Η διαφαινόμενη εμπλοκή του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Μπόστον Ρεντ Σοξ αποτελεί απλώς ακόμη μία προσθήκη στο πλούσιο ”πορτφόλιο” επιχείρησεων που διαθέτει. Το IntheZone.gr αποφάσισε να σας παρουσιάσει την επιχειρηματική πλευρά του ”Βασιλιά” του ΝΒΑ…
Συνήθως οι επαγγελματίες παίκτες ξεκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μετά το τέλος της καριέρας τους, όμως η γεννιά του ΛεΜπρόν Τζέιμς κατάλαβε πόσο λάθος είναι αυτό, αφού όσο είσαι ενεργός έχεις πολλές γνωριμίες και άκρες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις, σε αντίθεση με το τέλος της καριέρας σου, που μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμες.
Φυσικά, δεν έχουν όλοι αυτή την ικανότητα να μπορούν ταυτόχρονα να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι και επιτυχημένοι εντός παρκέ και ταυτόχρονα έξω απ’ αυτό να στήνουν τις επιχειρήσεις τους ή να κάνουν επενδύσεις. Η ισορροπία είναι μία πολύ σημαντική συνιστώσα σε όλους τους τομείς της ζωής, όμως πολλές φορές είναι δύσκολο να την πετύχεις.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που τον καιρό που έχτιζε τον μύθο του στους Καβαλίερς και μετέπειτα κέρδιζε τα πρώτα του πρωταθλήματα με τους Χιτ αποφάσισε να κάνει και τις πρώτες του κινήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και σκεπτικό.
Η στρατηγική που ακολουθεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς στον κόσμο των επιχειρήσεων

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ γνώρισε μικρός την φτώχεια και το τι σημαίνει τα βγάζω δύσκολα πέρα. Επομένως, του είναι πολύ πιο εύκολο να εκτιμήσει τα όσα έχει επιτύχει και να νιώθει ευλογημένος γι’ αυτά. Αυτό σε συνδασμό με την τελειομανία του, τον ώθησε να μπει στον κόσμο των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίσει την οικονομική του σταθερότητα και μετά το τέλος της καριέρας του, αλλά και για να φροντίσει για το μέλλον των παιδιών του.
Θα μου πεις, δεν του φτάνουν ήδη να ζήσουν αυτός, τα παιδιά και τα εγγόνια του με τόσα λεφτά που έχει βγάλει; Προφανώς, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Από το να αφήσεις σε κάποιον απλώς ένα μεγάλο ποσό είναι καλύτερα να του αφήσεις κάτι που θα μπορεί να του δίνει συνέχεια χρήματα αν το δουλεύει, γιατί…τα λεφτά φεύγουν σαν ατμόςμ αν δεν κάνεις καλή διαχείρηση. Είναι σαν την κινέζικη παροιμία που λέει ”Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα”.
Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει αυτό που κάθε επαγγελματίας αθλητής θα έπρεπε, δηλαδή να εξασφαλίσει μία συνέχεια για την ζωή που ακολουθεί μετά το τέλος της μπασκετικής του καριέρας.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν αποφασίσε να ξεκινήσει κατευθείαν από το μηδέν τις δικές του επιχειρήσεις. Για το ξεκίνημα προτίμησε να επενδύει σε επιχειρήσεις με γερές βάσεις και όχι σε υποσχόμενες start-ups, στηριζόμενος πάντα στο μεγάλο κοινό που έχει στα social media (Facebook: 25εκ. Instagram: 81.3εκ. και Twitter: 49.4εκ.) για να τις μπουστάρει. Έτσι, αγόραζε μετοχές από εταιρείες, βοηθούσε στην ανάπτυξή τους με το brand που κουβαλάει το όνομά του και μετά τις πουλούσε.
Ακόμα και στους χορηγούς που τον πλησίαζαν ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική σε κάποιες περιπτώσεις. Όπως τον συμβούλεψε ο άνθρωπος που έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, έπρεπε να αποζητά συνεργασίες και όχι απλές χορηγίες, καθ’ ότι οι δεύτερες σου απέφεραν ένα σημαντικό κέρδος, αλλά πρόσκαιρα και για μία φορά, ενώ οι πρώτες έφερναν περισσότερα έσοδα μακροχρόνια, μιας και μπορούσες να διαπραγματευθείς ακόμα και για την απόκτηση μετοχών μια εταιρείας.
Εξάλλου, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πάντα έβλεπε την ”μεγάλη εικόνα” απ’ όταν ήταν μικρός. Όταν τον πλησίασαν οι Nike, Reebok και Adidas για να υπογράψουν μαζί του χορηγικό συμβόλαιο, είχε τις εξής προσφορές: η Adidas του έδινε 60εκ. δολάρια, η Nike 87εκ. και η Reebok 115εκ. Εκείνος συμπέρανε πως μπορεί τώρα η Reebok να του έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά η Nike θα ήταν αυτή που θα του προσέφερε περισσότερα μελλοντικά και κάπως έτσι επέλεξε αυτήν. Πλέον, έχει μαζί της ένα ισόβιο συμβόλαιο που θα του αποφέρει κάτι περισσότερο από 1δις δολάρια. Αντίθετα, ο πιο γνωστός αθλητής που σπονσοράρει η Reebok αυτή τη στιγμή στο NBA είναι ο Μόντρεζλ Χάρελ. Μπορεί, λοιπόν, να καταλάβει κανείς την διορατικότητα του 17χρονου τότε Αμερικανού φόργουορντ στην συγκεκριμένη επιλογή καριέρας.
Διαβάστε ακόμη: Γιούτα Τζαζ: Πως μια… “απάτη” γίνεται ιστορία
Οι πρώτες κινήσεις του ΛεΜπρόν Τζέιμς, η επιτυχία της Beats και το τι ακολούθησε μέχρι σήμερα…
Η ίδρυση του LRMR (2006)

Το 2006 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έκανε την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση μαζί με τρεις παιδικούς του φίλους, τον μεγαλοατζέντη Ριτς Πολ, τον Μάβερικ Κάρτερ και τον Ράντι Μιμς, που ήταν η ίδρυση της LRMR. Από τα αρχικά των ονομάτων τους προήλθε και το όνομά της εταιρείας. Αυτή διαχειρίζοταν ότι αφορούσε το μάρκετινγκ του Αμερικανού σούπερσταρ, όπως ήταν το τηλεοπτικό πρότζεκτ ”The Decision”, που έπαιζε prime time στο ESPN, αλλά λοιδωρήθηκε πολύ κυρίως λόγω της απόφασης του ΛεΜπρόν Τζέιμς να ανακοινώσει μέσα απ’ αυτό την απόφασή του να αφήσει το Κλίβελαντ και τους Καβαλίερς για το Μαϊάμι και τους Χιτ. Βέβαια, είχε και τα καλά του, αφού συνεισέφεραν μέσω αυτού περί τα 6εκ. $ σε φιλανθρωπίες.
Αργότερα, αυτή η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως ”όχημα” και για άλλες επενδύσεις που θα έκανε ο Αμερικανός φόργουορντ και η ομάδα του.
Οι πρώτες επιτυχείς επενδύσεις του ΛεΜπρόν Τζέιμς στην Cannondale (2007) και την Beats Electronics (2008) και η βραβευμένη SpringHill Entertainment (2007)

Η πρώτη απόσβεση από επιτυχημένη επένδυση για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ήρθε πολύ νωρίς. Το 2007 εμπνεόμενος από την αγάπη του για το ποδήλατο, αλλά και από την συμβουλή του CEO της Main Street Advisors, Πολ Βάχτερ επένδυσε στην εταιρεία ”Cannondale”, η οποία μάλιστα του έφτιαξε και του χάρισε ένα ποδήλατο ειδικά γι’ αυτόν. Περνούσε πολύ χρόνο πάνω σ’ αυτό και μάλιστα διοργάνωνε και τον ετήσιο αγώνα ”King for Kids Bike-a-thon” στο Άκρον του Οχάιο, μέσω του οποίου γινόταν ένας έρανος για να μαζευτούν χρήματα για τις μητέρες που μεγάλωναν μόνες τα παιδιά τους στην περιοχή. Όπως, δηλαδή, μεγάλωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός σταρ. Μάλιστα, κάποιες φορές στον αγώνα αυτόν είχαν ακολουθήσει κι άλλοι σταρ του ΝΒΑ, όπως οι Αμάρε Στάντεμαϊρ, Κρις Πολ και Ντουέιν Γουέιντ. Μετά από ένα χρόνο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πούλησε τις μετοχές του στην εταιρεία, της οποίας η αξία είχε πια τετραπλασιαστεί.
Αλλά τα κέρδη του δεν τα φύλαξε. Έκανε αμέσως επανεπένδυση. To 2008 απέκτησε ένα μικρό μερίδιο των μετοχών της εταιρείας ”Beats Electronics”, την εταιρεία ακουστικών του Dr Dre. Βοήθησε τα μέγιστα στην εκτόξευσή της, όταν είχε την ιδέα να εξοπλίσει αυτή με ακουστικά ολόκληρη την αμερικανική ομάδα μπάσκετ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, γεγονός που εκτόξευσε την δημοφιλία της εταιρείας σε δυσθεώρατα ύψη. Όταν μάλιστα η Apple αγόρασε την Beats από τον Dr Dre αντί 3δις δολαρίων, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς λέγεται πως αποκόμισε περίπου 700εκ. δολάρια (!!).
Την ίδια χρονιά δημιούργησε μαζί με τον κολλητό του, Μάβερικ Κάρτερ την SpringHill Entertainment, η οποία είδε το πρώτο ντοκιμαντέρ παραγωγής της, More than a Game να βραβεύεται.
Η Λίβερπουλ (2011), οι μικροδουλείες και η ”εκτόξευση” της Blade Pizza (2012)

Η επιχειρηματική σχέση του με την Λίβερπουλ είναι γνωστή. Ξεκίνησε μόλις το 2011 και μάλιστα από σπόντα, όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ομάδας του έδωσε ένα 2% των μετοχών της ομάδας ως αποπληρωμή για μία άλλη μεταξύ τους συμφωνία. Τότε το συγκεκριμένο ποσοστό άξιζε περίπου 6.5εκ. $, όμως σήμερα με την άνοδο που γνώρισε η ομάδα, η αξία του έχει εφταπλασιαστεί.
Την ίδια χρονιά, απέκτησε μαζί με άλλους επενδυτές μετοχές της Sheets Energy Strip, αλλά πολύ σύντομα αφαίρεσε από το πορτφόλιό του την συγκεκριμένη εταιρεία πουλώντας με εφταψήφιο νούμερο.
Παράλληλα, θα ιδρύσει την εταιρεία ρουχισμού UNKNWN Clothing, ώστε να μπορεί να προβάλλει το δικό του στυλ ντυσίματος.
Το 2012 θα έρθει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα αποφασίσει να επενδύσει περί το 1εκ. $ στην Blade Pizza, βοηθώντας την συγκεκριμένη εταιρεία τύπου pizza hut να αναπτυχθεί ραγδαία. Η επένδυση αυτή του έπιασε τόπο για τα καλά και το 2017 που η εταιρεία πουλήθηκε στην Brentwood Associates, η αξία της είχε φτάσει περίπου 250εκ. $. Πλέον, αριθμεί πάνω από 300 καταστήματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, αλλά και την Μέση Ανατολή, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα ανάπτυξής της.
Το καμάρι της SpringHill Entertainment, Uninterrupted (2015) και το επιτυχημένο ”The Shop”

Το 2015 η SpringHill Entertainment δημιούργησε την Uninterrupted, έναν μιντιακό οργανισμό, που είχε ως πρώτο στόχο να δώσει χώρο και χρόνο στους αθλητές να μιλήσουν χωρίς περιορισμούς για ότι θέματα ήθελαν μέσω βίντεο. Απ’ αυτήν ξεκίνησε το 2018 το talk show ”The Shop”, το οποίο εμπνεύστηκε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς από την παλιά συνήθεια των ανδρών που πήγαιναν στα μπαρμπεράδικα και μιλούσαν για αθλητικά και πολιτικά. Σ’ αυτή την εκπομπή ο ίδιος Αμερικανός σούπερσταρ και ο κολλητός του, Μάβερικ Κάρτερ ήταν οι οικοδεσπότες και υποδεχόντουσαν κάθε λογής καλεσμένους. Ειδικά, όταν αυτή η μισάωρη εκπομπή άρχισε να προβάλλεται στο HBO τον Άυγουστο του 2018 και η παραγωγή επεισοδίων έγινε πιο συστηματική. Ο ράπερ Snoop Dogg, ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο ράπερ Ντρέικ, ο Βίκτορ Ολαντίπο, ο Μπεν Σίμονς, ο Κρις Μπος, ο Ice Cube, o Άντονι Ντέιβις, ο Τρέιβις Σκοτ, ο Πάτρικ Μαχόμς, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μόνο μερικοί από τους καλεσμένους που πέρασαν από την εκπομπή.
Η δημιουργία αυτής της εταιρείας κόστισε περίπου 100εκ. $ στους δυο άνδρες, ωστόσο βρήκαν γρήγορα μεγάλους συμπαίκτες, όπως το HBO, αλλά και τη Warner Bros που επένδυσε άμεσα 15.8εκ. $ (στην ταινία ”Space Jam: A New Legacy” της οποίας μάλιστα θα πρωταγωνιστήσει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, όντας παράλληλα και συμπαραγωγός μαζί με τον κολλητό του, Κάρτερ).
Η συνεργασία με τον Σβαρτσενέγκερ στην Ladder, το ”διαμάντι” του ”I Promise School” και οι Μπόστον Red Sox

Το 2018 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχοντας στο πλευρό του τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ θα ιδρύσει την εταιρεία Ladder, που είχε ως βασική ασχολία τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτή η εταιρεία θα πουληθεί σχεδόν δυο χρόνια αργότερα στην Openfit, που αποφάσισε να συνδυάσει τα επί πληρωμή προγραμμάτα γυμναστικής που παρέχει με τα συμπληρώματα διατροφής μιας εταιρείας που το 2020 ξεπερνούσε τα 4εκ. $ σε πωλήσεις.
Την ίδια χρονιά ξεκινάει ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα. Το μεγαλύτερο και ίσως πιο σημαντικό γι’ αυτόν. Δεν έχει να κάνει με επιχειρήσεις, αλλά με κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Με το να βοηθήσει κόσμο που το έχει ανάγκη. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα δημιουργήσει το ”I Promise School” στην γενέτειρά του, το Άκρον του Οχάιο, ένα σχολείο που θα φιλοξενεί παιδάκια μεταξύ 5-11 ετών από οικογένειες, όπως η δική του όταν ήταν μικρός, δηλαδή μονογονεϊκές, που δεν μπορούν να τα φέρουν εύκολα βόλτα.
Φυσικά πέρα απ’ αυτά, το σχολείο βοηθάει τις οικογένειες δίνοντας στολές και ποδήλατα στα παιδιά, φαγητό στις οικογένειες, ακόμη και δουλειές σε κάποιους απ’ αυτούς τους γονείς. Ακόμη, τα παιδιά που αποφοιτούν από κει για να πάνε στις μεγαλύτερες τάξεις, έχουν δωρεάν δίδακτρα για το πανεπιστήμιο του Άκρον αν πληρούν κάποια απλά βαθμολογικά κριτήρια. Το 2022 υπολογίζεται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία το σχολείο αυτό και η λειτουργία θα κοστίζει περίπου 8εκ. $ το χρόνο φιλοξενώντας εκατοντάδες μαθητές.
Στην ιστοσελίδα του ”I Promise School” φιλοξενείται η εξής δήλωση του ”Βασιλιά”: ‘‘Πιστεύω πως για να καταφέρουμε να είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε σαν έθνος, πρέπει όλοι μας να πάμε πίσω στις κοινότητές μας και να δώσουμε μία χείρα βοηθείας. Ξεκινάει τούβλο με τούβλο. Άνθρωπο με άνθρωπο. Οικογένεια με οικογένεια. Παιδί με παιδί”.
Η αναμενόμενη εμπλοκή του ΛεΜπρόν Τζέιμς και στην αμερικανική ομάδα μπέιζμπολ, Μπόστον Ρεντ Σοξ με ένα μικρό ποσοστό μετοχών να περνάει στην κατοχή του (μένει μόνο η έγκριση του deal από την αντίστοιχη λίγκα) είναι απλώς άλλη μία κίνησή του στον επιχειρηματικό κόσμο. Σ’ αυτόν, όπως είδαμε αναλυτικά παραπάνω, ξέρει να κινείται παραπάνω από καλά και με μεγάλη επιτυχία, έχοντας πάντα και τους κατάλληλους συνοδοιπόρους, που τυχαίνει να είναι και παιδικοί του φίλοι.
Όσον αφορά τον επόμενο στόχο του; Νομίζω πως ο ίδιος τον έχει ήδη διατρανώσει: ” Ο στόχος μου είναι να αποκτήσω μία ομάδα του ΝΒΑ και θα συμβεί αργά ή γρήγορα”. Ο ”Βασιλιάς” συνεχίζει να βαδίζει στα βήματα που χάραξε πρώτος ο Μάικλ Τζόρνταν, όμως θα καταφέρει να ξεπεράσει τα μπασκετικά ή τα επιχειρηματικά κατορθώματα αυτού του ιερού τέρατος; Ή μήπως γι’ αυτόν δεν έχουν καμία σημασία αυτές οι συγκρίσεις;
Πηγές: one37pm.com, medium.com, MarketWatch, ceoblognation.com, Forbes, DataDriveInvestor, Sportscasting, Bloomberg