«Better the devil you know», συνηθίζουν να λένε οι Άγγλοι και σίγουρα Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι βρίσκουν απόλυτη ταύτιση σε αυτή την έκφραση. Οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν στον όγδοο «εμφύλιο» τελικό Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της διοργάνωσης, όλοι εντός του 21ου αιώνα. Ποιοι ήταν όμως οι προηγούμενοι και πως φτάσαμε στον φετινό;
1999/2000 Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0

Παρότι το Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει συγκινήσεις από το 1955, ο πρώτος «εμφύλιος» τελικός διεξήχθη το 2000. Ακριβώς, δηλαδή, με την είσοδο στη νέα χιλιετία.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, στον 11ο τελικό της, με τον πιτσιρικά Ίκερ Κασίγιας αλλά και τους Ρεδόνδο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ραούλ και, και, και… νίκησε 3-0 την σπουδαία, τότε, Βαλένθια των Κανιζάρεθ, Κίλι Γκονζάλεζ και Μεντιέτα για να σηκώσει στον ουρανό του Παρισιού το όγδοο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.
Αυτός μάλιστα, ήταν ο πρώτος από τους δύο χαμένους τελικούς της Βαλένθια μέσα σε δύο χρόνια, καθώς την αμέσως επόμενη σεζόν ηττήθηκε στα πέναλτι από την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Μιλάνου. Όσον αφορά τους νικητές, αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του τεχνικού της Ρεάλ, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ενώ ο Στιβ ΜακΜάναμαν έγινε ο πρώτος Άγγλος που κερδίζει τη διοργάνωση με μη-αγγλική ομαδά.
Ελληνικό ενδιαφέρον: Εκείνη τη χρονιά οι «μερένγκες» είχαν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (3-3 στην Ελλάδα και 3-0 στην Ισπανία) στην πρώτη φάση των ομίλων ενώ προπονητής των «νυχτερίδων» ήταν ο μετέπειτα τεχνικός του Άρη, Έκτορ Ραούλ Κούπερ.
2002/2003 Μίλαν – Γιουβέντους 0-0 (3-2 στα πέναλτι)

Σε μια χρονιά άκρως… ιταλική, καθώς στα ημιτελικά έφτασαν 3 ιταλικές ομάδες, Μίλαν και Γιουβέντους αποτέλεσαν το δεύτερο «εμφύλιο» της ιστορίας.
Τα περιθώρια ήταν στενά, και οι άμυνες έπαιξαν τον πρώτο ρόλο και κάπως έτσι, ο τελικός έφτασε στα πέναλτι. Εκεί, το πέμπτο και κρισιμότερο πέναλτι του Αντρί Σεφτσένκο «χάρισε» στους «ροσονέρι» το έκτο τους τρόπαιο.
Σε αυτόν τον τελικό, ήρθαν επίσης αντιμέτωποι και δύο εκ των σπουδαιότερων Ιταλών προπονητών, οι Κάρλο Αντσελότι και Μαρτσέλο Λίπι.
Ελληνικό ενδιαφέρον: Οι Ίγκορ Τουντόρ, μετέπειτα τεχνικός του ΠΑΟΚ και Τζενάρο Γκατούζο, μετέπειτα προπονητής του ΟΦΗ, αγωνίστηκαν ως βασικοί στον τελικό. Επίσης, στην 18άδα των Μιλανέζων ήταν ο Ριβάλντο, ο οποίος αγωνίστηκε μετά στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
2007/2008 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι)

Ίσως ο πιο συγκλονιστικός «εμφύλιος» ως και σήμερα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και οι «μπλε» του Άβραμ Γκραντ δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια αλλά ούτε και στην παράταση.
Στη διαδικασία των πέναλτι, ο αρχηγός της Τσέλσι Τζον Τέρι, αστόχησε στο πέμπτο πέναλτι και στη συνέχεια τον… μιμήθηκε και ο Ανελκά, με αποτέλεσμα το εύστοχο χτύπημα του Γκιγκς να δώσει την ευκαιρία στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να πανηγυρίσουν το τρίτο τους Τσάμπιονς Λιγκ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είδε την κόκκινη κάρτα στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του στα πέναλτι.
Ελληνικό ενδιαφέρον: Ο Μίκαελ Εσιέν, οποίος έπαιξε σε ολόκληρο τον τελικό, πέρασε και… δεν ακούμπησε από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2015/2016.
2012/2013 Μπάγερν Μονάχου – Μπορούσια Ντόρτμουντ 2-1

Πρώτα οι Ισπανοί, μετά Ιταλοί και ύστερα οι Άγγλοι. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να λείψει και η Γερμανία από αυτή τη λίστα.
Μπάγερν και Ντόρτμουντ ήρθαν αντιμέτωπες στον τελικό του Λονδίνου με τους Βαυαρούς να βγαίνουν νικητές για ακόμα μία φορά. Το γκολ του Ρόμπεν στο 89’ λύγισε την Ντόρτμουντ των Κλοπ, Λεβαντόφσκι, Γκιντογάν, Χούμελς και Ρόις.
«Λέβα» και Χούμελς βέβαια δεν άργησαν να… αλλάξουν στρατόπεδο.
Ελληνικό ενδιαφέρον: Ο Φελίπε Σαντάντα που ήταν στην 18άδα του τελικού για τους Βεστφαλούς, αγωνίστηκε ως δανεικός στον Ολυμπιακό το 2015.
2013/2014 Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (4-1 στην παράταση)

Όχι ένας απλός «εμφύλιος» αλλά ένας τελικός με ομάδες από την ίδια πόλη για πρώτη φορά στην ιστορία.
Μία βδομάδα μετά τη μεγαλειώδη κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας μετά το 1996, η ομάδα του Ντιέγο Σιμεόνε ήθελε και διεκδικούσε στα ίσια και το Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι το 90’, το γκολ του Γοδίν, «χάριζε» στην Ατλέτικο την… κούπα με τ’ αυτιά.
Τότε, μίλησε ο αρχηγός των Μαδριλένων, Σέρχιο Ράμος και με μία καρφωτή κεφαλιά, έστειλε το ματς στην παράταση. Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάντο διαμόρφωσαν το τελικό 4-1 επί καταρρακωμένων «ροχιμπλάνκος».
Αυτό, ήταν το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ από τα τρία που ακολούθησαν μέσα σε πέντε χρόνια για την παρέα του Ρονάλντο.
2015/2016 Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

Μετά από… διάλειμμα μίας σεζόν για το Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους, ο μεγάλος «εμφύλιος» επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Και πάλι όμως, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Με τον Ράμος να σκοράρει και πάλι και τον Χουανφράν να χάνει το πιο κρίσιμο πέναλτι της ομάδας του, οι «μερένγκες» εξασφάλισαν το 11ο τρόπαιο της ιστορίας τους.
Κάπως έτσι, η Μαδρίτη έγινε η πιο επιχυχημένη ποδοσφαιρικά πόλη της Ευρώπης με 11 τίτλους και 17 εμφανίσεις, ξεπερνώντας το Μιλάνο ενώ ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα μετά τη αποχώρηση του Ράφα Μπενίτεζ, έγινε μόλις ο έβδομος τεχνικός που κατακτάει το Τσάμπιονς Λιγκ και ως παίκτης και ως προπονητής.
2018/2019 Λίβερπουλ – Τότεναμ 2-0

Ο έβδομος «εμφύλιος» στην ιστορία του θεσμού ήταν για δεύτερη φορά, αγγλική υπόθεση. Η Τότεναμ του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μετά από μία συγκλονιστική ανατροπή στον ημιτελικό με τον Άγιαξ, αντιμετώπισε το μεγάλο φαβορί. Τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.
Το γρήγορο γκολ-πέναλτι του Σαλάχ και η… υπογραφή του Οριζί στο 87’ «χάρισαν» το βαρύτιμο τρόπαιο στην σπουδαία ομάδα των Μανέ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Χέντερσον, Ρόμπερτσον και Φαν Ντάικ.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που ο τελικός της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είχε ισπανική ομάδα.
2020/2021 Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι

Μετά το περσινό Μπάγερν – Παρί, ακόμα ένας αγγλικός «εμφύλιος» θα κρίνει τον μεγάλο νικητή.
Οι «πολίτες» έφτασαν στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με τον… μαέστρο Πεπ Γκουαρδιόλα να θέλει να αποδείξει πως μπορεί και χωρίς τον… Μέσι.
Από την άλλη, οι Λονδρέζοι ξόδεψαν πολλά χρήματα το καλοκαίρι αλλά μετά από μια δύσκολη περίοδο, ο Λάμπαρντ απομακρύνθηκε για να πάρει τη θέση του ο Τόμας Τούχελ. Με τον Γερμανό στον πάγκο οι «μπλε» άλλαξαν γρήγορα νοοτροπία και δικαίως θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στις 29 Μαΐου. Μάλιστα, για τον Τούχελ αυτός θα είναι ο δεύτερος διαδοχικός τελικός Τσάμπιονς Λιγκ.
Πηγή: wikipedia.org, transfermarkt.com
Διαβάστε ακόμα:
Μαουρίτσιο Ποτσετίνο: Ανάμεσα στους κορυφαίους της εποχής του…
Μέσι & Ρονάλντο: Πως ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που αποχαιρέτησαν πρόωρα το Τσάμπιονς Λιγκ;
Εμπαπέ και Χάαλαντ: Νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο
Τσέλσι: Συνονθύλευμα δαπανηρών μεταγραφών ή μελλοντική διεκδικήτρια του τίτλου;
Μάντσεστερ Σίτι: Τα θέλει πάλι όλα, αλλά μπορεί;
1 Σχόλιο
[…] […]