Τα ξενύχτια του ΝΒΑ επέστρεψαν για τα καλά, μαζί με κάθε είδους καφενειακές και μη συζητήσεις για τους κορυφαίους της φετινής χρονιάς. Ποιοι όμως μπορεί σε μερικούς μήνες από τώρα να χρειάζονται λίγο επιπρόσθετο χώρο στον τοίχο τους;
Μια πρώτη σύνοψη των κορυφαίων φαβορί και των επικρατέστερων αουτσάιντερ για όλα τα βραβεία της Regular Season, με σημαντικότερη υποσημείωση όλων των αστάθμητο παράγοντα των τραυματισμών:
Κορυφαίος Rookie της χρονιάς | Πάολο Μπανκέρο
Honorable Mentions: Μπένεντικτ Μάθουριν, Τζαμπάρι Σμιθ, Τζόρνταν Άιβι, Κίγκαν Μάρεϊ

Ίσως η πιο εύκολη και προφανής επιλογή, έρχεται σε ένα βραβείο που σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, δείχνει καθαρά υπόθεση ενός. Αν παραμείνει υγιής, ο Μπανκέρο μπορεί να σημείωσει νούμερα που θα τον κατατάσσουν πολύ πιο πάνω από τον μ.ο. της ηλικίας του. Έγινε μόλις ο τρίτος rookie που εκκινεί την σεζόν με τρία σερί ματς άνω των 20 πόντων, με το τελευταίο μάλιστα μπροστά στο κοινό του Madison Square Garden.
Οι Μάτζικ έχουν αποφασίσει από νωρίς πως θα στηρίξουν το μέλλον του σε μια… ευρωπαϊκή συμμαχία (Βάγκνερ και Μπανκέρο) και κάθε άλλο παρά άδικο φαίνεται πως έχουν, αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα των δύο όταν βρίσκονται μαζί στο παρκέ. Τα Playoffs θα αργήσουν ακόμα να επισκεφθούν το Ορλάντο, όμως οι φιναλίστ του 2009 έχουν κάθε δικαιώμα να περιμένουν μερικές… μαγείας από τον κορυφαίο ρούκι της φετινής σεζόν.
Προπονητής της χρονιάς | Ουίλι Γκριν
Honorable Mentions: Τζο Μουτσούλα, Τέιλορ Τζένκινς, Τσάνσι Μπίλαπς

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κούρσα μετά από εκείνη του MVP, κι όχι άδικα. Υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 ονόματα που ανακυκλώνονται στις εκάστοτε συζητήσεις, ωστόσο αν έπρεπε επιλέξουμε Οκτώβριο μήνα, ο προπονητής των Πέλικανς έχει όλα τα φόντα να κατακτήσει το βραβείο.
Η Νέα Ορλεάνη έχει χτίσει ένα παράδοξα πλήρες σε ποσότητα και ποιότητα ρόστερ, κάτι που αποδείχθηκε και κόντρα στους Μάβερικς, τους οποίους κέρδισαν δίχως τους Ουίλιαμσον, Ίνγκραμ και Τζόουνς! Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Γκριν έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία, καθώς πέρσι υπό την καθοδήγηση του οι Πέλικανς όχι μόνο κατάφεραν να μπουν στα Playoffs, αλλά να φτάσουν και την σειρά κόντρα στους Σανς στην κόψη του ξυραφιού.
Στην παράξενη φέτος Δύση, όπου πολλές ομάδες δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις, καμία έκπληξη δεν θα μας προκαλούσε αν βλέπαμε τους Πέλικανς με πλεονέκτημα εδρας στα Playoffs. Αν τα καταφέρουν, τότε ο προπονητής τους θα είναι το πρώτο φαβορί για την σχετική κατηγορία.
Κορυφαίος έκτος παίκτης της χρόνιας | Κρίστιαν Γουντ
Honorable Mentions: Τζόρνταν Πουλ, Τρέι Μέρφι, Αϊζάια Χάρτενσταϊν, Μπόμπι Πόρτις

Όταν ο Κρίστιαν Γουντ πήρε το αεροπλάνο από το Χιούστον με προορισμό για το Ντάλας, αλλιώς τα περιμένε κι αλλιώς τα βρήκε. Για το καλό του. Ο νεαρός φόργουορντ αποκτήθηκε από τους Μάβερικς με την προοπτική του δεύτερου βιολιού δίπλα στον Ντόντσιτς, στην πράξη όμως, ο Τζέισον Κιντ είχε διαφορετικά σχέδια, καθώς αποφάσισε να δώσει στον Γουντ τον ρόλο του έκτου παίκτη, ξεκινώντας αντ’ αυτού τον Τζαβέιλ ΜακΓκι στην αρχική πεντάδα.
Όπως και στην περίπτωση του Ντόντσιτς, έτσι κι εδώ, το μέτριο ξεκίνημα του συνόλου δεν φαίνεται πως επηρεάζει τον Γουντ, ο οποίος παίζει το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του αυτή την στιγμή καθώς μετράει 24.3 πόντους και 8.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, σουτάροντας με 62.2% εντός πεδίας και 61.5% στο τρίποντο!
Προφανώς τα νούμερα αυτά δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, όμως αποδεικνύουν πως ο απόφοιτος του UNLV έχει εναρμονιστεί πολύ καλύτερα του αναμενομένου με τον νέο του ρόλο. Μοναδικός… κίνδυνος για τον ίδιο και όσους πιστεύουν πως φέτος είναι η χρονιά του, μια πιθανή αλλαγή του ροτέισον από τον Κιντ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
Κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς | Γιάννης Αντετοκούνμπο
Honorable Mentions: Τζρου Χόλιντεϊ, Ρούντι Γκομπέρ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Έβαν Μόμπλι

Ο Greek Freak είναι ο καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος, σε όποιον κι αν καταλήξει το βραβείο. Ακόμα βέβαια κι αν δεν το κατακτήσει για δεύτερη φορά μετά το 2020, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ο Γιάννης είναι το φαβορί. Το βραβείο δεν θα καταλήξει για δεύτερη φορά σε γκαρντ, πόσο μάλλον στον Μάρκους Σμαρτ, που είδε πέρσι τον Τζρου Χόλιντεϊ να δίνει… σεμινάρια άμυνας απέναντι του στα Playoffs.
Η άλλη προφανής επιλογή είναι ο Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος όμως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί κάτω από τη νέα του στέγη στην κρύα Μινεσότα. Οι προσωπικοί αριθμοί του δεν το δείχνουν, όμως ο Γάλλος μέχρι στιγμής δεν κάνει την διαφορά για τους Τίμπεργουλβς. Αντιθέτως, η όγδοη καλύτερη περσινή επίθεση του πρωταθλήματος έχει κατρακυλήσει στο νο21, έχοντας ξανά μέτρια άμυνα (13η φέτος, 14η πέρσι).
Η ικανότητα του Αντετοκούνμπο τόσο στους αιθέρες όσο και μακριά από την ρακέτα είναι αδιαμφισβήτητη, παρότι η αξία του εκτιμάται περισσότερους σε αυτά που οι κοινοί αριθμοί (γύρω από τους οποίους γίνεται η κουβέντα) δεν μπορούν να επιδείξουν. Αν ωστόσο μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως αξίζει παραπάνω από μια φορές αυτόν τον τίτλο, φοράει το νο34.
Πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς | Άνφερνι Σάιμονς
Honorable Mentions: Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, Ταϊρίς Μάξι, Άντονι Έντουαρντς, Κέλντον Τζόνσον, Λάουρι Μάρκανεν

Μακράν της δεύτερης η δυσκολότερη κατηγορία, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 10 ονόματα με πραγματική προοπτική να κατακτήσουν το βραβείο. Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του γκαρντ των Μπλέιζερς σχετίζεται με το γεγονός πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα “ναι μεν, αλλά”, την ώρα που το Πόρτλαντ στοχεύει σε μια αξιόλογη πορεία και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρει είναι η πλαισίωση του Λίλαρντ με ένα ανερχόμενο ταλέντο όπως ο Σάιμονς.
Το κατά πολλούς φαβορί, Ταϊρίς Χαλιμπέρτον, αγωνίζεται σε μια ομάδα όπου η αγωνιστική του βελτίωση δεν έχει καμία άμεση σημασία, μιας και οι Πέισερς δείχνουν εξ αρχής πως θα χάσουν γρήγορα το τρένο. Το ίδιο ισχύει σε έναν βαθμό και για τους Τζόνσον και Μάρκανεν, παρότι Σπερς και Τζαζ έχουν ξεκινήσει πολύ καλύτερα την χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τον Ταϊρίς Μάξι, είναι αρκετά φιλόδοξο το εγχείρημα της αγωνιστικής έκρηξης του σε μια ομάδα με δύο σούπερ σταρ που χρειάζονται τόσο πολύ την μπάλα στα χέρια τους. Ο Μάξι είναι το τέλειο συμπληρωματικό κομμάτι, αλλά αυτή την στιγμή το usage των Εμπίντ και Χάρντεν καθιστά απαγορευτικό το σενάριο της αναβάθμισης του νεαρού γκαρντ, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Τέλος, με τον προσωπικά αγαπημένο μου, Άντονι Έντουαρντς, ο οποίος δείχνει μπλεγμένος σε μια πολύ παράξενη κατάσταση στην Μινεσότα. Το κλίμα δεν μοιάζει ιδανικό στις τάξεις των Τίμπεργουλβς, οι οποίοι δεν αποδίδουν θελκτικό μπάσκετ, κάτι που φαίνεται και από τις ασταθείς εμφανίσεις του νέου σταρ τους.
Αν προσθέσουμε και τις δηλώσεις του Τάουνς για τις διατροφικές επιλογές του συμπαίκτη του, παρότι μετέπειτα το ρεπορτάζ τον διαψεύδει, κάθε άλλο παρά ασφαλής πρόβλεψη μοιάζει η στέψη του Έντουαρντς ως πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς.
MVP | Τζα Μοράντ
Honorable Mentions: Λούκα Ντόντσιτς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζέισον Τέιτουμ

Πολλοί θεωρούν (και λογικά) πως φέτος είναι η σειρά του Λούκα Ντόντσιτς να πάρει σπίτι του το βραβείο του MVP. Αν φυσικά κρίνουμε από το ξεκίνημα του στην σεζόν, δίχως τα περισσότερα από τα περιττά κιλά του παρελθόντος, κάθε άλλο παρά παράλογη θα ήταν η επιλογή αυτή. Η εκκίνηση των Μάβερικς δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όμως ο Σλοβένος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την περσινή σεζόν, δείγμα των διαθέσεων του.
Όμως, η ταπεινή μου άποψη θέλει να κινηθεί προς μια διαφορετική άποψη, για ποικίλους λόγους. Ο Μοράντ έχει καταφέρει δίχως κάποια μεγάλη διάκριση, να είναι ήδη ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της λίγκας. Προσφέρει θέαμα το οποίο ισοδυναμεί με αξιόλογα κέρδη για το NBA, σε ό,τι αφορά τα social media. Βρίσκεται σε μια ομάδα που συναρπάζει με το υλικό και τον προσανατολισμό της, καθώς πέρσι έφτασε αρκέτα κοντά στους τελικούς της Δύσης, προτού υποκύψει στην ανωτερότητα των Ουόριορς.
Η απουσία του Τζάρεν Τζάκσον απαιτεί το περαιτέρω step up του Μοράντ, ο οποίος είναι βέβαιο πως αν οδηγήσει το Μέμφις σε ένα ρεκόρ παρόμοιο του περσινού, θα έχει τον πρώτο λόγο για το βραβείο. Για τους ελαφρώς πονηρότερους, πόσες πιθανότητες δίνετε να αναδειχθεί μη Αμερικανός MVP για πέμπτη συνεχή σεζόν; Προσωπικά, όχι μεγάλες.