Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΕλλάδα Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο (Season 2020-2021)!

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο (Season 2020-2021)!

από Σωτήρης Μυκονίου

Σε 33 διαφορετικά πρωταθλήματα, πέραν προφανώς του ελληνικού, έχουνε φτάσει να αγωνίζονται φέτος οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, με την χάρη τους να φτάνει από την Ευρώπη στο Κατάρ κι από κει στην Αφρική!

Τελικά μπορεί να μην υπάρχει παντού ένας Έλληνας, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές σε πολύ περισσότερα μέρη του κόσμου απ’ ότι υπήρχαν στο παρελθόν.

Μετά από μια αναλυτική ματιά που ρίξαμε στις πρώτες κατηγορίες όλων των πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο, με εξαίρεση κάποιων της Αφρικής, αφού δεν βρήκαμε επαρκή στοιχεία απ’ τα πρωταθλήματα όλων των χωρών, ανακαλύψαμε ότι πλέον οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται, πέρα από το ελληνικό, σε άλλα 33 πρωταθλήματα ανά τον κόσμο.

Προφανώς, το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι στην Ευρώπη, όμως βρέθηκαν παίκτες και στην Ασία και στην Αφρική. Ωστόσο, μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί το ξένο πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονται οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες (πέραν του Κυπριακού αν μπορεί να λογιστεί ως τέτοιο).

Αλλά ας μην τα μαρτυρήσουμε όλα από την αρχή και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα αυτού του «ταξιδιού» στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη και η λίγκα-έκπληξη που έχει τα πρωτεία!

Ο Κώστας Μανωλάς είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή!
Ο Κώστας Μανωλάς είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή!

Τα 29 από τα 33 πρωταθλήματα του εξωτερικού που αγωνίζονται Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία φυσική εξέλιξη για δυο λόγους. Αρχικά, αυτή είναι η ήπειρος στην οποία θέλουν να αγωνίζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές του κόσμου λόγω του επιπέδου του αθλήματος εδώ. Έπειτα, το κυνήγι μιας καριέρας στο εξωτερικό εμπεριέχει πάντα τα δικά του ρίσκα. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο μεγιστοποιούνται αυτά και πόσο γενικότερα δυσκολεύει η ζωή ενός ποδοσφαιριστή όσο πιο μακριά φεύγει από την πατρίδα του.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, λοιπόν, έχουν έντονη παρουσία στην Ευρώπη και ειδικότερα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Στην Πρέμιερ Λιγκ, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, υπάρχουν ο Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ) και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ). Στην Σέριε A έχουμε τον Κώστα Μανωλά (Νάπολι), τον Γιώργο Κυριακόπουλο (Σασουόλο) και τον Μπάμπη Λυκογιάννη (Κάλιαρι), ενώ στην Λα Λίγκα τον Δημήτρη Σιόβα (Ουέσκα).

Στην Μπουντεσλίγκα και την γαλλική Λιγκ 1 έχουμε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τέσσερις να αγωνίζονται στο καθένα απ’ αυτά. Αρχικά, στην Μπουντεσλίγκα βρίσκουμε τους Δημήτρη Λημνιό (Κολωνία), Κωνσταντίνο Μαυροπάνο (Στουτγκάρδη), Κώστα Σταφυλίδη (Χόφενχαϊμ) και Στέφανο Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης), ενώ στην Λιγκ 1 τους Τάσο Δώνη (Ρεμς), Παναγιώτη Ρέτσο (Σεντ-Ετιέν), Κώστα Μήτρογλου (Μαρσέιγ) και Ορέστη Καρνέζη (Λιλ).

Πάμε, όμως, να δούμε τα τρία κορυφαία πρωταθλήματα σε αριθμό Ελλήνων παικτών, τα οποία βρίσκονται όλα στην Ευρώπη. Η ολλανδική Eredivisie και η τουρκική Super Lig ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση, με την καθεμία να διαθέτει από οκτώ Έλληνες ποδοσφαιριστές και τους γείτονες μας να παρουσιάζονται κάθε άλλο παρά εχθρικοί και αφιλόξενοι. Στην κορυφή βρίσκεται ένα πολύ άσημο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίος όμως φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον τόπο της δεύτερης ευκαιρίας για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το σλοβάκικο πρωτάθλημα, στο οποίο αγωνίζονται εννέα συντοπίτες μας με μέσο όρο ηλικίας 22,2 ετών (!). Φυσικά η πρωτιά αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσουμε την ”συγγενή” μας Κύπρο, όπου αγωνίζονται 26 Έλληνες παίκτες αυτή τη στιγμή.

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθούν αναλυτικά τα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται παραπάνω από δυο Έλληνες ποδοσφαιριστές:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ποδοσφαιριστώνΟνόματα
Fortuna Liga (Σλοβακία)9Κουντουριώτης, Σιώπης, Πόποβιτς, Νεοφυτίδης, Βολανάκης (Μιχάλοβτσε), Κωνσταντινίδης, Σαββίδης, Τσαούσης (Σπαρτάκ Τρνάβα), Κυζιρίδης (Ζλάτε)
Eredivisie (Ολλανδία)8Παυλίδης (Βίλεμ), Λάμπρου (Τβέντε), Χατζηδιάκος (Άλκμααρ), Καρέλης (Ντε Χάαχ), Γιακουμάκης (Φένλο), Λάμπρου και Ευμορφίδης ( Βααλβάϊκ), Ρότα (Φορτούνα Σίταρντ)
SuperLig (Τουρκία)8Μπακασέτας, Σιώπης, Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ), Πέλκας (Φενέρμπαχτσε), Κολοβέτσιος (Καϊσέρισπορ), Κίτσιου (Άνγκαρακουτσου), Χατζηισαΐας (Ρίζεσπορ), Κατράνης (Χατάγιασπορ)
Bundesliga (Γερμανία)4Λημνιός (Κολωνία), Μαυροπάνος (Στουτγκάρδη), Σταφυλίδης (Χόφενχαϊμ), Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης)
Ligue 1 (Γαλλία)4Δώνης (Ρεμς), Ρέτσος (Σεντ-Ετιέν), Μήτρογλου (Μαρσέιγ), Καρνέζης (Λιλ)
Ekstraklasa (Πολωνία)4Τριανταφυλλόπουλος ( Πογκόν Στέτσιν), Μασούρας και Ευαγγέλου (Γκόρνικ Ζαμπρζε), Παπανικολάου (Ράκοβ)
Liga 1 (Ρουμανία)4Σοϊλέδης (FCSB), Δεληγιαννίδης (Σέπσι), Χαλκιαδάκης (Μποτοσάνι), Μπαξεβάνος (Πολιτέκνικα Ιάσι)
Serie A (Ιταλία)3Μανωλάς (Νάπολι), Κυριακόπουλος (Σασουόλο), Λυκογιάννης (Κάλιαρι)

* Προσοχή, να διευκρινίσουμε πάλι πως πρόκειται για έρευνα που αφορά μόνο τις πρώτες κατηγορίες της κάθε χώρας, ενώ οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν ως πρώτη υπηκοότητα την ελληνική για να προσμετρούνται.

Όπως βλέπετε η λίστα απαρτίζεται από φτασμένους Έλληνες παίκτες που το ταλέντο τους ξεπέρασε τα στενά εγχώρια σύνορα, από κάποιους παίκτες που προτίμησαν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό από το να αγωνίζονται σε μικρομεσαίες ομάδες εντός συνόρων και σε κάποιους πρώην νεαρούς παίκτες μεγάλων ομάδων, που έψαξαν στο εξωτερικό για αγωνιστικά λεπτά από μικρή ηλικία.

Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται δυο ή λιγότεροι Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός ποδοσφαιριστώνΟνόματα
Premier League (Αγγλία)2Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ)
Liga NOS (Πορτογαλία)2Βλαχοδήμος και Σάμαρης (Μπενφίκα)
Scottish Premiership (Σκωτία)2Μπάρκας (Σέλτικ), Όγκμποε (Χάμιλτον)
Jupiler Pro League (Βέλγιο)2Βαγιαννίδης (Σεντ-Τρούιντεν), Καινούργιος (Ζούλτε Βάρεγκεμ)
Bundesliga (Αυστρία)2Φούντας (Ραπίντ Βιέννης), Πέτσος (Τιρόλ)
Superliga (Δανία)2Ζέκα και Οικονόμου (Κοπενχάγη)
HNL (Κροατία)2Διαμαντάκος (Χάιντουκ Σπλιτ), Παπαδόπουλος (Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ)
Nemzeti Bajnoksag (Ουγγαρία)2Κουτρουμπής (Ουίπεστ), Τσουκαλάς (Κισβάρντα)
Kategoria Superiore (Αλβανία)2Κούρος (Τεούτα), Τάμπας (Σκεντερμπέου)
BGL League (Λουξεμβούργο)2Βοΐλης και Ξενιτίδης (Ζένες Ες)
La Liga (Ισπανία)1Σιόβας (Ουέσκα)
Swiss Super League (Ελβετία)1Δημητρίου (Βασιλεία)
Fortuna Liga (Τσεχία)1Πουρζιτίδης (Σλόβαν Λίμπερετς)
Serbian SuperLiga (Σερβία)1Μιλόγιεβιτς (Βόζντοβατς)
Allsvenskan (Σουηδία)1Ανέστης (Γκέτεμποργκ)
Prva Liga (Σλοβενία)1Ρόβας (Ταμπόρ Σεζάνα)
Premier Liqasi (Αζερμπαϊτζάν)1Χαντάκιας (Ζίρα)                      
Divizia Nationala (Μολδαβία)1Κολοβός (Σέριφ Τίρασπολ)
Telekom 1 CFL (Μαυροβούνιο)1Μωραΐτης (Μπούντουτσνοστ)
A Lyga (Λιθουανία)1Κοζορώνης (Πανεβέζις)

Eredivisie: Η ευκαιρία των νεαρών Ελλήνων να δείξουν την αξία τους!

Οι Έλληνες παίκτες εκτός της γηραιάς ηπείρου!

Ο Panayotis Papadopoulos που αγωνίζεται στους Legon Cities της Γκάνας! Ένας από τους πιο άγνωστους Έλληνες ποδοσφαιριστές!
Ο Panayotis Papadopoulos που αγωνίζεται στους Legon Cities της Γκάνας!

Αναμφίβολα ο πιο άγνωστος Έλληνας ποδοσφαιριστής εκτός Ευρώπης είναι ο Panayotis Papadopoulos, που αγωνίζεται στους Legon Cities της Γκάνας. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας, που είχε ταξιδέψει στην Γκάνα για δουλειές κι έκανε οικογένεια με μία ντόπια. Έτσι, ο Panayotis πήρε την ελληνική υπηκοότητα χωρίς ποτέ να έχει έρθει στην χώρα μας, αφού ο πατέρας του Δημήτρης απεβίωσε, όταν αυτός ήταν ακόμα μικρός σε ηλικία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός που αγωνίζεται στην αφρικανική ήπειρο. Άλλοι δυο πατριώτες μας βγάζουν το…ψωμί τους εκεί. Πρόκειται για τον Βασίλη Μπούζα, που αγωνίζεται στην Γουάντι Ντέγκλα, η οποία από το 2018 και έπειτα είδε στον πάγκο της να κάθονται ο Τάκης Γκώνιας και ο Νίκι Παπαβασιλείου, δηλαδή ένας Έλληνας κι ένας Κύπριος προπονητής.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Γιάννης Ποτουρίδης. Ο 28χρονος κεντρικός αμυντικός, που είναι απόφοιτος των ακαδημιών του Ολυμπιακού, αγωνίζεται στην Κέιπ Τάουν Σίτι της Νότιας Αφρικής από τον Οκτώβριο του 2019.

Πάμε, τώρα, στις ηπείρους της Ασίας και της Ωκεανίας. Εκεί, έχουμε μόνο έναν εκπρόσωπο στην πρώτη. Πρόκειται φυσικά για τον Γιάννη Φετφατζίδη, που φέτος άφησε τον Άρη για τα «πετροδόλαρα» της Αλ Κορ του Κατάρ.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε κάποιον παίκτη στην αμερικανική ήπειρο, τόσο στην Νότια όσο και στην Βόρεια, κι είναι πολύ κρίμα, αφού πρόκειται για πρωταθλήματα με το δικό τους ιδιαίτερο ξεχωριστό χρώμα (π.χ. Βραζιλία, Αργεντινή, MLS).

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν αρχίσει πηγαίνουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. Σ’ αυτό, φυσικά, βοηθάει και η όλη παγκοσμιοποίηση της εποχής μας, που έχει κάνει τόσο τα ταξίδια όσο και την διαμονή στο εξωτερικό ευκολότερα κι ευκολότερη αντίστοιχα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τεράστια ανάπτυξη που γνωρίζει το σκάουτινγκ στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες, όχι μόνο μεσαίες και μεγάλες, να ψάχνουν παίκτες σε κάθε σπιθαμή του πλανήτη.

Ας κλείσουμε με την ευχή του χρόνου αυτά τα νούμερα να είναι ακόμα μεγαλύτερα έτσι ώστε ο Έλληνας ποδοσφαιριστής να αρχίσει να καθιερώνεται ως ένα «εξαγώγιμο προϊόν» και το ελληνικά πρωτάθλημα ως μία από τις selling leagues της Ευρώπης, αφού μόνο έτσι μπορεί το ποδόσφαιρό μας μπορεί να βρει τα απαραίτητα χρήματα για την αναβάθμισή και την αυτοσυντήρησή του, δημιουργώντας ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον.

Πηγή: Transfermarkt

8 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

8 Σχόλια

Αυτές είναι οι 61 ομάδες Α’ κατηγορίας στον κόσμο που έχουν Έλληνες παίκτες! – Repress.gr 20 Νοεμβρίου 2020 - 08:51

[…] Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος του Inthezone […]

Απάντηση
Η λίστα με τις 61 ομάδες Α’ κατηγορίας στον κόσμο που έχουν Έλληνες παίκτες! – Repress.gr 20 Νοεμβρίου 2020 - 08:55

[…] Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος του Inthezone […]

Απάντηση
Ευρώπη: Οι... Γιουσούφα Μουκοκό των πέντε «μεγάλων» πρωταθλημάτων - InTheZone.gr 23 Νοεμβρίου 2020 - 15:58

[…] Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο… […]

Απάντηση
Ο Γιάννης Ποτουρίδης στο IntheZone.gr: «Πέρυσι, κλειστήκαμε όλες οι ομάδες της χώρας για 26 μέρες σε ξενοδοχείο για να καταφέρουμε να τελειώσουμε 7 Φεβρουαρίου 2021 - 23:54

[…] Διαβάστε επίσης: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο… […]

Απάντηση
Α-Λιγκ Αυστραλίας: Οι Έλληνες ομογενείς του πρωταθλήματος! - InTheZone.gr 29 Μαρτίου 2021 - 12:18

[…] Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο… […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram