Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Eredivisie: Η ευκαιρία των νεαρών Ελλήνων να δείξουν την αξία τους!

Eredivisie: Η ευκαιρία των νεαρών Ελλήνων να δείξουν την αξία τους!

από Σωτήρης Μυκονίου
Ο Λάμπρου ποζάρει με την φανέλα της Τβέντε!

Η Eredivisie έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτάθλημα δεύτερης ευκαιρίας για τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν βρίσκουν χώρο στις μεγάλες ομάδες της χώρας και αναζητούν τις ευκαιρίες τους στην χώρα της ”τουλίπας”…

Ο Λάζαρος Λάμπρου δόθηκε εκ νέου δανεικός από τον ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά όχι στην Φορτούνα Σιτάρντ με την οποία έκανε πράματα και θάματα πέρυσι, αλλά στην Τβέντε, μία από τις σημαντικές ομάδες της Ολλανδίας, που δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό της.

Για άλλη μια φορά ένας νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής, που δεν χώρεσε στο ρόστερ της ομάδας του, βρήκε την πολυπόθητη ευκαιρία του να δείξει πράγματα στα…μάτια της Eredivisie και μιας ακόμη ολλανδικής ομάδας.

Μπορεί να είναι ο πρώτος για φέτος που αφήνει την SuperLeague για το ολλανδικό πρωτάθλημα, αλλά πιθανότατα να μην είναι και ο μοναδικός, αφού οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ολλανδικών ομάδων και του Έλληνα ποδοσφαιριστή, μόνο καλές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Δεκαοχτώ από τις τελευταίες είκοσι σεζόν της Eredivisie με τουλάχιστον έναν Έλληνα παίκτη!

Ο Κώστας Λάμπρου σ' έναν ακόμα «σταθμό» στην καριέρα του στην Eredivisie, τον θρυλικό «Αίαντα» του Γιόχαν Κρόιφ!
Ο Κώστας Λάμπρου υπογράφει το συμβόλαιό του με τον Άγιαξ!

Μπορεί το συγκεκριμένο στατιστικό να φαίνεται απλό, όμως δεν είναι καθόλου. Μην ξεχνάμε πως η Eredivisie είναι ένα πρωτάθλημα γεμάτο νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που πέραν των ντόπιων, μαζεύει κι άλλους υποψήφιους αστέρες του αύριο από το Βέλγιο, τη Δανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και την Αφρική, με μία ιδιαίτερη αδυναμία στους Μαροκινούς τα τελευταία χρόνια (π.χ. Ζιγιές, Μαζραουί κλπ.).

Επομένως, ο ανταγωνισμός παραμένει πολύ υψηλός για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, όμως οι πρόσφατες επιτυχίες (Τσιμίκας, Βρουσάι, Λάμπρου, Παυλίδης) σε συνδυασμό και με κείνες του παρελθόντος που παραμένουν αλησμόνητες (Μαχλάς, Αναστασίου, Σαμαράς) φαίνεται πως έχουν φέρει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και πάλι στην ”ακτίνα” προσοχής των ολλανδικών κλαμπ.

Με εξαίρεση, λοιπόν, τις σεζόν 2007-2008 και 2008-2009, απ’ αυτήν του 1999-2000 μέχρι και την φετινή, υπήρχε τουλάχιστον ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Σ’ αυτό το διάστημα, ο 28χρονος σήμερα τερματοφύλακας Κώστας Λάμπρου είναι αυτός με τις περισσότερες σεζόν στην Ολλανδία, επτά τον αριθμό (μετράμε απ’ όταν έκανε τις πρώτες του συμμετοχές με την ομάδα του, 2012-2020), αφού μιλάμε για έναν παίκτη που από τα 14 του ανήκει στην ακαδημία του Άγιαξ και δεν έχει αγωνιστεί από τότε σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα. Τις 118 συμμετοχές του στην κορυφαία λίγκα του ολλανδικού ποδοσφαίρου τις έχει πραγματοποιήσει με τις Φέγενορντ, Βίλεμ και Άγιαξ.

Δεύτερος σε παρουσίες είναι ο Γιάννης Αναστασίου (πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και του Ατρομήτου) με επτά σεζόν σε Ρόντα, Άγιαξ και Σπάρτα Ρότερνταμ και 162 συμμετοχές, ενώ τρίτος είναι ο Γιώργος Σαμαράς με πέντε σεζόν και 88 συμμετοχές, όλες με την φανέλα της Χερενφέιν.

Οι ελληνικές ομάδες αγνοούν το «χρυσωρυχείο» των Βαλκανίων

Παλαιότερα παρέμεναν στην Ολλανδία για καριέρα, τώρα βλέπουν την Eredivisie ως ”σκαλοπάτι”!

Ο Νίκος Μαχλάς με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας του, του Άγιαξ. στην Eredivisie!
Ο Νίκος Μαχλάς πανηγυρίζει με την φανέλα του Άγιαξ!

Όπως είδαμε παραπάνω, με εξαίρεση τον Λάμπρου (που είναι πολύ πιο πρόσφατος και αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα πλέον), οι άλλοι δυο ποδοσφαιριστές, αλλά και ο τέταρτος της λίστας, Νίκος Μαχλάς έκαναν καριέρα στην Ολλανδία μένοντας εκεί αρκετά χρόνια. Σήμερα, όμως, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην.

Η Eredivisie μη μπορώντας να ακολουθήσει τα οικονομικά δεδομένα των υπόλοιπων μεγάλων πρωταθλημάτων έχει περιοριστεί σ’ έναν ρόλο παραγωγού ποδοσφαιριστών και στην δημιουργία μιας παγκόσμιας ”κοιτίδας” ταλέντων, που σκοπό έχει είτε να παράξει παίκτες από το μηδέν είτε απλώς να τους αναπτύξει από αρκετά νεαρή ηλικία, με στόχο να τους πουλήσει και να έρθουν έτσι τα απαραίτητα έσοδα στις ομάδες για να διατηρηθούν βιώσιμες και να μπορέσουν να επενδύσουν ξανά σε νέους παίκτες συνεχίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της «ζωής» του σύγχρονου ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές βρήκανε μία θέση στον συγκεκριμένο κύκλο με το…σπαθί τους, αφού ήταν οι καλές τους εμφανίσεις αυτές, που τους άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την δημιουργία της συγκεκριμένης αμφίδρομης σχέσης. Οι Κ.Λάμπρου (με την πολυετή του παρουσία), Τσιμίκας (2017-2018 στην Βίλεμ με 33συμ. 3 γκολ και 3 ασίστ), Χατζηδιάκος (2015-2020 με 60 συμ. 3 γκολ και 2 ασίστ), Λ.Λάμπρου (2018-2019 στην Φορτούνα Σιτάρντ με 24 συμ. 7 γκολ και 8 ασίστ), Βρουσάι (2018-2020 στην Βίλεμ με 37 συμ. 6 γκολ και 8 ασίστ) και Παυλίδης (2018-2020 στην Βίλεμ με 39 συμ. 18 γκολ και 8 ασίστ) είναι αυτοί οι Έλληνες παίκτες που ”αναπτέρωσαν” το ολλανδικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρό μας.

*Τα νούμερα που αναφέρονται αφορούν αποκλειστικά την Eredivisie, δεν συμπεριλαμβάνουν τα ”κατορθώματα” των παικτών στο Κύπελλο Ολλανδίας!

Τι κέρδη όμως αποκομίζει η κάθε πλευρά απ’ αυτήν την σχέση που έχει δημιουργηθεί;

Ο Κώστας Τσιμίκας σε παιχνίδι της Βίλεμ στην Eredivisie!
Ο Κώστας Τσιμίκας σε παιχνίδι της Βίλεμ!

Ας ξεκινήσουμε με τους Ολλανδούς. Θα έλεγε κανείς πως η Eredivisie δεν κερδίζει ιδιαίτερα απ’ αυτήν την σχέση αλληλεπίδρασης, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες στην πλειονότητά τους ήρθαν ως δανεικοί με αποτέλεσμα να μην αποκομίσουν κάποιο οικονομικό όφελος οι ομάδες στις οποίες έπαιξαν. Ωστόσο, αυτό είναι εν μέρει σωστό. Γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες βρήκανε έναν πολύ καλό παίκτη σε κάποια θέση ανάγκης, επιβαρύνοντας με ελάχιστα χρήματα τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό τους.

Μάλιστα σε αρκετές συμφωνίες, όπως την φετινή του Λάζαρου Λάμπρου με την Τβέντε, συμπεριλαμβάνονται και οψιόν αγοράς, που αν θεωρήσουν οι Ολλανδοί πως αξίζει τον κόπο, μπορούν να τις ενεργοποιήσουν κάνοντας δικό τους τον παίκτη.

Πάμε τώρα στους άλλους δυο ”αντισυμβαλλόμενους”. Την εκάστοτε ελληνική ομάδα και τον παίκτη της. Αρχικά, η ομάδα κατορθώνει να στείλει τον ποδοσφαιριστή της σ’ ένα πρωτάθλημα αρκετά ποιοτικό όσον αφορά το παιχνίδι αυτό καθ’ εαυτό (πάντα μιλώντας σε σύγκριση με το δικό μας πρωτάθλημα) και να τον βοηθήσει να πάρει αρκετά παιχνίδια στα πόδια του, ώστε να αναπτυχθεί, αλλά και να συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες παίζοντας αντίπαλος με ομάδες, όπως ο θρυλικός Άγιαξ, η Αϊντχόβεν, η Φέγενορντ κλπ.

Αυτή η κίνηση δεν θα ωφελήσει μόνο ”παικτικά” τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, αφού μία καλή σεζόν στην Ολλανδία, μπορεί να του δώσει μία αρκετά ικανοποιητική ώθηση και στην αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας ένα πολύτιμο οικονομικό «χαρτί» για την ομάδα του, ακόμα κι αν τελικά μείνει εκτός πλάνων και πάει ξανά δανεικός ή πουληθεί.

Πιτ Ντε Φίσερ: Ο σκάουτερ που «χάρισε» τη ζωή του στο ποδόσφαιρο

Οι έξι Έλληνες που αγωνίστηκαν φέτος και η συμμετοχή για τη σεζόν 2020-2021!

Ο Βαγγέλης Παυλίδης πανηγυρίζει με την φανέλα της Βίλεμ!
Ο Βαγγέλης Παυλίδης με την φανέλα της Βίλεμ, με την οποία είχε φέτος 28 συμμετοχές με 13 γκολ και 4 ασίστ!

Την φετινή σεζόν τέσσερις ήταν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που τέσταραν τις ικανότητές τους στην Eredivisie. Ο Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ), ο Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ), ο Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ) και ο Λάζαρος Ρότα (Φορτούνα Σιτάρντ).

Και οι τέσσερις θα συνεχίσουν και του χρόνου να αγωνίζονται στο ολλανδικό πρωτάθλημα, αφού ο Παυλίδης έχει ακόμα συμβόλαιο με την Βίλεμ μέχρι το 2022, ο Χατζηδιάκος ανανέωσε πρόσφατα με την Άλκμααρ μέχρι το 2024, ο Κ. Λάμπρου πήρε μεταγραφή στην Βαλβάικ (υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο) και ο Λάζαρος Ρότα έχει ακόμη τρία χρόνια συμβόλαιο.

Σ’ αυτούς, θα προστεθούν σίγουρα μέχρι στιγμής οι Τζέιμς Ευμορφίδης, που υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Βαλβάικ και ο Λάζαρος Λάμπρου του ΠΑΟΚ, που θα είναι δανεικός για όλη την σεζόν στην Τβέντε. Έτσι, αισίως, φτάνουμε τους έξι Έλληνες στην Eredivisie, με την ελληνική «παροικία» στην χώρα της…τουλίπας, να έχει μπροστά της αρκετό χρόνο για να μεγαλώσει ακόμα παραπάνω.

Πηγή: https://www.transfermarkt.com/

2 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

Ο Κιλιάν Μπαπέ και η «κατάρα» του... εξωφύλλου - InTheZone.gr 2 Αυγούστου 2020 - 11:06

[…] Eredivisie: Η ευκαιρία των νεαρών Ελλήνων να δείξουν την αξί… […]

Απάντηση
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο! - InTheZone.gr 8 Νοεμβρίου 2020 - 13:16

[…] Eredivisie: Η ευκαιρία των νεαρών Ελλήνων να δείξουν την αξί… […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram