Στην επιστροφή της στην Ισπανία για να αγωνιστεί με την φανέλα της Μπαδαχόθ, στην γυναικεία εθνική ομάδα αλλά και στην κατάσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη της στο IntheZone.gr, το νέο «αστέρι» του ελληνικού και ευρωπαϊκού πλέον ποδοσφαίρου, η Ιωάννα Χαμαλίδου!
Άρχισε την καριέρα της το 2011, σε ηλικία μόλις 15 ετών, στην γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ!
Με τα «ασπρόμαυρα», αγωνίστηκε επτά ολόκληρα χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα Ελλάδος και την εμπειρία του να αγωνιστεί στα προκριματικά του γυναικείου Τσάμπιονς Λιγκ!
Το 2018 «μετακόμισε» στην «κιτρινόμαυρη»… πλευρά της Θεσσαλονίκης, αγωνιζόμενη για έναν χρόνο στον Άρη.
Την επόμενη χρονιά, πραγματοποίησε το… βήμα παραπάνω συνεχίζοντας την καριέρα της στην Ισπανία και την Σαραγόσα, έως τις αρχές του 2020 όταν κι επέλεξε να «κυνηγήσει» το όνειρο της στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Μπεσίκτας!
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα για «λογαριασμό» της Δόξας Δράμας, αλλά αντιμετωπίζοντας τα γνωστά πλέον προβλήματα του Covid-19, τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στην Ισπανία και πλέον αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της χώρας με την φανέλα της Μπαδαχόθ!

Αυτή λοιπόν, είναι με λίγα λόγια η μέχρι και σήμερα καριέρα του νέου «αστεριού» της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού πλέον γυναικείου ποδοσφαίρου, της Ιωάννας Χαμαλίδου ή μάλλον καλύτερα, της Χουανίτα!
Έτσι, το IntheZone.gr ήρθε σε επικοινωνία με την 24χρονη πλέον διεθνή παίκτρια, η οποία σε συνέντευξη της στον Μαρίνο Πάντζη μίλησε για την απόφαση της να επιστρέψει στην χώρα που αγαπάει, για την γυναικεία εθνική μας ομάδα αλλά και για την κατάσταση που βιώνει μέχρι και σήμερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην χώρας μας!
Διαβάστε επίσης: Η Δέσποινα Χατζηνικολάου στο IntheZone.gr: «Το να παίζει η γυναίκα ποδόσφαιρο είναι κάτι το διαφορετικό και αυτό το κάνει όμορφο»
Επιστροφή στην Ισπανία φέτος, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο! Ποια είναι τα συναισθήματα σας;
«Είμαι πολύ χαρούμενη που γύρισα στην Ισπανία και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Είναι μία χώρα που αγαπώ και ταιριάζω στο ποδόσφαιρο που παίζουν.»
Ούσα μία παίκτρια με μεγάλη εμπειρία, αγωνιζόμενη στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ και Άρη), στην Ισπανία (Σαραγόσα) και στην Τουρκία (Μπεσίκτας), πως αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ισπανία και να αγωνιστείτε στην τρίτη κατηγορία και στην Μπαδαχόθ;
«Τα πρωταθλήματα εδώ είναι επαγγελματικά . Η Μπαδαχόθ (CD Badajoz) είναι μια ομάδα με όραμα, υπάρχει οργάνωση και χαίρομαι πολύ που αποτελώ μέλος της.»

Η αρχή της φετινής σεζόν όμως, σας βρήκε στην Δράμα και στην ομάδα της Δόξας, ωστόσο το ελληνικό πρωτάθλημα δεν άρχισε εν τέλει λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19. Λίγα λόγια για την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο χρόνο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;
«Πέρασα την περίοδο της πρώτης καραντίνας στην Τουρκία, εγκλωβισμένη μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους. Με την αρχή της νέας σεζόν, φοβούμενη για πιθανό δεύτερο εγκλεισμό, υπέγραψα με την Δόξα. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν σέβεται τον αθλητισμό και τους αθλητές που με τόσο κόπο προσπαθούν με ότι μέσο έχουν να αναπτύξουν τον αθλητισμό και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν επαναλειτούργησε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Κάτι το καταστροφικό για όσους εργάζονται και νοιάζονται για το άθλημα τους.»
Κατά το παρελθόν, είχατε αναφερθεί και στις τραγικές συνθήκες τις οποίες είχατε αντιμετωπίσει ως αθλήτρια πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα της γυναικείας εθνικής μας ομάδας με την Γερμανία. Πιστεύετε πως υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξει επιτέλους όλο το σκηνικό με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην χώρα μας;
«Θεωρώ πως δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό! Κι αν γίνει, θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ριζωμένες μέσα μας. Είναι η νοοτροπία μας, η έλλειψη σεβασμού και η ασφάλεια του πληκτρολογίου που μας οπλίζει και γινόμαστε τόσο αγενείς και άδικοι.»
Όταν αγωνιζόσασταν στο εξωτερικό, είχατε αντιμετωπίσει ανάλογες συνθήκες με αυτές στην χώρα μας;
«Όχι, σε όσες ομάδες αγωνίστηκα ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοια απάθεια ή χλευασμό. Αυτό μάλλον είναι Ελληνικό προνόμιο. Δεν μπορούν να συσχετίσουν ακόμα τη γυναίκα με το ποδόσφαιρο. Ακόμα και στην Τουρκία, που υποτίθεται είναι ανατολίτικη χώρα, τα πράγματα ήταν καλύτερα.»
Διαβάστε επίσης: Ο Γιάννης Ποτουρίδης στο IntheZone.gr: «Πέρυσι, κλειστήκαμε όλες οι ομάδες της χώρας για 26 μέρες σε ξενοδοχείο για να καταφέρουμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα»
Πλέον ως παίκτρια της Μπαδαχόθ, ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας έως το τέλος της σεζόν;
«Οι στόχοι της ομάδας είχαν τεθεί πριν την άφιξη μου. Άνοδος! Η ομάδα έχει επενδύσει πολύ γι’ αυτό το πρότζεκτ και πρέπει να το βγάλουμε εις πέρας.»

Λίγα λόγια για την γυναικεία εθνική μας ομάδα και την παρουσία της στα προκριματικά του Euro 2022;
«Η ομάδα έχει δύο πολύπειρους προπονητές που έχτισαν μία ομάδα με άπλετο ταλέντο, περνώντας μας τη φιλοσοφία τους. Είμαστε ακόμα στην αρχή!»
Πιστεύετε πως θα μπορούσαμε να είχαμε κατακτήσει την δεύτερη θέση του ομίλου και την πρόκριση στα πλέι – οφς της διοργάνωσης;
«Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό γιατί είχαμε πολύ δύσκολες αντιπάλους και είμαστε μία ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα. Με δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!»

Στα νέα κορίτσια που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, ποια θα ήταν η συμβουλή σας;
«Να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να μην τα παρατάνε ποτέ! Θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες. Θα ήμουν ψεύτρα αν τους έλεγα πως τα καλά θα ‘ναι περισσότερα απ’ τα κακά. Αλλά αυτά τα ελάχιστα καλά είναι που θα σου στιγματίσουν τη ζωή.»
Και τέλος, ένα μήνυμα σε όσους δεν παρακολουθούν το γυναικείο ποδόσφαιρο;
«Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει να ζηλέψει κάτι απ’ το αντρικό. Παίζουμε με πραγματικό πάθος και ψυχή, κάτι που στα υψηλά χρηματιζούμενα πρωταθλήματα λείπει!»
Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ιωάννα Χαμαλίδου, η οποία με χαρά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου, την ομάδα της Μπαδαχόθ, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία της συνέντευξης και τον κ. Κάρλος Σάενθ, ο οποίος μεσολάβησε για την παραπάνω συζήτηση!
Πηγές: en.wikipedia.org, cdbadajoz.com,