Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΑγγλία Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων τούς παίκτες τους;

Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων τούς παίκτες τους;

από Σωτήρης Μυκονίου

Ποιες χώρες προτιμούν περισσότερο οι ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων όταν πρόκειται να αποκτήσουν έναν παίκτη; Ποια ομάδα έχει προσφέρει τους πιο πολλούς παίκτες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα; Ποιες εθνικότητες ποδοσφαιριστών προτιμά περισσότερο το καθένα; Σ’ αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα ήρθε να απαντήσει με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο η εκπληκτική έρευνα του football-observatory.com, της οποίας σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

Επιλέξαμε, λοιπόν, να επικεντρωθούμε σε πέντε βασικά σημεία, τα οποία δείχνουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων της Ευρώπης δημιουργούν τα ρόστερ τους. Κατά πόσο δηλαδή επαφίενται στις ακαδημίες τους ή στις μεταγραφές και μετέπειτα πως κινούνται στην δεύτερη περίπτωση. Ποιες ομάδες προτιμούν, τι εθνικότητας ποδοσφαιριστές προτιμούν, καθώς και ποιες είναι οι τοπ ομάδες και εθνικότητες στις επιλογές τους συνολικά, αλλά και με ένα «ατομικό» Top 3 για την κάθε λίγκα.

*Η έρευνα έγινε με βάση τα ρόστερ των ομάδων τον Μάρτιο του 2020!

Training, promotion ή recruitment?

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομάδων των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων προτιμάει να αγοράζει τους παίκτες του είτε σε ώριμη ηλικία από άλλες ομάδες (recruitment) σε ποσοστό που αγγίζει το 47,5%, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα. Πρώτες στην συγκεκριμένη συνήθεια είναι η Serie Α (62,9%) και ακολουθεί η Premier League (53,5%), ενώ το γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1) είναι αυτό που προτιμάει περισσότερο τις άλλες δυο μεθόδους, δηλαδή την προαγωγή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες και τις δεύτερες ομάδες (training), αλλά και την απόκτηση νεαρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών από άλλες ομάδες, που συνήθως έχουν προλάβει να κάνουν εκεί το ντεμπούτο τους και να παίξουν κάποια ματς.

Μετά την λύση των μεταγραφών οι ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στρέφονται στην λύση των ακαδημιών τους σε ποσοστό 39,3% (training). Η ισπανική La Liga και η γαλλική Ligue 1 είναι οι κορυφαίες στο συγκεκριμένο τομέα με ποσοστά που αγγίζουν το 50,2% και 47,6% αντίστοιχα, ενώ η Serie Α είναι αυτή που μαζί με την Premier League έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά 24,9% και 29,1% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος και το promotion, εδώ το γενικό ποσοστό είναι αρκετά χαμηλό, μόλις στο 13,2%, ενώ υπάρχουν μικρότερες διαφορές μεταξύ των πρωταθλημάτων. «Πρωταθλήτρια» στην απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών άλλων ομάδων είναι η Premier League με 17,2% έχοντας μόλις 6,1 μονάδες διαφορά από την τελευταία στον τομέα αυτό La Liga.

Τα ποσοστά που δείχνουν πως αποκτούν τους παίκτες τους οι ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων!
Τα ποσοστά που δείχνουν πως αποκτούν τους παίκτες τους οι ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων!

Όπως βλέπουμε στην La Liga και στην League 1 ακολουθούν ένα πιο συντηρητικό και πιο υγιές οικονομικά μοντέλο, αφού σχεδόν οι μισοί παίκτες προέρχονται από τα «σπλάχνα» των ομάδων. Αυτό βοηθάει τις δυο χώρες να κρατούν χαμηλά τις μεταγραφές (recruitment) «ανακουφίζοντας» τον προϋπολογισμό τους από υπέρογκα έξοδα. Οι Άγγλοι και οι Ιταλοί χρειάζονται παραπάνω χρήματα για να συντηρηθούν λόγω της αυξημένης μεταγραφικής τους δραστηριότητας. Βέβαια, οι αγγλικές ομάδες μπορούν να ρεφάρουν αυτό τον πακτωλό χρημάτων που επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα με τα τεράστια ποσά που λαμβάνουν οι σύλλογοι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Βέβαια, αν έρθει μία στις τόσες μία…στραβή, όπως συνέβη με τον κορονοϊό, θα είναι οι ομάδες που θα βρεθούν περισσότερο σε κίνδυνο λόγω των τεράστιων χρηματικών ποσών που διακυβεύονται στην οικονομική τους δραστηριότητα.

Προτιμούν παίκτες από τα δικά τους ή τα ξένα πρωταθλήματα για τις μεταγραφές;

Πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον μέρος της έρευνας που ασχολείται με το από που επέλεξαν οι ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να κάνουν τις μεταγραφές τους.

Οι Άγγλοι, ως γνήσιοι τοπικιστές, προτιμούν οριακά περισσότερο τους ξένους παίκτες (51,2%) σε σχέση με τους παίκτες από τα δικά τους πρωταθλήματα (48,8%), που είναι κατά κύριο λόγο γηγενείς, όπως στις περισσότερες λίγκες, παρ’ ότι οι πρώτοι είναι αρκετά πιο «αλμυροί» εξαιτίας της εκτίμησης που έχουν οι Άγγλοι φίλαθλοι για τον Άγγλο ποδοσφαιριστή. Στα άλλα τέσσερα πρωταθλήματα υπερέχουν αρκετά οι ξένοι ποδοσφαιριστές με την Γερμανία να έχει την αρνητική, αν θέλετε, πρωτιά με προτίμηση 26,3% σε γηγενείς και 73,7% στους ξένους. Ο μέσος όρος και των πέντε μαζί φέρνει το ποσοστό μεταγραφών γηγενών παικτών μόλις στο 37,4% ενώ την απόκτηση ξένων παικτών στο 62,6%.

Τι ποσοστό των παικτών αποκτούν οι ομάδες από τα εθνικά πρωταθλήματα και τι ποσοστό προέρχεται από το εξωτερικό.
Τι ποσοστό των παικτών αποκτούν οι ομάδες από τα εθνικά πρωταθλήματα και τι ποσοστό προέρχεται από το εξωτερικό.

Τα εξαιρετικά χαμηλά νούμερα των μεταγραφών γηγενών ποδοσφαιριστών στην Bundesliga οφείλονται στην τάση που έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια να αναζητούν νεαρούς ποδοσφαιριστές περισσότερο στα άλλα πρωταθλήματα και ειδικότερα σ’ αυτά της κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα στην Γαλλία το ποσοστό μεταγραφών των γηγενών ποδοσφαιριστών είναι μικρό εξαιτίας και των πολλών παικτών που έρχονται στην Γαλλία από τις διάφορες χώρες της Αφρικής.

Ποιες είναι όμως οι ομάδες εκτός των «Big 5» πρωταθλημάτων, που έχουν συνεισφέρει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές σ’ αυτά;

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη τριάδα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Άγιαξ είναι στην κορυφή με 22 ποδοσφαιριστές ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Μπενφίκα με 21 και στην τρίτη η Σάλτσμπουργκ με 20 που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά τα τελευταία χρόνια.

Την πεντάδα συμπληρώνουν η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης με 17 ποδοσφαιριστές και η Σπόρτινγκ Λισαβώνας με το ίδιο νούμερο. Η Γκενκ βρίσκεται στην έκτη θέση με 16,  στην έβδομη η Βασιλεία, στην όγδοη η Αϊντχόφεν και στην ένατη η Πόρτο, οι οποίες έχουν όλες από 15 και δέκατη η Άντερλεχτ με 13.

Η πρώτη μη ευρωπαϊκή ομάδα είναι η Μπόκα Τζόυνιορς στην 15η θέση, ενώ στην λίστα υπάρχουν ακόμη η Ρίβερ Πλέιτ (8) και Εστουντιάντες (7).

Υπάρχει όμως και ελληνική συμμετοχή στην λίστα, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην 19η θέση με οκτώ παίκτες (Ρομπέρτο, Μαζουακού, Σιόβας, Ποντένσε, Μιλιβόγιεβιτς, Ρέτσος, Μανωλάς και Χολέμπας).

Άξιο αναφοράς είναι το κατόρθωμα των βελγικών ομάδων, που έχουν τέσσερις συμμετοχές στην συγκεκριμένη 25αδα με την Γκενκ (16 παίκτες), την Άντερλεχτ (13 παίκτες), την Κλαμπ Μπριζ (11 παίκτες) και την Γάνδη (7 παίκτες) και έχουν μετατρέψει το πρωτάθλημά τους στο κορυφαίο step-up πρωτάθλημα της Ευρώπης μπορώντας πλέον να πουλούν τους παίκτες τους με υπεραξίες.

Οι ομάδες που επιλέγουν περισσότερο αυτές των «Big 5» πρωταθλημάτων για τις μεταγραφές τους!
Οι ομάδες που επιλέγουν περισσότερο αυτές των «Big 5» πρωταθλημάτων για τις μεταγραφές τους!

Ας κατηγοριοποιήσουμε όμως τις επιλογές των ομάδων των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων ανά χώρα για να δούμε ποιες ομάδες είναι στις αγαπημένες προτιμήσεις τους.

Οι ομάδες που έχουν προσφέρει τους περισσότερους παίκτες σε κάθε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!
Οι ομάδες που έχουν προσφέρει τους περισσότερους παίκτες σε κάθε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, οι Άγγλοι έχουν διευρυμένες επιλογές. Πρώτη είναι η Αϊντχόφεν με οκτώ παίκτες, δεύτερη η Σπόρτινγκ Λισαβώνας με εφτά παίκτες και τρίτη η αγγλική Λιντς με έξι παίκτες. Οι διαφορές δηλαδή είναι αρκετά μικρές μεταξύ των ομάδων και δεν υπάρχει κάποια που να ξεχωρίζει, όπως συμβαίνει σε Ισπανία και Γερμανία.

Στην Ισπανία οι δεύτερες ομάδες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν την τιμητική τους με την Ρεάλ να είναι πλέον αυτή που έχει τα πρωτεία. Δεκατρείς παίκτες από την δεύτερη ομάδα των Μαδριλένων έναντι μόλις έξι από εκείνη των Καταλανών. Ανάμεσά τους παρεμβάλλεται η Μπενφίκα, διαχρονική αγαπημένη των ισπανικών ομάδων, που τιμούν αρκετά την Πορτογαλία, η οποία έχει δώσει 13 παίκτες σε ομάδες της La Liga.

Στην Γαλλία, επειδή τα οικονομικά δεδομένα είναι αρκετά μικρότερα σε σχέση με τα άλλα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά και επειδή η χώρα παράγει αρκετούς ποδοσφαιριστές βλέπουμε ότι στο Top 3 των προτιμήσεων των ομάδων είναι τρεις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας. Στην κορυφή η Τουρ με εφτά παίκτες μαζί με την Χάβρη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κλερμόν με έξι.

Στην Γερμανία οι ομάδες της Bundesliga έχουνε βρει την σίγουρη λύση. Η Σάλτσμπουργκ έχει να επιδείξει μία από τις καλύτερες και πιο προσοδοφόρες ακαδημίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Λίγο αυτό λίγο η σχέση της με την Λειψία την φέρνει στην κορυφή της λίστας, αφού έχει προσφέρει 15 ποδοσφαιριστές στο γερμανικό πρωτάθλημα. Μετά έρχεται μία άλλη ομάδα γείτονας χώρας, η Βασιλεία της Ελβετίας με 11 παίκτες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η γερμανική Μπόχουμ με εφτά παίκτες.

Τέλος, στην Ιταλία κι εκεί είναι πιο πολλές επιλογές και πιο μοιρασμένοι οι παίκτες. Ο Άγιαξ είναι στην κορυφή με εφτά παίκτες, η Σαλερνιτάνα στην δεύτερη θέση με έξι και στην τρίτη η Ντινάμο Ζάγκρεμπ με έξι.

Οι επιλογές παικτών των ομάδων των «Big 5» με βάση την εθνικότητα των πρωταθλημάτων από τα οποία προέρχονται

Πάμε τώρα να δούμε τις χώρες που οι ποδοσφαιριστές των ομάδων των «Big 5» της Ευρώπης έπαιζαν πριν μεταγραφούν και αγωνιστούν σε μία απ’ αυτές.

Οι επιλογές των ομάδων των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με βάση την εθνικότητα των πρωταθλημάτων από τις οποίες προέρχονται!
Οι επιλογές των ομάδων των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με βάση την εθνικότητα των πρωταθλημάτων από τις οποίες προέρχονται!

Στην κορυφή βρίσκεται η Αγγλία με 125 παίκτες (ήτοι 11% του συνόλου των παικτών), πράγμα που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις δικές τους ομάδες, αφού δεν ξεπερνούν τους 15 οι Άγγλοι παίκτες που αγωνίζονται σε άλλα πρωταθλήματα. Ακολουθούν η Ιταλία με 106 παίκτες (9,3%), η Ισπανία με 95 παίκτες (8,4%) και η Γαλλία με 91 (8%). Η μόνη χώρα απ’ αυτές που διοργανώνουν ένα εκ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων και δεν βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα είναι η Γερμανία που καταλαμβάνει μόλις την ένατη θέση με 60 παίκτες (5,3%). Τη θέση τους στην πεντάδα έχουν πάρει οι Ολλανδοί με 75 παίκτες (6,6%), που ακολουθούνται από τους Πορτογάλους που έχουν 74 (6,5%). Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Βέλγοι στην έβδομη θέση με 71 παίκτες (6,3%), οι όγδοοι Βραζιλιάνοι με 60 (5,3%) και οι δέκατοι Αργεντίνοι με 45 (4%).

Αναρωτιέστε πού βρίσκεται η Ελλάδα; Μα στην 16η θέση με 18 παίκτες (1,8%), πίσω από Ελβετούς, Αυστριακούς, Κροάτες, Δανούς και Τούρκους και οριακά μπροστά από Πολωνούς και Σέρβους. Κι αυτό επειδή ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, αφού έχει καταλάβει ότι εκεί είναι τα χρήματα.

Τα πέντε μεγαλύτερα prospects του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Δυστυχώς, οι υπόλοιπες ομάδες μας δεν κάνουν εύκολα πώληση σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι μέχρι και ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του σκόρερ για δυο σερί χρονιές Πρίγιοβιτς στην Σαουδική Αραβία, που πήρε ναι μεν περισσότερα λεφτά, δεν άνοιξε όμως ένα «κανάλι», που θα μπορούσε να του φέρει πιο πολλά χρήματα στο μέλλον, αφού οι ομάδες της Αραβίας είναι γνωστές για τα χρήματα που δίνουν αφειδώς στους παίκτες και όχι στις ομάδες που τους αγοράζουν.

Όσο οι ελληνικές ομάδες δεν κατανοούν πως ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν και να βγάλουν και αρκετά χρήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι να γίνουν selling clubs με πολύ καλές ακαδημίες και σκάουτινγκ δεν υπάρχει μέλλον. Ο μόνος τρόπος να πάνε μπροστά είναι παράγοντας και πουλώντας σιγά σιγά σε όλο και μεγαλύτερες τιμές, όπως κάνουν όλα τα άλλα πρωταθλήματα, που είναι σε χώρες με ανάλογο πληθυσμιακό επίπεδο.

Πολύ χαμηλά στην λίστα βρίσκεται η Ρωσία με 14 παίκτες (1,2%), αλλά και η Σουηδία με 11 (1%). Η τρίτη και τελευταία μη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην λίστα είναι η Ουρουγουάη με 14 παίκτες (1,2%).

Tέλος, αφού είδαμε συνολικά το από ποιες χώρες προτιμούν να «ψωνίζουν» περισσότεροι οι ομάδες των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ας δούμε και ποιες τρεις προτιμούν οι ομάδες του καθενός πρωταθλήματος ξεχωριστά.

Το Top 3 των επιλογών του καθενός από τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σχετικά με το τελευταίο πρωτάθλημα που αγωνίστηκαν οι παίκτες!
Το Top 3 των επιλογών του καθενός από τα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σχετικά με το τελευταίο πρωτάθλημα που αγωνίστηκαν οι παίκτες!

Όπως μπορεί να δει κανείς υπάρχουν τρία πρωταθλήματα που κυριαρχούν όντας στο Top 3 των τριών εκ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων και μιλάμε για την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Βραζιλία. Οι Πορτογάλοι είναι μάλιστα οι μοναδικοί που έχουν δυο πρώτες θέσεις σε Ισπανία (25 παίκτες ήτοι 21,7%) και όλως περιέργως Γαλλία (22 παίκτες ήτοι 16,8%). Μία ασυνήθιστη πρωτιά έχουμε και στην Premier League με τους Ολλανδούς να αποτελούν μακράν τους πρώτους με 21 παίκτες (ήτοι 19,3%), ενώ στραμμένη στο πιο νοτιοαμερικάνικο στοιχείο είναι η Ιταλία, με τις Αργεντινή και Βραζιλία να καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις με 23  (ήτοι 11,7%) και 22 παίκτες (ήτοι 11,2%) αντίστοιχα.

Φυσικά στον συγκεκριμένο πίνακα δεν μετρούν οι γηγενείς παίκτες, αφού μιλάμε μόνο για μεταγραφές ξένων παικτών.  

Η Μπαρτσελόνα «χρυσοπληρώνει» και η Ρεάλ πλουτίζει από τις ακαδημίες της…

Κοιτώντας, λοιπόν, συνολικά την παραπάνω έρευνα μπορεί κανείς να καταλάβει πως η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο είναι οι βασικές χώρες στις οποίες στοχεύουν οι ομάδες των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, όταν θέλουν να αποκτήσουν κάποιον ξένο συνήθως ποδοσφαιριστή. Αν θελήσουν να κοιτάξουν πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, τότε κυριαρχούν η Βραζιλία και η Αργεντινή σαν επιλογές.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή έχει ακόμα πολύ δουλειά για να βελτιωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού έχει τις δυνατότητες για να βρεθεί σίγουρα ψηλότερα από την 16η θέση που βρίσκεται σήμερα. Πρέπει, όμως, οι ομάδες να βάλουν…μυαλό και να αποκτήσουν επιτέλους ένα σχέδιο με τις κατευθύνσεις που είπαμε παραπάνω.

Υ.Γ. Σκεφτείτε τι μπορούν να καταφέρουν η Ολλανδία και το Βέλγιο αν τελικά όντως ενώσουν τα πρωταθλήματά τους και φτιάξουν ένα πιο ισχυρό, όπως σχεδιάζεται, με αυξημένο ανταγωνισμό και άρα και έσοδα.

7 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

7 Σχόλια

Οι ελληνικές ομάδες αγνοούν το «χρυσωρυχείο» των Βαλκανίων - InTheZone.gr 8 Ιουνίου 2020 - 21:21

[…] Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων … […]

Απάντηση
Μπέλινγκχαμ: «Κλείνει» στην Ντόρτμουντ και συνεχίζει την αγγλική «μετανάστευση» στην Μπουντεσλίγκα! - InTheZone.gr 5 Ιουλίου 2020 - 12:44

[…] Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων … […]

Απάντηση
Ο Γιάννης Ποτουρίδης στο IntheZone.gr: «Πέρυσι, κλειστήκαμε όλες οι ομάδες της χώρας για 26 μέρες σε ξενοδοχείο για να καταφέρουμε να τελειώσουμε 8 Φεβρουαρίου 2021 - 11:00

[…] Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Που βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων … […]

Απάντηση
Εφρέν Άλβαρεζ: Ο 17χρονος Μεξικανός «βιρτουόζος» που «θαμπώνει» το MLS! - InTheZone.gr 31 Μαρτίου 2021 - 23:45

[…] Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων … […]

Απάντηση
Τα πέντε μεγαλύτερα prospects του ελληνικού ποδοσφαίρου! - InTheZone.gr 31 Μαρτίου 2021 - 23:54

[…] Έρευνα: Πού βρίσκουν οι ομάδες των «Big 5» πρωταθλημάτων … […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram