Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο Santi_el_negro στο IntheZone.gr: «Ο Ντιέγκο και ο Λίο είναι πλέον… πολιτιστικοί εκπρόσωποι για την Αργεντινή»

Ο Santi_el_negro στο IntheZone.gr: «Ο Ντιέγκο και ο Λίο είναι πλέον… πολιτιστικοί εκπρόσωποι για την Αργεντινή»

από Μαρίνος Πάντζης

Στο εκπληκτικό του… έργο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, στον Ντιέγκο Μαραντόνα, στον Λιονέλ Μέσι αλλά και στην εθνική Αργεντινής, στάθηκε σε συνέντευξη του στο IntheZone.gr ο Αργεντινός καλλιτέχνης του δρόμου, Σαντιάγκο Νίκολας ή αλλιώς «Santi el negro»!

Ντιέγκο Μαραντόνα και Λιονέλ Μέσι…

Άραγε, πόσοι τρόποι υπάρχουν για να εκφράσει κανείς το τι αντιπροσωπεύουν οι δύο αυτοί αθλητές για το αργεντίνικο και όχι μόνο, ποδόσφαιρο;

Γιγαντοαφίσες, τοιχογραφίες, αγάλματα θα έλεγε κανείς πως ήδη αποτελούν μερικούς από αυτούς τους τρόπους, δίνοντας έτσι μια διαφορετική… αίγλη και αντικατροπτρίζοντας το μέγεθος των δύο αυτών αθλητών.

Όμως, μια από τις αμέτρητες τοιχογραφίες που απεικονίζουν τους δύο «Θεούς» της Αργεντινής έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου, εφόσον συνδυάζοντας χρώματα και δύο συγκεκριμένες στιγμές και των δύο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως… έργο τέχνης.

Ο λόγος λοιπόν, για την τοιχογραφία η οποία κοσμεί πλέον το προπονητικό κέντρο της «άσημης» ASA, ερασιτεχνικής ομάδας του Μπουένος Άιρες, η οποία απεικονίζει την στιγμή που ο Ντιέγκο Μαραντόνα φιλάει το τρόπαιο του Μουντιάλ που κατέκτησε με την Αργεντινή το ’86 και την στιγμή του Λιονέλ Μέσι με το τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα, το οποίο και κατέκτησε πριν από λίγους μήνες.

Το έργο τέχνης των Σαντιάγκο Νίκολας και Πάνες Φλόρες

Οι καλλιτέχνες του εν λόγω γκραφίτι είναι δύο, ο Σαντιάγκο Νίκολας ή αλλιώς Santi_el_negro και η Πάνες Φλόρες, δύο street artists, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να δώσουν λίγη χαρά στον σύλλογο της ASA, αλλά και σε όλη την γειτονιά.

Το IntheZone.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Σαντιάγκο, ο οποίος σε μια συνέντευξη του στον Μαρίνο Πάντζη μίλησε μέσα σε όλα για το εν λόγω αριστούργημα και φυσικά για το τι σημαίνει για τους Αργεντίνους ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Λιονέλ Μέσι.

Ντιέγκο Μαραντόνα, σε ευχαριστούμε…

Τις τελευταίες ημέρες, ένα δικό σου γκράφιτι, το οποίο απεικονίζει τους Μαραντόνα και Μέσι έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Αρχικά, πως σου ήρθε η ιδέα γι’ αυτό το έργο τέχνης;

«Ναι, ναι… Έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, είναι η αλήθεια! Είμαι πολύ ικανοποιημένος γι’αυτό όπως και επίσης για την δουλειά μας (την δικιά μου και της συνεργάτιδας μου) και για την αναγνώριση, διεθνής μορφής, για έναν απλό τοίχο μιας γειτονιάς. Την εν λόγω τοιχογραφία την κάναμε μετά από αίτημα του συλλόγου της ASA, την δημιουργήσαμε μαζί με την Φλορ Πάνι (Flor Pani). Εμείς δουλεύουμε σαν… τοιχογράφοι και δημιουργούμε σχέδια βασιζόμενοι στις ιδέες του κάθε πελάτη.»

Τι ήταν λοιπόν αυτό που σε προέτρεψε να πάρεις τα σπρέι σου, τα χρώματα σου και να ζωγραφίσεις τους δύο «Θεούς» της Αργεντινής;

«Για να μην επαναλαμβάνομαι, μπορώ να σου μιλήσω συγκεκριμένα για τις δύο φορές που τους ζωγράφισα για μένα, δηλαδή από δική μου απόφαση και όχι επειδή με πήραν τηλέφωνο για δουλειά.

Τον Λίο τον ζωγράφισα το 2016 για να τον στηρίξω, καθώς λάμβανε πολλές κριτικές από πλευράς δημοσιογράφων, αλλά και από κάποιο μέρος του κόσμου. Τότε ήθελα να δημιουργήσω την φιγούρα του διαμέσου της τέχνης.

Και τον Ντιέγκο, τον ζωγράφισα στα τέλη του 2020 για να μπορέσω να αφήσω ένα… δώρο στα άτομα της γειτονιάς που έζησε. Ήταν ένας δύσκολος χρόνος λόγω της πανδημίας, αλλά επίσης και λόγω του θανάτου αυτού που τον χαρακτήριζαν ως Θεό. Τότε, για να χαροποιήσω λίγο τους γείτονες, αποφάσισα να πράξω ξανά διαμέσου της τέχνης.»

Απίστευτες οι λεπτομέρειες και στις δύο τοιχογραφίες!

Όπως προανέφερες κι εσύ, το σπουδαίο αυτό γκράφιτι βρίσκεται έξω από το προπονητικό κέντρο της ASA. Σημαίνει κάτι η τοποθεσία;

«Ναι, ναι… Είναι ένας γειτονικός σύλλογος. Όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι τρομερό ότι ένας τέτοιος χώρος μπορεί να φτάσει παντού, γιατί είναι ένα κλαμπ το οποίο προσπαθεί να ανέβει από πολύ χαμηλά με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη βοήθεια των οικογενειών των παιδιών που κάνουν αθλητισμό εκεί. Γι’ αυτό και είναι ότι καλύτερο αυτή η αναγνώριση!»

Η ASA Club αποτελεί έναν ερασιτεχνικό σύλλογο στην Αργεντινή!

Αλήθεια, πόση ώρα χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί αυτό το αριστούργημα;

«Το ολοκληρώσαμε σε δύο ημέρες! Είμαστε πια πολύ βελτιωμένοι, οπότε μπορούμε να δουλέψουμε αρκετά γρήγορα!»

Για έναν Αργεντινό, τι σημαίνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι;

«Ξεκάθαρα είναι δύο μεγάλα σημεία αναφοράς που έχουν διαπεράσει το ποδοσφαιρικό επίπεδο, είναι πολιτιστικοί εκπρόσωποι και είναι σχεδόν μέρος του δικού μας DNA. Δύο άτομα πολύ αγαπητά, ο Ντιέγκο ήταν πάντα και ο Λίο αφότου κατάφερε τον τελευταίο τίτλο, μπόρεσε να έχει μεγαλύτερη αναγνώριση, παρόλο που ακούγεται απίστευτο, σε αυτή την χώρα δεν ήταν και 100% αγαπητός.»

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η μέρα που έγινε θρύλος

Φυσικά, κάνοντας μια… βόλτα στο Instagram σου, μπορούμε να δούμε πως ουκ ο λίγες φορές έχεις αποτυπώσει σε τοίχους τον «Θεό» της Αργεντινής, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ποιο γκραφίτι μπορούμε να πούμε πως είναι το αγαπημένο σου;

«Να σου πω την αλήθεια, είναι ένα που είχαμε φτιάξει με την Φάκου Πάνι (Facu Pani) στο Μέρλο είναι πολύ ωραίο! Είναι ο Ντιέγκο με ένα πορτοκαλί background.»

Βέβαια, σαν γνήσιος Αργεντινός, να φανταστώ παρακολουθείς φανατικά ποδόσφαιρο;

«Ναι, ναι… Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο! Δεν έχω μπορέσει να πάω πολλές φορές στο γήπεδο, αλλά πάντα το βλέπω στην τηλεόραση.»

Εσύ, ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Εγώ είμαι από την «κόκκινη» πλευρά του… ποταμού. Είμαι Ρίβερ Πλέιτ!»

Φυσικά, ο Santi_el_negro δεν θα μπορούσε να μην είχε ζωγραφίσει κάτι και για την αγαπημένη του ομάδα!

Λίγα λόγια για την εθνική Αργεντινής του Λιονέλ Σκαλόνι;

«Θα σου πω για τον Σκαλόνι, ο οποίος είναι… πανέξυπνος, τον οποίο δεν τον πίστεψε κανένας, αλλά ήξερε να αντισταθεί. Πολλά μπράβο! Και βέβαια, μπόρεσε να περάσει πολλά χρόνια δουλεύοντας για μεγάλη διάρκεια σε ένα καλό project.»

Λίγα λόγια για την μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν;

«Να το ευχαριστηθεί και εύχομαι να μπορέσει να «ξεδιπλώσει» την «μαγεία» του, όπως πάντα το έκανε. Εύχομαι πολύ τύχη και μακάρι να μπορέσει να κερδίσει ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ!»

Τέλος, η δικιά σου απάντηση στο αιώνια ερώτημα; Μαραντόνα ή Μέσι;

«Θα διαλέξω την Αργεντινή, η οποία και είναι ο κοινός παράγοντας που ευτυχώς τους ενώνει! Και οι δυό τους είναι από εδώ και έχουμε αυτή την πανέμορφη… ευλογία.»

Υ.Γ. Για την παραπάνω συνέντευξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σαντιάγκο Νίκολας ή αλλιώς «Santi el negro», ο οποίος δέχθηκε αμέσως να συζητήσουμε για το πολυπόθητο έργο του και την Γεωργία Σιταρά, η οποία γι’ ακόμη μια φορά βοήθησε στην… μετάφραση!

Πηγές: twitter.com

Διαβάστε επίσης:
Παρί Σεν Ζερμέν: Μετά (και) τον Μέσι έρχεται… ξεκαθάρισμα
Μέσι – Αγουέρο: Η βαθιά φιλία και το πολυπόθητο αντάμωμα στην Μπαρτσελόνα
Μπόκα – Ρίβερ: Το… θεότρελο φινάλε του πρωταθλήματος μέσα από τα μάτια των ειδικών
2 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

DiMayor: Η πρώτη «πειρατική» Super League που έφερε τον Ντι Στέφανο στην Κολομβία - InTheZone.gr 6 Νοεμβρίου 2021 - 18:26

[…] Διαβάστε ακόμη: Ο Santi_el_negro στο IntheZone.gr: «Ο Ντιέγκο και ο Λίο είναι πλέον…… […]

Απάντηση
Ουνιόν Σάντα Φε: Η αργεντινίκη ομάδα που επένδυσε στο νομικό της τμήμα και... δικαιώνεται! - InTheZone.gr 29 Νοεμβρίου 2021 - 17:14

[…] Διαβάστε ακόμη: Ο Santi_el_negro στο IntheZone.gr: «Ο Ντιέγκο και ο Λίο είναι πλέον…… […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram