Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟChampions League Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

από Σωτήρης Μυκονίου

Οι Γκλέιζερς χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως επενδυτές, όμως τελικά όχι μόνο δεν έβαλαν… το χέρι στην τσέπη για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά φρόντισαν να πάρουν χρήματα από κείνη, με οποιονδήποτε τρόπο, από την πρώτη κιόλας μέρα.

To 2005 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαζε ιδιοκτησιακά χέρια όντας η πιο επιτυχημένη ομάδα της Premier League μέχρι εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έφτανε στο σημείο που είναι τώρα, δηλαδή να φτάσει να είναι εννιά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και 14 χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ. Φυσικά υπήρξε το φαινόμενο της Μάντσεστερ Σίτι, που σίγουρα δεν γίνεται να προβλέψεις, όμως δεν είναι πως η Γιουνάιτεντ τα είχε, και τα έχει ακόμα, όλα καλώς καμωμένα. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Έχει μείνει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό και όσο δεν αλλάζουν μυαλά οι άνθρωποι που την διοικούν κι έχουν την ιδιοκτησία της, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διαιωνίζεται.

Η οικογένεια Γκλέιζερ, που έχει την ομάδα τα τελευταία 17 έτη, όχι μόνο δεν έχει επενδύσει χρήματα στο κλαμπ για να το βοηθήσει, αλλά αντίθετα παίρνει και από τα χρήματα που παράγει το ισχυρό μπραντ του, αποδυναμώνοντάς το. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, όταν με βάση μία μελέτη του Swiss Ramble, τα χρήματα αυτά που έχουν βγει από τον σύλλογο ξεπερνούν το 1 δις ευρώ (!!).

Η κακή μέρα φαινόταν από το πρωί για την σχέση των Γκλέιζερς με την Γιουνάιτεντ

Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Τα αδέρφια Γκλέιζερς, Μπράιαν, Άβραμ και Τζόελ (από τα αριστερά προς τα δεξιά)

Η πρώτη φορά που οι Γκλέιζερς αγόρασαν ένα μικρό κομμάτι των μετοχών της ομάδας ήταν το 2003, όταν απέκτησαν το 2.9% αντί 10 εκατ. ευρώ, το οποίο αύξησαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε 3,17% και άρα, αφού πέρασαν το όριο του 3%, έπρεπε να ενημερώσουν την τότε διοίκηση της ομάδας. Τον Οκτώβριο έφτασαν το 8,93% και από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν ήδη φτάσει περίπου στο 15%, οπότε αποφασίσαν να συναντήσουν τον τότε CEO της ομάδας, Ντέβιντ Γκιλ για να συζητήσουν τους σκοπούς τους.

Από εκεί δεν προέκυψε κάποια εξέλιξη με τους Αμερικανούς να συνεχίζουν να αγοράζουν κι άλλα μικρά μερίδια σιγά σιγά φτάνοντας στο 30% τον Οκτώβριο του 2004, κάτι που σήμαινε πως έπρεπε να καταθέσουν επίσημη πρόταση για την εξαγορά της ομάδας, όπως κι έγινε. Παρά τις διαμαρτυρίες που είχαν ήδη αρχίσει να υπάρχουν από τότε για κείνους, το deal ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2005, όταν εξαγόρασαν το 28,7% που κατείχαν οι Τζέι Πι ΜακΜάνους και Τζον Μάγκνιερ φτάνοντας το ποσοστό τους λίγο κάτω από το 57%, αρκετό όμως για να τους δώσει τον έλεγχο της ομάδας. Μέχρι τα τέλη του μήνα έφτασαν απέκτησαν συνολικά το 75,7% των μετοχών της ομάδας ενώ μέχρι τα τέλη του Ιουνίου το 98%.

Όταν οι Γκλέιζερς ολοκλήρωσαν την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτό δεν έγινε με δικά τους χρήματα. Η εταιρεία που είχαν ιδρύσει για να γίνει η εξαγορά της ομάδας με όνομα ”Red Football Ltd” πήρε ουσιαστικά δάνειο, το οποίο το μισό επιβάρυνε την οικογένεια και το άλλο μισό την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κομμάτι που αναλογούσε στο αγγλικό κλαμπ έφτασε περίπου 312-324 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δανεισμός τα 780 εκατ. Αρκετά πρωτότυπος τρόπος εξαγοράς για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα τότε, αλλά και γενικότερα…

Κάπως έτσι οι «κόκκινοι διάβολοι» βρέθηκαν να χρωστούν και πάλι για πρώτη φορά στην ιστορία τους από το μακρινό 1931. Κι αν θεωρείται ότι ντάξει αυτό ήταν κάτι το οποίο μπορούσε τέλος να κουλαντριστεί λόγω της γενικότερης ευμάρειας της ομάδας και των ιδιοκτητών της, καλύτερα αναθεωρήστε.

Το 2010 η Γιουνάιτεντ αναγκάστηκε να κάνει αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω ενός γραμματείου που εξέδωσε και της έφερε πίσω σχεδόν 600 εκατ. ευρώ βοηθώντας την να αποπληρώσει όλο το χρέος και τους τόκους του στις διεθνείς τράπεζες.

Και δεν είναι πως μέχρι τότε δεν είχε πληρώσει κάτι, αφού πλήρωνε τόσο τα χρωστούμενα του δανείου όσο και τους τόκους που αναλογούσαν κανονικά κάθε χρόνο κι αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα που το χρέος δεν έχει μηδενιστεί. Για παράδειγμα τη σεζόν 2020-2021 η Γιουνάιτεντ πλήρωσε 25 εκατ. ευρώ σε τόκους ενώ συνολικά από τότε που πήραν την ομάδα οι Γκλέιζερς έχει δώσει σε τόκους περίπου 875 εκατ. ευρώ (!!).

Αν συγκρίνουμε τα χρήματα που έχει δώσει η Γιουνάιτεντ σε τόκους την τελευταία 11ετία (2010-2021, έχει πληρώσει 609 εκατ. ευρώ), θα δούμε πως είναι περίπου ίσα μέ όσα έχουν δώσει όλες οι άλλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ μαζί μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ενώ η δεύτερη Άρσεναλ έχει δώσει μόλις 205 εκατ. ευρώ.

Για την ίδια περίοδο, μόνο η Άρσεναλ έχει πληρώσει περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή δανείων (του καθαρού ποσού αυτών και όχι τόκους) κι αυτό γιατί κατασκεύασε και το Emirates Stadium.

Αλλά να ήταν μόνο αυτά…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η μοναδική ομάδα που πληρώνει μερίσματα στους ιδιοκτήτες!

Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Οι Τζόελ και Άβραμ Γκλέιζερ (στο κέντρο της φωτογραφίας)!

Το να αποκτήσει κανείς μία ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ συνήθως γινόταν με σκοπό να επενδύσει χρήματα είτε για να φτιάξει το όνομά του και να επωφεληθεί έπειτα με άλλους τρόπους (π.χ. Αμπράμοβιτς, οι άραβες της Σίτι κλπ.) είτε απλώς να κάνει το… κέφι του. Πάντως κανένας από τους ιδιοκτήτες δεν το έκανε, γιατί ήθελε να βγάλει λεφτά από τις ομάδες και να τις χειρίζεται, όπως τις υπόλοιπες εταιρείες του.

Σχεδόν κανένας δηλαδή. Η οικογένεια Γκλέιζερ λάμβανε κανονικά μερίσματα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάθε χρόνο εκμεταλλευόμενη το πολύ καλό οικονομικό στάτους της ομάδας. Μάλιστα από το 2016 τα μερίσματα αυτά υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 195 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως. Το υψηλότερο εξ’ αυτών που έλαβαν ήταν για την σεζόν 20212022, το οποίο περιελάμβανε κι ένα μέρος από την προηγούμενη, φτάνοντας συνολικά τα 39 εκατ. ευρώ.

Τα μερίσματα που πλήρωσε ετησίως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους μετόχους της!

Οι Γκλέιζερς κατόρθωσαν να γκρεμίσουν μέχρι κι αυτά που έφτιαξαν

Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Οι Άβραμ και Τζόελ Γκλέιζερ (από τα αριστερά προς τα δεξιά)

Όταν ανέλαβαν την ομάδα βοήθησαν στην εκτόξευση των εισοδημάτων της από χορηγούς σε επίπεδο να τριπλασιαστούν τα χρήματα που λάμβανε η ομάδα από τον συγκεκριμένο τομέα. Όμως από το 2017 και μετά ακόμη και ο τομέας αυτός, που ήταν το καμάρι τους, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, αφού έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 102 εκατ. ευρώ (15%). Μπορεί συνολικά να περιμένει δεύτερη στην λίστα σε εισόδημα από τον συγκεκριμένο τομέα μέχρι και το 2021, όμως σε ρυθμό ανάπτυξής του είναι η χειρότερη μετά την Άρσεναλ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ομάδα που το 2016 έγινε το πρώτο αγγλικό κλαμπ που ξεπέρασε το μισό δις ευρώ σε έσοδα, σύμφωνα με τα νούμερα της περσινής σεζόν, έχει παραχωρήσει την θέση της στην Αγγλία στην Μάντσεστερ Σίτι ενώ την έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής και η Λίβερπουλ.

Προφανώς σ’ όλα αυτά παίζει τεράστιο ρόλο η έλλειψη επιτυχιών εντός γηπέδου, κάτι για το οποίο όμως φέρουν ευθύνη πάλι οι ιδιοκτήτες, αφού μετά την απομάκρυνση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μπορεί το χρήμα να συνεχίζει να ρέει άφθονο, όμως δεν υπάρχει οργάνωση κι έτσι κι εκείνο πέφτει στο κενό.

Τα «κερατιάτικα» του 1,3 δις που πληρώνει η Γιουνάιτεντ εξαιτίας των Γκλέιζερς

Γκλέιζερς: Η οικογένεια που «καταδυναστεύει» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το χρέος αυτό που ξεκίνησε με την εξαγορά της ομάδας και μετά τις όποιες αναχρηματοδοτήσεις είναι σύμφωνα με τα νούμερα που δημοσιοποίησε η ομάδα την περασμένη σεζόν στα 625 εκατ. ευρώ, με την Γιουνάιτεντ βρίσκεται πίσω μόνο απ’ αυτά τις Τσέλσι (τα χρέη της οποίας δεν ζήτησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά την πώληση της ομάδας στον Τομ Μπόελι και διαγράφηκαν) ύψους 1,8 δις ευρώ και της Τότεναμ, τα οποία φτάνουν το 1 δις λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου.

Κι όλα αυτά ενώ η ομάδα έχει επενδύσει ελάχιστα χρήματα σε υποδομές τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα 160 εκατ. ευρώ που έχει δώσει την τελευταία δεκαετία την κατατάσουν στην 6η θέση πίσω από τις Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Λέστερ και μαζί με την Φούλαμ. Έτσι κι αλλιώς αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμβολή των ιδιοκτητών της, αφού ήδη η ομάδα χρηματοδοτούσε από μόνη της τον πολυδάπανο μεταγραφικό της σχεδιασμό που είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα από το 2012 και μετά, επενδύοντας περισσότερα από 1,6 δις ευρώ. Την τελευταία πενταετία μόνο οι Μάντσεστερ Σίτι (1,1 δις) και Τσέλσι (1,1 δις) είχαν χαλάσει περισσότερα από κείνη (1 δις ευρώ).

Και επαναλαμβάνουμε όλα αυτά από το δικό της «πορτοφολί». Επομένως, ήταν λίγο δύσκολο ταυτόχρονα με τις επενδύσεις αυτές στις μεταγραφές και με τους τόκους κλπ. που πλήρωνε στους Γκλέιζερς να έχει το ταμείο αρκετά χρήματα και για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών. Επομένως, αφού η αμερικανική οικογένεια όχι μόνο δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη, αλλά έπαιρνε κιόλας από την ομάδα, ήταν λογικό ο σύλλογος να μείνει πίσω στον τομέα αυτό.

Να μην λησμονήσουμε να σημειώσουμε πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία ομάδα που δεν πουλάει ή τουλάχιστον δεν βγάζει αρκετά χρήματα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βγάλει μόλις 95 εκατ. ευρώ όντας στην 13η θέση στην Premier League, πίσω φυσικά απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες του Big-6.

Συνολικά την τελευταία δεκαετία (2012-2021), οι Γκλέιζερς πήραν πίσω από την ομάδα είτε μέσω μεριασμάτων είτε μέσω επαναγοράς μετοχών περίπου 180 εκατ. ευρώ, την ώρα που μέχρι και οι Αμερικανοί της Λίβερπουλ, που δεν φημίζονται για τα χρήματα που βάζουν στους «Ρεντς», όχι απλώς δεν πήραν φράγκο, αλλά επένδυσαν 130 εκατ.

Όμως, υπήρχαν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους έπαιρναν λεφτά από την ομάδα, όπως οι πληρωμές στους διευθυντές του συμβουλίου των διευθυντών, όπου έξι από τις δώδεκα θέσεις κατείχαν άνθρωποι της οικογένειας. Κι αν νομίζετε πως τα νούμερα είναι αμελητέα, την τελευταία δεκαετία οι διευθυντές της ομάδας έχουν αμοιφθεί συνολικά με 130 εκατ. ευρώ, οπότε αν κόψουμε το ποσό αυτό στην μέση, βλέπουμε πως η οικογένεια εισέπραξε άλλα 65 εκατ. ευρώ κι από κει. Για να μην αναφέρουμε κάποια ακόμα χρήματα που πληρώθηκαν στους Γκλέιζερς πριν το 2010 μέσω μίας συμφωνίας όπου ουσιαστικά πήραν χρήματα για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην διοίκηση της ομάδας, την οποία ουσιαστικά είχαν οι ίδιοι (άλλα 27 εκατ. ευρώ).

Τέλος, υπάρχει και η πώληση μετοχών του συλλόγου, τα χρήματα από την οποία κατέληγαν κατευθείαν στην οικογένεια και υπολογίζονται τουλάχιστον σε 550 εκατ. ευρώ.

Αν βάλουμε όλα μαζί τα χρήματα από την αποπληρωμή των τόκων και των ίδιων των δανείων τα οποία δημιουργήθηκαν για να αγοράσει την ομάδα η οικογένεια, τα μερίσματα, τις αμοιβές των διευθυντών και της συμβουλευτικής εταιρείας που ανήκε στην οικογένεια, τότε έχουμε ένα σύνολο που φτάνει τα 1,3 δις ευρώ, ενώ, αν προσθέσουμε και τις μετοχές σ’ αυτά, τα έσοδα από τις οποίες δεν είναι αναγκαστικό να πάνε στα ταμεία της ομάδας, αλλά αυτό εναπόκειται στην επιθυμία του ιδιοκτήτη, τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 1,9 δις!

Το εκπληκτικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πως μετά απ’ όλα αυτά που σας αναφέραμε πως έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες από την ομάδα, αυτή μπορεί ακόμη και είναι αρκετά ισχυρή οικονομικά και πάνω απ’ όλα ανεξάρτητη. Μπορεί όμως εύκολα να καταλάβει κανείς, γιατί οι οπαδοί είναι τόσο έξαλλοι με την οικογένεια Γκλέιζερ, για να μην θυμηθούμε και την ιστορία της European Super League.

Το σημαντικό για τους «κόκκινους διαβόλους» είναι να βρεθεί κάποιος επενδυτής, που θα θελήσει πραγματικά να πάρει την ομάδα για να επενδύσει. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το «Ολντ Τράφορντ» σχετικά με τα σχέδια επέκτασής του είναι ένα «αγκάθι», όμως το brand αυτή της ομάδας είναι τόσο μεγάλο, που αν κάποιος επιθυμεί όντvς να επενδύσει και να κάνει πράγματα, το κλαμπ έχει τη δύναμη και την λάμψη να του δώσει λύσεις.

Είναι κρίμα μία τόσο μεγάλη ομάδα να παραμένει υπό τη σκέπη μίας οικογένειας που όχι μόνο δεν θέλει να βάλει δικά της λεφτά, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι σεβαστό, αλλά αντίθετα απομυζεί όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από το κλαμπ επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τον σύλλογο.

Υ.Γ. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι απόλυτα, γιατί είναι κάποια από τα στοιχεία αυτά που δεν δημοσιεύονται, ωστόσο η συγκεκριμένη σελίδα, που ασχολείται αρκετά με το οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, μπορεί λόγω της εξειδίκευσής της να κάνει υπολογισμούς που είναι αρκετά εύστοχοι, ώστε να είναι όλα τα νούμερα αρκετά κοντά με την πραγματικότητα.

Πηγές: Wikipedia, Tifo Football, Swiss Ramble

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram