Αρχική ΜΠΑΣΚΕΤΕλλάδα Ευρωλίγκα | Μια αφετηρία, 18 ομάδες, 18 σημεία προσοχής

Ευρωλίγκα | Μια αφετηρία, 18 ομάδες, 18 σημεία προσοχής

από Γιάννης Γιανναράκης

Η Ευρωλίγκα αρχίζει, η προσμονή κορυφώνεται, η αγωνία γιγαντώνεται. Τι θα δούμε από τους δύο αιωνίους και τις υπόλοιπες 16 ομάδες στο παρκέ; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις σε κάθε έναν ξεχωριστά!

Η ώρα του… DEVOTION, έφτασε! Το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν στην Ευρωλίγκα είναι προ των πυλών, με 18 ομάδες να ρίχνονται στην μάχη για το άγιο δισκοπότηρο της Ευρώπης. Τρομερά ανεβασμένη σε θέμα ποιότητας, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ευελπιστεί να συνδυάσει την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα με την καλύτερη δυνατή επάνοδο του μπάσκετ στην πλήρη κανονικότητα.

Για να συμβεί, τόσο η πρωταθλήτρια Εφές, όσο και οι 17 θυρευτές της, καλούνται να αποδείξουν πως ανήκουν στο κορυφαίο επίπεδο. Πόσες και πως θα ανταπεξέλθουν στην πρόκληση; Όσο οι μπασκετόφιλοι προσπαθούν να βρουν απάντηση, μελετήσαμε και παρουσιάζουμε ένα σημείο-κλειδί στην πορεία της κάθε ομάδας, που την κάνει θελτική στο μάτι αλλά και στην… κριτική.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε σε κάθε μια από τις διεκδικήτριες της φετινής Ευρωλίγκα; Ιδού…

Άλμπα Βερολίνου | Την κληρονομιά που άφησε ο Ρενέσες

Μπορεί ο θρύλος των πάγκων να αποχώρησε απο το Βερολίνο, όμως ο διάδοχος του, Ισραέλ Γκονζάλες είχε δείξει από πέρσι τις προθέσεις του, όταν εκτέλεσε χρέη πρώτου προπονητή όσο ο Ισπανός τεχνικός πάλευε κόντρα στον κορωνοϊό.

Η Άλμπα παραμένει μια ομάδα με βασικό στόχο τα εγχώρια σκήπτρα και πολύ δύσκολα θα βρεθεί σε συζήτηση διάκρισης στην Ευρωλίγκα. Ωστόσο, ακόμα και στην νέα εποχή της, αν πέσεις πάνω της σε ενδεχόμενο ζάπινγκ, δεν θα κακοπεράσεις.

Αναντολού Εφές | Τα ταβάνια που είναι για να σπάνε(;)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης εισέρχεται στην φετινή ομάδα ως θήραμα, όχι κυνηγός. Μπορεί να θεωρείται κλισέ, όμως η παραμονή στην κορυφή ήταν, είναι και θα είναι πολύ πιο δυσκολη από την επίτευξη αυτής.

Με μοναδική αλλαγή προσώπου την αντικατάσταση του “Καταλανού” Σανλί από τον άκρως ταλαντούχο αλλά άγουρο στο top επίπεδο Πέτρουσεφ, ο Αταμάν καλείται να αποδείξει πως τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών δεν αλλοιώνονται μπροστά στην όψη ενός ασημικού.

Με Μίτσιτς και Λάρκιν ξανά σε θέση ισχύος, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να μην επαναλάβουν το περσινό κάκιστο ξεκίνημα, θέτοντας εξ αρχής τις βάσεις για μια πορεία αντίστοιχη της περσινής. Θα τα καταφέρουν;

Μονακό | Τον Μάικ Τζέιμς σε ρόλο… πρίγκηπα

Μπορεί ο πριγκηπικός θώκος του Μόντε Κάρλο να είναι καπαρωμένος, ο μπασκετικός όμως παραμένει ένα ομιχλώδες αντικείμενο πόθου. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Ο Μάικ Τζέιμς, μετά την περσινή οριστική ρήξη με τον Δημήτρη Ιτούδη και την ΤΣΣΚΑ αναζήτησε παρηγοριά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο του στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα δαχτυλίδι, οπότε ο ίδιος αποφάσισε να φορέσει κατευθείαν… στέμμα.

Δέχθηκε την υπέρογκη οικονομικά πρόταση των Μονεγάσκων και πλέον το ήδη ενδιαφέρον σύνολο των περσινών νικητών του EuroCup αποκτά άλλη δυναμική αλλά και επιπρόσθετη πίεση.

Αρμάνι Μιλάνο | Τον Μήτογλου σε νέες… περιπέτειες

Η επιστροφή στην ελίτ και τα Final Four μετά από τέσσερις δεκαετίες μοιάζει με καλό επιστέγασμα, όχι όμως με τερματικό σταθμό για την ομάδα του Μεσίνα.

Οι Ιταλοί δεν έκαναν τόσο θόρυβο όσο πέρσι στο μεταγραφικό παζάρι, όμως ενισχύθηκαν καίρια με τον Τρόι Ντάνιελς και τον Ντίνο Μήτογλου, που ήρθαν να προστεθούν στον επαναπατρισμό του Μέλι.

Ο Έλληνας άσος εξαργύρωσε την ακμάζουσα πορεία του με τον Παναθηναϊκό και είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Μένει να φανεί αν θα το αποδείξει και εντός παρκέ.

Μπασκόνια | Την υποτιμημένη φουρνιά στα χέρια του Ιβάνοβιτς

Ουέιντ Μπάλντγουιν, Ρόκας Γκιεντράιτις, Σιμόνε Φοντέκιο. Αυτή είναι μια ενδεικτική λίστα παικτών που θα μπορούσαν κάλλιστα να αγωνίζονται σε ομάδες που διεκδικούσαν επί ίσοις όροις μια θέση όχι στα Playoffs, αλλά στο Final Four.

Εν τέλει, όλοι οι προαναφερθέντες αγωνίζονται στην Μπασκόνια υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Παλιομοδίτης, ξεπερασμένος ή ορισμένες φορές εξοντωτικός, ο προπονητής με το καλύτερο κούρεμα της Ευρώπης έχει στα χέρια ένα άκρως ενδιαφέρον οπλοστάσιο που χρίζει λεπτής αξιοποίησης.

Με ή χωρίς το πρεστίζ του παρελθόντος, οι Βασικοί θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην πρώτη οκτάδα, βάζοντας παράλληλα δύσκολα σε ομάδες θεωρητικά καλύτερες, αλλά πρακτικά ίσως λιγότερο σκληραγωγημένες.

Ούνικς Καζάν | Τον Χεζόνια δίχως την άνεση της… προσαρμογής

Τον είδαμε στα μέρη μας με την φανέλα του Παναθηναϊκού, για χάρη του οποίου άφησε το NBA. Το καλοκαίρι, ο Σάρας δεν τον ήθελε, το Τριφύλλι δεν τον πλήρωνε και εν τέλει ο Κροάτης αποφάσισε να βρει ένα μείγμα των δύο, υπογράφοντας στην περσινή φιναλίστ του EuroCup.

Η Ούνιξ μπορεί να έχασε τον στρατηλάτη της, καθώς ο Δημήτρης Πρίφτης είναι πλέον κάτοικος Αθηνών, ωστόσο όσο το χρήμα ρέει άφθονο, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την ομάδα του Καζάν αμελητέα ποσότητα.

Ειδικά αν ο Χεζόνια μετατρέψει τις αναλαμπές σε καθημερινότητα και ο Ο.Τζ. Μέιγιο την λήθη σε νέα πραγματικότητα.

Βιλερμπάν | Τον Κώστα (κι όχι μόνο) εν δράσει!

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομάδες τις διοργάνωσεις, καθώς συγκεντρώνει πάνω της τόσο ελληνικό ενδιαφέρον, όσο και πρότζεκτ που ελκύουν με την προοπτική τους. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, μετά από χρόνια απραξίας αλλά και… πρωταθλήματος στο ΝΒΑ, έρχεται για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη.

Απέρριψε τις εν Ελλάδι κρούσεις, θεωρόντας πως στην Βιλερμπάν θα βρει τον χρόνο συμμετοχής που αναζήτα. Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά βέβαια είναι, καθώς ο ανταγωνισμός στην θέση των ψηλών είναι μακροσκελής. Μέρος αυτού, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ο Βίκτορ Γουεμπανγιάμα. Το σπουδαιότερο ταλέντο του γαλλικού μπάσκετ άφησε την Λιμόζ με στόχο την καθιέρωση στην Ευρωλίγκα, πριν μεταπηδήσει προς… NBA μεριά!

Αρκεί ένας και μόνο παίκτης να κάνει μια ομάδα άξια αναφοράς και προσοχής; Σε αυτή την περίπτωση, περισσεύει.

Ερυθρός Αστέρας | Τον Κάλινιτς να κάνει πράξη την υπόσχεση του

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο πρώην άσος της Βαλένθια πήρε μια απόφαση απόφαση πρωτίστως ζωής και έπειτα καριέρας. Παρά τις δελεαστικές προτάσεις από μεγαλύτερους συλλόγους, ο Σέρβος προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και τον Ερυθρό Αστέρα.

Γιατί; Διότι σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία της πανδημίας τον δίδαξε πως πρέπει από εδώ και στο εξής να βρίσκεται πιο κοντά στην οικογένειά του και τους ανθρώπους που αγαπά. Το αν θα δικαιωθεί εντός παρκέ είναι άγνωστο, όμως εκτός αυτού, ο Κάλινιτς έχει θριαμβεύσει από τα αποδυτήρια.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας | Την κορυφαία γραμμή κοντών της Ευρώπης
να τροφοδοτεί το… θορυκτό

Η καλύτερη περιφερειακή γραμμή της Ευρώπης βρίσκεται φέτος σε ελληνικά χέρια. Μετά τα όσα συνέβησαν με τον Μάικ Τζέιμς, ο Δημήτρης Ιτούδης βρήκε πέρσι μια αξιόπιστη εναλλακτική στα μάτια του Ίφε Λούντμπεργκ, όμως φέτος αποφάσισε να ανέβει στο επόμενο σκαλί.

Η απόκτηση του Γκριγκόνις και η επιστροφή του Σβεντ ανεβάζουν επίπεδο την ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει ήδη στις θέσεις αυτές τους Χάκετ και Λούντμπεργκ. Αν συνυπολογίσουμε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα ολοκληρώσει την φετινή σεζόν δίχως ευτράπελα, ποιος μπορεί να σταματήσει αυτή την “μηχανή”;

Μπαρτσελόνα | Τον Σάρας με το βάρος της υποχρέωσης

Την περασμένη σεζόν, η Μπαρτσελόνα ήταν ένας συνδυασμός οδοστρωτήρα και σταχτοπούτας. Ναι μεν έκανε δυναμική επανεμφάνιση στο ευρωπαϊκό στερέωμα με έναν προπονητή που δεν θα σου δημιουργούσε τόσο αρνητικά συναισθήματα όσο ο Πέσιτς, όμως ο όγκος της χρηματικής δαπάνης δεν σου επέτρεπαν να δεθείς μαζί της.

Φέτος, το μόνο που μπορεί να υπάρξει στην πλευρά των Μπλαουγκράνα είναι πίεση. Οτιδήποτε λιγότερο από δεύτερη συνεχόμενη παρουσία σε Final Four θα καθιστά αποτυχία για τον Σάρας, ο οποίος θέλει φέτος να κερδίσει και το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, εκτός των αλλων.

Μπορεί να τα καταφέρει; Σανλί, Χέιζ, Γιακουμπάιτις, Λαπροβίτολα ειναι μόνο τέσσερις νέοι λόγοι που επιβάλλουν να χαρακτηρίσουμε το ερώτημα ρητορικο.

Μπάγερν Μονάχου | Τον Τρινκιέρι να πίνει… κρασάκι

Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής διοργάνωσης, Μπάγερν Μονάχου, κατά πάσα πιθανότητα φέτος δεν θα φτάσει μια νίκη μακριά από το Final Four, ωστόσο ο καπετάνιος αξίζει πέρα για πέρα την προσοχή μας.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει ακόμα λιγότερα “όπλα” στην προσπάθεια επανάληψης της περσινής υπέρβασης, παρά τον ερχομό των Ουόλντεν και Τόμας. Ωστόσο αν πούμε πως την σεζόν που πέρασε περιμέναμε να δούμε όσα είδαμε από τους Βαυαρούς, θα είμαστε το λιγότερο ψεύτες.

Οπότε, αδημονούμε για τις αναμετρήσεις της Μπάγερν και τις δηλώσεις αμέσως μετά!

Φενέρμπαχτσε | Την μεγαλύτερη πρόκληση του Σάσα Τζόρτζεβιτς

Ίσως η μεγαλύτερη ομάδα-μυστήριο της διοργάνωσης. Κάτι το οποίο είναι το λιγότερο παράδοξο για μια ομάδα που άφησε αναλλοίωτο τον βασικό κορμό της, προσθέτοντας παράλληλα πολύτιμα γρανάζια.

Ο παράγοντας αποσταθεροποίησης όμως, έρχεται στο… τιμόνι. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προέρχεται από μια όχι ακριβώς πετυχημένη θητεία στον πάγκο της Βίρτους, παρά την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος. Με το σερβικό στραπάτσο του 2019 ακόμα στις πλάτες του, ο πάλαι ποτέ τεχνικός του Παναθηναϊκού καλείται να αποδείξει πως ανήκει ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρουμε αν θα έχει πολλές ακόμα ευκαιρίες…

Μακάμπι Τελ Αβίβ | Μια χρονιά δίχως τραυματισμούς!

Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται, όσο δεν έχουν την υγειά τους, δεν θα έχουν και αποτελέσματα στο Τελ Αβίβ. Ο Γιάννης Σταυρόπουλος ελπίζει πως η κακοδαιμονία της περσινής σεζόν δεν θα συνεχιστεί, εκκινώντας από καλή βάση, αν σκεφτούμε πως έπρεπε να πείσει παίκτες να έρθουν σε μια… ημιπολεμική ζώνη.

Παρά την αποχώρηση του Ντόρσεϊ και την απόσυρση του Κάσπι, η ομάδα του Λαού εμφανίζεται ενισχυμένη και έτοιμη για την επιστροφή στην ελίτ, εκκινώντας από την σταθερποίηση της στην πρώτη δεκάδα της Ευρωλίγκα. Σύμμαχος της φυσικά ο κόσμος, ο οποίος ήταν τρομακτικά αισθητός πέρσι δια της απουσίας του.

Ολυμπιακός | Την απαρχή μ(ετα).Σ(πανουλη). εποχής

Ο απογαλακτισμός ήταν ανέκαθεν μια χρονοβόρα διαδικασία, που μπορούσε εν τέλει να γίνει αφορμή φθοράς και αποσύνθεσης. Στην περίπτωση του μπασκετικού Ολυμπιακού ωστόσο, that’s not the case, που λένε και στο χωριό μου.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να “χτίσει” μια ομάδα από την αρχή, ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου του έκανε την… χάρη και έτσι οι ερυθρόλευκοι έχουν κατορθώσει να εισέλθουν στην μετά Σπανούλη εποχή έχοντας αξιοπρόσεκτα ελπιδοφόρο μομέντουμ.

Προσεγμένες προσθήκες δίχως πειραματισμούς, έγκαιρη ανανέωση συμβολαίου στον Βεζένκοφ και επιστροφή στην Α1 είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οι Πειραιώτες αισιοδοξούν πως η επιστροφή στην οκτάδα της Ευρωλίγκα δεν απέχει πολύ πια.

Παναθηναϊκός | Τις στιγμές υπερηφάνιας που έλειψαν πέρσι

Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, απαράλλαχτος ηγέτης. Είναι αυτή η συνταγή επιτυχίας του Παναθηναϊκού; Μπορεί το ταβάνι της φετινής ομάδας να υπερβαίνει το περσινό, όμως η μη απόκτηση αξιόπιστου γκαρντ πρώτης γραμμής ίσως αποτελέσει άλυτο πρόβλημα για τους Πέρι και Μέικον.

Όμως, η μεγαλύτερη μεταγραφή του φετινού Παναθηναϊκού είναι ο κόσμος του. Είναι γεγονός πως η σχέση των πράσινων με το φίλαθλο κοινό τους είναι κάτι που δύσκολα συναντάται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην μπασκετική Ευρώπη γενικότερα.

Η ικανότητα του κόσμου να μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε πεδίο μάχης ακόμα και όταν μιλάμε για φιλικό τουρνουά, ίσως να αποτελεί την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με πέρσι. Παρότι αυτό δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει μια επιτυχημένη πορεία στην Ευρωλίγκα, θα είναι σίγουρα μια ελπιδοφόρα απαρχή αναδόμησης.

Ρεάλ Μαδρίτης | Το νέο μενού του… ταβερνιάρη!

Το φαν κλαμπ του Πάμπλο Λάσο ξαναχτυπά, έτοιμο για άλλη μια σεζόν υπερβάσεων. Μπορεί αυτή την φορά ο τίτλος του αουτσάιντερ να μην ταιριάζει στην “Βασίλισσα”, μιας και οι προσθήκες των Ερτέλ, Γκος και Γιαμπουσελέ, δεν της επιτρέπουν κάτι πέραν της επιτυχίας, όμως ο άλλοτε… ταβερνιάρης θα κάνει και πάλι την Ρεάλ θελκτική στα μάτια μας.

Α, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως οι Μαδριλένοι φέτος, εκτός από τον κορυφαίο σέντερ της Ευρωλίγκα, διαθέτουν ίσως και το κορυφαίο back-up της διοργάνωσης. Εκτός αν μπορείτε να βρείτε πολλές ομάδες που δεν θα είχαν βασικό και αναντικατάστατο τον Βινσάν Πουατιέ.

Ζάλγκιρις | Τον Μούντιεϊ σε ρόλο… μυαλωμένου ηγέτη

Μια παραδοσιακή δύναμη της Ευρωλίγκα σε μια άκρως αλλόκοτη εκδοχή της. Η νέα Ζαλγκίρις μπορεί να μην κάλυψε τα κενά που αφήνουν οι Γκριγκόνις και Γιακουμπάιτις, όμως έκανε την έκπληξη του καλοκαιριού, φέρνοντας στην Ευρώπη τον Εμάνουελ Μούντιεϊ.

Το άλλοτε lottery pick των Νάγκετς είδε την καριέρα του να κατρακυλάει, έφτασε να αγωνίζεται στην Κίνα και πλέον θα δοκιμάσει την τύχη του στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Μπορεί ο Σίλερ να τον αναγεννήσει; Μένει να φανεί…

Ζενίτ | Τον Τσάβι να πονοκεφαλιάζει από το… ζέσταμα

Υπό άλλες συνθήκες, αυτή θα ήταν μια παράγραφος για τον Σαμπάζ Νέιπιερ και τους λόγους που θα αποτελέσει την υποτιμημένη κίνηση της φετινής διοργάνωσης.

Για κακή μας τύχη, ο Αμερικανός διέλυσε τον αστράγαλο του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και πρόσθεσε ήδη έναν μεγσλο πονοκέφαλο στα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ για την ερχόμενη σεζόν, που πολύ δύσκολα θα έχει την χροιά της περσινής, παρά την αντικατάσταση του Πάνγκος με τον Λόιντ.

1 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

1 Σχόλιο

Ο Μέικον δεν είναι... πολυτέλεια, αλλά απρόσμενη ευκαιρία - InTheZone.gr 28 Οκτωβρίου 2021 - 19:16

[…] Ευρωλίγκα | Μια αφετηρία, 18 ομάδες, 18 σημεία προσοχής […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram