Γεννημένος στον… προθάλαμο του 21ου αιώνα, ο Μπρέντεν Άαρονσον διένυσε μια μεγάλη διαδρομή από τα «πλαστικά» γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Σάλτσμπουργκ κι από εκεί ως την Πρέμιερ Λιγκ για τη Λιντς του Τζέσι Μαρς. Το WonderZone «ψαχουλεύει» τη ζωή και την καριέρα τού νεαρού άσου και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον «Μέσι του Μέντφορντ».
Ο Ράστι Άαρονσον είχε αρκετά όνειρα για τους δύο γιους του. Αμφότεροι, από μικροί συνήθιζαν να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην πίσω αυλή του σπιτιού της οικογένειας στο Μέντφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, με μία μπάλα ποδοσφαίρου. Όταν το κρύο έτσουζε, τότε το κελάρι στο υπόγειο γινόταν ο αγωνιστικός χώρος. Ό,τι και να γινόταν όμως, η μπάλα έπρεπε να τσουλάει.
Δεν είναι συνηθισμένο αυτό για δύο νεαρούς Αμερικανούς βέβαια. Οι περισσότεροι επιλέγουν το μπάσκετ, το ράγκμπι ή το μπέιζμπολ. Οι δυο τους όμως, είχαν αποφασίσει ήδη την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Λίγο ο πατέρας τους που αγαπούσε επίσης το ποδόσφαιρο, λίγο το ότι ο «βασιλιάς των σπορ» είχε αρχίσει εκείνη την περίοδο να… κατακτά και τις ΗΠΑ, η επιλογή τους δεν μοιάζει παράλογη.
«Ο πατέρας μου πάντα έπαιζε ποδόσφαιρο. Τον θυμάμαι να κλωτσάει την μπάλα κι εγώ έτρεχα πίσω του. Ο κυριότερος λόγος όμως, που αποφάσισα να παίξω ποδόσφαιρο είναι οι λιγοστές διακοπές. Όλα τα άλλα αθλήματα έχουν πολλές καθυστερήσεις.
Εγώ ήθελα απλά να βγαίνω στον αγωνιστικό χώρο και να κάνω τα δικά μου. Να παίρνω την μπάλα και να τρέχω συνέχεια».
Το Μέντφορντ έμοιαζε μικρό για το πλούσιο ταλέντο του
Το ταλέντο του Μπρέντεν άρχισε να ξεδιπλώνεται στην τοπική ομάδα του Μέντφορντ, όπου διοικούσε ο πατέρας του. Όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο, έκανε με τις ώρες ποδήλατο για να δυναμώνει τα πόδια του και να βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση. Είχε αποφασίσει πως μόνο με σκληρή δουλειά, θα έρθει η αναγνώριση.
Μόλις ένα χρόνο έμεινε στο λύκειο της πόλης Σουόνι. Οι σκάουτερ της ακαδημίας της Philadelphia Union, τον ανακάλυψαν και τον έκαναν γρήγορα δικό τους. Του προσέφεραν υποτροφία αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον για να κάνει αυτό που αγαπάει.
Λίγο καιρό μετά, το μεγάλο ταξίδι από το Μέντφορντ προς τη Φιλαδέλφεια, το έκανε και ο μικρότερος αδερφός του Πάξτεν κι έτσι τα δύο αδέρφια αντάμωσαν ξανά, με ένα και μόνο σκοπό. Να παίξουν ποδόσφαιρο, όπως τότε.
Από τους πρώτους προπονητές του Άαρονσον ήταν ο Ομίντ Ναμάζι, ο οποίος είπε για τον Μπρέντεν: «Από την πρώτη μέρα κατάλαβα πως είχε κάτι σπουδαίο αυτό το παιδί. Είχε τρομερή τεχνική αν και σχετικά αδούλευτος. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το ύψος του, ήταν κοντός κι αδύνατος. Ωστόσο, ήμουν σίγουρος πως αν έπαιρνε γρήγορα όγκο και λίγα εκατοστά, θα μπορούσε να κάνει πολλά. Να γίνει κορυφαίου επιπέδου παίκτης».
Η… θέσπιση του νέου 10αριού και οι πρώτες ευκαιρίες
Τον πρώτο του χρόνο τον πέρασε στη θυγατρική ομάδα των Philadelphia Union, την Bethlehem Steel, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Σε 21 εμφανίσεις σημείωσε μόλις ένα γκολ, αλλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν μπορούσαν να μείνουν κρυφά. Χωρίς να χρονοτριβήσει, ο Τζιμ Κάρτεν, προπονητής της Philadelphia Union τον προώθησε στην πρώτη ομάδα κι άρχισε να του δίνει σημαντικά λεπτά, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Ο Μπρέντεν Άαρονσον ήταν τότε μόλις 19 ετών, όντας από τους ελάχιστους νεαρούς παίκτες που δεν είχαν γίνει draft.

Αγωνιζόμενος ως 10άρι, στο 4-4-2 με «διαμάντι» του Κάρτεν, ο Άαρονσον δεν έμοιαζε στον κλασικό επιτελικό μέσο. Η διορατικότητα και η ευστοχία στις πάσες δεν ήταν το μεγάλο ατού του. Είχε όμως μεγάλη ένταση και εξαιρετική φυσική κατάσταση, κάτι που τον βοηθούσε να πιέζει ακατάπαυστα σε όλα τα μέρη και πλάτη του γηπέδου. Η τεχνική του επίσης, έμοιαζε σαν βγήκε από… βιντεοπαιχνίδι.
Κρατούσε όποτε και όσο ήθελε την μπάλα, με τους αντιπάλους να δεινοπαθούν για να του την κλέψουν, την ίδια ώρα που τους ντρίπλαρε συνεχώς. Τότε του κόλλησαν και το ψευδώνυμο, ο Μέσι του Μέντφορντ.
Τα δύο χρόνια που τον κατέστησαν ως τον πιο ελπιδοφόρο Αμερικανό ποδοσφαιριστή
Στην πρώτη του σεζόν, οι 30 συμμετοχές και τα τρία γκολ που σημείωσε του χάρισαν τη δεύτερη θέση στη λίστα των καλύτερων rookie της σεζόν. Ο Μπρέντεν ήταν ο νεότερος όλων.
Το 2020 όμως, ήταν η χρονιά που θα άνοιγαν όλοι οι δρόμοι διάπλατα. Βασικός πλέον, 31 εμφανίσεις με τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ, πρώτος δικός του τίτλος αλλά και πρώτος στην ιστορία της Philadelphia Union, το Supporters’ Shield. Την ίδια στιγμή η ομάδα έφτασε ως τα ημιτελικά του MLS, καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση της ιστορίας της ενώ ο Άαρονσον ψηφίστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της κανονικής διάρκειας αλλά και των πλέι οφ.
Οι επιτυχίες δεν τελειώνουν εκεί. Στην αρχή της χρονιάς έκανε το ντεμπούτο του με τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο δεύτερο μόλις παιχνίδι του σημείωσε το πρώτο του γκολ ενώ κατέκτησε και τον πρώτο του διεθνή τίτλο. Το νεοσύστατο CONCACAF Nations League, μετά τη νίκη των ΗΠΑ με 3-2 επί τους Μεξικού.

Τέλος, στα μέσα της σεζόν, η Wasserman, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών εκπροσώπησης αθλητών στον κόσμο με 1.5 δις ευρώ αξία, τον κάνει δικό της. Πλέον, το όνομα τού Μπρέντεν Άαρονσον φιγουράρει δίπλα σε αυτά των Φεντερίκο Βαλβέρδε, Ομερίκ Λαπόρτ και Τζον Στόουνς.
Το πρώτο μεγάλο επαγγελματικό βήμα, τον έφερε στην καλύτερη δυνατή ομάδα, τη Σάλτσμπουργκ

Η Σάλτσμπουργκ, γνωστή για το τμήμα σκάουτινγκ και την ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών, δεν έχασε χρόνο και τον Ιανουάριο του 2021 έκανε τον Άαρονσον δικό της. Μια απόφαση που όπως όλα δείχνουν είχε παρθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν, με τους Αυστριακούς να… κερδίζουν έτσι την κούρσα απέναντι σε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ.
Τα λίγα χιλιάδες δολάρια μετατράπηκαν γρήγορα σε πενταετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 7 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ το ποσό που χρειάστηκε να δώσει η Σάλτσμπουργκ για να τον εντάξει στο δυναμικό της ήταν κάτι παραπάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για μεταγραφή Αμερικανού ποδοσφαιριστή από ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, ένα χρόνο αργότερα ο Ρικάρντο Πέπι έσπασε αυτό το ρεκόρ μετά τη μεταγραφή του στην Άουγκσμπουργκ με ένα ποσό κοντά στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Η προσαρμογή του Άαρονσον στα θέλω και τα πρέπει της αυστριακής Μπουντεσλίγκα, ήταν άμεση. 25 συμμετοχές με επτά γκολ, πέντε ασίστ κι ένα νταμπλ την πρώτη του χρονιά. 42 συμμετοχές με έξι γκολ, δέκα ασίστ κι ακόμα ένα νταμπλ τη δεύτερή του σεζόν. Συλλέκτης τίτλων, από νωρίς δηλαδή.
Τα νούμερα δεν είναι το θέμα. Οι εμφανίσεις του και η ωριμότητα που βγάζει στο παιχνίδι του, ήταν αυτά που έκαναν ακόμα και την Μπάγερν Μονάχου να ενδιαφερθεί για εκείνον. Όταν μετά το μεταξύ τους 1-1 για τον πρώτο γύρο της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μπρέντεν Άαρονσον έκανε μια ολοκληρωτική εμφάνιση. Δίνοντας μάλιστα και την ασίστ για το μοναδικό γκολ των Αυστριακών. Στο ίδιο παιχνίδι, έγινε ο νεαρότερος παίκτης της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που δημιουργεί τουλάχιστον πέντε ευκαιρίες σε νοκ άουτ ματς μετά τον Λίο Μέσι το 2014.
Ο Τζέσι Μαρς τον πήρε στη Λιντς και τα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ αδημονούν…

Προπονητής του Μπρέντεν Άαρονσον στη Σάλτσμπουργκ ήταν ο Τζέσι Μαρς. Όντας ομοεθνείς, οι δύο τους ανέπτυξαν πολύ καλή σχέση που έμοιαζε περισσότερο με σχέση πατέρα-γιου. Ο Αμερικανός τεχνικός είχε πει για τον Άαρονσον: «Ο Μπρέντεν αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο καλύτερα μέρα με τη μέρα. Είναι γρήγορος, σκληρός και καταλαβαίνει τη φιλοσοφία μου. Αυτό σημαίνει πολλά για μένα. Έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένας από τους καλύτερους».
Όπως φαίνεται, αυτή η σχέση ήταν ακόμα ένας λόγος που οδήγησε σε αυτή τη μεταγραφή. Ο Τζέσι Μαρς αντικατέστησε τον Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο της Λιντς τον περασμένο Φεβρουάριο, κατάφερε την τελευταία αγωνιστική να κρατήσει τα «παγόνια» στην Πρέμιερ Λιγκ και με γρήγορες κινήσεις έκανε την πρώτη του μεταγραφή αποκτώντας τον Μπρέντεν Άαρονσον.
Το ποσό της μεταγραφής φτάνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καθιστά τον Άαρονσον τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή Αμερικανού παίκτη.
Με σωστή και σκληρή δουλειά, τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, περιμένουν…
Η διαδρομή του Άαρονσον ήταν μεγάλη και δύσκολη. Το MLS είναι ένα πρωτάθλημα που ακόμα και σήμερα, δεν τραβάει όλα τα βλέμματα αν και τα τελευταία χρόνια αυτό αρχίζει να αλλάζει. Έτσι, ο 21χρονος πλέον μεσοεπιθετικός, χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να προκαλέσει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, έχοντας ως βασικό μειονέκτημα τη φυσική του διάπλαση. Βλέποντας πλέον τον κόσμο από τα 178 εκατοστά, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως η ευκαιρία της Πρέμιερ Λιγκ έφτασε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περίμεναν οι περισσότεροι.
Δεν παύει όμως, να αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία. Το καλοκαίρι που ακολουθεί, ο Μπρέντεν Άαρονσον θα πρέπει να αποδείξει πως δεν βρίσκεται τυχαία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πείσει τον Γκρεγκ Μπερχάλτερ, προπονητή της Εθνικής Ηνωμένων Πολιτειών, πως αξίζει να βρίσκεται στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το μέλλον μοιάζει λαμπρό για εκείνον. Η ταχύτητα με την οποία έχει ανέβει όλα τα απαραίτητα σκαλιά της ποδοσφαιρικής του καριέρας είναι παροιμιώδης. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα κουτάκια που έχει τσεκάρει είναι ήδη πολλά και αν συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον καλύτερο Αμερικανό ποδοσφαιριστή που πάτησε ποτέ χορτάρι…
Πηγές: transfermarkt.com, lifeblogger.com, firsttimefinish.co.uk, espn.com
Διαβάστε ακόμα:
Φάμπιο Καρβάλιο: Ένα πορτογαλικό «διαμάντι» έχει αρχίσει ήδη να… θαμπώνει με την λάμψη του
Ρόκο Σίμιτς: Ο γιος του Ντάριο είναι ο επόμενος μεγάλος φορ της Σάλτσμπουργκ
Ρικάρντο Πέπι: Το νέο «πετράδι» του Ντάλας
Άνταμ Χλόζεκ: Ο εκτελεστής από τη Μοραβία
ΗΠΑ: Η πιο ταλαντούχα ”φουρνιά” είναι γεγονός