Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» και το inthezone.gr αναλύει έναν-έναν τους ομίλους, προσφέροντάς σας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για παίκτες, προπονητές και ομάδες ενόψει της πιο ξεχωριστής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Να και κάτι που δεν περιμέναμε να συμβεί ποτέ. Το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2022 και αφού οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην αραβική χώρα είναι απαγορευτικές για να παιχτεί ποδόσφαιρο, ο χειμώνας έμοιαζε από την αρχή μονόδρομος.
Για σχεδόν ένα μήνα, η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα χτυπάει στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την 20ή Νοεμβρίου ενώ ο τελικός θα λάβει μέρος στις 18 Δεκεμβρίου, υπό… χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Το τέλος μιας χρονιάς, δεν έμοιαζε ποτέ καλύτερο. Τουλάχιστον όσον αφορά το ποδόσφαιρο και για αυτό το λόγο, το inthezone.gr σας θέλει πανέτοιμους για το μεγάλο ραντεβού. Κάθε βδομάδα, θα αναλύουμε έναν όμιλο, δίνοντάς σας κάθε φορά το στίγμα κάθε Εθνικής ομάδας.
Φτάσαμε στου… δρόμου τα μισά κι έχουμε αναλύσεις τους τέσσερις πρώτους ομίλους (1ος, 2ος, 3ος, 4ος). Φύγαμε για τον πέμπτο όμιλο!
Ισπανία:

Το μεγάλο σερί της Ισπανίας συνεχίζεται κι έτσι το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είναι το 14ο για τη χώρα. Αλλά και 11ο διαδοχικό καθώς δεν έχει χάσει… κανένα ραντεβού από το 1978 και μετά.
Ωστόσο, η «φούρια ρόχα» κουβαλούσε για πολλά χρόνια την ταμπέλα της «loser» ομάδας. Αυτό γιατί μέχρι το 2010 που τελικά κατέκτησε το πρώτο της Μουντιάλ, είχε φτάσει μόλις δύο φορές στα προημιτελικά. Με πιο συνηθισμένη… στάση τη φάση των ομίλων. Ακόμα και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, η Ισπανία αποκλείστηκε ξανά στη φάση των ομίλων στη Βραζιλία. Ενώ στη Ρωσία, τα όνειρα σταμάτησαν στους «16».
Κι όπως όλα δείχνουν, ούτε φέτος η Ισπανία θα προχωρήσει ιδιαίτερα. Η μετάβαση από την ομάδα των Ινιέστα, Τσάβι και Σέρχιο Ράμος στη νεότερη γενιά των Γκάβι και Πέδρι, μόνο εύκολη δεν είναι και χρειάζεται υπομονή.
Στο Κατάρ προκρίθηκε εύκολα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του δεύτερου προκριματικού ομίλου, με μία ισοπαλία και μία ήττα. Αφήνοντας έτσι δεύτερη τη Σουηδία (που τελικά δεν προκρίθηκε) και τρίτη την Ελλάδα.
Μεταβατική περιόδος αλλά με λαμπρό μέλλον…

Αστέρας ομάδας: Πρώτη φορά ως σήμερα με δυσκόλεψε… αρνητικά αυτή η κατηγορία σε μια ομάδα. Θα πω όμως τον Πέδρι που παρά τα 21 του χρόνια, μπορεί να γίνει άμεσα ο ηγέτης της ομάδας.
Έχει συμπληρώσει ήδ 14 συμμετοχές με τη «φούρια ρόχα» και πέρσι έλαβε μέρος και στο Euro αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου η Ισπανία κατέκτησε το ασημένιο μετάλιο.
Παίκτες-κλειδιά: Ο Άλβαρο Μοράτα και ο Φεράν Τόρες είναι δύο ποδοσφαιριστές που θα κρίνουν πολλά στην πορεία της ομάδας στο Κατάρ. Ο φορ της Ατλέτικο είναι με διαφορά ο πρώτος σκόρερ του συγκεκριμένου ρόστερ και σε αυτόν θα πέσει το βάρος της επίθεσης. Από την άλλη, ο 22χρονος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να βοηθήσει τον Μοράτα στον τομέα του σκοραρίσματος αλλά και τους Τιάγκο και Μπουσκέτς στη δημιουργία.
Παίκτης-αποκάλυψη: Θα πάρω μεγάλο ρίσκο εδώ γιατί δεν ξέρω αν θα κληθεί και θα πω τον Νίκο Ουίλιαμς. Ο 20χρονος εξτρέμ της Μπιλμπάο και αδερφός του Ινιάκι, έχει κάνει φέτος εντυπωσιακές εμφανίσεις με τους Βάσκους. Έτσι, αναμένω να κάνει το ίδιο και στο Κατάρ εφόσον πάρει τις ευκαιρίες.
Το ταβάνι του σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνει τα στεγανά της Μπιλμπάο και θεωρώ πως δεν θα μείνει για πολύ εκεί.
Κόστα Ρίκα:

Αγαπημένη ομάδα των Παγκοσμίων Κυπέλλων, η Κόστα Ρίκα θα πάρει μέρος για τρίτη σερί φορά και έκτη συνολικά σε τελικά διοργάνωσης. Αποτελεί αναμφίβολα, μία από τις πιο σταθερές δυνάμεις του ποδοσφαίρου της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής των τελευταίων ετών και είναι κάτι που το αποδεικνύει στο χορτάρι.
Παρά τις λίγες παρουσίες της, δεν είναι πάντα ο «σάκος του μποξ». Το 1990 έφτασε ως τη φάση των «16» ενώ το 2014 αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ολλανδία στα πέναλτι κι ενώ είχε σταματήσει τη δική μας Εθνική, ένα γύρο νωρίτερα.
Η πρόκριση στο Κατάρ ήρθε μέσω των πλέι οφ, καθώς τερμάτισε τέταρτη στο μοναδικό προκριματικό όμιλο της ομοσπονδίας, κάτω από Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ. Εκεί, η Κόστα Ρίκα κέρδισε με 1-0 τη Νέα Ζηλανδία με γκολ του πρώην «ερυθρόλευκου» Τζόελ Κάμπελ και πήρε το πολυπόθητο «εισιτήριο».
Λίγες ελπίδες για διάκριση…

Αστέρας ομάδας: Ο Τζόελ Κάμπελ είναι ο απόλυτος αστέρας αυτής της ομάδας. Παρότι έχει αφήσει την Ευρώπη για χάρη της Λεόν στο Μεξικό, παραμένει ο παίκτης βαρόμετρο της Κόστα Ρίκα.
Έχει πετύχει 25 γκολ σε 118 εμφανίσεις και είναι ο πρώτος σκόρερ του τωρινού ρόστερ. Ενώ είναι μόλις ο τρίτος σε παρουσίες με την Εθνική ομάδα πίσω από τους Σέλσο Μπόργες (154) και Μπράιαν Ρουίς (144).
Παίκτες-κλειδιά: Προφανώς ο Κέιλορ Νάβας αλλά και επίσης πολύπειρος Μπράιαν Οβιέδο. Ο πορτιέρε της Παρί θα παίξει καθοριστικό ρόλο κάτω από τα γκολποστ ενώ ο αμυντικός της Σολτ Λέικ θα οργανώνει όλη την άμυνα στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Τζούισον Μπένετ είναι το… διαμαντάκι της Κόστα Ρίκα. Αγωνίζεται ως δεξιός εξτρέμ και παίζει στη Σάντερλαντ από το φετινό καλοκαίρι. Με την Εθνική ομάδα έχει επτά παρουσίες και δύο γκολ.
Είναι μόλις 18 ετών και πέρσι έγινε ο νεότερος διεθνής παίκτης στην ιστορία της χώρας.
Γερμανία:

Τετράκις πρωταθλήτρια και ένα από τα λίγα σταθερά φαβορί σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Γερμανία έχει 19 παρουσίες σε Μουντιάλ (20 στο Κατάρ) και βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βραζιλία που έχει προκριθεί σε όλα. Ουσιαστικά, τα «πάντσερ» έχασαν μόνο το πρώτο, ενώ δεν τους επιτράπηκε η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 λόγω πολέμου.
Απόδειξη των παραπάνω είναι πως παρότι έχει δύο λιγότερες συμμετοχές από τη «σελεσάο», έχουν παίξει και οι δύο ομάδες 109 παιχνίδια.
Μετά την αποτυχημένη πορεία στη Ρωσία, που έμεινε έξω από τη φάση των ομίλων, η Γερμανία θέλει να πάρει για ακόμα μια φορά τη δική της ρεβάνς. Ο Γιόακιμ Λεβ έφυγε, ο Χάνσι Φλικ ήρθε και όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς. Επίσης, το ρόστερ της ομάδας μοιάζει να είναι το δυνατότερο όλων με παίκτες νέους αλλά ταυτόχρονα έμπειρους σε υψηλό επίπεδο.
Η Γερμανία προκρίθηκε στο Κατάρ, ίσως πιο εύκολα από κάθε άλλη ομάδα. Τερμάτισε πρώτη στο δέκατο όμιλο με μόλις μία ήττα σε δέκα ματς (αυτή από τη Βόρεια Μακεδονία), έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (36) και την τέταρτη καλύτερη άμυνα (4).
Μπαίνει ως φαβορί για ακόμα μια φορά

Αστέρας ομάδας: Αν τοποθετούσα κάποιον άλλον πέρα του Τόμας Μίλερ, θα ήταν μεγάλο λάθος. Δεν είναι ο ποιο συμπαθής, ούτε εκείνος με το μεγαλύτερο ταλέντο στην ομάδα, αλλά δεν παύει να είναι ο ηγέτης της.
Ο μεσοεπιθετικός της Μπάγερν, έχει φτάσει πλέον τα 33 και ίσως αυτό να είναι και το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετρά 118 εμφανίσεις με τα χρώματα της Γερμανίας και έχει σημειώσει 44 γκολ. Θυμίζω πως είναι ο μόνος εν ενεργεία παίκτης αυτή τη στιγμή που με κάποιο τρόπο απειλεί τα 16 γκολ του Κλόζε. Καθώς μετρά 10 τέρματα στα τελικά της διοργάνωσης.
Πιο πιθανό είναι μπει στην πεντάδα, προσπερνώντας τα 11 των Κλίνσμαν και Κότσις αλλά και τα 12 του Πελέ.
Παίκτες-κλειδιά: Δυσκολάκι το συγκεκριμένο. Θα καταλήξω στους Ιλκάι Γκιντογκάν και στον Λιρόι Σανέ, αφήνοντας εκτός του Μάνουελ Νόιερ και Κάι Χάβερτς. Ο μέσος της Σίτι είναι σε τρομερή κατάσταση και πιστεύω θα φέρει για ακόμα μια φορά… πολίτικο αέρα στα «πάντσερ» ενώ ο επιθετικός της Τσέλσι, ήρθε η ώρα να βγει μπροστά. Επιτέλους!
Παίκτης-αποκάλυψη: Αν μπορεί να θεωρηθεί αποκάλυψη, θα πω τον Τζαμάλ Μουσιάλα. Ένα πραγματικό φαινόμενο που έχει προβληθεί λιγότερα σε σχέση με άλλους συνομήλικούς του που έχουν καταφέρει λιγότερα.
Στο περασμένο Euro έγινε ο νεότερος Γερμανός, σε ηλικία 18 ετών, που εμφανίζεται με την ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Μετρά ήδη 17 συμμετοχές και ένα γκολ και αναμένεται να είναι στη… χειρότερη η πρώτη αλλαγή του Φλικ, αν όχι βασικός.
Ιαπωνία:

Παραδόξως, πριν το 1998 η Ιαπωνία δεν είχε καμία συμμετοχή. Ωστόσο από το το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας συμμετέχει αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Που σημαίνει πως αυτή θα είναι η 7η σερί παρουσία της ομάδας.
Όσον αφορά τις πορείες της ομάδας, η κατάσταση είναι μοιρασμένη καθώς μετρά τρεις αποκλεισμούς στη φάση των ομίλων κι άλλες τρεις στη φάση των «16».
Προπονητής θα είναι ο Χατζίμε Μοριγιάσου, ο οποίος οδήγησε τους «σαμουράι» ως τον τελικό τους Ασιατικού Κυπέλλου το 2019, όπου ηττήθηκε με 3-1 από το Κατάρ. Ο 54χρονος τεχνικός βρίσκεται στην ομάδα από το 2017 κι έχει χτίσει ένα αξιόλογο ρόστερ το οποίο μπορεί να προκαλέσει… ζημιές.
Στο Κατάρ προκρίθηκε ως δεύτερη από τον δεύτερο προκριματικό όμιλο, τερματίζοντας πίσω από τη Σαουδική Αραβία.
Θέλει την υπέρβαση εναντίων των Ισπανία και Γερμανία

Αστέρας ομάδας: Ο Τακούμι Μιναμίνο μπορεί να άφησε τη Λίβερπουλ για τη Μονακό, μην μπορώντας να καθιερωθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, ωστόσο, εκείνος παραμένει ο σταρ της ομάδας.
Με 17 γκολ σε 43 εμφανίσεις είναι ο πρώτος σκόρερ με διαφορά από το τωρινό ρόστερ και είναι εκείνος που θα οδηγήσει επιθετικά τους «σαμουράι».
Παίκτες-κλειδιά: Νταίτσι Καμάντα και Κιόγκο Φουρουχάσι θα είναι δύο εκ των πρωταγωνιστών της Ιαπωνίας. Ο μέσος της Άιντραχτ όπως και ο επιθετικός της Σέλτικ, βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα με τους συλλόγους τους και θα πρέπει να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό για να έχει ελπίδες η χώρα.
Παίκτης-αποκάλυψη: Ο Τακεφούσα Κούμπο είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από το πέρασμά του από την Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Ο 21χρονος όμως μέσος, μετά τη φετινή μεταγραφή του στη Σοσιεδάδ, έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ρυθμό του. Θυμίζοντας έτσι το λόγο που τον είχαν αγοράσει εξ αρχής οι Μαδριλένοι.
Μετρά 19 παρουσίες με την Ιαπωνία, έχοντας σημειώσει ένα τέρμα και θα είναι αυτός που θα κινήσει… μπόλικα νήματα, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Πρόβλεψη ομίλου:
- Γερμανία
- Ισπανία
- Ιαπωνία
- Κόστα Ρίκα
Πηγές: transfermarkt.com, wikipedia.org
Διαβάστε ακόμα:
Ταϊτή: Όταν η απουσία του φόβου, γέννησε «λίγο καλό ποδόσφαιρο»
Σουρινάμ: Η ονειρική ενδεκάδα της μικροσκοπικής χώρας και οι παίκτες που ντύθηκαν…Ολλανδοί
Κάν’ το όπως οι Μαλντίνι: Οι σπουδαιότερες οικογένειες τρίτης γενιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Όσκαρ Ταμπάρες: Ο μαέστρος μιας Λατινοαμερικάνικης ορχήστρας
Εθνική Τζαμάικας: Επιστρατεύει τους… Άγγλους στοχεύοντας το Κατάρ
Οι 9+1 σπουδαίοι παίκτες που δεν πήγαν σε Μουντιάλ λόγω… ταπεινής καταγωγής