Ο Νταρίλ Μέικον έστησε… χορό καλωσορίσματος με 6200 προσκεκλημένους στο ΟΑΚΑ και η Εφές έμαθε από πρώτο χέρι πως στην καλή του μέρα, ο Αμερικανός δεν χαρίζεται μήτε σε θεούς, μήτε σε δαίμονες. Τι θα συμβεί όμως, όταν ο κανόνας θα βρίσκει μπροστά του εξαιρέσεις;
Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το βράδυ της Τετάρτης σε παράσταση νοσταλγίας για όσους επέλεξαν να τον παρακολουθήσουν, είτε στο ΟΑΚΑ είτε μπροστά από την τηλεόραση τους. Η πελαγωμένη Εφές αποδείχθηκε ιδανικό θύμα και οι πράσινοι ανάγκασαν τους πρωταθλητές να κάνουν αρνητικό ρεκόρ, όντας η πρώτη κάτοχος του τίτλου που αρχίζει σεζόν πέντε ήττες σε έξι αγώνες, μετά την Ζαλγκίρις το 2000!
Για να συμβεί όμως αυτό, το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη κατάφερε επί 40 λεπτά να παρουσίασει εντός του παρκέ την καλύτερη φετίνη της εικόνα και ίσως την ποιοτικότερη που έχουν δει οι φίλαθλοι του την δύσκολη τελευταία διετία. Ουκ ολίγοι πρωταγωνιστές, άπαντες θετικοί και σημεία αναφοράς που απέδειξαν την αξία τους σε ένα τεστ υψηλής δυσκολίας. Σαντ-Ρος και Παπαγιάννης κυριάρχησαν σε άμυνα και επίθεση, ο Τζέρεμι Εβάνς αποδείχθηκε ανίκητος παρτενέρ του “Big Papa”, ο Πέρι κατάφερε σε μια άστοχη βραδιά να μοιράσει έξι ασίστ και ο Νέντοβιτς να φτάσει στους 17 πόντους χωρίς να χάσει σουτ.
Καλώς ή κακώς όμως, οι προβολείς ανήκουν σε κάποιον άλλο. Τον γκαρντ που έφτασε ένα τρίποντο μακριά από το ισοφαρισεί το ρεκόρ του χθεσινού του αντιπάλου, Σέιν Λάρκιν. Ο Νταρίλ Μέικον κατάφερε μέσα σε έξι αγωνιστικές να μετατραπεί από “ειδικευόμενος” σε “ειδικός”, στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Ο πιο σταθερός σκόρερ του φετινού Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη αναδείχθηκε δικαίως MVP της 6ης αγωνιστικής, με 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, απόρροια των 34 πόντων που πέτυχε.
Αυτή ήταν η πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, πίσω από δύο νυν συμπαίκτες του (Παπαπέτρου, Νέντοβιτς) και τους Ράις, Λάκοβιτς. Παράλληλα, ήταν η 10η κορυφαία επίδοση σε βαθμούς αξιολόγησης, όπου τα πρωτεία κρατάει ο Λάκοβιτς με 51 από τον Μάρτιο του 2004!
Ένας rookie… για φίλημα
Επείδη όμως τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, θα ήταν προτιμότερο να μάθουμε τι μας οδήγησε αυτά τα ρεκόρ. Άλλωστε, στην περίπτωση του δεύτερου καλύτερου σκόρερ στην φετινή Ευρωλίγκα (πίσω μόνο απ’τον Μίτσιτς), η εξήγηση είναι τόσο απλή, μα συνάμα τόσο περίπλοκη.
Ο Αμερικανός ήρθε από την ΑΕΚ με την ταμπέλα του “γεννημένου σκόρερ” και τα πρώτα δείγματα επιβεβαίωνουν κατά γράμμα τους περσινούς ισχυρισμούς του. Πέραν του αριθμού που γράφεται δίπλα στο όνομα του μετά το τέλος κάθε αγώνα, ο Μέικον είναι δεύτερος τόσο σε eFG% με 78.6%, όσο και σε True Shooting % με 82.2%!
Για να το καταφέρει, χρειάζεται μεν υψηλό Usage Rate, της τάξεως του 23.7%, δίχως όμως να εκβιάζει καταστάσεις. Απόδειξη αυτού είναι τα νούμερα που αφορούν το playmaking, καθώς ο Μέικον μοιράζει 3 ασίστ για κάθε 1.3 λάθη, ποσοστό καλύτερο του βασικού οργανωτή, Κέντρικ Πέρι (3 ασίστ ανά 1.5 λάθη). Παράλληλα, υποπίπτει σε 8.73 λάθη ανά 100 κατοχές, ποσοστό καλύτερο από το 79% των παικτών της Ευρωλίγκα, ενώ ανήκει στην καλύτερη δωδεκάδα παικτών στο Assist Ratio με 13.53%.
Με εκείνον στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός σκοράρει 27.4 περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο ανά 100 κατοχές, ενώ ανά ματς, η διαφορά αυτή βρίσκεται στο τρομερό, δεδομένης της κατάταξης του Παναθηναϊκού, +12.2!
Η βραδιά καριέρα και τα… παράδοξα της στατιστικής

H εμφάνιση του Μέικον κόντρα στην Εφές, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά. Από 1.12 πόντους, η συνεισφορά του ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ εκτοξεύθηκε την Τετάρτη στους 2.08! Ωστόσο, μια ανάγνωση της ευστοχίας του φανερώνει κάτι οξύμωρο. Ο Μέικον μέτρησε 7/7 τρίποντα από την αριστερή πλευρά του παρκέ. Έξι από τις 45 μοίρες και ένα από την γωνία.

Μέχρι τότε όμως, τα δύο αυτά σημεία εκτός των 6.75μ. ήταν τα χειρότερα του Μέικον βάση ποσοστών! Από τις 45 μοίρες μετρούσε 37.5% (3/8) και από την γωνία 0% (0/2)! Την ίδια στιγμή, σκόραρε με ποσοστό 56.3% (9/16) από τα κεντρικά σημεία, 50% (4/8) από τις 45 μοίρες της δεξιάς πλευράς και 100% (4/4) από την δεξιά γωνία!

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως ο Νταρίλ Μέικον μπορεί να παρουσιάσει ακόμα πιο πολυδιάστατα στοιχεία, λύνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα χέρια του Δημήτρη Πρίφτη. Όμως, όπου βρίσκεται το τυρί, βρίσκεται και η φάκα. Ο Αμερικανός ούτε ήταν, ούτε θα γίνει Στεφ Κάρι. Μπορεί μέχρι σήμερα να μετράει μόνο διψήφιο αριθμό πόντων σε όλα τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, όμως η ομάδα του οφείλει να έχει έτοιμα τα εφεδρικά της πλάνα, μιας και μιλάμε ακόμα για… rookie στο τοπ επίπεδο.
Το αν ωστόσο ο Μέικον ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ απαντήθηκε ήδη με εκκωφαντική πειστικότητα. Ο Παναθηναϊκός την… πολυτέλεια ενός παίκτη που μπορεί να βρει τον δρόμο προς το καλάθι με κάθε πιθανό τρόπο. Στο χέρι του οργανισμού και κατ’ επέκταση του τεχνικού επιτελείου είναι να μην γίνει η ευλογία… κατάρα, όταν η “μέρα στο γραφείο” είναι δύσκολη.
Δείτε ακόμα:
Ευρωλίγκα | Μια αφετηρία, 18 ομάδες, 18 σημεία προσοχής
Ευρωλίγκα: Το δίημερο της υπέρβασης των άκρων
1 Σχόλιο
[…] όσον αφορά την φετινή σεζόν, ακόμα κι αν υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις. Τα ποιοτικά ελλείμματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες […]