Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» και το inthezone.gr αναλύει έναν-έναν τους ομίλους, προσφέροντάς σας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για παίκτες, προπονητές και ομάδες ενόψει της πιο ξεχωριστής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Να και κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί ποτέ. Το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022 και αφού οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην αραβική χώρα είναι απαγορευτικές για να παιχτεί ποδόσφαιρο, ο χειμώνας έμοιαζε από την αρχή μονόδρομος.
Για σχεδόν ένα μήνα, η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα χτυπάει στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την 20ή Νοεμβρίου ενώ ο τελικός θα λάβει μέρος στις 18 Δεκεμβρίου, υπό… χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Το τέλος μιας χρονιάς, δεν έμοιαζε ποτέ καλύτερο. Τουλάχιστον όσον αφορά το ποδόσφαιρο και για αυτό το λόγο, το inthezone.gr σας θέλει πανέτοιμους για το μεγάλο ραντεβού. Κάθε βδομάδα, θα αναλύουμε έναν όμιλο, δίνοντάς σας κάθε φορά το στίγμα κάθε Εθνικής ομάδας.
Ως τώρα έχουμε αναλύσει τον πρώτο και το δεύτερο όμιλο και αυτή τη φορά, θα δούμε τον τρίτο όμιλο!
Τρίτος όμιλος:
Αργεντινή:

Ίσως μιλάμε για την τελευταία ευκαιρία της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι, να φτάσει ως το πολυπόθητο τρόπαιο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ήδη με τον Λιονέλ Σκαλόνι στον πάγκο από το 2018, η «αλμπισελέστε» μετρά ένα αήττητο σερί 35 αγώνων, ενώ μη ξεχνάμε πως το περσινό καλοκαίρι έφτασε και ως την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά μετά το 1993.
Είναι αλήθεια πως η Αργεντινή μοιάζει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και οι παίκτες της έχουν βρει τους ρόλους της. Επίσης, η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου ρόστερ σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι πως πλέον υπάρχει ποιότητα και στη θέση του τερματοφύλακα αλλά και στην άμυνα. Βλέπε Εμιλιάνο Μαρτίνες αλλά και Λισάντρο Μαρτίνες, Κρίστιαν Ρομέρο και Νικολάς Ταγλιαφίκο.
Η πρόκριση της ομάδας του Σκαλόνι στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε σχετικά εύκολα καθώς στο μοναδικό προκριματικό όμιλο της Λατινικής Αμερικής, τερμάτισε δεύτερη, πίσω μόνο από τη Βραζιλία. Φυσικά, αήττητη αλλά με έξι ισοπαλίες σε 17 παιχνίδια.
Ο χαμένος τελικός στην παράταση από τη Γερμανία το 2014, έχει δημιουργήσει μια βαθιά πληγή στις μνήμες των Αργεντινών. Ντανιέλ Πασαρέλα και Ντιέγκο Μαραντόνα παραμένουν οι τελευταίοι αρχηγοί της «αλμπισελέστε» που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο κόσμος της χώρας ελπίζει πως σύντομα, ο Μέσι θα γίνει ο τρίτος.
Ο Μέσι κουβαλά στις πλάτες του, για ακόμα μια φορά, όλη τη χώρα

Αστέρας ομάδας: Ο ένας και μοναδικός Λιονέλ Μέσι. Αποτελεί τον πρώτο σκόρερ (90 γκολ), τον ρέκορντμαν συμμετοχών (164 συμμετοχές) με την Εθνική Αργεντινής αλλά και τον ηγέτη ενός ολόκληρου έθνους.
Λυτρώθηκε με την περσινή κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα και πλέον παρουσιάζει μια παροιμιώδη άνεση όταν φορά τα γαλανόλευκα. Μια άνεση που έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες ελπίδες ενόψει Κατάρ.
Παίκτες-κλειδιά: Οι Λαουτάρο Μαρτίνες και Πάουλο Ντιμπάλα είναι αναμφισβήτητα τα δύο… μεγάλα όπλα, που περιμένουν να λάμψουν δίπλα στον Μέσι. Ο επιθετικός της Ίντερ δεν διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του αλλά πάντα αποτελεί απειλή ενώ το νέο 10άρι της Ρόμα έχει βρει ξανά τον εαυτό του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.
Αναμένεται αμφότεροι να ξεκινούν στη βασική 11άδα του Σκαλόνι.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Έντσο Φερνάντες έκανε φέτος το υπερατλαντικό ταξίδι, παίρνοντας μια μεγάλη μεταγραφή από τη Ρίβερ Πλέιτ στην Μπενφίκα.
Στους «αετούς» της Λισαβόνας έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα πάνω του με τρία γκολ σε 13 παιχνίδια, παίζοντας ως κεντρικός χαφ και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στα γήπεδα του Κατάρ.
Σαουδική Αραβία:

Η Σαουδική Αραβία έχει χτίσει μια συνέπεια τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το 1994 και μετά έχει χάσει μόνο εκείνα της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας κι αυτή θα είναι 6η παρουσία της.
Στον πάγκο της βρίσκεται ο πολύπειρος Ερβέ Ρενάρ, ο οποίος έχει επίσης υπάρξει τεχνικός των Ζάμπια (δις), Αγκόλα, Ακτής Ελεφαντοστού και Μαρόκου. Μάλιστα, με τις δύο τελευταίες κατέκτησε και το Κόπα Άφρικα σε απόσταση τριών ετών.
Ο 54χρονος Γάλλος είναι το «πρόσωπο» της ομάδας, όντας μάλιστα ο ξένος προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της χώρας, 18 στον αριθμό.
Το ρόστερ προφανώς και δεν ξεχειλίζει από ποιότητα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με ελάχιστες παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο.
Προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο τερματίζοντας στην πρώτη θέση του δεύτερου προκριματικού ομίλου, μπροστά από την Ιαπωνία, με μόλις μία ήττα σε δέκα ματς.
Λιγοστές οι ελπίδες της ομάδας για πρόκριση

Αστέρας ομάδας: Ο Σαλέμ Αλ-Ντασβαρί είναι το 10άρι και ο φυσικός ηγέτης της ομάδας. Έχει σημειώσει 17 γκολ σε 66 συμμετοχές και από τα δικά του πόδια, περνάνε όλες οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας.
Παίκτες-κλειδιά: Ο αμυντικός Γιασέρ Αλ-Σαχρανί και ο μέσος Φαχάντ Αλ-Μουβαλάντ είναι οι στυλοβάτες των δύο γραμμών των «πράσινων αετών». Αμφότεροι αποτελούν τις ποιοτικότερες επιλογές του Ρενάρ μετά τον Αλ-Ντασβαρί.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Φιράς Αλ-Μποραϊκάν είναι ο 22χρονος επιθετικός της Σαουδικής Αραβίας, που έχει τραβήξει και… ευρωπαϊκά βλέμματα πάνω του. Με την Εθνική του ομάδα έχει πετύχει ήδη έξι γκολ σε 24 εμφανίσεις ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σημειώσει 13 γκολ σε 32 ματς με την Αλ-Φατέχ στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Μεξικό:

Το Μεξικό αποτελεί την προσωπικά αγαπημένη ομάδα αλλά και μία από τις μεγαλύτερες σταθερές στα Παγκόσμια Κύπελλα. Από το 1930 και την πρώτη διοργάνωση, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει χάσει μόλις πέντε… ραντεβού.
Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Τάτα Μαρτίνο, ο οποίος μετά το αμφιλεγόμενο πέρασμά του από την Αργεντινή, τα έχει κάνει -σχεδόν- όλα σωστά στο Μεξικό εδώ και τρία χρόνια.
Και λέω σχεδόν γιατί η σχέση του Μαρτίνο με τον Τσιτσαρίτο, τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του Μεξικού βρίσκεται σε κρίση, με αποτέλεσμα ο Αργεντινός τεχνικός να έχει αποκλείσει τον επιθετικό της LAFC από την Εθνική ομάδα εδώ και αρκετό καιρό.
Από εκεί και πέρα, το Μεξικό πέρασε εύκολα στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του προκριματικού της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, πίσω μόνο από τον Καναδά και μπροστά από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η «Τρι» είναι αήττητη στα επίσημα παιχνίδια της μέσα στο 2022.
Συνδυασμός εμπειρίας, ταλέντου και ποιότητας το πάντα υπολογίσιμο Μεξικό

Αστέρας ομάδας: Ο Χίρβινγκ Λοσάνο της Νάπολι αποτελεί το νέο αστέρι του Μεξικού. Ο 27χρονος εξτρέμ μετρά 16 γκολ σε 59 ματς με την Εθνική του ομάδα και παρότι δεν είναι στα βασικά πλάνα του Σπαλέτι στην ομάδα του ιταλικού νότου, με την «Τρι» είναι το απόλυτο επιθετικό όπλο.
Παίκτες-κλειδιά: Οι Αντρές Γκουαρδάδο και Ραούλ Χιμένες είναι τα αναντικατάστατα γρανάζια στη μηχανή του Μαρτίνο. Ο πρώτος είναι φυσικά ο αρχηγός της ομάδας και μετρά 177 εμφανίσεις, όντας ο ρέκορντμαν της Εθνικής Μεξικού. Όλα περνούν από τα πόδια του. Ο δεύτερος, ελλείψει Τσιτσαρίτο, έχει πάρει τη φανέλα με το «9»… σπίτι του. Έχει σημειώσει 29 γκολ σε 94 συμμετοχές με το Μεξικό και θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ομάδα στο Κατάρ.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Σαντιάγο Χιμένες είναι 21 ετών κι αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός. Φέτος άφησε την Κρουζ Αζουλ και πήρε μεταγραφή για την Ευρώπη και τη Φέγενορντ, με την οποία έχει ήδη σημειώσει πέντε γκολ σε οκτώ παιχνίδια.
Με το Μεξικό έχει δύο γκολ σε οκτώ ματς και αποτελεί τον επόμενο μεγάλο φορ της χώρας.
Πολωνία:

Παρότι η Πολωνία, έχει έντονη παρουσία στα Euro των τελευταίων ετών, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα Παγκόσμια Κύπελλα. Προκρίθηκε στη Ρωσία μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλά και πάλι έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων.
Αυτή ωστόσο, θα είναι η δεύτερη σερί παρουσία της χώρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο και 7η συνολικά. Μάλιστα, η Πολωνία μετρά και δύο τρίτες θέσεις το 1974 και 1982 με πρωταγωνιστές του Λάτο και Μπόνιεκ.
Η Πολωνία έφτασε στο Κατάρ τερματίζοντας δεύτερη στον ένατο προκριματικό όμιλο, πίσω από την Αγγλία κι έτσι προκρίθηκε για τα ευρωπαϊκά πλέι οφ. Τότε, ο προπονητής της ομάδας Πάουλο Σόουζα άφησε τη χώρα στα… κρύα του λουτρού πηγαίνοντας στη Φλαμένγκο και τη θέση του πήρε ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς.
Παρά τους λίγους μήνες στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο 52χρονος προπονητής κατάφερε να νικήσει τη Σουηδία στον τελικό (είχε περάσει αυτόματα από τον ημιτελικό λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας) με 2-0 και να προκριθεί στο Κατάρ.
Η μπάλα στον… Λέβα!

Αστέρας ομάδας: Δεν είναι άλλος από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας με 76 γκολ αλλά και ρέκορντμαν συμμετοχών με 134 παρουσίες.
Στα 34 του χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και με τη χώρα του αλλά και με την Μπαρτσελόνα, στην οποία πήγε το καλοκαίρι. Για να ελπίζει η Πολωνία, πρέπει να βρει δίχτυα.
Παίκτες-κλειδιά: Ο Πιοτρ Ζιελίνσκι μαζί με τον Αρκάντιους Μίλικ, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει τη δεδομένη στιγμή η χώρα μετά τον «Λέβα». Ο μέσος της Νάπολι είναι ο μαέστρος στο κέντρο του γηπέδου και φορ της Γιουβέντους βρίσκεται σε… τρελά κέφια με τη νέα του ομάδα.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Νικολά Ζαλέφσκι είναι το νέο… διαμαντάκι της Πολωνίας, το οποίο ανακάλυψε ο Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος διέκρινε το ταλέντο του και του έδωσε ευκαιρίες στη Ρόμα. Εκείνος άρπαξε τις ευκαιρίες και έφτασε ως την Εθνική ομάδα με την οποία έχει ήδη επτά συμμετοχές.
Πρόβλεψη ομίλου:
- Αργεντινή
- Πολωνία
- Μεξικό
- Σαουδική Αραβία
Πηγές: transfermarkt.com, wikipedia.org
Διαβάστε ακόμα:
Ταϊτή: Όταν η απουσία του φόβου, γέννησε «λίγο καλό ποδόσφαιρο»
Σουρινάμ: Η ονειρική ενδεκάδα της μικροσκοπικής χώρας και οι παίκτες που ντύθηκαν…Ολλανδοί
Κάν’ το όπως οι Μαλντίνι: Οι σπουδαιότερες οικογένειες τρίτης γενιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Όσκαρ Ταμπάρες: Ο μαέστρος μιας Λατινοαμερικάνικης ορχήστρας
Εθνική Τζαμάικας: Επιστρατεύει τους… Άγγλους στοχεύοντας το Κατάρ
Οι 9+1 σπουδαίοι παίκτες που δεν πήγαν σε Μουντιάλ λόγω… ταπεινής καταγωγής