Η Βραζιλία που μένει αμετακίνητη στην πρώτη θέση στην εξαγωγή ποδοσφαιριστών, η «οφθαλμαπάτη» της Αγγλίας και η Ελλάδα που βελτιώνεται αλλά όχι αρκετά…
Το CIES Football Observatory διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με το πόσο άλλαξε η εξαγωγή ποδοσφαιριστών την τελευταία πενταετία μελετώντας 135 διαφορετικές λίγκες και 2.198 ομάδες παγκοσμίως.
Η πλειονότητα των λιγκών αυτών είναι από την Ευρώπη και την UEFA (87 λίγκες με 1.323 ομάδες), ακολουθεί η Ασία (AFC) με 20 λίγκεςκαι 274 ομάδες, η Νότια Αμερική (CONMEBOL) με 18 λίγκες και 377 ομάδες, η Βόρεια Αμερική (CONCACAF) με 10 λίγκες και 158 ομάδες και τέλος η Αφρική (CAF) με 4 λίγκες και 66 ομάδες.
Η έρευνα αφορά μία σύγκριση ουσιαστικά με την κατάσταση που υπήρχε με την εξαγωγή παικτών την 01/05/2017 και την 01/05/2022, όπου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1.946 ποδοσφαιριστές (16%). Το 2017 το ρόστερ της κάθε ομάδας διέθετε 5,5 παίκτες από ξένες χώρες ενώ το 2022 οι ποδοσφαιριστές αυτοί έφτασαν τους 6,3. Στις ομάδες της UEFA το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μεγαλύτερο αγγίζοντας τους 7,7 παίκτες (27,3%) σε κάθε ομάδα ενώ το μικρότερο βρίσκεται στην Νότια Αμερική με 2,9 παίκτες ανά ομάδα (9,2%), πράγμα που φαίνεται αρκετά λογικό, αφού οι περισσότερες ομάδες εκεί δεν διαθέτουν ιδιαίτερα χρήματα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ντόπιο ταλέντο που είναι και αρκετό σ’ αυτές τις χώρες.

Η εξαγωγή παικτών στις πέντε μεγάλες ομοσπονδίες – Η θέση της Ελλάδας και το «ψέμα» της Αγγλίας

Σε σχέση με την τελευταία καταμέτρηση που έγινε πριν από πέντε χρόνια, παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού που καταλαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από άλλες χώρες στα ρόστερ των ομάδων στις UEFA ύψους 2,8% και CONMEBOL ύψους 1,2% και μείωση στις AFC ύψους 0,6%, CAF ύψους 1,1% και CONCACAF ύψους 0,3%.

Αν το δούμε καθαρά σε νούμερα και όχι σε ποσοστά, υπήρχε αύξηση στις πέντε από τις έξι συνομοσπονδίες στους ξένους παίκτες. Η μεγαλύτερη υπήρξε στην Ωκεανία (OFC) που αυξήθηκαν κατά 51,3% (+20 παίκτες), με την Ευρώπη (UEFA) και την Αφρική (CAF) να ακολουθούν με 19,4% (+1.234) και 17,9% (+288) αντίστοιχα. Λίγο πιο πίσω βρίσκονται οι Βόρεια και Νότια Αμερική με 12,4% (+69) και 11,8% (+11,8%). Η μόνη συνομοσπονδία που παρουσίασε μείωση είναι η AFC μόλις 1,9% (-10 παίκτες), που πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε πως μέσα σ’ αυτό το διάστημα έγινε και το ”κραχ” στο κινέζικο ποδόσφαιρο, που ώθησε αρκετούς παίκτες μακριά από την ήπειρο.

Στην ήπειρο της Ασίας και την AFC αναμένεται να αυξηθεί αυτό το νούμερο των ξένων ποδοσφαιριστών τα επόμενα χρόνια, επειδή πάρθηκε η απόφαση να μεγαλώσει ο αριθμός των ξένων παικτών, που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο AFC Champions League από 4 σε 6.
Σε επίπεδο χωρών, η Βραζιλία διατήρησε άνετα τα σκήπτρα της ως η πρώτη χώρα σε εξαγωγή παικτών φτάνοντας τους 1.219 τη φετινή σεζόν. Εμφάνισε πτωτική τάση για τρίτη σερί χρονιά μετά το 2019 που είχε φτάσει στο πικ της. Κορυφαίος προορισμός τους ήταν η Πορτογαλία, όπου μεταγραφήκαν 231 Βραζιλιάνοι, ήτοι το 18,9% του συνόλου. Μετά την Πορτογαλία, οι παίκτες από την χώρα… του καφέ προτίμησαν την Ιαπωνία (79), την Ιταλία (50), τα ΗΑΕ (42) και την Ισπανία (40).
Διαβάστε ακόμη: Λατινική Αμερική: Η νέα τάση με το MLS και ο αυξημένος ανταγωνισμός για τα ταλέντα της
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 978 παίκτες (ρεκόρ), που βρίσκεται 241 μακριά από την ”Σελεσάο”. Ο πιο ”hot” προορισμός για τους Γάλλους είναι το γειτονικό Λουξεμβούργο με 123 εξ’ αυτών να καταλήγουν εκεί αγγίζοντας ποσοστό 12,6% επί του συνόλου. Μετά την μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης την τιμητική τους στις προτιμήσεις των Γάλλων είχαν το Βέλγιο (96), η Αγγλία (86), η Ιταλία (74) και η Ισπανία (63). Βλέπουμε ουσιαστικά πως οι ”Τρικολόρ” τροφοδοτούν με αρκετούς παίκτες τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Στο τρίτο… σκαλί του βάθρου βρίσκετια η έτερη υπερδύναμη της Λατινικής Αμερικής, Αργεντική με 815. Οι παίκτες που φεύγουν από την χώρα του… τάνγκο επιλέγουν περισσότερο την Χιλή, όπου έχουν καταλήξει 127 ήτοι το 15,6%. Στις προτιμήσεις τους ακολουθούν η Ισπανία (68), Ιταλία (56), Μεξικό (52) και Περού (47).
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η τέταρτη θέση της Αγγλίας. Είναι γνωστό πως οι Άγγλοι παίκτες προτιμούν να παίξουν στις χαμηλότερες κατηγορίες της χώρας τους, παρά να φύγουν στο εξωτερικό, τόσο λόγω των υψηλών αμοιβών, αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού που αυτές προσφέρουν, όσο και μίας ”πετριάς” που καταλαμβάνει τους περισσότερους θεωρώντας το δικό τους ποδόσφαιρο με διαφορά ανώτερο από των υπολοίπων.
Διαβάστε ακόμη: Οι λιγότερο… mainstream ομάδες με τις πιο προσοδοφόρες ακαδημίες του κόσμου (Μέρος 1ο)
Στην έρευνα οι παίκτες που αγωνίζονται στις ”συγγενικές” χώρες της Αγγλίας (Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία κλπ.) λογίζονται ως ξένοι με αποτέλεσμα εκείνοι να φτάνουν τους 525 παίκτες. Περίπου το 57% εξ’ αυτών αγωνίζονται σε εκείνες τις χώρες που προείπαμε δημιουργώντας μία ”ψεύτικη” εικόνα για τους Άγγλους. Απόδειξη αυτού αποτελεί πως ο κορυφαίους προορισμός τους είναι η Σκωτία με 146 εξ’ αυτών να καταλήγουν εκεί.
Την πεντάδα κλείνει η Γερμανία με 441. Οι 83 δηλαδή το 18,8% επιλέγουν την Τουρκία. Η εξήγηση στο συγκεκριμένο μοτίβο δεν είναι ποδοσφαιρική, αλλά γεωπολιτική. Βλέπετε στην Γερμανία διαμένουν περίπου 10 εκ. Τούρκοι πρόσφυγες με αποτέλεσμα η επιλογή του τουρκικού πρωταθλήματος για να πάρουν μεταγραφή να είναι σαφώς πιο εύκολη, αφού μπαίνει στην μέση η ειδική αυτή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Αν αναρωτηθεί κανείς που βρίσκεται η Ελλάδα στην λίστα αυτή, θα πρέπει να φτάσει στην 35η θέση για να την συναντήσει. Η χώρα μας την 1η Μαΐου του 2022 είχε 115 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών εμφανίζεται στην Ιταλία όπου βρίσκεται το 12,2% ήτοι 14 παίκτες.
Διαβάστε ακόμη: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο (Season 2021-2022)!
Μπροστά μας βρίσκεται η Σκωτία με 120 παίκτες, άδικα θα έλεγε κανείς, αφού το 63,3% αυτών αγωνίζεται στην Αγγλία, αλλά σε μας προσμετρώνται και οι Έλληνες που παίζουν στην Κύπρο βέβαια, έστω κι αν μιλάμε για διαφορετικά αριθμητικά μεγέθη. Ακριβώς πίσω μας στην 36η θέση βρίσκεται η Σλοβενία με 113 παίκτες και τοπ προορισμό της την Ιταλία (17,7%).

Η Γαλλία η χώρα με την μεγαλύτερη βελτίωση στην εξαγωγή παικτών

Οι ”Τρικολόρ” έφτασαν φέτος στο κορυφαίο νούμερο στην ιστορία τους στην εξαγωγή παικτών. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσους παίκτες του να παίζουν στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που υπάρχει έκρηξη ταλέντου στην Γαλλία. Και σ’ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο αριθμός των οικογενειών των μετανταστών που κατέφτασαν τα πρηγούμενα χρόνια στην χώρα, αφού αν παρατηρήσετε οι περισσότεροι παίκτες έχουν καταγωγή από κράτη της Αφρικής. Οι Γάλλοι, λοιπόν, σημείωσαν αύξηση ύψους 27%, ήτοι έστειλαν στο εξωτερικό 208 παίκτες παραπάνω σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Η Ολλανδία βρέθηκε δεύτερη φτάνοντας στους 367 (+137 παίκτες) ήτοι +59,6% πάνω και η Κολομβία στην τρίτη με 425 (+124) ήτοι +41,2%. Την πεντάδα κλείνουν η Γερμανία και η Αγγλία με 441 (+105 παίκτες και 31,3% πάνω) και με 525 (+104 παίκτες και 24,7% πάνω).
Ενημερωτικά την μεγαλύτερη κάθοδο εμφάνισαν οι Σερβία με 69 παίκτες λιγότερους, η Ρουμανία με 46 παίκτες λιγότερους και η Νότια Κορέα με 43.
Πάμε τώρα να δούμε τις χώρες που προτιμούν περισσότερο τους παίκτες μίας συγκεκριμένης χώρας όταν πρόκειται για την απόκτηση ξένων παίκτων.
Στην πρώτη θέση του πίνακα βρίσκεται φυσικά η επιλογή των Βραζιλιάνων παικτών από την Πορτογαλία, με τους παίκτες από την ”Σελεσάο” να προτιμούν συνήθως την χώρα της Ιβηρικής για το πρώτο τους βήμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την 1η Μαΐου του 2022 231 παίκτες είχαν κάνει ακριβώς αυτό το δρομολόγιο.
Στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Άγγλοι που επέλεξαν 146 Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές επιβεβαιώνοντας την σχεδόν ”συγγενική” σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χιλή που είδε 127 Αργεντινούς ποδοσφαιριστές να έρχονται στην χώρα της. Την πεντάδα κλείνουν το Λουξεμβούργο με τους 123 Γάλλους παίκτες και η Ουαλία με τους 112 Άγγλους.

Η έρευνα βοήθησε πολύ στο να καταλάβουμε την πρόοδο που έχουν κάνει οι χώρες στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών. Εμείς η αλήθεια είναι πως μείναμε σχετικά στάσιμοι. Κάποιος θα πει πως έχουμε μειονέκτημα από την φύση μας, αφού είναι πιο εύκολο για τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες να παρουσιάζουν μεγαλύτερα νούμερα, ακόμη κι αν το ποσοστό εξαγωγής παικτών τους είναι μικρο. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς τον συνολικό πίνακα θα δει ότι στην 10η θέση είναι η Ολλανδία που έχει περίπου ίδιο πληθυσμό με μας κι αν τσεκάρει και την 8η και 9η θέση θα βρει τις Κροατία και Σερβία, που έχουν σαφώς λιγότερους κατοίκους. Επομένως, ναι μεν ο πληθυσμός είναι μία δικαιολογία, ωστόσο μπορεί αν γίνεται σωστή δουλειά απ’ όλες τις πλευρές αυτό το μειονέκτημα να καλυφθεί. Κι όταν λέμε απ’ όλες τις πλευρές εννοούμε και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, όχι μόνο τις ομάδες.
Πηγή: Football-Observatory