Η «βόμβα» της European Super League που επιβίωσε για τρεις μέρες, οι λόγοι της καθίζησής της, το παρασκήνιο και ο κίνδυνος που παραμονεύει…
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την European Super League, το μεγαλύτερο σοκ που βίωσε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην ιστορία του. Μία αποφράδα νύχτα που 12 ομάδες, ή καλύτερα 12 ιδιοκτήτες, αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στο ίδιο το άθλημα και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές του με στόχο να διεκπεραιώσουν το δικό τους σχέδιο που αποσκοπούσε στην επούλωση τόσο των οικονομικών πληγών που άφησε ο κορωνοϊός όσο και την «καθαίρεση» της UEFA από τον θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μπορεί ο Ανιέλι, ο Πέρεθ και οι Αμερικανοί φίλοι τους να μην κέρδισαν την πρώτη μάχη, ωστόσο έκαναν την σφιγμομέτρησή τους και ετοιμάζονται για την αντεπίθεσή τους, αφού δεν δείχνουν να έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω, παρά την πρώτη τους ήττα.
Πάμε, όμως, να δούμε πως ακριβώς ξεκίνησαν όλα τη μέρα που πήγε να αλλάξει ο ρους της ποδοσφαιρικής ιστορίας.
Η νύχτα που ξεκίνησε η «εξέγερση» των… dirty dozen

Ήτανε αργά το βράδυ της Κυριακής (18/04) με ξημερώματα Δευτέρας (19/04) του Απρίλη του 2021, όταν 12 από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανακοίνωσαν την δημιουργία της European Super League με σκοπό τόσο να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, μεγάλο μέρος των οποίων τόσα χρόνια καρπωνόταν η UEFA, στης οποίας τις διοργανώσεις αγωνίζονταν, όσο και να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να μην αφήνουν κανέναν άλλον να ορίζει το μέλλον τους.
Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση περίπου στη μία τα ξημερώματα σοκάροντας το ποδοσφαιρικό κοινό, αφού μέσω αυτής γνωστοποίησαν την δημιουργία της νέας αυτής διοργάνωσης, στην οποία τα ιδρυτικά μέλη θα είχαν φυσικά μόνιμη παρουσία.
Λόγω της ώρας που έγινε γνωστή τα υπολειπόμενα μέρη πιάστηκαν εξαπίνης και δεν υπήρχαν αντιδράσεις άμεσα από τους επίσημους φορείς. Γρήγορα άρχισαν διαδίδονται φήμες πως οι 12 αυτοί προσπαθούσαν να εντάξουν στις τάξεις τους τις Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν για να γίνουν 15 και να είναι μέσα όλοι οι ισχυροί σύλλογοι αλλά και κράτη. Όμως, λίγο η φιλοσοφία των Γερμανών και λίγο οι πολύ καλές έως και απαραίτητες σχέσεις της UEFA με την Παρί Σεν Ζερμέν οδήγησαν τις τρεις ομάδες αυτές να αρνηθούν την είσοδό τους στο πρότζεκτ.
Θέση | Name | Nationality | Other positions |
---|---|---|---|
Πρόεδρος | Φλορεντίνο Πέρεθ | ![]() | Πρόεδρος Ρεάλ Μαδρίτης |
Αντιπρόεδρος | Αντρέα Ανιέλι | ![]() | Ιδιοκτήτης Γιουβέντους |
Αντιπρόεδρος | Τζόελ Γκλέιζερ | ![]() | Συν-ιδιοκτήτης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ |
Αντιπρόεδρος | Τζον Χένρι | ![]() | Ιδιοκτήτης Λίβερπουλ |
Αντιπρόεδρος | Σταν Κροένκε | ![]() | Ιδιοκτήτης Άρσεναλ |
Με μία πιο προσεκτική ματιά, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε και ιδιαίτερη επιλογή για το ποιανού το μέρος να επιλέξει, αφού έχει αναπτύξει αρκετά στενές σχέσεις με την UEFA ελέω της οριακής (και κάτι παραπάνω) κατάστασης των Παριζιάνων με το FFP. Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, που ήταν απλό μέλος της ECA, έγινε πρόεδρος μετά την παραίτηση του Ανιέλι και τη στάση που τήρησε ο Καταριανός υπέρ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ακόμη σ’ αυτό πρέπει αναφέρουμε πως ο ίδιος είναι και πρόεδρος του beIN Sports που δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο ενώ μην ξεχνάμε πως το Μουντιάλ του 2022 θα γίνει στο Κατάρ και σίγουρα δεν θα ήθελαν από το αραβικό κράτος να ξεσπάσει τότε κάποια κόντρα με την FIFA και την UEFA.
Διαβάστε ακόμη: Οι μετακινήσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών πληθαίνουν και το μεταγραφικό τοπίο αλλάζει…
Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός τουρνουά 20 ομάδες με 15 μόνιμα μέλη (τις 12+3 ομάδες που αναφέραμε) και πέντε ομάδες θα προκρίνονταν ετησίως, δηλαδή κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που συμβαίνει στην EuroLeague, που κάποιες ομάδες έχουν συμβόλαιο και είναι μόνιμες, ενώ οι υπόλοιπες πρέπει να κερδίζουν την συμμετοχή τους κάθε χρόνο. Αυτές θα χωρίζονταν σε 2 ομίλους των 10 ομάδων, με την κάθε ομάδα να παίζει δέκα παιχνίδια και όχι κι εντός κι εκτός με όλες τις αντιπάλους της. Οι πρώτοι τέσσερις του κάθε ομίλου θα περνούσαν στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης (μεταξύ του 4ου-5ου θα υπήρχε αγώνας Play-offs).
Το εγχείρημα αυτό μπορεί στις μελέτες που έγιναν να έδειχνε πολύ προσοδοφόρο, ωστόσο για να εκκινήσει χρειαζόταν ένας χρηματοδότης. Τον ρόλο αυτό είχε, όπως αποκαλύφθηκε, η JP Morgan που είχε συμφωνήσει να δώσει 3,25 δις ευρώ στα 12 ιδρυθέντα μέλη μέσω μίας συμφωνίας για 23 έτη έναντι μελλοντικών αξιώσεων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης, όπως ανέφεραν οι Financial Times. Αυτά θα λάμβαναν περίπου 200-300 εκ. ευρώ ως μπόνους για την συμμετοχή τους στην νέα λίγκα. Αυτά τα χρήματα ήταν 2 και 3 φορές πάνω από κείνα που εξασφάλιζαν οι ομάδες από το Champions League.
Μάλιστα, για να μην φανεί πως δεν ενδιαφέρονταν για την ζημιά που θα υφίσταντο και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί σύλλογοι υποσχέθηκαν πως με την έναρξη του πρότζεκτ αυτού και μέσα στα επόμενα 23 έτη θα χρηματοδοτούσαν τα υπόλοιπα επίπεδα της «πυραμίδας» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μ’ ένα ποσό ύψους 10 δις ευρώ.
Παράλληλα με την European Super League θα ξεκινούσε και μία αντίστοιχη διοργάνωση για το ποδόσφαιρο γυναικών με τις ίδιες ομάδες.
Τα αίτια που τους οδήγησαν στην δημιουρία της European Super League

Ο βασικός λόγος που οι ομάδες έφτασαν σ’ αυτήν την απόφαση της δημιουργίας μίας νέας λίγκας ήταν η τεράστια ζημιά που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός, που έκλεισε ουσιαστικά τα γήπεδα, προκάλεσε μείωση στις χορηγίες, αλλά και την διακοπή των πρωταθλημάτων. Οι Big-6 της Premier League τα κατάφεραν να τα βγάζουν πέρα εξαιτίας των μεγάλων εσόδων του πρωταθλήματός τους, ωστόσο άλλες μεγάλες ομάδες από την Ισπανία και την Ιταλία κυρίως, με μπροστάρηδες τις Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα δυσκολευόντουσαν αρκετά να ανταποκριθούν λόγω των ήδη υπέρογκων χρεών που είχαν, αλλά και του ανταγωνισμού με τις αγγλικές ομάδες, που έβλεπαν να τις «καταπίνουν».
Η ιδέα για την διοργάνωση αυτή δεν γεννήθηκε εν μία νυκτί. Ούτε καν τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει αρκετοί να φτιάξουν κάτι αντίστοιχο, όμως κάθε φορά έπεφταν πάνω στις εθνικές ομοσπονδίες και την UEFA.
Το 1987 οι ιθύνοντες της Μίλαν, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ρέιντζερς σχεδίασαν μία νέα λίγκα (ονομάστηκε Super League από τα ΜΜΕ) με στόχο με παρόμοιο φορμάτ με εκείνο των πρωταθλημάτων με στόχο τη μεγαλύτερη τηλεθέαση και άρα τη μεγιστοποίηση των κερδών, ωστόσο η UEFA λάνσαρε τελικά το Champions League το 1992 με το νέο φορμάτ (φάση ομίλων, νοκ άουτ κλπ.) κι έτσι το πρότζεκτ αυτό εγκαταλείφθηκε. Τέσσερα χρόνια αργότερα κάποιες ομάδες μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχεδίασαν μυστικά μία Super League 36 ομάδων με τρεις ομίλους και μία φάση πλέι-οφς για να ανταγωνιστούν το Champions League και μία δεύτερη διοργάνωση εν ονόματι ”ProCup” 96 ομάδων για να αντικαταστήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο UEFA. Μετά τις απειλές όμως της FIFA, της UEFA και των εθνικών ομοσπονδιών εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια.
Το 2009 ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην European Super League:
” Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία νέα European Super League, που θα εγγυάται πως οι καλύτεροι θα παίζουν με τους καλύτερους, κάτι που δεν συμβαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ”.
Από τότε είχε σφηνωθεί η σκέψη αυτή στο μυαλό του Ισπανού επιχειρηματία και κάθε φορά που ερχόταν η ώρα για την ανανέωση του φορμάτ του Champions League, αυτή η συζήτηση ερχόταν στην επιφάνεια σε διάφορους κύκλους. Τελικά το πρόσφορο έδαφος, ώστε να μετουσιώσει τις σκέψεις του σε πράξεις βρίσκοντας συμμάχους βρέθηκε αρκετά αργότερα. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις από το 2018 με διάφορες ομάδες, όμως αυτές δεν έδειχναν πρόθυμες να εγκαταλείψουν την UEFA όσο η μορφή του Champions League τους ικανοποιούσε. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Μαδριλένων απέκτησε το 2020 έναν απρόσμενο σύμμαχο κι αυτός ήταν ο κορωνοϊός.
Διαβάστε ακόμη: Τσέλσι: Το σοκ με τον Αμπράμοβιτς, το θολωμένο «αύριο» και η λύση που μπορεί να βρεθεί εκ των έσω
Η πανδημία της νόσου Covid-19 γονάτισε οικονομικά τις ομάδες και ειδικά τα μεγάλα κλαμπ που πέτυχε σε άνοιγμα, έχοντας δηλαδή ήδη μεγάλα χρέη. Κάπως έτσι ο Πέρεθ βρήκε συμμάχους, τους υπόλοιπους 11 μεγάλους, βρήκε χρηματοδότη (JP Morgan) και μπόρεσε την 18η Απριλίου να ανακοινώσει την ίδρυση της Super League.
Μάλιστα, την επόμενη μέρα βγήκε στην ισπανική εκπομπή ”El Chiringuito” και μίλησε για το όλο εγχείρημα κάνοντας αναφορές σε μετρήσεις που έδειχναν πως το ποδόσφαιρο χάνει το νέο κοινό και γι’ αυτό έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Έτσι, εκείνος θεωρούσε πως η δημιουργία της European Super League θα έδινε λύση σ’ αυτό, αφού το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών υποστηρίζουν σίγουρα κάποια από τις μεγάλες αυτές ομάδες κι έτσι θα ήταν καλύτερα εκείνες να παίζουν συνέχεια μεταξύ τους, αφού τα μεγάλα παιχνίδια έτσι κι αλλιώς είναι εκείνα που έχουν περισσότερη τηλεθέαση και γενικότερα τραβούν πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Με τη νέα αυτή διοργάνωση τα μεγάλα κλαμπ θα εξασφάλιζαν την μόνιμη παρουσία τους εκεί και άρα οικονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα δεν θα ήταν πλέον κάτω από τον έλεγχο της UEFA έχοντας πλέον την δυνατότητα να διαχειρίζονται μόνα τους τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετικό μ’ αυτή.
Οι αντιδράσεις της UEFA, της FIFA, των παικτών και των φιλάθλων

Η European Super League προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τους περισσότερους φορείς του ποδοσφαίρου, καθώς και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, αλλά και τους οπαδούς των ομάδων, ιδιαίτερα των αγγλικών συλλόγων.
Η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση από κοινού με τις 55 ομοσπονδίες που την αποτελούν κι έκανε λόγο για «προσβολή των ευρωπαϊκών και των αθλητικών αξιών από τους 12 συλλόγους που υπέθεσαν πως έχουν το δικαίωμα να διαχωριστούν και να διεκδικήσουν για τους ίδιους, την κληρονομία που όλοι έχουν χτίσει».
UEFA's 55 member associations unanimously approve a declaration strongly condemning the so-called 'Super League' at #UEFACongress.
— UEFA (@UEFA) April 20, 2021
"…It goes against the very concept of what it is to be European: unified, open, supportive, and principled on sporting values…"
Full story: 👇
Το σοκ για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της ήταν μεγάλο, αφού εκείνες τις μέρες διεξάγονταν συζητήσεις μεταξύ αυτής και της ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) για το νέο φορμάτ του Champions League, με τον Αντρέα Ανιέλι, κουμπάρο και φίλο του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν να πρωταγωνιστεί σ’ αυτές ως πρέοδρος της ECA, αλλά και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και τελικά να την φέρνει… πισώπλατα στον επιστήθιο φίλο του, ο οποίος σοκαρισμένος από τις εξελίξεις χαρακτήρισε αργότερα τον Ανιέλι ως ”φίδι” εξαιτίας της συμπεριφοράς του και της ”παράστασης” που έδωσε.
Η FIFA από την άλλη έβγαλε μία πιο βελούδινη ανακοίνωση και δια στόματος του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο τόνισε πως είναι κάθετα αντίθετη στην δημιουργία της ESL και πως θα υπάρξουν κυρώσεις για τις ομάδες που θα αποφασίσουν να φύγουν, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για αποκλεισμό των διεθνών παικτών από τις εθνικές ομάδες, όπως είχε επικαλεστεί ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν λίγο νωρίτερα.
Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια ο Ινφαντίνο προσπαθεί να κάνει ετήσιο το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια με σκοπό να ανεβάσει τα έσοδα της Παγκόσμιος Ομοσπονδίας, που είναι κατά πολύ πίσω από κείνα της UEFA, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τις διοργανώσεις της να στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της, αφού έχουν γεμίσει ασφυκτικά το ποδοσφαιρικό καλεντάρι.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι δύο ομοσπονδίες δεν είχαν τα ίδια να χάσουν με την δημιουργία της European Super League. Η UEFA θα καταστρεφόταν οικονομικά, αφού θα έβλεπε το πιο προσοδοφόρο προϊόν της να καταστρέφεται ενώ για την FIFA δεν θα άλλαζαν ιδιαίτερα τα πράγματα, επομένως δεν είχε κάποιο λόγο να είναι ιδιαίτερα επιθετική απέναντί της, αφού αν τελικά επικρατούσε η ESL, θα έπρεπε η Παγκόσμια Ομοσπονδία να κάνει δουλειές μαζί της και ίσως να μπορούσε να ”βολέψει” και κάποιο από τα δύο σχέδιά της που προαναφέραμε
Από την πλευρά των πρωταγωνιστών του αθλήματος τώρα υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις και ήταν όλες ενάντια στην European Super League. Μην ξεχνάμε πως και οι ίδιοι παίκτες και οι προπονητές δήλωσαν πως δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο και προφανώς αυτό ήταν κάτι που δεν τους άρεσε καθόλου, αφού αφορούσε τόσο το επαγγελματικό τους μέλλον όσο και το μέλλον του αθλήματος που αγαπούν..
Διαβάστε ακόμη: Λίβερπουλ: Η προσπάθειά της να κοντράρει οικονομικά τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι χωρίς «πλάτες»
Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ήρθαν στο παιχνίδι της Premier League μεταξύ της Λιντς και της Λίβερπουλ.

Δεν φαινόταν όμως η αρνητική ατμόσφαιρα μόνο στους οπαδούς. Ο ίδιος ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ φαινόταν φανερά εκνευρισμένος με την κατάσταση, όταν μιλούσε με τους παίκτες του στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα. Ακόμη και οι παίκτες των «Ρεντς» που πήγαν μία βόλτα στο κέντρο της πόλης δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από οπαδούς, όπως και όταν έφτανε το λεωφορείο της ομάδας στο γήπεδο. Μάλιστα ένας από τους ξένους ποδοσφαιριστές της ομάδας ρωτούσε τους συμπαίκτες γιατί αντιτώπιζαν οι ίδιοι τέτοια συμπεριφορά, αφού αυτοί δεν έφταιγαν για ότι συνέβαινε.
Όμως και οι παίκτες της Λιντς δεν άφησαν ασχολίαστο το ότι συνέβαινε. Πριν την έναρξη του αγώνα με την Λίβερπουλ φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν μπροστά ‘‘Champions League. Κερδίστε το” και πίσω ”Το ποδόσφαιρο ανήκει στους οπαδούς”.
Οι οπαδοί των αγγλικών ομάδων και ιδιαίτερα εκείνων που ήταν έστω και αρχικά μέλη της European Super League ξεχύθηκαν στους δρόμους και κάποιοι εξ’ αυτών δεν σταμάτησαν να διαμαρτύρονται ακόμη και μετά την διάλυσή της με τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να μην αφήνουν να διεξαχθεί το παιχνίδι κόντρα στην Λίβερπουλ στις 2 Μαΐου.
Πάμε τώρα στους πρωταγωνιστές του αθλήματος, που σίγουρα δεν πήραν το όλο πρότζεκτ με καθόλου θετικό μάτι. Η κορυφαία αντίδραση είναι πιθανότατα το ξέσπασμα του Γκάρι Νέβιλ στο SkySports, όταν ο Άγγλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν αναλυτής του αγγλικού καναλιού ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των έξι ”αποσταστών” επικεντρώνοντας όμως την επίθεσή του λίγο περισσότερο στους αγαπημένους του «κόκκινους διαβόλους» και την Λίβερπουλ.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
”Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και την ιστορία πάνω από 100 ετών που έχει σε αυτή τη χώρα, με φιλάθλους που έχουν ζήσει και αγαπήσει αυτές τις ομάδες. Αυτοί θέλουν προστασία! Εγώ έχω βγάλει λεφτά από το ποδόσφαιρο, έχω επενδύσει στο ποδόσφαιρο και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα χρήματα στο ποδόσφαιρο. Αλλά οι αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και το ήθος του παιχνιδιού είναι διαφορετικά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ δεν είναι καν στο Champions League και δεν έχουν δικαίωμα να είναι! Είναι αστείο! Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό!
Το κίνητρό τους είναι η απληστία. Η δική μου αντίδραση; Αφαιρέστε τους βαθμούς, ρίξτε τους στον πάτο της βαθμολογίας και στερήστε τους τα λεφτά! Πρέπει να πατήσουμε το πόδι κάτω! Είναι εγκληματική πράξη αυτό που κάνουν απέναντι στους φιλάθλους σε αυτή τη χώρα. Είναι το μεγαλύτερο σπορ στον κόσμο και είναι έγκλημα σε βάρος των φιλάθλων.
Τιμωρήστε τους! Οι ιδιοκτήτες αυτών των κλαμπ κρύβονται, δεν έχουμε ακούσει καλά-καλά τη φωνή τους και μπορεί σε λίγες εβδομάδες να πουν ότι απλά τα συζητούσαμε. Ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας, όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ομάδες φυτοζωούν και απέχουν από τη δράση, κι αυτοί κάνουν τηλεδιασκέψεις θέλοντας με απληστία όλο και περισσότερα χρήματα.
Οι ομάδες, είμαι σίγουρος, θα τα μαζέψουν, θα κάνουν πίσω, βλέποντας τις αντιδράσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς! Η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ εδώ και κάποια χρόνια λειτουργούν σαν μικρές ομάδες. Το να είσαι μεγάλη ομάδα δεν είναι μόνο να έχεις μεγάλη απήχηση, αλλά και να λειτουργείς σωστά την κατάλληλη στιγμή. Η Μπάγερν πάντα ήταν μια ομάδα σοβαρή και τώρα ενεργεί σωστά. Ήλπιζα πως η Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ θα έκαναν το ίδιο, βάσει της ιστορία τους, αλλά δυστυχώς… όχι.
Το τάιμινγκ γι’ αυτή την απόφαση είναι το χειρότερο. Πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουν καμία πίστη και αφοσίωση απέναντι στη χώρα και τα πρωταθλήματά μας. Αρκετά πια! Δεν υπάρχει φίλαθλος σε αυτή τη χώρα που θα μείνει άπραγος σε αυτές τις ανακοινώσεις. Απαξιώνουν τις ίδιες τις ομάδες τους. Είναι ντροπή και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πράξη! Αφήστε τους να αποσχιστούν, αλλά τιμωρήστε τους. Τεράστια πρόστιμα, αφαιρέσεις βαθμών, αφαιρέσεις τίτλων! Ας τα δώσουν στην Μπέρνλι και τη Φούλαμ!”
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε μία παρέμβασή του το βράδυ της Κυριακής είπε στο Reuters: ”Η συζήτηση για μία Super League είναι μία κίνηση προς τα πίσω για τα 70 χρόνια ζωής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τόσο ως παίκτης της Ντανφέρμλιν τη δεκαετία του ’60 όσο και ως μάνατζερ της Αμπερντίν το να κερδίσουμε το Κύπελλο Κυπελλούχων, για μία μικρή ομάδα από την Σκωτία ήταν σαν να ανεβαίνει το Έβερεστ. Η Έβερτον χτίζει γήπεδο 500 εκ. λιρών με την φιλοδοξία να παίξει στο Champions League. Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι αγαπούν την διοργάνωση όπως είναι. Τον καιρό που ήμουν στην Γιουνάιτεντ φτάσαμε σε τέσσερις τελικούς και ήταν πάντα πολύ ιδιαίτερες νύχτες. Δεν είμαι βέβαιος πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εμπλακεί σ’ αυτό, αφού δεν πήρα μέρος σε κάποια διαδικασία που να οδήγησε στην απόφαση αυτή”.
Πολύ διάσημοι ποδοσφαιριστές εκφράστηκαν ανοιχτά κατά της European Super League ποστάροντας στο Twitter τους.
Η απάντηση του Πεπ Γκουαρδιόλα όταν ρωτήθηκε στην συνέντευξη Τύπου για την ESL: ” Δεν είναι αθλητισμός αν η σχέση μεταξύ προσπάθειας και επιβράβευσης δεν υπάρχει…Δεν είναι αθλητισμός αν δεν πειράζει αν χάσεις”.
🗣️ "It is not sport if the relationship between the effort and reward doesn't exist."
— Sky Sports News (@SkySportsNews) April 20, 2021
🗣️ "It is not sport if it doesn't matter if you lose"
Pep Guardiola shares his thoughts on the European Super League pic.twitter.com/Qy7gJMYdUW
Κέβιν Ντε Μπρόινε: ”Αυτός ο άντρας έρχεται από μια μικρή πόλη του Βελγίου και παίζει στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Έχω εκπροσωπήσει τη βέλγικη, τη γερμανική και την αγγλική λίγκα, καθώς και τη χώρα μου. Έχω δουλέψει και έχω ανταναγωνιστεί κόντρα σε όλους, με απώτερο στόχο τη νίκη.
Αλλά η σημαντικότερη λέξη είναι ο αντααγωνισμός. Με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι καλό να βρεθούμε όλοι μαζί προς μια κοινή λύση. Ξέρω πως απλά είναι… δουλειά και μέρος της. Αλλά είμαι ακόμη εκείνο το μικρό παιδί που αγαπάει να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά είναι το άθλημα μας και έχει επίπτωση σε όλο τον κόσμο. Ας συνεχίσουμε να εμπνέουμε τι νέες γενιές και τους οπαδούς να ονειρεύονται”.
— Kevin De Bruyne (@DeBruyneKev) April 20, 2021
Ο Μάρκους Ράσφορντ ανέβασε μία φωτογραφία από το «Όλντ Τράφορντ» όπου είναι απλωμένο στην κερκίδα ένα πανό με την φράση του Σερ Ματ Μπάσμπι ”Το ποδόσφαιρο είναι ένα τίποτα χωρίς τους φιλάθλους”.
— Marcus Rashford MBE (@MarcusRashford) April 20, 2021
Τζόρνταν Χέντερσον μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της Λίβερπουλ: ” Δεν μας αρέσει και δεν θέλουμε να συμβεί. Αυτή είναι η συλλογική μας θέση. Η δέσμευσή μας σε αυτή την ποδοσφαιρική ομάδα είναι απόλυτη και χωρίς όρους. You ”ll Never Walk Alone”.
— Jordan Henderson (@JHenderson) April 20, 2021
Ζεράρ Πικέ: ” Το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσσότερο από ποτέ”.
Ντάνι Άλβες: ” Το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και πάντα θα είναι ένα άθλημα που μεταμορφώνει ζωές. Ας μην επιτρέψουμε στους πλούσιους να καταστρέψουν εκείνες τις πιθανότητες των μικρών που ονειρεύονται να γίνουν μεγάλοι”.
Futebol foiii, é, e sempre será um esporte que transforma vidas.
— Daniel Alves (@DaniAlvesD2) April 19, 2021
Não permitamos que cartolas estraguem essas possibilidades de pequenos seguirem sonhando ser grandes!!! pic.twitter.com/bQpUSE7FMn
Μεσούτ Οζίλ: ”Σαν παιδιά μεγαλώσαμε ονειρευόμενοι να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Champions League, όχι την Super League. Η απόλαυση των μεγάλων αγώνων είναι πως συμβαίνουν μόλις μία με δύο φορές το χρόνο, όχι κάθε εβδομάδα. Είναι πολύ δύσκολο για τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου να το καταλάβουν”.
Kids grow up dreaming to win the World Cup and the Champions League – not any Super League. The enjoyment of big games is that they only happen once or twice a year, not every week. Really hard to understand for all football fans out there…⚽💔
— Mesut Özil (@M10) April 19, 2021
Λουίς Φίγκο: ” Αυτή η αποκαλούμενη «Superleague» δεν έχει τίποτα «super». Αυτή η άπληστη και άκαρδη κίνηση θα σημάνει την καταστροφή για τις «ρίζες» μας, το ποδόσφαιρο γυναικών και γενικότερα την ποδοσφαιρική κοινότητα”.
This so called « Superleague » is anything but « Super ». This greedy and callous move would spell disaster for our grassroots, for women’s football, and the wider football community… (1/2)
— Luís Figo (@LuisFigo) April 19, 2021
Πώς καταλύθηκε η European Super League έπειτα από τρεις μέρες – Οι διεργασίες που έγιναν στις ομάδες

Η όλη αυτή αναστάση που προκλήθηκε από το ξημέρωμα της επομένης κιόλας μέρας δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς στις ομάδες που συμμετείχαν.
Οι περισσότερες αναταρραχές δημιουργήθηκαν στην Αγγλία όπου εκτός από έντονη κατακραυγή είχαμε μέχρι και διαδηλώσεις, αλλά και ματαίωση αγώνα από τους εξαγριωμένους οπαδούς των ομάδων. Οι ”dirty dozen” δεν υπολόγισαν σωστά το δέσιμο που είχαν οι άγγλοι οπαδοί με τις ομάδες τους και το πόσο μεγάλη σημασία έχουν γι’ αυτούς.
Αυτές οι αντιδράσεις σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν ήταν το ίδιο «ψημένες» και οι έξι αγγλικές ομάδες που πήραν μέρος στο πρότζεκτ εξηγούν το γιατί η πρώτη ομάδα που έκανε πίσω ήρθε από το Νησί.
Το πρώτο κλαμπ που αποχώρησε ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, που άνοιξε τον χορό, με την Τσέλσι να ακολουθεί και να συμπαρασύρει ουσιαστικά και τις άλλες τέσσερις ομάδες του Big-6, όλες τη δεύτερη μόλις μέρα.
Μάντσεστερ Σίτι
Η αλήθεια είναι πως η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι ήταν οι δύο ομάδες απ’ αυτές που ήταν λιγότερο υπέρ για το όλο πρότζεκτ, όμως φαίνεται πως ο φόβος τους να μείνουν πίσω, τους παρακίνησε να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους μεγάλους. Μην ξεχνάμε πως είναι δύο ομάδες που χάρη στα μεγάλα πορτοφόλια των ιδιοκτητών τους δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα κι επομένως δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο για να πρωτοστατήσουν σε μία τέτοια κίνηση.
Πολλοί θεώρησαν πως οι «πολίτες» είχαν έναν λόγο να συμμετέχουν, αφού αν έμεναν εκτός από την European Super League θα σήμαινε πως θα πήγαιναν στο πλευρό των Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου, που είναι ομάδες που χρηματοδούνται, η μία εντελώς η άλλη εν μέρει, από το Κατάρ, γεωπολιτικό εχθρό των ΗΑΕ απ’ όπου προέρχονται οι ιδιοκτήτες των «σίτιζεν». Φυσικά, στην απόφαση της Σίτι σημαντικό ρόλο έπαιξε να συνταχθεί με τους ”αποστάτες” και η πρόσφατη δικαστική της διαμάχη με την UEFA, που κόντεψε να την οδηγήσει εκτός Champions League.
Σ’ αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε βέβαια και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αγγλική κυβέρνηση και τον Μπόρις Τζόνσον προς την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από την ESL. Ο ειδικός σύμβουλός του για θέματα των χωρών του Κόλπου επικοινώνησε με την κυβέρνηση των ΗΑΕ και τόνισε πως ενδεχόμενη συμμετοχή της Σίτι στην ESL ίσως έκανε ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών.
Τσέλσι
Η Τσέλσι είδε τον πρόεδρό της Μπρους Μπακ να αποχωρεί από την θέση του στην επιτροπή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Premier League σε μία απαίτηση των υπόλοιπων ομάδων κατά την επιστροφή των Λονδρέζων. Από αντίστοιχο πόστο άλλης επιτροπής αναγκάστηκε να φύγει και ο Φεράν Σοριάνο της Μάντσεστερ Σίτι, αφού επρόκειτο πλέον για πρόσωπα που δεν τύγχαναν της εμπιστοσύνης των υπόλοιπων ομάδων.
Μάλιστα, οι Λονδρέζοι σε μία καλής θελήσεως και μεταμέλειας προς τον κόσμο τους ανακοίνωσαν την δημιουργία μίας επιτροπής των φιλάθλων που θα δίνει το ”παρών” κατά την διάρκεια των διοικητικών συμβουλίων της ομάδας.
Υπήρξε φημολογία πως σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Τσέλσι να αποχωρήσει από την ESL έπαιξε και ο δεσμός του Ρόμαν Αμπράμοβιτς με την ρωσική κυβέρνηση, αφού μην ξεχνάμε πως η Gazprom αποτελεί έναν απο τους βασικούς χορηγούς του Champions League.
Άρσεναλ
Με παρόμοιο τρόπο αποχώρησαν και οι δύο άλλες ομάδες του Λονδίνου. Η Άρσεναλ είδε τον Βινάι Βενκατεσάμ να αποχωρεί από το συμβούλιο της ECA και να τηλεφωνεί και στις άλλες 14 ομάδες της Premier League για να απολογηθεί.
Μάλιστα οι «κανονιέρηδες» έφτασαν κοντά στο να αλλάξουν οριστικά ιδιοκτησία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε με τους ιδιοκτήτες της ομάδας που επιδεινώθηκε έτι περισσότερο μετά τη συμμετοχή της στην European Super League, αλλά η οικογένεια Κροένκε απέρριψε τελικά την πρόταση του «Mr.Spotify» Ντάνιελ Εκ, ο οποίος είχε την υποστήριξει των Βιεϊρά, Ανρί και Μπέργκαμπ, αλλά και το κατάλληλο timing.
Τότεναμ
Η Τότεναμ που οδηγήθηκε στο πρότζεκτ αυτό βλέποντας εκεί την οικονομική της σωτηρία εξαιτίας των τεράστιων χρεών που έχει να αποπληρώσει για το γήπεδο που έφτιαηε, έφυγε με μία απλή ανακοίνωση όπου ζητούσε συγγνώμη από τους οπαδούς της.
Σημαντικό ρόλο στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για τα ”Σπιρούνια” έπαιξε ο Αμερικανός μεγαλόμετοχος της ομάδας Τζο Λιούις και οι καλές σχέσεις που φαίνεται να είχε με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των άλλων μελών του Big-6 (Άρσεναλ, Μαν.Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ). Ο Λιούις είχε συναντηθεί με τους Κροένκε (Άρσεναλ) και Γκλέιζερ (Μαν.Γιουνάιτεντ) σε μία τελετή στις ΗΠΑ, όπου φάνηκαν να έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό οικειότητας μεταξύ τους.
Διαβάστε ακόμη: Μαλντονάδο: Το σκάνδαλο πίσω από την ομάδα-μυστήριο της Ουρουγουάης
Παρ’ ότι από την ομάδα τόνιζαν πως το συγκεκριμένο γεγονός ήταν άσχετο, πηγές από την διοίκηση του κλαμπ τόνισαν πως ο Λιούις ήταν μέλος αυτής της ομάδας που δημιούργησε την European Super League. Βέβαια και ο μπροστάρης της ομάδας, Ντάνιελ Λέβι δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού ήταν εκείνος που πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον Ανιέλι και επέμεινε να μετέχουν τα «Σπιρούνια» στο πρότζεκτ της ESL.
Πάμε τώρα στις δύο αγγλικές ομάδες που έβλεπαν με μεγαλύτερη ζέση απ’ όλες την δημιουργία της European Super League. Πρόκειται για την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες έχουν πολλές διαφορές, αλλά και κάτι κοινό. Βρίσκονται και οι δυο αυτή τη στιγμή υπό αμερικανική ιδιοκτησία, η οποία συνήθως ακολουθείται από συγκεκριμένη φιλοσοφία που δεν συνάδει με τις μεγάλες επενδύσεις των Ρώσων και Αράβων και συνήθως αποσκοπεί στο κέρδος.
Λίβερπουλ
Η Λίβερπουλ αποχώρησε με τον Τζον Χένρι να απολογείται μέσω βίντεο στους φιλάθλους της ομάδας. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήκτες αποφάσισαν μάλιστα σε μία κίνηση ανάλογη της Τσέλσι να δημιουργήσουν μία αντιπροσωπεία οπαδών (Supporter’s Board Representatives) που θα συναντιέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ανθρώπους της ομάδας και ο πρόεδρός της θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια, μόνο όταν το θέμα τους αφορά και τους οπαδούς. Τα μέλη του θα αναδεικνύονται μέσω ψηφοφορίας και θα έχουν διετή θητεία. Ακόμη, ο Τζον Χένρι τόνισε πως θα πληρώσει ο ίδιος όποιο κόστος προκύψει από την απόφασή τους να συμμετέχουν στο πρότζεκτ της ESL.
”Συγγνώμη, εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για την αχρείαστη αρνητικότητα που επήλθε τις τελευταίες δύο μέρες. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Και δείχνει τη δύναμη που έχουν οι οπαδοί σήμερα και που δίκαια θα συνεχίσουν να έχουν” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τζον Χένρι.
Φυσικά και η Λίβερπουλ είδε τον πρόεδρό της, Τομ Βέρνερ να αποχωρεί από την θέση που κατείχε στην συμβουλευτική επιτροπή της Premier League για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Όσον αφορά τώρα την Γιουνάιτεντ, δεν χώνευαν που δεν χώνευαν οι φίλαθλοί της τους ιδιοκτήτες της, Γκλέιζερς και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ομάδας, Εντ Γούντγουορντ, μετά και το συμβάν με την ESL, τα πράγματα έγιναν έτι χειρότερα. Φυσικά ο Γούντγουορντ παραιτήθηκε από την θέση του στο συμβούλιο της ECA ενώ αποκάλυψε θα παύσει από τα καθήκοντά του στους «κόκκινους διαβόλους» τον περασμένο Φλεβάρη, όπως κι έγινε. Ο ίδιος περιέγραψε την απόφασή του να συναινέσει και να τρέξει το πρότζεκτ της ESL για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ ως το μεγαλύτερο λάθος της επαγγελματικής του ζωής.
Διαβάστε ακόμη: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το Ολντ Τράφορντ ετοιμάζεται να περάσει από τον μαρασμό στην νέα εποχή
Οι Big-6 αποφάσισαν να δωρίσουν 22 εκ. λίρες στις υπόλοιπες ομάδες της Premier League ως μία κίνηση για να τους ευχαριστήσουν που τους δέχθηκαν πίσω στο πρωτάθλημα, παρά το πίσωπλατο χτύπημα που τους είχαν επιφέρει.
Μάλιστα, θεσπίστηκε καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο στην Premier League που πρόεβλεπε πως κλαμπ που θα πάρουν αντίστοιχη απόφαση στο μέλλον θα τιμωρηθούν με αφαίρεση 30 βαθμών και 25 εκ. λίρες πρόστιμο, με την αγγλική λίγκα να προετοιμάζει κι άλλο πακέτο κανονισμών για νέες περιπτώσεις European Super League.
Γιουβέντους – Ίντερ – Μίλαν
Η ”Μεγάλη Κυρία” είδε τον ιδιοκτήτη της, Αντρέα Ανιέλι να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων όντας ένας από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτό. Βλέπετε ο Ιταλός επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος της ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων), μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και κουμπάρος του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος είχε βαφτίσει την κόρη του. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τον χαρακτήρισε «φίδι», όταν ανακοινώθηκε η ESL. Τόσο καιρό συνεργάζονταν και κάνανε σχέδια παρέα για το μέλλον και το νέο φορμάτ του Champions League και ξαφνικά ο Τσέφεριν ανακάλυψε πως ο Ανιέλι του… έσκαβε τον λάκκο ουσιαστικά. Φυσικά, ο Ιταλός παραιτήθηκε απ’ αυτές τις δύο θέσεις και η Γιουβέντους βγήκε από την ECA, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση της ESL.
Το χειρότερο με τον Ιταλό επιχειρηματία είναι πως δεν έδειξε να αλλάζει γνώμη ούτε μετά την κατάρρευση του πρότζεκτ, αφού σε δηλώσεις του στις «La Repubblica» και «Corriere dello Sport» είπε:
”Το 1/3 των ποδοσφαιρόφιλων ακολουθεί τουλάχιστον δύο ομάδες και συνήθως αυτές είναι από κείνες που ίδρυσαν την Super League. Το 10% αυτών ακολουθούν τους καλύτερους παίκτες του κόσμου και όχι τις ομάδες. Και το πιο ανησυχητικό στατιστικό απ’ όλα είναι πως το 40% των ανθρώπων ηλικίας 15-24 δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ποδόσφαιρο. Υπάρχει ανάγκη για μία διοργάνωση που θα επαναδημιουργήσει αυτό που κάνουμε στις ψηφιακές πλατφόρμες, μετατρέποντας το εικονικό σε πραγματικότητα. Στο FIFA μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου διοργάνωση. Αυτή η διοργάνωση πρέπει να έρθει στον πραγματικό κόσμο”.
Οι άλλες δύο ιταλικές ομάδες που έφυγαν τελικά από την ESL, δηλαδή η Μίλαν και Ίντερ είχαν λιγότερους κραδασμούς, αφού δεν ήταν από τα κλαμπ που πρωταγωνίστησαν στο εγχείρημα αυτό. Οι δύο ομάδες από του Μιλάνου απέσυρσαν την συμμετοχή τους από το πρότζεκτ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μίλαν, Ιβάν Γκαζίδη να αποχαιρετά την θέση του στο συμβούλιο της ECA.
Ρεάλ Μαδρίτης
Ο βασικός λόγος που η Ρεάλ και ο Φλορεντίνο Πέρεθ ξεκίνησαν όλο αυτό το πρότζεκτ μαζί με τον Ανιέλι και τους Αμερικανούς ήταν τα χρήματα. Οι Μαδριλένοι έβλεπαν από τη μία τα χρέη τους να ανεβαίνουν συνεχώς (περίπου 900 εκ. ευρώ εκείνη την περίοδο), από την άλλη τα έσοδά τους να συρρικνώνονται από τον κορωνοϊό, αλλά και την κατεύθυνση που είχε πάρει η Μπαρτσελόνα, η οποία «έσκασε» τελικά το περασμένο καλοκαίρι. Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε πως έβλεπαν και τον ανταγωνισμό να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους με τα απύθμενα λεφτά των Ρώσων, των Αράβων και των Καταριανών.
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ήταν το πρόσωπο της European Super League. Ο Ισπανός επιχειρηματιίας ήταν εκείνος που βγήκε και μίλησε μετά την ανακοίνωση της ESL και σε μία συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σόου ”El Larguero” είπε μεταξύ άλλων:
”Ένας μεγαλόσωμος άνδρας πρέπει να φοράει μεγάλο κοστούμι, ένα μικρόσωμος μικρό κοστούμι. Όλοι πρέπει να είναι άνετοι στο κοστούμι που φορούν. Και η πραγματικότητα έρχεται από τα νούμερα της τηλεθέασης. Αυτό δεν είναι κάποιο καπρίτσιο, προσπαθώ απλώς βοηθήσω.
Δεν μπορεί να γίνεται αυτό στην Αγγλία, οι Big-6 χάνουν λεφτά και οι άλλοι 14 βγάζουν χρήματα. Στην Ισπανία, οι τρεις μεγάλες ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) χάνουν λεφτά και οι υπόλοιποι κερδίζουν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, αυτή τη στιγμή οι πλούσιοι είναι εκείνοι που χάνουν λεφτά”.
Διαβάστε ακόμη: Ρεάλ Μαδρίτης: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Βασίλισσας» και οι Socios
” Υπήρχαν μόλις 40 οπαδοί της Τσέλσι και κάποιος τους έφερε να διαμαρτυρηθούν, σαν να έδινε κάποιος εδώ μπλουζάκια της Κάντιθ (ενάντια στην ESL)”.
” Υπήρχε κάποια από τις αγγλικές ομάδες που δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό ξεκίνησε να επηρεάζει και τους υπόλοιπους, υπήρχε φόβος. Ένα από τα αγγλικά κλαμπ δεν πείστηκε ποτέ από το πρότζεκτ”.
Μπαρτσελόνα
Η Μπαρτσελόνα από την άλλη μπορεί το τελευταίο πράγμα που ήθελε να ήταν να ακολουθήσει κάτι στο οποίο προΐστατο η Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο τα δυσθεώρατα χρέη της, δεν της άφηναν και πολλά περιθώρια. Βλέπετε οι Καταλανοί δεν είναι μόνο πως είχαν φτάσει να χρωστούν 1,2 δις ευρώ, αλλά τα 730 εκ. απ’ αυτά έπρεπε να αποπληρωθούν και πάρα πολύ σύντομα.
Διαβάστε ακόμη: Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί
Γενικότερα υπήρχε η εντύπωση, πως παρ’ ότι δεν είπε κάτι δημόσια, ο πρόεδρος της ομάδας, Τζουάν Λαπόρτα ήταν υπέρ αυτής της ιδέας, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος και μερικές ατάκες που είχε εκστομίσει στο παρελθόν, όπως το 2003, όταν είχε πει πως ”οι μεγάλες ομάδες πρέπει να πάρουν τον έλεγχο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου”. Ωστόσο, επειδή δεν ήξερε πως το πρότζεκτ αυτό θα γίνει δεκτό από το κοινό κρατούσε χαμηλό προφίλ και τελικά δικαιώθηκε. Παρ’ όλα αυτά μαζί με την Ρεάλ και την Γιουβέντους είναι οι μόνες ομάδες που δεν αποσύρθηκαν ποτέ από την ESL.
Ατλέτικο Μαδρίτης
Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν η πιο προβληματισμένη από τις τρεις ισπανικές ομάδες για το πρότζεκτ της ESL, κυρίως εξαιτίας των δεσμών που είχε αναπτύξει ο εκτελεστικός διευθυντής της, Μιγκέλ Άνχελ Γκιλ Μαρίν με τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας τα τελευταία χρόνια , αλλά και επειδή ειδικά οι οπαδοί των ”Ροχιμπλάνκος” είχαν ήδη… στην μπούκα την οικογένεια Γκιλ για τον τρόπο που έτρεχε την ομάδα.
Οι οργανωμένοι οπαδοί έβγαλαν ανακοίνωση πως δεν συμφωνούν με την European Super League, αφού θεωρούν πως ”το ποδόσφαιρο ανήκει στους οπαδούς και τίποτα δεν πρέπει να γίνεται πίσω από την πλάτη τους…Παρ’ ότι συχνά εκνευριζόμαστε με την UEFA και τις παράξενες αποφάσεις της, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την απειλή της ESL”.
Η Ατλέτικο, λοιπόν, αποχώρησε πριν διαλυθεί οριστικά πρότζεκτ σε αντίθεση με τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης κι αυτό φαίνεται ότι δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο της La Liga, που δικαιολόγησε τους ”Ροχιμπλάνκος” λέγοντας πως η Ατλέτικο μπήκε την τελευταία στιγμή στην ESL, αφού δεν μπορούσε να μείνει εκτός, όταν όλες οι άλλες μεγάλες ομάδες ήταν μέσα στο πρότζεκτ.
Κάπως έτσι λοιπόν την Τετάρτη (21/04), τρεις μέρες μετά την έναρξή της, η ESL ανακοίνωσε πως θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα επανασχεδιάσει το πρότζεκτ της.
”Η European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχον status quo του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου χρειάζεται αλλαγή…Παρά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που αναγκάστηκαν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκαν, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρότασή μας τηρεί κατά γράμμα την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς όπως διαπιστώθηκε σήμερα και με απόφαση δικαστηρίου να προστατέψει την Super League από δράσεις τρίτων.
Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για τον ανασχηματισμό του πρότζεκτ έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους οπαδούς την καλύτερη δυνατή εμπειρία ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε πληρωμές αλληλεγγύης για ολόκληρο τη ποδοσφαιρική κοινότητα”.
Μέχρι και η JP Morgan, η χρηματοδότρια εταιρεία του πρότζεκτ, έβγαλε λίγες μέρες μετά ανακοίνωση θέλοντας να γνωρίσει σε όλους πως «μετάνιωσε» που σκόπευε να χρηματοδοτήσει τις 12 ομάδες μ’ έναν αντιπρόσωπο της εταιρείας να αναφέρει πως ”δεν έκριναν σωστά το πως θα ένιωθε η ποδοσφαιρική κοινότητα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ”.
Η κίνηση-ματ της UEFA και το νέο φορμάτ του Champions League

Η νίκη αυτή, πρόσκαιρη ή μη μένει να αποδειχθεί, δεν ήρθε μόνο από τις αντιδράσεις του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Η UEFA δεν έμεινε απλώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε και αντεπιτέθηκε στους πρωτεργάτες της ESL αλλάζοντας το μοντέλο διεξαγωγής του Champions League, κίνηση που αποδείχθηκε ρουά και ματ.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως η νέα βερσιόν της διοργάνωσης θα περιλαμβάνει 36 ομάδες. Κάθε ομάδα θα δίνει 10 αγώνες (Swiss Model) στην πρώτη φάση. Οι πρώτες οκτώ της βαθμολογίας θα προκρίνονται αυτόματα στην νοκ άουτ φάση και οι επόμενες 16 θα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σ’ έναν ενδιάμεσο γύρο play-offs.
Συνολικά αυτό το φορμάτ θα έχει 100 παιχνίδια περισσότερα από το προηγούμενο ενώ οι δύο φινάλιστ της διοργάνωσης θα φτάνουν τα 17 τουλάχιστον παιχνίδια, δηλαδή τέσσερα περισσότερα σε σχέση με τη τωρινή μορφή της.
Αυτό βέβαια έχει και τα αρνητικά του, αφού το φθινόπωρο θα έχει πλέον 10 και όχι 6 αγωνιστικές, πράγμα που θα προκαλέσει προβλήματα στις εθνικές διοργανώσεις της κάθε χώρας ελέω του ήδη επιβαρυμένου καλενταριού του ποδοσφαίρου.
Από τις τέσσερις επιπλέον ομάδες που θα συμμετέχουν στο νέο Champions League η μία θα προέρχεται από την χώρα που θα είναι 5η στο ranking της UEFA, αφού θα επιβραβευτεί με μία επιπλέον θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η δεύτερη θέση θα πάει στην πρώτη χώρα σε ranking που δεν βγάζει ομάδα απευθείας στους ομίλους ενώ οι άλλες δύο θέσεις θα αποδίδονται στις ομάδες που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την συμμετοχή τους στο Champions League και διαθέτουν το υψηλότερο ranking στην κατάταξη της UEFA. Προσοχή! Βασική προϋπόθεση είναι οι ομάδες αυτές να έχουν στα χέρια τους ένα εισιτήριο έστω για το Europa League ή το Europa Conference League και να μην έχουν μείνει εντελώς εκτός Ευρώπης.
Το νομικό σφάλμα που εκθέτει την European Super League

Μπορεί οι 12 να επέμεναν πως νομικά ήταν κατοχυρωμένη η σύσταση της διοργάνωσης και δεν υπήρχε κανένα νομικό θέμα με την δημιουργία της, ωστόσο η Κατ Πιγέτλοβιτς που ειδικεύεται στον αθλητικό νόμο κι έχει γράψει το βιβλίο ”EU Sports Law and Breakaway Leagues in Football” τείνει να έχει διαφορετική άποψη.
Όπως αποκάλυψε στο ”Athletic”, θεωρεί πως η European Super League είχε κάνει ένα πολύ σημαντικό λάθος κατά τη σύστασή της αμελώντας κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
”Αν ήταν ένα σοβαρό πρότζεκτ, η European Super League θα έπρεπε να έχει υποβάλλει αίτηση για έγκριση στην UEFA (άρθρο 49 του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας). Αντιθέτως, η ESL αγνόησε την ανάγκη για έγκριση και απλώς πήγε κι έφτιαξε την διοργάνωση, της οποίας το φορμάτ δεν φαίνεται απλώς πως παραβιάζει το νόμο, αλλά και τους ρυθμιστικούς κανόνες.
Τα ερευνώ αυτά για χρόνια. Έχω γράψει βιβλίο σ’ αυτό. Μίλησα σ’ ένα δικηγόρο μιας γερμανικής ομάδας σήμερα κι εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πως περίμεναν πως αυτό θα δουλέψει. Απλώς προσπάθησαν να το εξαναγκάσουν. Ίσως να… δοκίμαζαν τα νέρα. Σίγουρα, δεν θα μπορούσαν να είχαν πιστέψει πως αυτό θα δούλευε. Ήταν ελαττωματικό, επειδή δεν ήταν σύμφωνο με τον νόμο. Ήταν ελαττωματικό από νομικής άποψης, ήταν ελαττωματικό από άποψη marketing, ήταν ελαττωματικό από άποψη δημοσίων σχέσεων και από άποψη επικοινωνίας προς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος. Έμοιαζε λες και αποφάσισαν να το κάνουν μέσα σε μία ώρα. Δεν φαινόταν να είναι ένα σοβαρό πρότζεκτ.
Το φορμάτ που πρότεινε η Super League δεν θα δούλευε ποτέ στην Ευρώπη. Δεν υπολόγισαν καθόλου σωστά κάτι. Υπάρχει τρόπος να συσταθεί μία εναλλακτική διοργάνωση στην Ευρώπη κι αυτός είναι μέσω αίτησης για έγκριση στην UEFA. Αυτή η κίνηση πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία θα πρέπει να έρθει στο τραπέζι με κάποιους συμμετρικούς, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις όρους για να τους δώσουν πρόσβαση στην αγορά. Τότε, αυτοί θα μπουν στο παιχνίδι. Ο νόμος θα υποστήριζε την UEFA. Αυτό επειδή αυτή είναι το κυβερνών σώμα, που έχει υποχρέωση όχι μόνο να βγάζει λεφτά, αλλά και να προστατεύει το παιχνίδι. Είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τη δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτά είναι θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια ιδιωτικών φορέων, που προσανατολίζονται αυστηρά στο εμπορικό κομμάτι”.
Στο άρθρο 165 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ, υπάρχει μία αναφορά για το ότι πρέπει να μένουν ανοιχτές οι διοργανώσεις, οπότε ο προβιβασμός και ο υποβιβασμός θα πρέπει να υπάρχουν. Είναι και ακόμη και στον νόμο πως ο προβιβασμός και ο υποβιβασμός είναι κομμάτι από εκείνα τα πράγματα που προστατεύονται απ’ αυτόν. Έτσι, αν υπήρχε μία μελλοντική Super League, σίγουρα θα έμοιαζε πολύ διαφορετική απ’ αυτή που προτάθηκε”.
Οι ομάδες που επιμένουν για την ESL και το τι μέλλει γενέσθαι

Η αποχώρηση 9 εκ των 12 ιδρυτικών μελλών της διοργάνωσης οδήγησε στην αποτυχία του πρότζεκτ, όμως γι’ αυτή δεν θα μπορούσε να μην είχαν προβλεφθεί κυρώσεις. Υπήρχαν λοιπόν ρήτρες στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει οι ομάδες, οι οποίες προέβλεπαν διάφορες ποινές, όπως αν μία ομάδα έφευγε όντας μόλις δύο χρόνια στην διοργάνωση θα έπρεπε να επιστρέψει το 50% των χρημάτων που πήρε ως μπόνους συμμετοχής ή θα έπρεπε να πληρώσει 150 εκ. ευρώ ή το 25% όλων των χρημάτων που έλαβε από την διοργάνωση τις περασμένες τέσσερις σεζόν.
Ωστόσο σε όλες αυτές τις τιμωρητικές ρήτρες υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα. Για να ενεργοποιηθούν αυτές και άρα και τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει οι ομάδες έπρεπε η Super League να ξεκινήσει κι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Έτσι, οι «αποσχιστές» γλίτωσαν τις μεγάλες αυτές ποινές, ωστόσο πλήρωσαν κάποια μικρά ποσά όπως αποκάλυψε εκ των ιδιοκτητών της Άρσεναλ, Τζος Κροένκε σ’ ένα φόρουμ με οπαδούς λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της ESL.
H UEFA πήγε στα δικαστήρια τις τρεις ομάδες που παρέμειναν στην ESL με σκοπό να διεκδικήσει την τιμωρία τους και κάποια αποζημίωση, όμως δεν δικαιώθηκε κι έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους γλίτωσαν από περαιτέρω συνέπειες.
Με την έναρξη της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν νέα δημοσίευματα έκαναν την εμφάνιση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλα ανέφεραν πως οι τρεις ομάδες σκέφτονται ένα φορμάτ που θα είναι πιο ανοιχτό για να κάμψουν μία από τις βασικές αντιθέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η αλήθεια είναι προς το νέο φορμάτ του Champions League πάλι προς την δική του πλευρά έκλεισε, αφού η αύξηση των ομάδων και οι δύο θέσεις που δίνονται με βάση τη θέση που έχουν στο ranking της UEFA οι ομάδες ωφελούν τα πιο μεγάλα και ιστορικά κλαμπ. Όμως πέραν των χρημάτων αυτών καθ’ εαυτών, το πιο βασικό που επιθυμούν οι ομάδες μέσω της European Super League είναι να έχουν τον έλεγχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των χορηγικών συμφωνιών κλπ. δηλαδή να είναι κύριοι του εαυτού τους, αφού βλέπουν την UEFA να παίρνει τεράστια ποσά και θεωρούν πως κι εκείνοι θα μπορούσαν να παίρνουν περισσότερα με διαφορετική διαχείριση απ’ αυτήν που κάνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Δεδομένα το θέμα της ESL δεν έχει κλείσει κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως η Γιουβέντους, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει, όμως θα χρειαστούν σίγουρα διαφορετικό πλάνο για να επανέλθουν και να έχουν βάσιμες ελπίδες να πετύχουν τον σκοπό τους.
Το πιο κρίσιμο όμως απ’ όλα είναι η απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο έχουν προσφύγει οι ομάδες της ESL με στόχο να ξεκαθαριστεί αν τελικά η UEFA διαθέται κάποιου είδους μονοπώλιο αναφορικά με τις διοργανώσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ή όχι. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης εκεί το πιθανότερο είναι πως όλα θα έχουν τελειώσει για την ESL, εάν όμως η απόφαση είναι διαφορετική τότε θα είναι η UEFA εκείνη που θα βρεθεί σε δεινή θέση.
Μάνος Σταραμόπουλος: «Η ESL δεν διαλύθηκε, απλώς μετατοπίστηκε η δημιουργία της»

Δεν μείναμε όμως μόνο στην έρευνα που κάναμε στα διάφορα ξένα σάιτ και επικοινώνήσαμε και με τον έγκριτο δημοσιογράφο και αναλυτή του διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, Μάνο Σταραμόπουλο. Είναι ακόμη μέλος της επιτροπής ποδοσφαίρου IFFHS και AIPS, αρχισυντάκτης στα Discoveryfootball.com και Sportpress24.com και ειδικός ανταποκριτής των France Football, A Bola και Mundo Deportivo για την Ελλάδα. Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για έναν άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και δεν περιορίζεται μόνο στα του οίκου μας.
Πώς βιώσατε όλα αυτά που συνέβησαν εκείνο το τριήμερο με την σύσταση της European Super League; Ποια είναι η γνώμη σας για την κίνηση των 12 ομάδων-αποστατών;
”Σίγουρα αποτέλεσε μία αρκετά σημαντική έκπληξη για μένα, όπως και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε οτι πάντα γνωρίζαμε οτι στο πίσω μέρος του μυαλού των παραγόντων των κορυφαίων συλλόγων όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και ενδεχομένως δύο τριών ακόμη, υπήρχε η δημιουργία της European Super League. Η κίνηση των 12 δεν έγινε τυχαία, εκείνο το τριήμερο. Είχαν προηγηθεί πάρα πολλές επαφές, συζητήσεις επι συζητήσεων και βεβαίως όλες τους είχαν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, στα συμβόλαια με την JP Morgan. Έναν πραγματικό κολοσσό χρηματοδότησης και τραπεζικών επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος κυριαρχεί και στην Wall Street και ο οποίος πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργειά του, είχε φροντίσει να συνεργασθεί με αρκετά μεγάλα νομικά γραφεία, ούτως ώστε να είναι απόλυτα δεμένη η οποιαδήποτε κίνησή του.
Εδώ πρέπει να τονίσω οτι τις ημέρες εκείνες επειδή υπήρχε έντονο ενδιαφέρον απο τα ευρωπαικά ΜΜΕ που είμαι αρχισυντάκτης τους (Discoveryfootball, Sportpess24.com) το είχα εξετάσει επιμελώς και είχα μιλήσει με αρκετούς καθηγητές νομικού δικαίου σε Ελβετία και Γερμανία, άπαντες μου είχαν τονίσει οτι «οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ομάδες είναι ισχυρότατες , άριστα γραμμένες και δεν μπορούν να πέσουν δίχως να πληρωθούν οι μεγάλες τους ρήτρες…»”.
Θεωρείτε πως η διάλυση αυτή της ESL είναι οριστική ή ότι θα επιστρέψει στο μέλλον, όπως ακούγεται, με κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό της;
”Κατ αρχάς πρέπει να αναφέρουμε οτι δεν έχει υπάρξει καμία διάλυση της European Super League. Απλά έχει μετατοπισθεί η όλη δημιουργία της για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο θα εξαρτηθεί απο την απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Ευρωπαικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, όπου ένας εκ των δύο δικαστών είναι ο σπουδαίος Γενικός Εισαγγελέας, Αθανάσιος Ράντος. Μάλιστα επειδή πρόσφατα είχα την τιμή να τον συναντήσω πρέπει να σας πω οτι το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και πολύπλοκο όπως χαρακτηριστικά μου τόνισε και θα πάρει αρκετό καιρό, ίσως και δύο χρόνια. Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν οτι η απόφαση ίσως και να παρθεί τον Μάιο…
Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στην διάλυση που υποστηρίζουν μερικοί οτι επήλθε. Κατ αρχάς για να γίνει μία διάλυση, ή να το πούμε πιο απλά, για να απολυθεί κάποιος, ή να παραιτηθεί, πρέπει να υπαρξει καταγγελία σύμβασης όπου θα μπει η υπογραφή του. Κανείς δεν μπορεί να προσληφθεί ή να απολυθεί δίχως να υπογράψει. Με τα λόγια δεν προσελήφθη ούτε απολύθηκε κανείς, τουλάχιστον σε προηγμένα κράτη. Οπότε οι αγγλικές ομάδες απλά έχουν δηλώσει οτι αποχωρούν απο την European Super League, κάτι που δεν έχουν κάνει οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.
Το λέω αυτό γιατί αν οι αγγλικές ομάδες είχαν αποχωρήσει θα έπρεπε να έχουν υπογράψει τις σχετικές καταγγελίες των συμβάσεών τους και τότε σίγουρα θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Όλες οι ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς αναφέρουν οι συμβάσεις τους που έχουν υπογράψει με την JP Morgan και οι ρήτρες που υπάρχουν για κάθε μία απο αυτές, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οπότε για να είμαστε σωστοί έχουν αποχωρήσει δια….λόγου!!!
Έπειτα θυμόμαστε όλοι μας, πως ο πρόεδρος της UEFA, Σλοβένος, Αλεξάντερ Τσέφεριν απειλούσε άπαντες με αποκλεισμό απο τις ευρωπαικές διοργανώσεις και επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων. Όμως στην ουσία τίποτε απο αυτά δεν έχει γίνει, για τον απλούστατο λόγο οτι η νομική του υπηρεσία τον ενημέρωσε πως δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει γιατί αντιτίθεται στους κανονισμούς περί Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Ένωσης και το πράγμα θα πήγαινε πολύ πιο μακρυά για όλους!
Η European Super League λοιπόν δεν διαλύθηκε. Θα την δούμε ξανά μπροστά μας, ενδεχομένως με κάποιες παραλλαγές , καθώς θέλω να πιστεύω οτι θα επικρατήσει σύνεση απ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και κάποια στιγμή θα υπάρξει συναίνεση, ανάμεσα σε UEFA και την άλλη πλευρά. Τώρα ποιός θα κάνει το πρώτο βήμα, αυτό ενδεχομένως θα το καθορίσει η απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαικού δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει, αν η UEFA έχει κατά κάποιο τρόπο “μονοπώλιο” στο θέμα των διοργανώσεων του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η αντίδικος πλευρά και δεν υπάρχει θέμα που να αντιτίθεται στον Ανταγωνισμό”.