Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ εξόντωσε τους ρατσιστές της ”La Familia”!

Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ εξόντωσε τους ρατσιστές της ”La Familia”!

από Σωτήρης Μυκονίου

Το IntheZone.gr σας παρουσιάζει το πώς συνδέεται η πώληση της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στα μισητά αραβικά ”χέρια” ενός σεΐχη των ΗΑΕ με τα διπλωματικά παιχνίδια της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ…

Η αλήθεια είναι πως το όνομα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στα αυτιά ενός ποδοσφαιρόφιλου του λέει από τίποτα έως ελάχιστα πράγματα. Και όχι άδικα. Μιλάμε για την τέταρτη ομάδα σε πρωταθλήματα στο Ισραήλ με έξι κατακτήσεις (σε ισοβαθμία με την πέμπτη Χαποέλ Πετάχ Τικβά), αλλά και για μία ομάδα που δεν έχει φτάσει ποτέ στους ομίλους τόσο του Τσάμπιονς Λιγκ όσο και του Γιουρόπα.

Ωστόσο, πρόκειται για έναν από τους συλλόγους με τους περισσότερους φιλάθλους στο Ισραήλ, που έχει όμως μία ιδιομορφία. Μία σκληροπυρηνική κλίκα οργανωμένων οπαδών που απεχθάνεται και σχεδόν απαγόρευε μέχρι πρότινος την ύπαρξη Αράβων ή μουσουλμάνων στην ομάδα. Η ”La Familia” όπως αυτοαποκαλούνται οι οργανωμένοι της ισραηλίτικης ομάδας είναι ακροδεξιοί μέχρι το… κόκκαλο. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πρόσκεινται ιδεολογικά στο ακροδεξιό κόμμα Likkud, πράγμα που εξηγεί την άκρως ρατσιστική συμπεριφορά τους.

Παρ’ ότι η ”La Familia” κατόρθωσε να πολεμήσει με επιτυχία πολλούς νέους ιδιοκτήτες που προσπάθησαν να την εκλογικεύσουν και να την τιθασεύσουν, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Μπορεί Άραβας παίκτης να μην έπαιξε ακόμα στην ομάδα, ωστόσο ολόκληρη η ομάδα πέρασε σε αραβικά χέρια. Σε εκείνα ενός σεΐχη από την βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ. Και χωρίς να ανοίξει… μύτη. Γιατί;

Γιατί όταν μπαίνει η πολιτική στη μέση, όλα αλλάζουν. Οι τελευταίες προσπάθειες του Τραμπ να κερδίσει πόντους, έστω και μέσω της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έφερε την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ και μαζί μ’ αυτή μια σειρά συμβολικών κινήσεων της νέας αυτής ”σύμπραξης”, μία εκ των οποίων ήταν και η αγορά της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Ναγιάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.

Ας πάρουμε όμως αυτή την πολύπλοκη και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία από την αρχή για να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που επήλθαν.

Η αδυναμία της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ να αποβάλλει τον ρατσισμό της ”La Familia”!

Πανό της ”La Familia” στον αγώνα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ κόντρα στην Σεντ Ετιέν για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ το 2016!

Παρ’ ότι η βάση των οπαδών της Μπεϊτάρ και άρα και της ”La Familia” είναι Μιζραχίτες Εβραίοι, δηλαδή απόγονοι των τοπικών Εβραϊκών κοινοτήτων που υπήρχαν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οργανωμένοι της ομάδας από την Ιερουσαλήμ σιχαίνονται τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους και ήθελαν να μην αγωνιστεί ποτέ κανένας τέτοιος στην ομάδα.

Κάποιες ελάχιστες φορές που πήγε να συμβεί κάτι τέτοιο, ή συνέβη έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, έδειξαν με ακραίες και ιδιαίτερα ρατσιστικές συμπεριφορές την δυσφορία τους γι’ αυτά τα γεγονότα. Οι τιμωρίες είτε για ρατσιστικές είτε για βίαιες συμπεριφορές δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Ήταν σίγουρα όμως κάτι που έπρεπε να αλλάξει, αφού στον σημερινό κόσμο δεν χωρούν τέτοιες σκοτεινές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες της ομάδας που προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή τη ντροπιαστική νοοτροπία και να εκδιώξουν αυτά τα ”στοιχεία” από τον οπαδικό πυρήνα της ομάδας, όμως μάταια.

Αρκάντι Γκαϊνταμάκ: Ούτε οι τίτλοι, ούτε τα χρήματα ήταν αρκετά!

Ο Αρκάντι Γκαϊνταμάκ, ο πρώτος ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ που απέτυχε να νικήσει την ''La Familia''.
Ο Αρκάντι Γκαϊνταμάκ, ο πρώτος ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ που απέτυχε να νικήσει την ”La Familia”.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης που δοκίμασε κάτι τέτοιο ήταν ο Αρκάντι Γκαϊνταμάκ, ένας Γαλλοϊσραηλινός επιχειρηματίας γεννημένος στην Ρωσία, όταν το 2005 που απέκτησε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ αντί 35.5εκ. σέκελ. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει δυο πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα όσο η ομάδα βρισκόταν στην ιδιοκτησία του, ωστόσο ούτε αυτά στάθηκαν αρκετά για να του δώσουν αρκετή δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσει την ”La Familia”. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τόσο η δωρεά του ποσού των 400χιλ. δολαρίων στην Μπέι Σακχνίν (ένα από τα πιο επιτυχημένα ισραηλινοαραβικά σωματεία της εποχής), όσο και η υπόσχεση απόκτησης του Αμπάς Σουάν, ενός εκ καλύτερων αραβοϊσραηλινών παικτών, δεν ήταν και οι καλύτερες επιλογές. Στην πρώτη περίπτωση η ”La Familia” απλώς δυσαρεστήθηκε, αλλά στην δεύτερη αντέδρασε και μόνο στην ιδέα της απόκτησης του Σουάν, ανεβάζοντας ένα πανό στον αγώνα μεταξύ της Μπεϊτάρ και της τότε ομάδας του Μπνέι Σακχνίν που έγραφε: ”Σουάν, δεν μας αντιπροσωπεύεις” και μετά φώναξαν: ”Σιχαινόμαστε τους Άραβες”.

Βέβαια τι περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε την ομάδα για να βγει δήμαρχος στην Ιερουσαλήμ και πάλι δεν κατάφερε ούτε αυτό. Στο ντοκιμάντερ ”Forever Pure” που έγινε για την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είπε: ”Δεν ήμουν ποτέ φίλος του ποδοσφαίρου, πάντα το έλεγα αυτό. Η Μπεϊτάρ είχε περισσότερους οπαδούς από όλα τα άλλα κλαμπ μαζί. Και γι’ αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο για προπαγάνδα. Έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία του Ισραήλ” (Ναι, έτσι στην ψύχρα τα είπε, στο ντοκιμαντέρ της ομάδας ο αθεόφοβος).

Δείτε επίσης: Βίκτορ Όρμπαν: Η προσπάθεια του ηγέτη της Ουγγαρίας να επαναφέρει το ποδόσφαιρο στις παλιές δόξες του!

Γκούμα Αγκουιάρ: Ένας ιδιοκτήτης, που δεν απέκτησε ποτέ την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ

Ο Βραζιλιάνος επενδυτής Γκούμα Αγκουιάρ, που δυστυχώς δεν έμελλε να μακροημερεύσει τόσο στο τιμόνι της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ όσο και στην ζωή γενικότερα!
Ο Βραζιλιάνος επενδυτής Γκούμα Αγκουιάρ, που δυστυχώς δεν έμελλε να μακροημερεύσει τόσο στο τιμόνι της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ όσο και στην ζωή γενικότερα!

To 2009 ο Γκούμα Αγκουιάρ εμφανίστηκε σαν σωτήρας και επένδυσε 4εκ. δολάρια στην ομάδα σώζοντάς από την χρεοκοπία με την ελπίδα κάποια στιγμή να την αγοράσει. Ταυτόχρονα έδινε τον οβολό του και στην μπασκετική ομάδα της πόλης, την Χάποελ, με την ίδια προοπτική. Μπορεί τελικά να μην κατόρθωσε να αγοράσει καμία από τις δυο, ωστόσο ασκούσε κανονικά την διοίκησή τους.

Μπορεί να είχε βλέψεις να αλλάξει ριζικά κάποια πράγματα στην ομάδα (έναν απ’ αυτά και η ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών), όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Ο εθισμός του στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά τον κατέβαλλε. Ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με τον θείο κι έναν πρώην συνεργάτη του για την περιουσία του, ενώ ένα χρόνο μετά κλείστηκε σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας. Σημειωτέον πως λίγες μέρες πριν έδωσε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι μπήκε στην λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη και αιχμάλωτο της Χαμάς εν ονόματι Γκιλάντ Σαλίτ. Αυτό φυσικά δεν ίσχυε, γιατί ο συγκεκριμένος αποφυλακίστηκε το 2011 με ανταλλαγή κρατουμένων.

Αργότερα το 2011 ο Αγκουιάρ βγήκε από το κέντρο ψυχικής υγείας. Οι δικαστικές υποθέσεις του είχαν πλέον κλείσει, όμως λίγους μήνες αργότερα το 2012 εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνος, με το κινητό και το πορτοφόλι του να βρίσκονται στο ιδιωτικό του σκάφος στην Φλώριντα. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι είχε συμβεί κάποιο ατύχημα, όμως ξεκίνησε μια νομική διαμάχη της οικογένειάς του, που διεκδικούσε τα εναπομείναντα περιουσιακά του στοιχεία, με τους δικηγόρους της γυναίκας του να υποστηρίζουν ότι δεν είχε πεθάνει και πως βρισκόταν κάτω από νέα ταυτότητα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πάντως, το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ κι έτσι ανακηρύχθηκε νεκρός τον Γενάρη του 2015.

Όλα αυτά τα γεγονότα δεν του επέτρεψαν ποτέ να ολοκληρώσει την αγορά της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Έτσι, από τον καιρό που μπήκε στην ομάδα και ξεκίνησαν τα προβλήματά του, ο Γκαϊνταμάκ επέστρεψε στην διοίκηση της ομάδας μέχρι το 2015 που τελικά την πούλησε στον Ελί Ταμπίμπ.

Σ’ αυτό το διάστημα είχε άλλη μια φαεινή ιδέα και υπέγραψε δυο Τσετσένους μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές το 2013, τους Ντζεμπραΐλ Καντίγιεφ και Ζαούρ Σαντάγιεφ.

Οι δυο Τσετσένοι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές που απέκτησε η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Στα αριστερά ο Ντζεμπραΐλ Καντίγιεφ και στα δεξιά ο Ζαούρ Σαντάγιεφ.
Οι δυο Τσετσένοι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές που απέκτησε η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Στα αριστερά ο Ντζεμπραΐλ Καντίγιεβ και στα δεξιά ο Ζαούρ Σαντάγιεβ.

Ποια ήταν η αντίδραση της ”La Familia”; Πήγαιναν στις προπονήσεις και φώναζαν προδότες τους παίκτες και τους προπονητές. Έκαψαν τα γραφεία της ομάδας με βόμβες μολότοφ. Ενώ μια φορά που ο Σαντάγιεβ σκόραρε, οι οργανωμένοι του γύρισαν την πλάτη και έφυγαν από το γήπεδο.

Ελί Ταμπίμπ: Κόντεψε να πληρώσει ακριβά το ”αριστερό” παρελθόν του!

Ο Ελί Ταμπίμπ που απέκτησε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ το 2013!
Ο Ελί Ταμπίμπ που απέκτησε την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ το 2013 και είχε εξ’ αρχής προβλήματα με την ”La Familia” λόγω του παρελθόντος του!

Πριν αποκτήσει την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2013 (πλήρωσε σχεδόν όλα τα χρέη της ομάδας, που ανέρχονταν σε 12.5εκ. σέκελ) είχε περάσει και από την Χάποελ Τελ Αβίβ. Αυτό αποδείχθηκε και το μεγαλύτερο ”λάθος” του. Επειδή οι φίλαθλοι της ομάδας του Τελ Αβίβ ήταν αριστεροί, έγινε άμεσα στόχος της ”La Familia”. Οργάνωναν διαμαρτυρίες στην γειτονιά του. Μέχρι που μια μέρα τον πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του.

Δεν αποφάσισε να φύγει. Παρέμεινε μέχρι το 2018. Μάλιστα, τότε άλλαξε και το όνομα της ομάδας σε Μπεϊτάρ Τραμπ Ιερουσαλήμ για να τιμήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τo θάρρος, το όραμα και την πραγματική του αγάπη για τους ανθρώπους του Ισραήλ και την πρωτεύουσα της χώρας. Ύστερα, πούλησε την ομάδα στον Μόσι Χογκέγκ αντί 26.5εκ. σέκελ, 18εκ. για τον Ταμπίμπ και 8,5εκ. για πληρωμές χρεών και αγωγές κατά της ομάδας.

Μόσι Χογκέγκ: Ο άνθρωπος που έφερε την απόλυτη ανατροπή με την βοήθεια του…Ντόναλντ Τραμπ!

Ο ένας εκ των δυο σημερινών ιδιοκτητών της ομάδας, Μοσί Χογκέγκ!
Ο ένας εκ των δυο σημερινών ιδιοκτητών της ομάδας, Μοσί Χογκέγκ!

Ο ρατσισμός είναι μία βεβήλωση του ονόματος του Θεού. Θα κάνουμε ότι είναι καλό για την ομάδα, όχι για τα ΜΜΕ και τους ρατσιστές” έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram, λίγο αφότου η ομάδα πέρασε στην ιδιοκτησία του, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ”La Familia” για τις προθέσεις του.

Στα κάτι παραπάνω από δύο χρόνια που είναι στο τιμόνι της ομάδας μειώθηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς. Βέβαια σ’ αυτό έχει παίξει και ένα ρόλο η δήλωσή του στο BBC πως θα έκανε μήνυση ενός 1εκ. δολαρίων σε όποιον προέβαινε σε τέτοιες συμπεριφορές.

Τον Ιούλιο του 2019 υπέγραψε τον Αλί Μοχάμεντ. Έναν χριστιανό ποδοσφαιριστή από τον Νίγηρα. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Μπεϊτάρ απαίτησαν να αλλάξει το όνομά του. Του επιτέθηκαν μάλιστα λεκτικά και σε μία ανοιχτή προπόνηση. Ωστόσο, ο Μοσί Χογκέγκ ήταν κάθετος και αρνητικός ως προς αυτή την απαίτηση και απείλησε εκ νέου με μήνυση την ”La Familia”. Ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής παρέμεινε κανονικά στην ομάδα, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Όμως το τελειωτικό ”χτύπημα” για τους οργανωμένους της Μπεϊτάρ ήρθε λίγο αργότερα τον Δεκέμβριο του 2020, όταν είδα την αγαπημένη τους ομάδα να περνάει, έστω και κατά 50% σε αραβική ιδιοκτησία, παθαίνοντας ένα μεγάλο σοκ.

Διαβάστε επίσης: Πολυϊδιοκτησία: Οι γνωστότερες περιπτώσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Το διπλωματικό παιχνίδι του Τραμπ που οδήγησε στην εξαγορά της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ!

Ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, ο υπουργός εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλ Ζαγιάνι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην υπογραφή των Abraham Accords!
Ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, ο υπουργός εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλ Ζαγιάνι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην υπογραφή των Abraham Accords!

Θέλοντας να καταφέρει να κερδίσει πόντους απ’ όπου μπορεί λόγω του ερχομού των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκινήσει επαφές μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ, ώστε να φτάσουν στην εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, που ήταν οι χειρότερες δυνατές μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, αλλά και τις πράξεις των Ισραηλινών στην λωρίδα της Γάζας.

Μετά από αρκετές συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να πείσει το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ να γίνουν το τρίτο και το τέταρτο αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994, που συμφώνησαν επίσημα σε εξομάλυνση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.

Το κομμάτι της συμφωνίας που αφορούσε αποκλειστικά το Ισραήλ και τα ΗΑΕ αφόρουσε την εγκατάσταση εκατέρωθεν πρεσβειών, την στενή συνεργασία σε επενδύσεις, ενέργεια, περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη κατά του εμβολίου του κορονοϊού και την δέσμευση του Ισραήλ πως δε θα προχωρούσε σε προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Έτσι, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και την υπογραφή του συμφώνου ξεκίνησε ένα μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων και από τις δυο πλευρές προς επίρρωση των συμφωνηθέντων από τα Abraham Accords όπως έμεινε στην ιστορία η συμφωνία αυτή μεταξύ των τεσσάρων κρατών.

Μία απ’ αυτές και μάλιστα υψηλού συμβολισμού ήταν η απόκτηση του 50% των μετοχών της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Ναγιάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.

Ο νέος Άραβας ιδιοκτήτης της ομάδας μπορεί να ήρθε ως ”μαχαιριά” στην καρδιά της ”La Familia”, όμως αυτή πλέον δεν μπορούσε να κάνει κάτι από την στιγμή που στην μέση έμπαινε το ίδιο το κράτος του Ισραήλ και η βούλησή του. Κάτι είχαν καταλάβει οι οργανωμένοι οπαδοί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και αποδοκίμασαν την συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων κρατών όταν επετεύχθη.

Από τον υπόλοιπο κόσμο της ομάδας έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, όπως και από τον συνέταιρό του πλέον, Μόσι Χογκέγκ. Υποσχέθηκε πως θα επενδύσει 90εκ. δολάρια στα επόμενα δέκα χρόνια, που θα έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των υποδομών της ομάδας και την απόκτηση νέων παικτών, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση και στις ακαδημίες του συλλόγου.

Έτσι, φαίνεται πως μπήκε ”ταφόπλακα” στην ρατσιστική λογική της ”La Familia”, η οποία μπορεί να μην νικήθηκε από τους διάφορους επιχειρηματίες που προσπάθησαν να την καταπολεμήσουν, αλλά υποτάχθηκε στην θέληση του κράτους του Ισραήλ και στα διπλωματικά παιχνίδια του Ντόνλαντ Τραμπ και μάλιστα, όπως φαίνεται, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ενώ η αγαπημένη τους ομάδας πέρασε κατά το ήμισυ σε αραβικά χέρια. Αυτό είναι ένα δείγμα του μπορεί να κάνει η εξουσία ενός κράτους αν υπάρχει θέληση.

Πηγές: Tifo, Kathimerini.gr, Wikipedia, Euronews

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

error

Αν σας αρέσουν οι ιστορίες μας, ακολουθήστε μας!

YouTube
Instagram