηθεί η ευκαιρία, νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό βήμα.
Τι θα συμβούλευες τα νέα κορίτσια που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο;
Να πιστέψουν στον εαυτό τους και σε κάθε περίπτωση να το διασκεδάζουν. Αυτή είναι η βασική μου συμβουλή. Να το απολαύσουν κι όλα θα έρθουν στην ώρα τους.
Μετάνιωσες ποτέ που έγινες επαγγελματίας αθλήτρια στο ποδόσφαιρο;
Όχι, ποτέ. Όσες ζωές κι αν ζούσα, θα διάλεγα κάθε φορά το ποδόσφαιρο!
*Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Βόλφσμπουργκ που μου επέτρεψε αυτή τη συνέντευξη και μάλιστα τόσο γρήγορα, τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ομάδας Ντιρκ Ζιλ και φυσικά την Παουλίνε Μπρέμερ για τον χρόνο της!
Πηγές: wikipedia.org, vfl-wolfsburg.de
3 Σχόλια
[…] Παουλίνε Μπρέμερ στο inthezone.gr: «Όσες ζωές κι αν ζούσα, θα … […]
[…] Παουλίνε Μπρέμερ στο inthezone.gr: «Όσες ζωές κι αν ζούσα, θα … […]
[…] Η Παουλίνε Μπρέμερ στο IntheZone.gr: «Όσες ζωές κι αν ζούσα, θ… […]