Μπαρτσελόνα, Τσάβι και Φρένκι Ντε Γιονγκ «ψηφίζουν» παραμονή, όμως η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης που έχει ξεκινήσει η καταλανική ομάδα δείχνει πώληση.
Για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους που συνήθισαν την Μπαρτσελόνα της τελευταίας εικοσαετίας με τις χρυσές εποχές της, όπως ήταν η ομάδα του Ροναλντίνιο, αλλά κι εκείνη των Ινιέστα, Τσάβι, Μέσι και Γκουαρδιόλα, είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν στο κεφάλι τους πως αυτή η έχει φτάσει στο οικονομικό τέλμα που βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι.
Η φυγή του Λιονέλ Μέσι ήταν σαφέστατα το μεγαλύτερο σοκ, αλλά όχι το μοναδικό. Το γεγονός πως οι Καταλανοί έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να ολοκληρώσουν μεταγραφές, παρ’ ότι έχουν τα απαραίτητα χρήματα, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος.
Το τι ακριβώς συμβαίνει με την Μπαρτσελόνα είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενο κείμενο με αφορμή τότε την μεταγραφή του Φεράν Τόρες στην ομάδα της Καταλονίας και τους «σκόπελους» που χρειάστηκε να αποφύγουν για να την ολοκληρώσουν.
Φυσικά δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά οι άνθρωποι της ίδιας της ομάδας που είχαν προβεί σε μεγάλες σπατάλες τα προηγούμενα χρόνια ξοδεύοντας μυθικά ποσά για μεταγραφές και δίνοντας τεράστια συμβόλαια, όχι μόνο στους σταρ της ομάδας, αλλά στο μεγαλύτερο κομμάτι του ρόστερ.
Κάθε μεταγραφικό παζάρι η κατάσταση αυτή θα έρχεται ξανά στην επιφάνεια μέχρι τουλάχιστον να διορθωθεί πλήρως. Έτσι κι αυτο το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα, με την περίπτωση του Ντε Γιονγκ. Βλέπετε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Έρικ Τεν Χαχ έχουν κυκλώσει την περίπτωσή του και είναι έτοιμοι να προσφέρουν πάρα πολλά χρήματα για την απόκτησή του.
Ο σύλλογος της Καταλονίας και οι άνθρωποί του θέλουν την παραμονή του στην ομάδα, όμως τα οικονομικά στοιχεία εκείνης τους βάζουν σε σκέψεις.
Η Μπαρτσελόνα, ο προπονητής και ο ίδιος παίκτης επιθυμούν την παραμονή του Φρένκι Ντε Γιονγκ

Τον Γενάρη του 2019 ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζόσεπ Μαρία Μπερτομέου πλήρωσε 86 εκ. ευρώ για να καταφέρει να πάρει από τον Άγιαξ τον τότε 18χρονο Ολλανδό μέσο προλαβαίνοντας τις Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι. Φυσικά είναι περιττό να πούμε πως κι αυτή ήταν από τις δαπανηρές κινήσεις που έφεραν τον σύλλογο εδώ που βρίσκεται.
Ωστόσο, ο Ισπανός παράγοντας είχε χαρακτηρίσει τον Ντε Γιονγκ ως generation talent, δηλαδή έναν από τους καλύτερους της γενιάς του και θεωρούσε πως έπρεπε να αποκτηθεί πάση θυσία. Μέσα σ’ αυτές, συμπεριλαμβάνονται φυσικά και τα 14 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αμειβόταν ετησίως στο επταετές συμβόλαιο που υπέγραψε.
Από τότε άλλαξαν πολλά στους Καταλανούς. Και δεν μιλάμε μόνο για παίκτες. Άλλος πρόεδρος και διοίκηση και άλλος προπονητής. Όμως, το ταλέντο του Ντε Γιονγκ είναι τόσο μεγάλο που ούτε ο Λαπόρτα ούτε ο Τσάβι θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική άποψη από τους προκατόχους τους.
Βλέπετε και οι δύο θέλουν ο παίκτης να παραμείνει στην ομάδα. Ο Τσάβι βλέπει στο πρόσωπό του τον ηγέτη της μεσαίας γραμμής της ομάδας και τον θεωρεί ίσως το σημαντικότερο ποδοσφαιριστή του ρόστερ της Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή μαζί με τον Πέδρι. Αλλά και ο Τζουάν Λαπόρτα καταλαβαίνει τις ανάγκες του προπονητή του, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα για να φέρει ξανά την Μπαρτσελόνα εκεί που ήταν πριν λίγα χρόνια. Όμως, κι ακόμη κι αν ήθελε να πουλήσει τον Ντε Γιονγκ γνωρίζει πως η τιμή που θα έπιανε, αν δεν ήξεραν όλοι πως η ομάδα έχει ανάγκη τα χρήματα, θα ήταν πολύ διαφορετική.
Υπέρ της παραμονής του είναι και ο ίδιος ο παίκτης. Γνωρίζει πως αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μία αναπροσαρμογή, προς τα κάτω, στον μισθό του, όμως η επιθυμία του δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε απ’ αυτό. Υπήρξαν στιγμές που ο ίδιος θεώρησε πως αδικείται από την διοίκηση της ομάδας και δυσαρεστήθηκε, που δεν τον είχε στα μελλοντικά πλάνα της, σε σημείο να ζητήσει συνάντηση με τον Τσάβι κι έτσι να καταλαγιάσει η «οργή» του.
Ίσως η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα να δημιουργήθηκε και σε μία προσπάθεια της διοίκησης να πιέσει προς την ανανέωση του συμβολαίου του με μειωμένες αποδοχές. Κάτι που είχε συμβεί και με άλλους παίκτες, όχι πάντα με την ίδια πρακτική, σε μία προσπάθεια να τους αναγκάσει να βάζουν πλάτη για τον σύλλογο μειώνοντας τις αποδοχές τους, κάτι που προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια σ’ εκείνους.
Οι οικονομικές ανάγκες της ομάδας της Καταλονίας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που περιμένει στην γωνία

Ενώ λοιπόν όλες οι πλευρές είναι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να συζητά με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να μην της το… ξεκόβει. Πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Τζουάν Λαπόρτα είχε πει μεν πως «ο Φρένκι δεν είναι προς πώληση», ενώ πριν μία εβδομάδα είχε αναφέρει «Νομίζω πως ο παίκτης θέλει να μείνει και θα κάνω οτιδήποτε μπορώ για να κρατήσω τον Φρένκι στο Καμπ Νόου». Στην πράξη, όμως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ομάδων δεν έχουν σταματήσει.
Για να κατανοήσουμε την δουλειά που χρειάζεται να γίνει φέτος στην Μπαρτσελόνα, ώστε να εκπληρώσει τον σχεδιασμό της σχετικά με την οικονομική της εξυγίανση, πέρυσι η ομάδα έδωσε σε μισθούς 560 εκατ. ευρώ (την ίδια ώρα η Μπάγερν έδωσε μόλις 300 εκατ.). Σκοπός είναι φέτος το νούμερο αυτό να πέσει στα 400 εκατ. ευρώ, ώστε οι Καταλανοί να πλησιάσουν όσο περισσότερο γίνεται στα όρια του salary cap της La Liga για να αποφύγουν τους περιορισμούς που υφίστανται τώρα στις μεταγραφές.
Η πώληση του Κουτίνιο στην Άστον Βίλα, ο δανεισμός του Λενγκλέ στην Τότεναμ, αλλά και η κατάσταση του Ντεμπελέ, που είτε θα μείνει με μείωση αποδοχών είτε θα αποχωρήσει, έχουν βοηθήσει αρκετά, όμως δεν φτάνουν.
Σύμφωνα με την Marca, ο Ντε Γιονγκ, που έχει ακόμα τέσσερα χρόνια συμβολαίου έχει λαμβάνειν 88,7 εκατ. ευρώ. Την σεζόν που ξεκινάει θα λάβει 18 εκατ. καθαρά ως μισθό συν 2,88 εκατ. ως μπόνους αφοσίωσης και φυσικά κάποια μπόνους-στόχους. Την επόμενη χρονιά (2023-2024) οι απολαβές του θα εκτοξευτούν στα 28 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές δικαιολογούνται από την συμφωνία που είχε γίνει το 2020 να «απλώσει» τις αμοιβές από τις σεζόν του κορωνοϊού στα υπόλοιπα χρόνια για να βοηθήσει την ομάδα. Μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί τα μέχρι στιγμής τα 65 εκατ. ευρώ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζουν δελεαστικά για τους Καταλανούς ακόμη κι αν δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποχωριστούν τον Ολλανδό σταρ. Με τα τωρινά δεδομένα, ο Ντε Γιονγκ είναι ο μοναδικός, που αν πουλιόταν θα μπορούσε να φέρει ένα ποσό τέτοιου ύψους. Επίσης αν σκεφτεί κανείς πως η Μπαρτσελόνα έχει ήδη δέσει τον Πέδρι και πως σε λίγο καιρό θα δέσει και τον Γκάβι, δηλαδή τους άλλους δύο χαφ της ομάδας, που θα μπορούσαν επίσης να φέρουν καλά χρήματα κατανοεί επίσης πως αυτούς σίγουρα δεν είναι διατεθειμένη να τους δώσει.
Ακόμη στο κέντρο η ομάδα διαθέτει και τους Μπούσκετς και Νίκο Γκονθάλεθ, ενώ πήρε και τον Κεσί ως ελεύθερο κι έτσι ακόμη κι αν φύγει ο Ολλανδός χαφ, η μεσαία γραμμή της ομάδας θα παραμείνει ισχυρή, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν θα είναι μεγάλη απώλεια.
Διαβάστε ακόμη: Μπαρτσελόνα και Ολλανδοί: Από τον Κρόιφ στον Ντεπάι, 21… ποδοσφαιριστές δρόμος
Πρόσφατα στους ενδιαφερόμενους για τον Ντε Γιονγκ προστέθηκε και η Τσέλσι, που μπορεί να μην έχει καταθέσει κάποια προσφορά ακόμα, ωστόσο ο νέος της ιδιοκτήτης της, Τοντ Μπόελι συναντήθηκε στην Καταλονία με τους Λαπόρτα (πρόεδρος), Αλεμάνι (αθλητικός διευθυντής) και Κρόιφ (αθλητικός σύμβουλος). Μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς συζητήθηκε, όμως έχουμε ως δεδομένα ότι και οι δύο ομάδες ενδιαφέρονται για παίκτες της άλλης. Η Τσέλσι για τον Ντε Γιονγκ και η Μπαρτσελόνα για τους Αθπιλικουέτα και Αλόνσο.
Οι Καταλανοί υπολογίζουν σε επιπλέον έσοδα από την πώληση ακόμη 15% των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, πιθανότατα ξανά στην αμερικανική εταιρεία Sixth Street. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να τους βγάλουν επιτέλους από τον περιορισμό του για να ξοδέψω 1 ευρώ πρέπει να εισπράξω 3 πίσω και να τους οδηγήσει στο κανόνα του 1 προς 1, που έχει τεράστια διαφορά.
Αν μαζί μ’ αυτά τα έσοδα η ομάδα πουλούσε και τον Ντε Γιονγκ, τότε θα λυνόντουσαν τα χέρια της στον μεταγραφικό σχεδιασμό και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την απόκτηση των Λεβαντόφσκι και Ραφίνια που τώρα δυσκολεύεται.
Η απόφαση πώλησης του Ντε Γιονγκ δείχνει πολύ πιο σύνθετη απ’ ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως και είναι λογικό να ταλανίζει τους ιθύνοντες των Καταλανών. Ίσως μάλιστα αρχίζει να τους ταναλίζει ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που κάποια από τις ομάδες έρθει με ακόμη περισσότερα χρήματα. Και οι δύο επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά και δυστυχώς το ποια είναι σωστή και ποια όχι μπορεί να το δείξει μόνο η ιστορία. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα επιλέξει ο Τζουάν Λαπόρτα σε μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις αυτής της θητείας του.
Πηγή: TheAthletic, Marca