Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΕλλάδα Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατανόησης της ποδοσφαιρικής αγοράς!

Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατανόησης της ποδοσφαιρικής αγοράς!

από Σωτήρης Μυκονίου

Ο Παναθηναϊκός με την πώληση του Βασίλη Ζαγαρίτη καταστρατήγησε για ακόμα μια φορά την ποδοσφαιρική λογική και έδειξε πως αδυνατεί να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού κλαμπ…

Ο Παναθηναϊκός παλεύει με τους δαίμονές του τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά του να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα. Όμως, τώρα αρχίζουμε στην Ελλάδα να συνειδητοποιούμε πως όταν δεν υπάρχει ένας ισχυρός μεγαλομέτοχος που βάζει τα χρήματά του για να κρατάει την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο.

Και δεν υπάρχει γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα ”άρπα-κόλλα” που λένε και οι παλαιότεροι, χωρίς σχέδιο και οργάνωση. Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει και το ποδόσφαιρο ακόμη περισσότερο. Πλέον, οι ομάδες πρέπει να κινούνται πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργείας τους.

Ένα σχεδιασμό που θα προκύπτει από μελέτες που θα μας δείχνουν πως μπορούμε να πάμε μπροστά με ασφάλεια, κινούμενοι βάσει των πόρων που έχει η ομάδα, αλλά κι αυτών που μπορεί να βρει από την αγορά.

Φυσικά στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν το έχουν αντιληφθεί οι ομάδες μας, αλλά αργά ή γρήγορα είτε θα το καταλάβουν είτε θα δουν τις δραματικές επιπτώσεις της άγνοιάς τους τόσο στην βαθμολογία της UEFA όσο και στα οικονομικά τους.

Τώρα θα μου πεις, εδώ δεν έχει αντιληφθεί την εξέλιξη του αθλήματος ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, θα την αντιληφθεί ο Βόλος ή η Λάρισα με τους ιδιοκτήτες που έχουν;

Σ’ αυτό το κομμάτι θα μείνω και θα δώσω έμφαση μόνο στον Παναθηναϊκό, γιατί αυτός με την διαφαινόμενη, ο Θεός να την κάνει, πώληση του Ζαγαρίτη στην Πάρμα τίναξε στον αέρα για άλλη μια φορά την οποιαδήποτε ποδοσφαιρική λογική.

Ο σοφός λαός λέει πως ”το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, αλλά μακάρι να είχαν μείνει στο δις στον Παναθηναϊκό…

Ο Παναθηναϊκός και η απουσία σχεδιασμού που αποτελεί τροχοπέδη στην επάνοδό του!

Παναθηναϊκός: Ο Τσάβι Ρόκα και ο Ντάνι Πογιάτος επί τω έργω...που δεν κράτησε και πολύ!
Ο Τσάβι Ρόκα και ο Ντάνι Πογιάτος επί τω έργω…που δεν κράτησε και πολύ!

Ο Γιάννης Αλαφούζος πλήρωσε και πληρώνει και με το παραπάνω την άγνοιά του για το ποδόσφαιρο. Αυτό δεν είναι κακό από μόνο του. Όλοι θα κάνουν λάθη όταν ξεκινούν κάτι καινούργιο για το οποίο δεν γνωρίζουν. Φροντίζουν, όμως, σιγά σιγά να βρουν και τους κατάλληλους ανθρώπους για να τους συμβουλεύουν. Αναζητούν τα κατάλληλα άτομα για να φτιάξουν ένα γερό οικοδόμημα και να δημιουργήσουν μία σωστή λογική που μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποχώρησή τους.

Αντίθετα, το μόνο που κάνει εδώ και οκτώ χρόνια ο Γιάννης Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό είναι τα ίδια και τα ίδια λάθη. Τις δυο φορές που δημιούργησε μια λογική με τα συν και τα πλην της πάντα, μία με τον Γιάννη Αναστασίου και μία με τον Γιώργο Δώνη και τον Νταμπίζα τεχνικό διευθυντή και τις δυο φορές, έδωσε μία ξαφνικά και τα διέλυσε όλα, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση.

Στην πρώτη γιατί έφερε τον Αντρέα Στραματσιόνι και νόμιζε ότι έτσι απλά με λίγες παραπάνω κινήσεις θα πάρει πρωτάθλημα και την δεύτερη για μία κόντρα με τον Γιώργο Δώνη. Τον ικανότερο Έλληνα προπονητή αυτή τη στιγμή. Έναν άνθρωπο συνδεδεμένο με τις ένδοξες στιγμές της λαμπρής ιστορίας της ομάδας. Αυτόν που οι μικροί που ανέβαιναν στην μεγάλη ομάδα τον κοιτούσαν με δέος και ήθελαν μια μέρα να ζήσουν αυτά που έζησε και να κάνουν αυτά που έκανε με την φανέλα της ομάδας.

Δεν γίνεται όμως έτσι. Θέλει υπομονή για να φτιάξεις έναν σωστό ποδοσφαιρικό οργανισμό. Κι ακόμα κι αν το κάνεις αυτό, μπορεί οι τίτλοι να μην έρθουν σύντομα. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Η Λίβερπουλ έκανε τριάντα χρόνια να πάρει πρωτάθλημα. Έκανε λάθη, αλλά έμαθε απ’ αυτά και τώρα αποτελεί παράδειγμα.

Σίγουρα κάθε οργανισμός χρειάζεται ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό πλάνο προσαρμοσμένο στα δικά του δεδομένα. Όμως, όταν το βρει και το ακολουθήσει είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η άνοδος και οι επιτυχίες θα έρθουν. Δυο είναι τα βασικά συστατικά, σχέδιο και υπομονή. Οι σωστοί άνθρωποι για να το εξυπηρετήσουν, αν αναζητηθούν, θα βρεθούν. Είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

Αρκεί φυσικά να μπορεί να τους ξεχωρίσει αυτός που τους ψάχνει. Γιατί μεταξύ μας τώρα, ο Γιάννης Αλαφούζος που ξετρελάθηκε είτε με την δουλειά του Τσάβι Ρόκα ως τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ Λάρνακας, όπου γέμισε την ομάδα με 10+ Ισπανούς αμφιβόλου αξίας και την άφησε με ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ σε 4,5 χρόνια θητείας, είτε με τον ”ληστή του τραίνου” Αντρέα Στραματσιόνι, δεν μπορεί. Δεν είναι κακό αυτό. Αυτός είναι ιδιοκτήτης, όχι κάποιος ειδικός στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αρκεί να το καταλάβει και ο ίδιος ότι ως ιδιοκτήτης που δεν γνωρίζει δεν πρέπει να ανακατεύεται σ’ αυτά, αλλά να βρει έναν άνθρωπο που είναι η δουλειά του κι έχοντας την εμπιστοσύνη και την στήριξή του θα την κάνει σωστά.

Προσοχή! Ακόμα και οι άνθρωποι που ξέρουν θα κάνουν λάθη. Όμως αυτά θα είναι σαφώς λιγότερα και σίγουρα λιγότερα σε σχέση με τα σωστά.

Δείτε επίσης: Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Μια ποδοσφαιρική ιστορία δίχως happy end… (video)

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να κατανοήσει την λειτουργία της ποδοσφαιρικής αγοράς!

Παναθηναϊκός: Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος!
Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος!

Ο Παναθηναϊκός λόγω της απουσίας του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της τιμωρίας που του είχε επιβληθεί, δεν έχει την δυνατότητα να πουλάει ακριβά, όπως κάνει ειδικά ο Ολυμπιακός, αλλά και ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ σε μικρότερο βαθμό.

Αυτό είναι λογικό και αποδεκτό. Πρέπει να ξεκινήσει να πουλάει σε χαμηλότερες τιμές για να πιάσει τις υψηλότερες. Όμως για να το κάνεις αυτό, πρέπει να φτάσεις στο σημείο να πουλάς τους παίκτες σου και όχι να στους αρπάζουν οι άλλες ομάδες πριν καν φτάσουν 20 ετών.

Συνήθως οι παίκτες που πουλάει μια ομάδα προέρχονται είτε από κάποια επένδυση που έγινε σε παίκτη που ήρθε με μεταγραφή είτε σε παιδιά που ”βγαίνουν” από τις ακαδημίες της ομάδας. Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή που φέρνει και τα περισσότερα κέρδη, γιατί δεν έχει πληρωθεί κάποιο ποσό για την απόκτηση του παίκτη, παρά μόνο για να την ”ανατροφή” του.

Ο Παναθηναϊκός που έχει ιδιαίτερα περιορισμένες μεταγραφικές δυνατότητες λόγω του μικρού του μπάτζετ (κυμαίνεται στα 7-8 εκ. ευρώ την φετινή χρονιά) βασίζεται περισσότερο στα παιδιά που του προσφέρει ακαδημία του.

Όμως τα διαχειρίζεται εντελώς λάθος. Στο εξωτερικό όταν ανεβάζεις ένα νεαρό στην μεγάλη ομάδα συνήθως υπογράφει ένα πολυετές συμβόλαιο για να είναι η ομάδα εξασφαλισμένη. Γιατί τους βάζουν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια χωρίς να έχουν προλάβει καν να παίξουν σε ανδρικό επίπεδο; Επειδή εν έτει 2020 τα ταλέντα έχουν ανακαλυφθεί από την ηλικία των 16 και των 17 και όλοι φροντίζουν για να έχουν. Πριν είκοσι χρόνια που το scouting δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, κανείς δεν βιαζόταν, ειδικά αν στην Ελλάδα, που δεν ήταν στις πρώτες επιλογές για την ανίχνευση ταλέντων από τις μεγάλες ομάδες.

Πλέον, όμως, που όλες οι ομάδες έχουν ανεπτυγμένα δίκτυα scouting και ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, η διασφάλιση των ταλέντων πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία, ειδικά από ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός, που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται και σε κραταιή οικονομική θέση και δεν πρέπει να χάνει τα ”διαμαντάκια” του.

Παρ’ όλα αυτά, οι ”πράσινοι” συνεχίζουν να κάνουν το λάθος να αφήνουν τους νεαρούς παίκτες τους, που και οι ίδιοι θεωρούν μεγάλα ταλέντα, να φτάνουν στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου τους. Εκεί, δυστυχώς, οι πειρασμοί είναι πολλοί. Μεγάλο εμπόδιο είναι και η δυνατότητα του παίκτη να μπορεί τον τελευταίο μισό χρόνο του συμβολαίου του να υπογράψει προσύμφωνο με όποια ομάδα θέλει, αφού στο φινάλε της χρονιάς μένει ελεύθερος.

Δυστυχώς μετά την ηχηρή ”σφαλιάρα” με τον Γιώργο Βαγιαννίδη, που έφυγε ελεύθερος για την Ίντερ με τον ΠΑΟ να αποκομίζει μόνο τα τροφεία του ως χρηματική αποζημίωση και την δυσκολία που αντιμετώπισε να ανανεώσει και τους Σερπέζη και Αθανασακόπουλο, παρ’ ότι αυτοί δεν είχαν την φήμη του wonderkid, που ακολουθούσε τον νεαρό δεξιό μπακ, οι άνθρωποι του Τριφυλλιού δεν έβαλαν μυαλό. Για να μην αναφέρουμε και τον Παύλο Μαυρουδή, τον 19χρονο αμυντικό χαφ που πήγε ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό.

Δείτε επίσης: Τα πέντε μεγαλύτερα prospects του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Κι αυτός είναι ακόμα λόγος που πλέον ειδικά οι ” πράσινοι” πρέπει να φροντίζουν να ανανεώσουν πρόωρα τους πολλά υποσχόμενους νεαρούς τους. Το γεγονός ότι οι άλλοι τρεις του ελληνικού Big 4, μπορούν να δώσουν περισσότερα χρήματα και να τους δελεάσουν.

Φέτος, πάλευαν να πείσουν τον Ζαγαρίτη να ανανεώσει και να παραμείνει και τώρα τον πουλούν εσπευσμένα στην Πάρμα για να μην τον χάσουν ελεύθερο το καλοκαίρι. Πάλι δηλαδή δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον νεαρό που έκανε το step up την φετινή χρονιά, γιατί δεν φρόντισαν πριν ξεκινήσει η σεζόν να τον ανανεώσουν.

Είναι λογικό αφότου αυτός έκανε το ”μπαμ” να αλλάξουν οι απαιτήσεις του και όταν μπαίνουν στην μέση και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν. Προσπαθεί ακόμα να κρατήσει και τους νεαρούς τερματοφύλακες Χριστογεώργο και Ξενόπουλο, που ακόμα κι αυτοί δεν έχουν υπογράψει.

Όσο ο Παναθηναϊκός δεν κατανοεί την ανάγκη να ανανεώνει πρόωρα και με μεγάλα χρονικά συμβόλαια τους πιτσιρικάδες που εντάσσει στην πρώτα ομάδα και τους προορίζει πραγματικά για εκεί, τόσο θα χάνει πολύτιμα ταλέντα για ”ψίχουλα”, αποτυγχάνοντας να τα ”εκμεταλλευτεί” τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά.

Οι προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί και τα στραπάτσα που έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου είναι πολλά. Αλλά, ο ιδιοκτήτης των ”πρασίνων” δείχνει να μην αλλάζει. Και ως αποτέλεσμα αυτού δεν αλλάζει και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός. Όσο η ποδοσφαιρική λογική, αλλά και οι ποδοσφαιρικές γνώσεις απουσιάζουν από τους ιθύνοντες του Τριφυλλιού, τόσο η ομάδα θα αργεί να βρει τον δρόμο της.

7 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

7 Σχόλια

SuperLeague: Η αξιολόγηση των μεταγραφικών κινήσεων του ελληνικού ''Big 5'' - InTheZone.gr 7 February 2021 - 13:12

[…] Διαβάστε επίσης: Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση
Άρης: Άλλαξε επίπεδο κι έγινε υπολογίσιμος! - InTheZone.gr 14 February 2021 - 13:28

[…] Δείτε επίσης: Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση
Κύπελλο Ελλάδας: Οι 7 επαρχιακές ομάδες που έφτασαν στον τελικό - InTheZone.gr 7 April 2021 - 11:39

[…] Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση
Διούδης: Σωκράτη εσύ, σούπερ-σταρ - InTheZone.gr 12 April 2021 - 14:44

[…] Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατανόησης της ποδ… […]

Απάντηση
Ο Αμπντούλ Ατζαγκούν στο IntheZone.gr: «Θα θέλω πάντα να επιστρέψω στην Ελλάδα» - InTheZone.gr 14 April 2021 - 11:22

[…] Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση
Ο Στέφανος Ευαγγέλου στο IntheZone.gr: «Θεωρώ δεδομένο ότι θα διακριθεί φέτος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη!» - InTheZone.gr 30 August 2021 - 16:32

[…] Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση
Παναθηναϊκός: Η «κατάρα» του «9» συνεχίζεται ( ; ) - InTheZone.gr 7 March 2022 - 14:13

[…] Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Παναθηναϊκός: Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία κατα… […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram