Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τις μεταγραφές των Μέσι, Ράμος, Ντοναρούμα, Βαϊνάλντουμ και Χακίμι πρέπει να κάνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, έτσι ώστε να επανέλθει η οικονομική ισορροπία. Ποιοι αναμένεται να αποχωρήσουν σύντομα από το «Παρκ ντε Πρενς»;
Η αλήθεια είναι πως, το φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, μπορεί να είναι και το πιο συγκλονιστικό των τελευταίων ετών. Σίγουρα, θα μπει σε περίοπτη θέση στα βιβλία της ιστορίας, θα μείνει αλησμόνητο. Αυτό γιατί, η Παρί Σεν Ζερμέν, αποφάσισε να χτίσει μία δική της υπερομάδα. Μία νέα Dream Team, τους γαλλικούς galacticos. Πείτε το όπως θέλετε.
Σημασία έχει πως ο Νασέρ Αλ-Κελαΐφι μαζί με τον Λεονάρντο, τον τεχνικό διευθυντή των Παριζιάνων, κατάφεραν να κλείσουν πέντε συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να τους εκτοξεύσουν. Είτε ως ομάδα, είτε ως brand. Είναι ικανές, να σηκώσουν το βάρος των αποτυχιών των προηγούμενων ετών και να φέρουν την πολυπόθητη «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» στο Παρίσι.
Έκαναν πέντε world class μεταγραφές, πλήρωσαν τη μία!
Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ Ασράφ Χακίμι Σέρχιο Ράμος Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα Λιονέλ Μέσι
Οκ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Καθώς ακόμα και για τις ελεύθερες μεταγραφές, πρέπει να πληρώσεις χρήματα ως πριμ σε παίκτη και μάνατζερ αλλά και μερικά τροφεία. Το νόημα όμως είναι, πως η Παρί Σεν Ζερμέν, απέκτησε πέντε ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, πληρώνοντας μόνο τον έναν. Πέντε παίκτες με συνολική χρηματιστηριακή αξία τα 245 εκατομμύρια ευρώ, αποκτήθηκαν για μόλις 60.
Dream Team ή Galacticos;
Αρχής γενομένης με τον Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ. Ο Ολλανδός χαφ είχε σχεδόν κλείσει στην Μπαρτσελόνα, ως που μπήκε στο παιχνίδι η Παρί. Με γρήγορες και έξυπνες κινήσεις, οι κυπελλούχοι Γαλλίας, πρόσθεσαν στην ομάδα τους ένα υπεροπολύτιμο εργαλείο για το κέντρο τους. Ο 30χρονος μέσος μετά από πέντε χρόνια στη Λίβερπουλ κι έχοντας κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, μία Πρέμιερ Λιγκ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πήγε στο Παρίσι ως ελεύθερος για να δημιουργήσει ένα μοναδικό δίδυμο με τον, Πρωταθλητή Ευρώπης, Μάρκο Βεράτι.
Ακολούθησε ο Ασράφ Χακίμι. Ο Μαροκινός αμυντικός αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντάς τον, τον πρώτο Αφρικανό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια σε μεταγραφές. Στην ηλικία των 22 ετών, ο δεξιός μπακ-χαφ έχει κατακτήσει τίτλους και στις τρεις ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί.
Συνέχεια δόθηκε με τον Σέρχιο Ράμος. Τι να πεις για έναν εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στην ιστορία του ποδοσφαίρου; Η Παρί… μύρισε αίμα στην περίπτωσή του και μόλις ανακοινώθηκε πως δεν θα συνεχίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τις διαφωνίες που είχε με τον Πέρεθ, έτρεξε να τον κλείσει και το έκανε.
Μια βδομάδα μετά, στο Παρίσι κατέφθασε ένας ακόμα Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο στη γενιά του. Αποκτήθηκε επίσης ως ελεύθερος από τη Μίλαν, στην οποία μεγάλωσε και γαλουχήθηκε. Ο ατζέντης του όμως, ο Μίνο Ραϊόλα, έβλεπε το μέλλον του 22χρονου πορτιέρε μακριά από το Μιλάνο και το… Παρίσι περίμενε με ανοιχτές αγκάλες.
Τέλος, ο Λιονέλ Μέσι. Ίσως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, μετά από 21 χρόνια στην Μπαρτσελόνα άλλαξε ομάδα και συνήθειες. Ο χωρισμός του με την ομάδα της καρδιάς του ήταν σκληρός αλλά οι απαγορεύσεις της La Liga οδήγησαν τον «pulga» στην Παρί, η οποία ήταν και η πρώτη που κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την απόκτησή του.
Τα συμβόλαια, το πρώτο αγκάθι…
Για εκείνους που ασχολούνται με τα μεταγραφικά, θα ξέρουν πως στα ετήσια οικονομικά δεδομένα ενός συλλόγου, μπαίνει το ποσό μεταγραφής συν το ποσό του ετήσιου συμβολαίου διά τα χρόνια της διάρκειας του συμβολαίου. Τουτέστιν, ο Χακίμι αποκτήθηκε για 60 εκατομμύρια ευρώ και το συμβόλαιό του ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ετησίως, έχοντας πενταετή ισχύ (2026). Αυτό σημαίνει πως για τον Μαροκινό αμυντικό, η Παρί θα πρέπει να πληρώσει για φέτος 60 εκατ. € + 22.5 εκατ. € (4.5 x 5) ÷ πέντε χρόνια συμβολαίου = 16.5 εκατομμύρια ευρώ.
Με έναν πιο ενδελεχή υπολογισμό, αν η Παρί δεν πουλήσει κανέναν ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να δώσει φέτος 360 εκατομμύρια ευρώ μόνο για συμβόλαια. Νούμερο απαγορευτικό ακόμα και για εκείνη. Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ, οι οποίοι αποτελούν μία απίθανη επιθετική τριάδα, καταλαμβάνουν το 1/3 από το παραπάνω ποσό.

… το FFP, το δεύτερο αγκάθι!
Αν συνυπολογίσουμε την κατάρρευση της τηλεοπτικής συμφωνίας αλλά και πως από τη σεζόν 10/11, κατά την οποία ο Αλ-Κελαΐφι ξεκίνησε τις ποδοσφαιρικές του δραστηριότητες ως ιδιοκτήτης της Παρί, η γαλλική ομάδα έχει μπει «μέσα» 940 εκατομμύρια ευρώ από τα πάρε-δώσε, αντιλαμβανόμαστε, πως όση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να κάνει ο Καταριανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, δεν γίνεται να καλύψει την τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί και μέσω του FFP, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Παρί.
Θυμίζουμε πως το FFP (Financial Fair Play), απαγορεύει ουσιαστικά από τις ομάδες να έχουν ζημία μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Κάτι το οποίο φυσικά δεν εφαρμόζεται -ως ενός σημείου- στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Βέβαια, σύμφωνα με τον Αλ-Κελαΐφι, όλα πάνε βάσει σχεδίου:
«Το περίμενα αυτό για τα χρήματα. Ακολουθούμε τους κανονισμούς από την πρώτη μέρα. Πάντα το λαμβάνουμε υπόψιν μας με όλα τα τμήματα. Το εξετάσαμε και πριν την μεταγραφή του Μέσι. Δεν θα υποσχόμασταν κάτι αν δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Αυτό που φέρνει ο Μέσι στο κλαμπ είναι τεράστιο.
Φέρνει πολλά θετικά και στα διαφημιστικά και στα social media, είναι τεράστια προσθήκη. Ο σύλλογος μεγαλώνει σε τρομερό βαθμό σε πολλά κομμάτια, το δείχνουν οι αριθμοί. Μακάρι να μη ζητήσει ο Λίο μεγαλύτερο μισθό! Πάντοτε κοιτάμε το FFP».
Φυσικά, δεν αποτελεί ψέμα πως από άποψη μάρκετινγκ, η μεταγραφή του Μέσι, έχει ήδη δώσει και θα δώσει ακόμα περισσότερα χρήματα στην ομάδα. Μόνο μέσα σε μία μέρα, ο κόσμος που ακολουθεί την Παρί στο Instagram υπερδιπλασιάστηκε και από 18 εκατομμύρια, ξεπέρασε τα 40. Οι φανέλες με το νούμερο «30» έγιναν sold out σε λίγες ώρες, βάζοντας στα ταμεία του συλλόγου σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ το «Παρκ ντε Πρενς» θα γεμίζει κάθε φορά από κόσμο που θα αδημονεί να δει τα αστέρια της ομάδας να συντρίβουν τους αντιπάλους τους!
Η επόμενη μέρα και οι απαραίτητες πωλήσεις.

Αυτή τη στιγμή, η Παρί διατηρεί ένα ρόστερ 27 ποδοσφαιριστών ενώ αν προστεθούν και οι νεαροί που έχουν προβιβαστεί και προπονούνται με την πρώτη ομάδα, αυτός ο αριθμός φτάνει τους 35 ποδοσφαιριστές.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, να γίνει ξεκαθάρισμα στο ρόστερ και είναι πολλοί αυτοί, τους οποίους η νέα σεζόν θα τους βρει σε άλλη ομάδα. Πάμε όμως να δούμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι:
- Αλεσάντρ Λετελιέ, 30 ετών, τερματοφύλακας
- Σέρχιο Ρίκο, 27 ετών, τερματοφύλακας
- Τίλο Κέρερ, 24 ετών, αμυντικός
- Χουάν Μπερνάτ, 28 ετών, αμυντικός
- Ιντρίσα Γκουέιγ, 31 ετών, μέσος
- Ραφίνια, 28 ετών, μέσος
- Άντερ Ερέρα, 31 ετών, μέσος
- Γιούλιαν Ντράξλερ, 27 ετών, επιθετικός
- Πάμπλο Σαράμπια, 29 ετών, επιθετικός
- Ανχέλ Ντι Μαρία, 33 ετών, επιθετικός
Η αξία της παραπάνω δεκάδας ποδοσφαιριστών κυμαίνεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ κι αν καταφέρει η Παρί, να παραχωρήσει κάποιους τουλάχιστον απ’ αυτούς θα είναι μια μεγάλη ανάσα.
Φυσικά, η ομάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις και για τους Μάουρο Ικάρντι (28 ετών, επιθετικός) και Αμπντού Ντιαλό (25 ετών, αμυντικός). Μένει να δούμε τη μορφή που θα έχει η ομάδα του Παρισιού, μετά το πέρας της μεταγραφικής περιόδου κι αν αυτή η τακτική φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή καταστρέψει οικονομικά το σύλλογο μια για πάντα.
Πηγές: wikipedia.org, tranfermarkt.com, sportingfree.com
Διαβάστε ακόμα:
Μονακό: Η ομάδα του Πριγκιπάτου ατενίζει ξανά τον ”αστερισμό” του Τσάμπιονς Λιγκ!
Nike: Η φυγή του Νεϊμάρ και η αλλαγή πολιτικής της εταιρείας
Γαλλικό ποδόσφαιρο: Η καταξίωση, το φιάσκο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η διαφαινόμενη κατάρρευση
Λουίς Κάμπος: Με κέρδη μισό δισ. ευρώ σε επτά χρόνια, ψάχνει το επόμενο μεγάλο project
1 Σχόλιο
[…] Διαβάστε το αφιέρωμα του Inthezone […]