Η Άρσεναλ ενδιαφέρεται σοβαρά για τον Ντούσαν Βλάχοβιτς και ορθώς πράττει. Ο Σέρβος διανύει δεύτερη σερί εξαιρετική σεζόν στη Φιορεντίνα και το inthezone.gr αναλύει τους λόγους που οι «κανονιέρηδες» χρειάζονται τον 21χρονο επιθετικό και γιατί εκείνος έχει ανάγκη την Άρσεναλ.
Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Έχοντας φτάσει σχεδόν στα μισά του Γενάρη, έχουμε διαβάσει στις οθόνες των κινητών μας κάμποσα δημοσιεύματα που συνδέουν την Άρσεναλ με τον 21χρονο επιθετικό της Φιορεντίνα, Ντούσαν Βλάχοβιτς. Ο Σέρβος έχει πετύχει 37 γκολ στο πρωτάθλημα τα τελευταία δύο χρόνια με τους «βιόλα» ενώ απόδειξη της καταπληκτικής του φόρμας αποτελεί η ισοφάριση του ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων σε ένα ημερολογιακό έτος στη Serie A. Στις 19 Δεκεμβρίου του περασμένου μήνα, ο Βλάχοβιτς έφτασε τα 33 γκολ μέσα στο 2021, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που έκανε ο Ρονάλντο ένα χρόνο νωρίτερα.
Φυσικά, ο Βλάχοβιτς δεν είναι τυχαίος. Ούτε εμφανίστηκε στις ζωές μας «χθες». Σε ηλικία 15 ετών υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Παρτιζάν και ένα χρόνο αργότερα «έσπασε» όλα τα ρεκόρ. Έγινε ο νεότερος που κάνει επαγγελματικό ντεμπούτο στην ιστορία του συλλόγου, ο νεότερος που σκοράρει και ο νεότερος που λαμβάνει μέρος στο ντέρμπι αιωνίων με τον Ερυθρό Αστέρα. Δύο από τα τρία αυτά ρεκόρ, ανήκαν στον Λούκα Γιόβιτς.

Λίγο πριν κλείσει τα 18 του, ο Βλάχοβιτς είχε κάνει ήδη 27 συμμετοχές, έχοντας πετύχει τρία γκολ. Με αυτό τον τρόπο συστήθηκε στο ευρωπαϊκο ποδοσφαιρικό κοινό και για ακόμα μία φορά, η «καρδιά» των μεταγραφών χτυπούσε στο Βελιγράδι. Πολλοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για εκείνον, μεταξύ των οποίων οι Άρσεναλ και Γιουβέντους, αλλά η Φιορεντίνα ήταν αυτή που κέρδισε την υπογραφή του.
Η ιστορία ίσως είχε γραφτεί διαφορετικά βέβαια, αν τότε η Άρσεναλ του Βενγκέρ δεν έκανε πίσω. Καθώς το καλοκαίρι του ‘18 που η Φιορεντίνα απέκτησε επισήμως τον παίκτη, οι Λονδρέζοι είχαν αποφασίσει να στηρίξουν ένα δικό τους παιδί, πίσω από τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ. Τον Έντι Ενκέτια.
Η κατακόρυφη εξέλιξη και η εδραίωση στη Serie A
Τον πρώτο του χρόνο στην Ιταλία, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς τον πέρασε στην Primavera με τη δεύτερη ομάδα της Φιορεντίνα, με την οποία πέτυχε 20 γκολ σε 22 παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, άρχισε αργά αλλά σταθερά να «τρυπώνει» πρώτα στη 18άδα και ύστερα στη βασική ενδεκάδα της ομάδας. Αν αναλογιστούμε πως η Φιορεντίνα έχει αλλάξει τέσσερις προπονητές από το καλοκαίρι του ‘19 ως και σήμερα, αυτό κάνει το κατόρθωμα του Βλάχοβιτς ακόμα σπουδαιότερο. Ανεξαιρέτως προσέγγισης και απόψεων, Μοντέλα, Ιακίνι, Πραντέλι και Ιταλιάνο, όλοι πίστεψαν στον Σέρβο επιθετικό.
Οκτώ γκολ σε 35 ματς το 19/20, 21 γκολ σε 40 παιχνίδια το 20/21 και τη φετινή σεζόν έχει ήδη 18 τέρματα σε 22 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας.
Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Ο παίκτης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του transfermarkt κοστολογείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, όντας ο δεύτερος ακριβότερος στην Ιταλία, πίσω μόνο από τον Λαουτάρο Μαρτίνες (80.000.000 €). Άρθρο της Daily Mail, αναφέρει πως η Άρσεναλ θα χρειαστεί 180 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για να αποκτήσει τον 21χρονο πλέον διεθνή επιθετικό.
Αναλυτικά, ο μάνατζερ ζητάει 18 εκατομμύρια ευρώ για την πραγματοποίηση της μεταγραφής, η Φιορεντίνα σχεδόν 70.000.000 € (τον αγόρασε με λιγότερο από 2 εκατομμύρια), ενώ ο παίκτης θέλει περίπου 360.000 χιλιάδες ευρώ τη βδομάδα με πενταετές συμβόλαιο. Όλα αυτά μας κάνουν 180… και κάτι ψιλά. Αν τα ποσά που λέγονται είναι αληθή, ο Βλάχοβιτς θα καρπωθεί σε πέντε χρόνια 93.600.000 ευρώ. Not bad…
Γιατί τον χρειάζεται η Άρσεναλ;
Γιατί μπορεί να σκοράρει. Η ικανότητα του Ντούσαν Βλάχοβιτς μπροστά από την εστία είναι δεδομένη κι έτσι τσεκάρει το πρώτο κουτάκι. Αν το αναλύσουμε όμως λίγο, θα δούμε και… κάποια σφάλματα στον κώδικα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν. Η βάση άλλωστε υπάρχει και είναι μόλις 21 ετών…
Ξεκινώντας από τα σημαντικά, ο Βλάχοβιτς έχει φέτος 16 γκολ στο πρωτάθλημα, όντας πρώτος σκόρερ. Τα πέντε εξ αυτών έχουν προέλθει με εκτελέσεις πέναλτι κάτι που αποτελεί ένα θέμα προς συζήτηση. Στα 44 γκολ που έχει σκοράρει σε αγώνες πρωταθλήματος στην καριέρα του, τα 27.2% (15) έχουν προέλθει από την άσπρη βούλα. Αρκετά μεγάλος αριθμός. Αυτό βέβαια έχει κι άλλη ανάγνωση καθώς δεν έχει αστοχήσει ποτέ από τα 11 βήματα, έχει 17/17 σε όλες τις διοργανώσεις.
Σε κανονική ροή παιχνιδιού, έχει πετύχει 11 γκολ, έχοντας 7.3 npxG (no penalty expected goals). Τουτέστιν, ο Σέρβος έχει σημειώσει σχεδόν τέσσερα γκολ περισσότερα από όσο του επέτρεψαν οι ευκαιρίες. Φυσικά, το νούμερο είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Στην καριέρα στην Ιταλία, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς έχει σημειώσει 31 γκολ στη Serie A, έχοντας 29.4 npxG. Με λίγα λόγια, σκοράρει περισσότερο… απ’ όσο θα έπρεπε. Είναι απειλητικός και με τα δύο πόδια αλλά και με το κεφάλι, ενώ κάτι που τον καθιστά απρόβλεπτο είναι πως μπορεί να εκτελέσει άμεσα απ’ όπου κι αν βρίσκεται. Σημαντική είναι και η συμμετοχή του στα στημένα, καθότι ψάχνει πάντα να βρει τον τρόπο για να σκοράρει είτε από εκτέλεση κόρνερ, είτε από εκτέλεση φάουλ. Φυσικά, είναι πιο αποδοτικός όταν ξεκινά ως βασικός σε σχέση με όταν μπαίνει ως αλλαγή.



Εξαιρετικός όσον αφορά το σκοράρισμα, χάνει στα υπόλοιπα…
Στη συνέχεια, το shotmap του Βλάχοβιτς μας μαρτυράει πως επιχειρεί πολλά σουτ εκτός περιοχής ενώ έχει λίγες εκτελέσεις σε καίριες θέσεις στο «κουτί», κάτι που δεν αρμόζει σε ένα 9αρι της δικής του κοψιάς (1,90 ύψος).

Για παράδειγμα, ο παρακάτω χάρτης είναι του Τάμι Έιμπραχαμ. Ο Άγγλος φορ της Ρόμα, έχει πολλές ενέργειες και σε καλές θέσεις μέσα στην περιοχή, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός.

Επίσης, αξίζει να δούμε και τις επιθετικές ενέργειες, του δεύτερου φετινού σκόρερ του πρωταθλήματος, Τσίρο Ιμόμπιλε σε σχέση με αυτές του Βλάχοβιτς. O 31χρονος επιθετικός, είναι από τους κορυφαίους κι αυτό το γράφημα το αποδεικνύει.

Ο τρόπος που ο Σέρβος επιλέγει να εκτελεί, έχει ως αποτέλεσμα τα αναμενόμενα γκολ ανά σουτ (npxG/shot) να ανέρχονται φέτος στο πολύ μικρό 0.16 κάτι που τον κατατάσσει 43ο στην Serie A.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα που παρατηρείται είναι η ελλειπής συμμετοχή τού 21χρονου στους άλλους τομείς του παιχνιδιού. Έρχεται συχνά «ψηλά» στο γήπεδο για να πάρει την μπάλα, να την «σπάσει» και να φύγει με σπριντ προς την περιοχή, κυρίως από τα δεξιά ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για την αρωγή στην ανάπτυξη της ομάδας του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως έχει μόλις 33.4 επαφές ανά 90 λεπτά αγώνα. Με εξαίρεση τα επιθετικά του στοιχεία, όσον αφορά την πίεση, τις κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, τις πάσες και την κατοχή, ο Βλάχοβιτς παίρνει χαμηλό βαθμό.

Στις παρακάτω εικόνες, είναι εμφανές πως δεν… τα καταφέρνει καλά με την πίεση υψηλής έντασης. Αυτό είναι κάτι βέβαια, για το οποίο μπορεί να ευθύνεται η αμυντική προσέγγιση της Φιορεντίνα.


Τέλος, η «signature move» που διαθέτει είναι να παίρνει την μπάλα με πλάτη και να μοιράζει παιχνίδι, κάτι που το κάνει με επιτυχία. Ενώ οι κινήσεις του στο χώρο είναι εξαιρετικές, καθώς καταφέρνει να ξεμαρκάρεται με όλους τους τρόπους.





Γιατί ο Βλάχοβιτς χρειάζεται την Άρσεναλ;
Για να κάνει καριέρα. Μη γελιόμαστε, οι συγκυρίες ευνοούν την ομάδα του Αρτέτα αλλά και τον παίκτη. Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μπάγερν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί έχουν επιθετικούς τεράστιας κλάσης ενώ το σύστημα των Σίτι, Τότεναμ και Λίβερπουλ δεν ταιριάζει με το στιλ του Σέρβου.
Τα χρήματα για τη μεταγραφή είναι επίσης πολλά για την Άρσεναλ, ειδικά μεσούσης της σεζόν και η δική μου εκτίμηση είναι πως δεν θα γίνει η μεταγραφή τον Γενάρη. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τους δύο. Επισημαίνω επίσης πως το συμβόλαιο του Βλάχοβιτς λήγει τον Ιούνη του 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Άρσεναλ βρίσκεται ακόμα σε περίοδο αναδόμησης και θα μπει σε νέα εποχή όταν το καλοκαίρι (μπορεί και νωρίτερα) θα χρειαστεί να ζήσει χωρίς τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ. Ο Γκαμπονέζος θεωρείται ξένο σώμα και η ομάδα θα τον παραχωρήσει όσο-όσο ενώ το συμβόλαιο του Γάλλου λήγει και δεν θα ανανεωθεί. Κάπως έτσι, ο Αρτέτα μένει χωρίς βασικό φορ, έχοντας πάρει όμως μια βαθιά ανάσα στο μπάτζετ από την αποχώρηση των προαναφερθέντων.
Παίζοντας στην ίδια ενδεκάδα με τους ταχύτατους και δημιουργικούς Σάκα, Σμιθ-Ροόυ και Έντεγκααρντ, ο Βλάχοβιτς μπορεί να ταιριάξει απόλυτα στο σύστημα κατοχής του Αρτέτα. Με βασική προϋπόθεση βέβαια, πως θα δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει το παιχνίδι του. Αν ο Ντούσαν Βλάχοβιτς επιλέξει τελικά την Άρσεναλ, τότε θα τον περιμένουν με… κόκκινα χαλιά και θα του δώσουν άπλετο χρόνο και χώρο για να προσαρμοστεί σε ένα νεανικό σύνολο, με βλέψεις και επιθετική προσέγγιση.
Πηγές: footballtoday.com, understat.com, totalfootballanalysis.com, transfermarkt.com, statsperform.com
Διαβάστε ακόμα:
UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστικής ουτοπίας!
Οι 21 σπουδαιότερες αθλητικές στιγμές του 2021
1 Σχόλιο
[…] […]