Οι διαφορετικές νόρμες που ακολουθεί ο Αστέρας Τρίπολης, το παράδειγμα των τελευταίων ετών με τον Μίλαν Ράσταβατς και τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η επιλογή.
Από την σεζόν 2007-2008 που ανέβηκε ο Αστέρας Τρίπολης στην Super League φάνηκε πως ήταν μία ομάδα με διαφορετική φιλοφοσία από τις υπόλοιπες μικρομεσαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, αφού παραμένει από τις πιο καλά οργανωμένες ομάδες, έχοντας παρέα του την τελευταία 4ετία και τον ΟΦΗ, με την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται στο Ηράκλειο από τον Μιχάλη Μπούση και τους ”εκλεκτούς” του.
Οι Αρκάδες επέλεξαν τη σεζόν 2019-2020 να φέρουν για τον πάγκο τους τον Μίλαν Ράσταβατς, όταν είδαν το πρότζεκτ που ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς με τον Μπόρχα Χιμένεθ να αποτυγχάνει. Από τότε συνεχίζουν να πορεύονται με τον Σέρβο κόουτς, ο οποίος σε περίπου 20 μέρες θα γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας (σε μία θητεία) όντας ήδη ο δεύτερος σε αγώνες στον πάγκο της ομάδας.
Πώς όμως ο Αστέρας Τρίπολης των 18 προπονητών σε μία 15ετία έφτασε να αποφασίσει να στηριχθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στον Σέρβο κόουτς;
Η παρουσία του Μίλαν Ράσταβατς στην Ξάνθη «εισιτήριο» για τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης

Ο Ράσταβατς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην σερβική Βοϊβοντίνα τον Ιούλιο του 2014 μένοντας εκεί μόλις μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Στην συνέχεια πήρε την πρώτη του ευκαιρία ως πρώτος τεχνικός στον πάγκο της επίσης σερβικής Ραντνίτσκι Νις τον Γενάρη του 2015 όπου έμεινε για περίπου 2,5 χρόνια.
Τον Ιούλιο του 2017 ο δρόμος του διασταυρώθηκε με εκείνον της Ξάνθης στην οποία έκατσε επίσης για μία διετία. Στην πρώτη του σεζόν κατόρθωσε να φέρεις τους Ακρίτες στην 6η θέση της βαθμολογίας, αποτέλεσμα εξαιρετικό για τις δυνατότητες της ομάδας, αλλά την επόμενη τερμάτισαν 12οι, μία επίδοση που του στοίχισε ουσιαστικά την θέση του. Να σημειωθεί πως παράλληλα με την Ξάνθη, από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, αποτέλεσε και βοηθός στην εθνική Σερβίας.
Η εικόνα που είχε αφήσει στους ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν αρκετά καλή, παρά την απόλυσή του . Η ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο ήταν αρκετά οργανωμένη. Το στυλ που παρουσίασε ήταν αρκετά αμυντικογενές και βασιζόταν κυρίως στο γρήγορο transition (η μετάβαση μιας ομάδας από την άμυνα στην επίθεση και το αντίθετο) και στις καλές πιθανότητες για ευκαιρίες από αντεπιθέσεις που εκείνο του προσέφερε.
Η παρουσία του εκείνη και η συνολική του εικόνα στον πάγκο της Ξάνθης ήταν που του έδωσε και την επόμενη δουλειά, αφού η κατάσταση της ανεργείας του κράτησε μόλις έξι μήνες, με τον Αστέρα Τρίπολης να του χτυπάει την πόρτα τον Δεκέμβριο του 2019. Η συμφωνία επετεύχθη και κάπου εκεί ξεκίνησε μία περιπέτεια μεγάλης διάρκειας, αρκετής ώστε να σπάσουν αντίστοιχα ρεκόρ και από τις δύο πλευρές.
Ο Μίλαν Ράσταβατς έφερε ξανά τον Αστέρα στην πρώτη εξάδα

Η επιλογή του Μπόρχα Χιμένεθ το καλοκαίρι του 2019 δεν ήταν η καλύτερη για τον Αστέρα κι αυτό αποδείχθηκε τόσο από τις επιλογές που έγιναν στις μεταγραφές όσο και στον απολογισμό του στα 14 παιχνίδια που έμεινε στον πάγκο της ομάδας και συγκέντρωσε 17 βαθμούς έχοντας 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες με 18 γκολ υπέρ και 19 κατά και μόλις 1,21 πόντους ανά αγώνα.
Παρ’ ότι οι Αρκάδες είπαμε πως προσπαθούν να ακολουθούν διαφορετική λογική από τις υπόλοιπες ομάδες που αλλάζουν τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, η ανάγκη αλλαγής φαινόταν επιτακτική στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρ’ ότι ο Ισπανός ήταν μόλις έξι μήνες στον πάγκο της ομάδας.
Η απόφαση πάρθηκε και ο Μίλαν Ράσταβατς ήρθε στην Τρίπολη. Με μόλις μία μεταγραφή στην χειμερινή περίοδο, τον δανεισμό του Ντέλετιτς από την ΑΕΚ, μπόρεσε να συνεφέρει ως ένα βαθμό την ομάδα και να την βοηθήσει να τερματίσει 9η, δύο θέσεις υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν κι έχοντας αναλάβει μία ομάδα, που δεν είχε χτίσει ο ίδιος, μεσούσης της σεζόν.
Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Αστέρας Τρίπολης πιο πολύ αποδυναμώθηκε παρά ενισχύθηκε, αφού έφυγαν σημαντικοί παίκτες, όπως ο Κυριακόπουλος, που πωλήθηκε στην Σασουόλο, ο Μαρκ Φερνάντεθ (στον Απόλλωνα Σμύρνης), ο Βαλεντίνος Βλάχος (ελεύθερος) και ο Ντέλετιτς, που επέστρεψε στην ΑΕΚ ενώ οι πιο εξέχουσες προσθήκες ήταν εκείνες του Βραζιλιάνου εξτρέμ Λέο Τιλίκα (από την βραζιλιάνικη Κάσιας ως ελεύθερος) και του Αργεντινού μπακ Φεντερίκο Άλβαρες (από την Κίλμες ως ελεύθερος), με τους Αρκάδες να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις καλές τους άκρες σε Νότια Αμερική και Ισπανία.
Διαβάστε ακόμη: Παναθηναϊκός: Η «κατάρα» του «9» συνεχίζεται ( ; )
Αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού ο Σέρβος κόουτς είχε διακρίνει πως η ομάδα έχει πολύ ταλέντο και αρκετές λύσεις. Και το απέδειξε στο γήπεδο, αφού ο Αστέρας παρουσίασε μία ομάδα που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο και πιο κυριαρχικό, ειδικά με ομάδες που ήταν στο επίπεδό του και πιο κάτω, με τον Ράσταβατς να δείχνει πως μπορεί, όταν έχει τα ανάλογα εργαλεία στα χέρια του, να παρουσίασει και μια ομάδα που είναι συνάμα πιο ωραία στο μάτι και αποτελεσματική.
Έφερε τον Αστέρα Τρίπολης μέσα στην πρώτη εξάδα, έκανε μία αρκετά καλή πορεία στα πλέι οφς προκαλώντας αρκετές ζημιές και τερμάτισε στην έκτη θέση, μόλις πέντε βαθμούς μακριά από τον ΠΑΟΚ και την τέταρτη θέση που οδηγούσε στην Ευρώπη.
Η πορεία του στο Κύπελλο σταμάτησε, όπως και την προηγούμενη σεζόν στους «16», αυτή τη φορά όχι από την ΑΕΚ, αλλά από τον Άρη.
Η ανανέωση του συμβολαίου του και η φετινή αυτοκτονία στο φινάλε της κανονικής διάρκειας

Τα επιτεύγματα της χρονιάς εκείνης στάθηκαν αρκετά ώστε το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Μίλαν Ράσταβατς να ανανεώσει για άλλα δυο χρόνια με την ομάδα της Τρίπολης, με το νέο του συμβόλαιο να τον δεσμεύει μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Και σ’ αυτό το μεταγραφικό παράθυρο η ομάδα πούλησε τόσο νεαρούς παίκτες (Ψεύτης σε Μίλαν αντί 500 χιλ. ευρώ και Τζίμας σε ΠΑΟΚ αντί 350 χιλ. ευρώ) όσο και έτοιμους (Κώτσιρας σε Παναθηναϊκό αντί 250 χιλ. ευρώ και Πασαλίδης στον ΟΦΗ) ενώ έχασε και τον Λουίς Φερνάντεθ, που μετά την καλή χρονιά που έκανε βρήκε ένα εξαιρετικό συμβόλαιο στα ΗΑΕ και την Κχορ Φακάν. Αντίστοιχο δρομολόγιο, αλλά σε άλλη χώρα της αραβικής χερσονήσου ακολούθησε και ο Ισπανός στόπερ Ντάνι Σουάρεθ, που πήγε στην Αμπχά της Σαουδικής Αραβίας.
Πέραν των Ισπανών Ασιέρ Μπενίτο (επιθετικός, 26 ετών, ελεύθερος από Εϊμπάρ) και Νταβίντ Καρμόνα (δεξιός μπακ, 24 ετών, ελεύθερος από Μπέτις Β’), οι Αρκάδες απόκτησαν και τον 23χρονο Καμερουνέζο επιθετικό Κέβιν Σονί ως ελεύθερο από την Χιρόνα, έναν από τους παίκτες-αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος, αφού έχει πετύχει 6 γκολ κι έχει δώσει 2 ασίστ σε 24 αγώνες και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου της φετινής ομάδας των Αρκάδων έχοντας τραβήξει τα βλέμματα τόσο από τους μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας όσο και από κάποιους του εξωτερικού.
Το ξεκίνημα της ομάδας δεν ήταν καθόλου καλό, αφού χρειάστηκε να φτάσει στην 6η αγωνιστική για να γευτεί τη χαρά της νίκης ενώ ήρθε κι ένας πολύ πρώιμος αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας, μόλις στον 5ο γύρο, σε μονό παιχνίδι από τον Λεβαδειακό της Super League 2. Όμως ούτε αυτός ούτε τα τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα που ακολούθησαν στο πρωτάθλημα τάραξαν τον οργανισμό του Αστέρα, που είχε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που καθόταν στον πάγκο της ομάδας για 3η σεζόν.
Διαβάστε ακόμη: Ο Άλκης «έφυγε», μα δεν έκλεισε την πόρτα…
Κι αυτή απέδωσε ο καρπούς. Οι Αρκάδες του Μίλαν Ράσταβατς θα κάνουν ένα τρομερό σερί πέντε σερί νικών ή αν θέλετε έξι νικών σε επτά αγώνες, μεταξύ των οποίων κέρδισαν και τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, και θα μπουν για τα καλά σε τροχιά πλέι-οφς. Θα ακολουθήσουν δύο ήττες, μία αυτοκτονική εντός έδρας με τον Ιωνικό (2-3) και μία ακόμη στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο (2-0) μέχρι το διπλό στην έδρα της Λαμίας (0-2).
Κι ενώ ο Αστέρας παραμένει μία ανάσα από τα πλέι οφς και με τις αφαιρέσεις βαθμών που είχαν οι ΠΑΣ και Άρης, στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές οι Αρκάδες δεν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού σε τρία παιχνίδια με Άρη εντός (0-2), Ολυμπιακό (5-1) εκτός και ΑΕΚ εκτός (2-1) θα υποστούν ισάριθμες ήττες.
Αυτό θα τους αφήσει εκτός πλέι οφς με τον ΟΦΗ να τους παίρνει την θέση την τελευταία αγωνιστική και με την μετέπειτα επιστροφή των βαθμών του Άρη και του ΠΑΣ ,θα πέσουν και στην 8η θέση της βαθμολογίας οδηγούμενοι στα πλέι άουτ.
Σίγουρα αυτός δεν ήταν ο στόχος που είχε ο Αστέρας από την αρχή της χρονιάς, όμως μην ξεχνάμε πως πλέον παίζει σ’ ένα πρωτάθλημα που έχει και τον Άρη κι έναν πιο ανεβασμένο Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα το Big-5, που έχει σχηματιστεί, να αφήνει μόλις μία θέση για τις υπόλοιπες ομάδες, μη παρέχοντας περιθώριο λαθών για όποιον θέλει να βρεθεί στην προνομιούχα εξάδα.
Φέτος, ο Αστέρας είχε να αντιμετώπισει τόσο τον εξαιρετικό ΠΑΣ όσο και τον ΟΦΗ, που ακολουθώντας αντίστοιχες λογικές δομής και οργάνωσης με τους Αρκάδες επέστρεψε στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας.
Κάπως έτσι η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς οδηγήθηκε στην άχαρη διαδικασία των πλέι άουτ στην οποία θα κληθεί να δώσει 7 παιχνίδια χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο. Σίγουρα, ο Αστέρας θέλει να τερματίσει όσο το δυνατόν ψηλότερα, όταν όμως στην ουσία η βαθμολογική του θέση τώρα δεν έχει κάποια διαφορά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κινδυνέψει, το μόνο που παραμένει είναι το γόητρο, το οποίο δεν είναι πάντα ισχυρό σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το ρεκόρ του Μίλαν Ράσταβατς και το μέλλον του

Ο Σέρβος τεχνικός έχει ήδη διαγράψει μία πορεία 2,5 ετών με τον Αστέρα Τρίπολης κι έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τους Αρκάδες. Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας συνολικά για 829 ημέρες σύμφωνα με το Transfermarkt και σε περίπου 20 μέρες αναμένεται να γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας σε μία θητεία ξεπερνώντας τον Στάικο Βεργέτη, που στην πρώτη από τις δύο θητείες (είχε και μία ακόμα νωρίτερα ως υπηρεσιακός, όμως για μόλις πέντε μέρες μέχρι να αναλάβει ο Σάκης Τσιώλης), έφτασε τις 847 μέρες στον πάγκο των Αρκάδων.
Όσον αφορά τον αριθμό των αγώνων, που έχει οδηγήσει τους Αρκάδες, έχει φτάσει τους 88 ξεπερνώντας τους 86 του Σάκη Τσιώλη και όντας αρκετά πίσω από τους 135 του Στάικου Βεργέτη. Ταυτόχρονα έχει συγκομιδή 1,35 βαθμών ανά αγώνα την οποία ξεπερνούν οι Τσιώλης και Βεργέτης με 1,71 και 1,53 αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός πως ο φετινός στόχος, δηλαδή η είσοδο στα πλέι οφς, δεν επετεύχθη ο Μίλαν Ράσταβατς έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο. Η λογική των Αρκάδων και η σταθερότητα που επιθυμούν να έχει η ομάδα τους στον τρόπο λειτουργίας της σε συνδυασμό και με την χημεία που φαίνεται να έχουν βρει με τον Σέρβο κόουτς θα οδηγούσε φυσιολογικά στην εξάντληση του συμβολαίου του.
Όμως, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία συνεργασία που όπως φαίνεται από τα παραπάνω νούμερα έχει διανείσει ήδη έναν μεγάλο κύκλο και παρ’ ότι ο Αστέρας δεν συνηθίζει να αλλάζει εύκολα προπονητή, στο βαθμό που το κάνουν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες τουλάχιστον, σίγουρα υπάρχει η σκέψη του αν μπορεί ο συγκεκριμένος τεχνικός να βοηθήσει την ομάδα να συνεχίσει να προοδεύει.
Διαβάστε ακόμη: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο (Season 2021-2022)!
Από την άλλη και ο Μίλαν Ράσταβατς έχει προσθέσει στο εργασιακό του προφίλ μία δουλειά με αρκετά καλά αποτελέσματα. Σίγουρα το περιβάλλον εργασίας που υπάχει στην Τρίπολη είναι εξαιρετικό λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί, αφού ο Αστέρας λειτουργεί σε πολύ επαγγελματικά πλαίσια και λόγω των ιδιοκτητών έχει και μία οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια. Όμως, αν ο ίδιος θέλει, ας πούμε, να βρίσκεται σε μία ομάδα που θα έχει πιθανότητες να παίξει και στην Ευρώπη, αυτό είναι λίγο δύσκολο να το πετύχει με τους Αρκάδες αυτή τη στιγμή που στην Ελλάδα βγαίνουν τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη και υπάρχει το Big-5 με τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και τους Παναθηναϊκό και Άρη να έχουν κάνει level up στο παιχνίδι και στα ρόστερ τους.
Σίγουρα πάντως μέχρι στιγμής η συνεργασία του Αστέρα Τρίπολης με τον Μίλαν Ράσταβατς μόνο θετικά έχει λειτουργήσει και για τους δύο και γι’ αυτό δεν θα ήταν διόλου περίεργο, παρά τη φετινή αποτυχία, να συνεχίστει κανονικά η συνεργασία των δύο πλευρών και του χρόνου, όπως ορίζει το μεταξύ τους συμβόλαιο.
Πηγή: Transfermarkt
1 Σχόλιο
[…] […]