Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» και το inthezone.gr αναλύει έναν-έναν τους ομίλους, προσφέροντάς σας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για παίκτες, προπονητές και ομάδες ενόψει της πιο ξεχωριστής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Να και κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί ποτέ. Το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022 και αφού οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην αραβική χώρα είναι απαγορευτικές για να παιχτεί ποδόσφαιρο, ο χειμώνας έμοιαζε από την αρχή μονόδρομος.
Για σχεδόν ένα μήνα, η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα χτυπάει στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την 20ή Νοεμβρίου ενώ ο τελικός θα λάβει μέρος στις 18 Δεκεμβρίου, υπό… χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Το τέλος μιας χρονιάς, δεν έμοιαζε ποτέ καλύτερο. Τουλάχιστον όσον αφορά το ποδόσφαιρο και για αυτό το λόγο, το inthezone.gr σας θέλει πανέτοιμους για το μεγάλο ραντεβού. Κάθε βδομάδα, θα αναλύουμε έναν όμιλο, δίνοντάς σας κάθε φορά το στίγμα κάθε Εθνικής ομάδας.
Έχουμε ήδη αναλύσει τους πέντε πρώτους ομίλους (1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος). Φύγαμε για τον έκτο όμιλο!
Έκτος όμιλος:
Βέλγιο

Η τωρινή γενιά των Βέλγων ποδοσφαιριστών είναι αναμφίβολα η σπουδαιότερη και η πιο ταλαντούχα όλων των εποχών για τη χώρα.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, η Εθνική Βελγίου έφτασε ως την τρίτη θέση του κόσμου. Προσπερνώντας έτσι την τέταρτη θέση του 1986, η οποία ήταν και η καλύτερη της ομάδας.
Προημιτελικά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αλλά και προημιτελικά στα Euro του 2016 και του 2020, αποτελούν τις τελευταίες προσπάθειες των «κόκκινων διαβόλων» με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στον πάγκο.
Ο Ισπανός είναι ο ρέκορντμαν νικών της χώρας και έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο που έχει στα χέρια του. Αν και πολλοί πιστεύουν πως το συγκεκριμένο ρόστερ θα μπορούσε να πάει πολύ πιο μακριά, απ’ όσο έχει φτάσει ως και σήμερα.
Αν και η δεύτερη θέση το FIFA Ranking μαρτυράει πως ενώ η ομάδα… φυσάει σε προκριματικά. Στα τελικά όμως βρίσκει πάντα κάποιο εμπόδιο.
Το Βέλγιο πέρασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τερματίζοντας στην πρώτη θέση του πέμπτου ομίλου και μάλιστα χωρίς ήττα.
Απόδειξη αυτού είναι πως τη δεδομένη στιγμή, οκτώ ποδοσφαιριστές από το ρόστερ του Βελγίου βρίσκονται στη δεκάδα των ρέκορντμαν συμμετοχών (με τον Βερτόγχεν πρώτο με 141). Από την άλλη, Λουκάκου και Εντέν Αζάρ, αποτελούν τους δύο πρώτους σκόρερ στην ιστορία της χώρας. Ο θηριώδης φορ της Ίντερ μετρά πλέον 68 γκολ σε 102 ματς ενώ ο εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει 33 τέρματα σε 122 εμφανίσεις.
Ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της ομάδας των superstar

Αστέρας ομάδας: Παρότι ο Έντε Αζάρ φοράει το περιβραχιόνιο και ο Λουκάκου είναι η αιχμή του δόρατος, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι ο φυσικός ηγέτης και το «μυαλό» του Βελγίου.
Μετρά 93 συμμετοχές με 25 γκολ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τις καταστάσεις την ώρα του αγώνα. Μόνο με τον KDB σε καλή κατάσταση, έχει ελπίδες το Βέλγιο να φτάσει ως εκεί που επιθυμεί.
Παίκτες-κλειδιά: Οι δύο προαναφερθέντες είναι κι εκείνοι που θα σταθούν στο πλευρό του Ντε Μπρόινε. Λουκάκου και Αζάρ συμπληρώνουν την τριάδα των μεγάλων σταρ της χώρας.
Παίκτης-αποκάλυψη: Δεν θα δείτε κάποια μεγάλη έκπληξη εδώ καθώς ο μόνος από το ρόστερ που μπορεί να μπει στην κατηγορία είναι ο Ζερεμί Ντοκού.
Ο Βέλγος εξτρέμ της Ρεν ήταν και στο Euro του 2020 και όπως φαίνεται θα λάβει μέρος και στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 20χρονος επιθετικός μετρά ήδη δέκα συμμετοχές με δύο γκολ.
Καναδάς

Ο Καναδάς επιστρέφει σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1986. Η αλήθεια είναι πως αποτελεί, τουλάχιστον προσωπικά, την ομάδα που ανυπομονώ περισσότερο να δω.
Αναμφίβολα η ομάδα έχει πλούσιο ταλέντο, με κάποιους μεγάλους σταρ αλλά και απειρία. Ο προπονητής της χώρας Τζον Χέρντμαν ήταν πρώτα τεχνικός στην Εθνική γυναικών του Καναδά και από το 2018, είναι ο head coach των αντρών και η αλήθεια είναι πως έχει συμμαζέψει χαρακτηριστικά την κατάσταση.
Πέντε παίκτες από το τωρινό ρόστερ βρίσκονται στο top-10 των σκόρερ κι ακόμα τρεις στο αντίστοιχο των συμμετοχών.
Ο Καναδάς προκρίθηκε στο Κατάρ τερματίζοντας στην πρώτη θέση του προκριματικού της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, αφήνοντας πιο πίσω τις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Άπειρη αλλά με μπόλικο ταλέντο…

Αστέρας ομάδας: Ο Αλφόνσο Ντέιβις ξεπέρασε ευτυχώς το πρόβλημα της μυοκαρδίτιδας και θα λάβει μέρος κανονικά στο Μουντιάλ.
Μπορεί στην Μπάγερν να αγωνίζεται ως αριστερό μπακ αλλά στον Καναδά πολλές φορές, παίζει ως εξτρέμ. Ίσως βέβαια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να μείνει στην άμυνα.
Παρότι μόλις 21 ετών έχει ήδη 34 συμμετοχές με 12 γκολ και είναι ο απόλυτος σταρ της Εθνικής.
Παίκτες-κλειδιά: Οι Κάιλ Λάριν και Τζόναθαν Ντέιβιντ θα είναι οι δύο βασικοί επιθετικοί της ομάδας και αυτοί που θα πρέπει οδηγήσουν επιθετικά τον Καναδά.
Ο φορ της Κλαμπ Μπριζ μετρά 25 γκολ σε 54 συμμετοχές ενώ ο νεαρός επιθετικός της Λιλ έχει σκοράρει 22 φορές σε 34 ματς.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Ισμαέλ Κονέ αγωνίζεται στη Μόντρεαλ του MLS, ως κεντρικός χαφ και έχει συμπληρώσει τέσσερις συμμετοχές με το εθνόσημο.
Στα μόλις 20 χρόνια του, αποτελεί βασικό γρανάζι του καναδικού συλλόγου, έχοντας φέτος στο αμερικανικό πρωτάθλημα δύο γκολ και πέντε ασίστ σε 25 ματς.
Μαρόκο

Το Μαρόκο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη σερί φορά.
Συνολικά, αυτή θα είναι η έκτη φορά στα τελικά της διοργάνωσης αλλά μόνο μια φορά έχει περάσει τον όμιλο και έχει φτάσει ως τους «16». Το μακρινό πλέον 1986.
Ωστόσο, η Εθνική ομάδα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς ο Βαλίντ Χαλίλοτζιτς, ο οποίος την οδήγησε στο Κατάρ, απολύθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από την Ομοσπονδία της χώρας λόγω διαφωνίας όσον αφορούσε το μέλλον.
Τη θέση του πήρε ο σχετικά άπειρος Βαλίντ Ρεγκραουί κι αθυτό δυσκολεύει κι άλλο το ήδη δύσκολο έργο του Μαρόκου.
Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέσω των πλέι οφ Αφρικής, προσπερνώντας το εμπόδιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σε διπλούς αγώνες (1-1 στην Κινσάσα, 4-1 στην Καζαμπλάνκα).
Οι επιστροφές των Ζιγιές και Χακίμι, έφεραν ελπίδες

Αστέρας ομάδας: Με την αποχώρηση του Χαλίλοτζιτς επέστρεψε και ο Χακίμ Ζιγιές στην ομάδα, καθώς ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι είχε προσωρινά αποσυρθεί λόγω των διαφωνιών του με τον Βόσνιο.
Ο 29χρονος αστέρας των «μπλε» θα βρεθεί στο Κατάρ και θα είναι ο ηγέτης της ομάδας και η μόνιμη πηγή κινδύνων για τους αντιπάλους του.
Παίκτες-κλειδιά: Ο Ασράφ Χακίμι και ο Γιουσέφ Εν-Νεσιρί αποτελούν τους δύο παίκτες που χρειάζεται το Μαρόκο στα καλύτερά τους για να ελπίζει.
Ο μπακ της Παρί έχει 58 συμμετοχές με οκτώ τέρματα ενώ ο φορ της Σεβίλλης μετρά 14 γκολ σε 49 παιχνίδια.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Ζακάρια Αμπουχλάλ αγωνίζεται στην Τουλούζ ως δεξιός εξτρέμ και είναι εκείνος που ετοιμάζεται να λάμψει στη Μέση Ανατολή.
Ο 22χρονος μετρά με το Μαρόκο δύο γκολ σε έντεκα ματς ενώ φέτος με τη γαλλική ομάδα έχει τρεις ασίστ και τρία γκολ σε 13 παιχνίδια.
Κροατία

Η μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, ετοιμάζεται για ακόμα μία σπουδαία εμφάνιση. Η Κροατία από το 1998 και μετά έχει χάσει μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και αυτή θα είναι η έκτη εμφάνιση της ομάδας.
Μάλιστα, στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998, είχε φτάσει ως την τρίτη θέση με ηγέτη τότε τον Νταβόρ Σούκερ.
Πολύτιμος για την ομάδα θεωρείται ο προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς, ο οποίος την έχει οδηγήσει σε δύο σερί εξαιρετικές πορείες.
Οι Κροάτες προκρίθηκαν στο Κατάρ μέσω της πρωτιάς τους στον όγδοο όμιλο των προκριματικών. Αφήνοντας πίσω τους τη Ρωσία, η οποία τελικά λόγω του πολέμου έχασε και τη δεύτερη θέση.
Θέλει να φτάσει και πάλι στον τελικό, αλλά αυτή τη φορά να κερδίσει…

Αστέρας ομάδας: Ο ένας και μοναδικός Λούκα Μόντριτς. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης οδήγησε τη χώρα του ως τον τελικό το 2018, ενώ του απονεμήθηκε και η «Χρυσή Μπάλα» την ίδια χρονιά.
Αποτελεί τον αρχηγό αλλά και τον ρέκορντμαν συμμετοχών της χώρας, έχοντας 154 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Αυτό πιθανότατα θα είναι και το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του σπουδαίου μέσου.
Παίκτες-κλειδιά: Ματέο Κόβατσιτς και Μαρσέλο Μπρόζοβιτς είναι οι δύο που στέκονται στο πλευρό του αγέραστου Μόντριτς μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και αυτοί που κάνουν όλη τη… βρώμικη και μη δουλειά.
Ο μέσος της Τσέλσι μετρά 83 συμμετοχές ενώ εκείνος της Ίντερ έχει 76 παιχνίδια με το εθνόσημο.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε Μουντιάλ και θα είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει ευρέως γνωστός.
Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός αγωνίζεται από πέρσι στη Λειψία, μετρά ήδη 12 συμμετοχές με ένα τέρμα και θα αποτελέσει βασικό στέλεχος των Κροατών στο Κατάρ.
Για τους γνώστες, εδώ και δύο χρόνια είναι από τα μεγαλύτερα prospects του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Πρόβλεψη ομίλου:
- Βέλγιο
- Κροατία
- Καναδάς
- Μαρόκο
Πηγές: transfermarkt.com, wikipedia.org
Διαβάστε ακόμα:
Ταϊτή: Όταν η απουσία του φόβου, γέννησε «λίγο καλό ποδόσφαιρο»
Σουρινάμ: Η ονειρική ενδεκάδα της μικροσκοπικής χώρας και οι παίκτες που ντύθηκαν…Ολλανδοί
Κάν’ το όπως οι Μαλντίνι: Οι σπουδαιότερες οικογένειες τρίτης γενιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Όσκαρ Ταμπάρες: Ο μαέστρος μιας Λατινοαμερικάνικης ορχήστρας
Εθνική Τζαμάικας: Επιστρατεύει τους… Άγγλους στοχεύοντας το Κατάρ
Οι 9+1 σπουδαίοι παίκτες που δεν πήγαν σε Μουντιάλ λόγω… ταπεινής καταγωγής