Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΕλλάδα Οι ελληνικές ομάδες αγνοούν το «χρυσωρυχείο» των Βαλκανίων

Οι ελληνικές ομάδες αγνοούν το «χρυσωρυχείο» των Βαλκανίων

από Σωτήρης Μυκονίου

Εδώ και χρόνια οι ελληνικές ομάδες δείχνουν μία αδυναμία να εκμεταλλευθούν τα ταλέντα που παράγει το ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι που όμως έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα οι σύλλογοι μας, είναι ο «θησαυρός», που κρύβουν οι χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα αυτές της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας.

Όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν πάντα τα «ραντάρ» τους πάνω σε κείνες τις χώρες (Κροατία, Σερβία, Σλοβενία κλπ.), που παράγουν κάθε χρόνο εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και μπορεί να αποκτηθούν σε μικρή ηλικία με μικρό κόστος.

Δυστυχώς, οι ελληνικές ομάδες δεν προκρίνουν τις λύσεις ελπιδοφόρων νεαρών ποδοσφαιριστών από τις εγγύς σε μας αυτές χώρες. Προτιμούν, όταν πάνε σ’ αυτές, να αποκτήσουν πιο έμπειρους και μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στον παρακάτω πίνακα, τις τελευταίες έξι σεζόν, οι ελληνικές ομάδες φέρνουν περίπου τρεις ποδοσφαιριστές τον χρόνο απ’ αυτές τις χώρες, που η ηλικία τους να μην ξεπερνά τα 22 έτη.

ΣεζόνΑριθμός παικτών από πρωταθλήματα Βαλκανικών χωρών (U22 ετών)Χώρα προέλευσηςBig 4 Υπόλοιπες Ομάδες
2014-20152Σερβία (2)Νίκολα Στογιάνοβιτς (19 ετών, Εργοτέλης, ελευθ. από U19 Παρτιζάν)

  Λούκα Μιλούνοβιτς (21 ετών, Πλατανιάς, ελευθ. από Ερ. Αστέρα)
2015-20163Σερβία (2)
Βοσνία (1)  
Γκόικο Τσίμιροτ (ΠΑΟΚ, 22 ετών, από Σαράγιεβο με 1,3εκ.)  

Μπόγκνταν Ρανγκέλοφ (ΠΑΟΚ, 18 ετών, ελευθ. από U19 Ερ.Αστέρα)  
Ιβάν Μάρκοβιτς (Λεβαδειακός, 21 ετών, ελευθ. από ΤΣΚΑ Σόφιας)
2016-20172Σερβία (2) Μίλος Ντέλετιτς (Λάρισα, 22 ετών, ελευθ. από Ράντνικ)

Ένες Ντόλοβατς (ΠΑΣ Γιάννενα, 17 ετών, ελευθ από U19 Νόβι Πάζαρ)
2017-20183Βουλγαρία (1) Κροατία (1)
Βοσνία (1)
Ίβιτσα Ίβουσιτς (Ολυμπιακός, 22 ετών, ελευθ. από Ίστρα)  

Μάρκο Μιχόγιεβιτς (ΠΑΟΚ, 21 ετών, 300χιλ. από Σαράγιεβο)
Χριστοφόρ Χούμπτσεφ (Λάρισα, 22 ετών, ελευθ. από Ντούναβ)
2018-20194Σερβία (2)
Βοσνία (1)
Μαυροβούνιο (1)
Ανέλ Σαμπανάζοβιτς (ΑΕΚ, 19 ετών, 450χιλ. από Ζελιέζνιτσαρ)  

Λάζαρ Ραντζέλοβιτς (Ολυμπιακός, 21 ετών, 550χιλ. από Ραντνίτσκι Νις)
Λάζαρ Ρόμανιτς (Λαμία, 20 ετών, ελευθ. από Ερ.Αστέρα)  

Βούκο Βούγιοβιτς (Λεβαδειακός, 18 ετών, ελευθ. από Λόβτσεν)
2019-20207Σερβία (4)
Αλβανία (1) Βοσνία (1) Σλοβενία (1)
Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς (Ολυμπιακός, 19 ετών, 1,5εκ. από Παρτιζάν)  

Νεμάνια Νίκολιτς (Ολυμπιακός, 18 ετών, από Μλάντοστ Κακάνι)
 
Ζίγκα Λάτσι (ΑΕΚ, 17 ετών, από Μούρα)  

Νίκολα Τσούμιτς (Ολυμπιακός, 21 ετών, 500χιλ. από Ραντνίτσκι Νις)
Σεμπάστιαν Μόλα (Βόλος NPS, 18 ετών, ελευθ. από Λουφτετάρι)  

Νίκολα Στεπάνοβιτς (Ξάνθη, 18 ετών, ελευθ. από U19 Παρτιζάν)  

Νεμάνια Μιλόγιεβιτς (Πανιώνιος, 21 ετών, ελευθ. από Βοϊβοντίνα)

*Οι παίκτες υπολογίζονται από την ηλικία των 22 ετών και κάτω, αν και θα έπρεπε να είναι και πιο χαμηλό το όριο, γιατί στις μέρες μας από 18-19 ετών οι πιτσιρικάδες στο εξωτερικό παίζουν για τις ομάδες τους και δεν θεωρούνται ταλέντα. Ωστόσο για μας εδώ, είναι ένα καλό όριο.

*Δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι ήρθαν δανεικοί για μια χρονιά κι έφυγαν (π.χ. Μανοΐλοβιτς στον Πανιώνιο), καθώς και οι παίκτες που είχαν εθνικότητα εκτός Βαλκανικών χωρών και ήρθαν από ομάδες εκείνων των χωρών (1-2 περιπτώσεις το πολύ).

*Δεν υπολογίζουμε τον Άρη στο ελληνικό Big 4, γιατί δεν βρισκόταν όλες τις χρονιές στην SuperLeague

Οι Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς και Νεμάνια Νίκολιτς του Ολυμπιακού
Οι Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς και Νεμάνια Νίκολιτς του Ολυμπιακού

Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές από τα Βαλκάνια ηλικίας κάτω των 22 έχουν περάσει τα σύνορά μας τις τελευταίες έξι αγωνιστικές περιόδους, νούμερο απογοητευτικό. Μάλιστα, μόλις 10 απ’ αυτούς έχουν αποκτηθεί από τις ομάδες του ελληνικού Big 4 (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), ενώ οι υπόλοιποι 11 έχουν αποκτηθεί από τις μικρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, με τον Λεβαδειακό και την Λάρισα να είναι στην κορυφή με δυο. Ειδικά, η ομάδα του κάμπου τα τελευταία δυο χρόνια επιλέγει πολλούς ποδοσφαιριστές από τα Βαλκάνια, όμως είναι σχεδόν όλοι μεγαλύτεροι από το ηλικιακό όριο των 22 χρόνων.

Ταυτόχρονα, αυτή την επταετία που εξετάζουμε, πολλές ομάδες ανά την Ευρώπη έχουν ανακαλύψει τεράστια ταλέντα από εκείνες τις χώρες και τα έχουν αποκτήσει με ελάχιστο κόστος.

Θέλετε μερικά παραδείγματα; Θα μιλήσουμε με παίκτες, που έχουν αποκτηθεί μέσα σ’ αυτό το διάστημα για να είναι σωστή και η οικονομική αντιστοιχία, αλλά ταυτόχρονα να πληρούν και το ηλικιακό πλαίσιο, που έχουμε θέσει.

ΟμάδαΌνομαΗλικίαΧρήματα που δαπανήθηκανΑποκτήθηκε απόΣημερινή αξία
ΦιορεντίναΝτούσαν Βλάχοβιτς181,950εκ. (Ιουλ.2018)Παρτιζάν18εκ.
ΜπενφίκαΆντριγια Ζίβκοβιτς19Ελεύθερος (Ιουλ. 2016)Παρτιζάν5εκ.
Απόλλων ΛεμεσούΛούκα Γιόβιτς191,750εκ. (Ιαν. 2016)Ερ.Αστέρας40εκ.
ΦενέρμπαχτσεΕλίφ Ελμάς17180χιλ. (Ιουλ. 2017)Ραμποτνίτσκι17εκ.

*Στην ηλικία οι παίκτες αναγράφονται με την ηλικία, που είχαν όταν αποκτήθηκαν.

*Η αξία υπολογίζεται σε ευρώ

Και υπάρχουν ακόμα κι άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που αποκτήθηκαν με 4-5εκ. και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που αποκτήθηκαν, εκτόξευσαν την αξία τους. Όμως, ας μείνουμε σε ποσά πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.

Τα πέντε μεγαλύτερα prospects του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ο Λούκα Γιόβιτς με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ο Λούκα Γιόβιτς με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης!

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Γιόβιτς για τον οποίο μιλούσε πέρυσι όλη η Ευρώπη, αποκτήθηκε από μία κυπριακή ομάδα, η οποία επένδυσε σ’ αυτόν και βγήκε κερδισμένη. Ο Σέρβος επιθετικός, μάλιστα, αποτελεί και μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση, αφού έμεινε στο ρόστερ του Απόλλωνα μόλις για έξι (!) μέρες. Αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για τον πουλήσουν οι Κύπριοι με παραπάνω από τετραπλάσια χρήματα στην Μπενφίκα. Τον πήραν με 1,75εκ. ευρώ στις 25 Γενάρη του 2016 και χωρίς καν να προλάβει να φορέσει την φανέλα της ομάδας από την Λεμεσό, στις 31 του μήνα τον παραχώρησαν στον σύλλογο της Λισαβώνας αντί 7εκ. ευρώ(!).

Βέβαια, σ’ αυτό έβαλε το χεράκι του και ο τότε ιδιοκτήτης του Απόλλωνα, ο μεγαλοατζέντης Πίνι Ζάχαβι, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε στα Football Leaks, χρησιμοποίησε τον Απόλλωνα για να καταφέρει να πάρει κι ένα ποσοστό δικαιωμάτων του παίκτη για προσωπικό του όφελος. Γι’ αυτό μετά αναγκάστηκε να πουλήσει την ομάδα για να γλιτώσει την τιμωρία από την FIFA, διατηρώντας ένα ποσοστό μόλις 14%.

Ο Ελίφ Ελμάς με την φανέλα της Νάπολι!
Ο Ελίφ Ελμάς με την φανέλα της Νάπολι!

Υπάρχουν, όμως, και πιο ρεαλιστικές περιπτώσεις, που δεν υπήρχαν τέτοια σκοτεινά σημεία στις μεταγραφές. Ο Ελίφ Ελμάς ανακαλύφθηκε από την Φενέρ, μετά από δυο ματς, που έπαιξε με την Ραμποτνίτσκι στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αποκτήθηκε με 180χιλ. ευρώ και πουλήθηκε 16εκ. μέσα σε δυο χρόνια.

Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων τούς παίκτες τους;

Το επίπεδο του πρωταθλήματός μας, ο πληθυσμός της χώρας μας και τα έσοδα των ομάδων καταδεικνύουν την ανάγκη για την παραγωγή ταλέντων τόσο εγχώριων όσο και την ανακάλυψη ξένων. Όλες οι χώρες που είναι στο δικό μας πληθυσμιακό επίπεδο (Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ.), πέρα απ’ το γεγονός ότι δουλεύουν πολύ τα δικά τους παιδιά, έχουν και συγκεκριμένες χώρες (η Πορτογαλία την Βραζιλία και την Ανγκόλα, το Βέλγιο και η Ολλανδία την Αφρική), απ’ όπου οι ομάδες μαζεύουν συνεχώς ταλέντα με ελάχιστο κόστος.

Μπορεί αυτές τις χώρες να τις συνδέουν πιο ισχυροί δεσμοί, λόγω και των αποικιακών καθεστώτων του παρελθόντος, όμως η παραγωγή ταλέντων σε τέτοιο βαθμό, δεν θα γινόταν σ’ αυτές τις χώρες, αν δεν υπήρχε το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο σκάουτινγκ, αλλά και οι πολύ λειτουργικές ακαδημίες.

Το τι περιμένουν τώρα οι ελληνικές ομάδες για να ξεκινήσουν κάτι αντίστοιχο είναι απορίας άξιο, αφού και τους ανθρώπους διαθέτουν για κάτι τέτοιο, αλλά και την τεχνογνωσία, που χρειάζεται, μπορούν να βρουν ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από μία μεταγραφή ενός ικανού έμπειρου παίκτη, που δυστυχώς θα φέρει μόνο παροδικά αγωνιστικά οφέλη στην ομάδα και δύσκολα θα αποκτήσει αξία μεταπώλησης.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τι ποδοσφαιριστές έχουν έρθει από εκείνες τις χώρες στην πατρίδα μας ανά τα χρόνια. Μπάγιεβιτς, Βλάοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Σαμπανάζοβιτς, Ζάετς, Ίβιτς, Κοβάτσεβιτς, Σαβέφσκι, Πάντιτς, Γκόγκιτς είναι μόνο μερικοί από τα μεγάλους Βαλκάνιους, που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν κάνει θραύση. Γιατί, λοιπόν, να μην επενδύσουμε περισσότερο σε μια περιοχή που «σφύζει» από ταλέντα;

4 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram