Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟEuropa League Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί

Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί

από Σωτήρης Μυκονίου
Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκόλιες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί

Τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερνικήσει η Μπαρτσελόνα για να ολοκληρώσει τη σπουδαία και ιδιαίτερα δαπανηρή μεταγραφή του Φεράν Τόρες παρά τα οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του Φεράν Τόρες στην Μπαρτσελόνα προκάλεσε ευλόγως πολλά ερωτηματικά στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και όχι άδικα. Οταν πριν λίγο καιρό υπήρχαν αμέτρητα δημοσιεύματα σχετικά με τα χρέη που πνίγουν τους Καταλανούς, τώρα ξαφνικά είδαμε την ίδια ομάδα να προβαίνει σε μία μεταγραφή που αγγίζει τα 65 εκ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως οι Μπλαουγκράνα κινήθηκαν καθ’ όλα νόμιμα και εμείς είμαστε εδώ να εξηγήσουμε πως κατόρθωσαν να κάμψουν τα δύο βασικά εμπόδια της συγκεκριμένης κίνησης, δηλαδή τα υπέρογκα χρέη του συλλόγου και τους περιορισμούς που έχει θέσει η ισπανική λίγκα μέσω του salary cap που έχει θεσπίσει.

Το πρόβλημα με το χρέος της Μπαρτσελόνα και η λύση μέσω… Goldman Sachs

Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκόλιες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί
Ο πρόεδρος της Μπαρτελόνα, Τζουάν Λαπόρτα!

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε το καλοκαίρι πολύ κοντά στην χρεοκοπία, επειδή ένα μεγάλο μέρος του χρέους της (κάτι παραπάνω από 700 δις ευρώ), που ξεπερνά το 1 δις ευρώ πλέον, ήταν βραχυπρόθεσμο, αφού έπρεπε να πληρωθεί μέσα σ’ ένα χρόνο και οι Καταλανοί δεν είχαν την δυνατότητα να το αποπληρώσουν, πράγμα δύσκολο να το φανταστεί κανείς όταν μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά brand του πλανητή, μία από τις κορυφαίες ομάδες σε έσοδα τα τελευτάια χρόνια. Ωστόσο, τέτοια προβλήματα προκαλεί η κακοδιαχείριση. Για τη σεζόν 2019-2020 οι Καταλανοί πλήρωσαν 26 εκ. ευρώ σε τόκους δανείων και για τη σεζόν 2020-2021 41 εκ. ευρώ, με διαφορά τα περισσότερα απ’ όλους τους άλλους συλλόγους.

Ο Τζοάν Λαπόρτα, που εξελέγη πρόεδρος της Μπαρτσελόνα τον Μάρτιο του 2021 για δεύτερη φορά μετά την επταετία 2003-2010, βρήκε την λύση έστω και στην τελευταία στιγμή. Η Μπαρτσελόνα κατόρθωσε μέσω μίας συμφωνίας για νέο δάνειο ύψους 525 εκ. ευρώ με την Goldman Sachs να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της, καταφέρνοντας έτσι να προεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής του αποφεύγοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την χρεοκοπία, αλλά βάζοντας ταυτόχρονα και φρέσκο χρήμα στα ταμεία της για να μπορεί να κινηθεί.

Κάπως έτσι βρέθηκε το… ρευστό για να καταφέρουν οι Καταλανοί να προβούν σε κάποιες απαραίτητες πληρωμές, αλλά φυσικά και μεταγραφές για την ενίσχυση του ρόστερ τους.

Ειδάλλως όπως ήταν οι Μπλαουγκράνα στην πρότερη κατάστασή τους θα συνέχιζαν να κινούνται για ελεύθερους ποδοσφαιριστές και δεν θα μπορούσαν επ’ ουδενί να ολοκληρώσουν μία μεταγραφή ύψους 65 εκ. ευρώ (55+10 ως μπόνους) για την απόκτηση του Φεράν Τόρες από την Μάντσεστερ Σίτι.

Μάλιστα για να δείτε πόσα δύσκολα είναι τα πράγματα ακόμη και μετά την διευκόλυνση που επετεύχθη μέσω της συμφωνίας με την αμερικανική τράπεζα, ζητήθηκε από τον Φεράν Τόρες να λάβει λιγότερα χρήματα για τον πρώτο μισό χρόνο του συμβολαίου του και η διαφορά που δημιουργήθηκε θα καλυπτόταν αναλογικά στην υπόλοιπη διάρκεια (υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2027). Οι απολαβές του φέρεται να είναι περίπου 12,5 εκ. ευρώ ετησίως. Ενώ και τα 55 εκ. ευρώ δεν θα καταβληθούν όλα μαζί, αλλά σε τέσσερις δόσεις με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: UD Μαριναλέδα | Το ποδοσφαιρικό καμάρι μιας κομμουνιστικής ουτοπίας!

Λίγο μετά την επισημοποίηση της μεταγραφής του Ισπανού επιθετικού ο πρόεδρος Τζοάν Λαπόρτα είπε στον Τύπο:

«Είμαστε ακόμα παίκτες στην αγορά. Όλοι θα πρέπει να ετοιμαστούν, επειδή επιστρέψαμε και με την επιθυμία να κάνουμε ωραία πράγματα. Πήραμε το στάτους μας πίσω. Η «αναγέννηση» της Μπαρτσελόνα είναι πραγματικότητα».

Λίγο αισιόδοξες δηλώσεις, ειδικά μετά απ’ όλα αυτά που έπρεπε να κάνουν οι Καταλανοί για να πραγματοποιήσουν την μεταγραφή του Τόρες, αφού τα λεφτά σαν χρήματα έπαψαν να είναι πρόβλημα με το δάνειο, όμως υπήρχε ακόμη ένα εμπόδιο, που δεν ήταν δυνατό να ξεπεραστεί με το να δανειστεί η ομάδα απλώς περισσότερα χρήματα. Αυτό ήταν το Salary Cap του ισπανικού πρωταθλήματος.

Το εμπόδιο του Salary Cap της La Liga και ο «σωτήρας» Ουμτιτί

Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκόλιες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί
Ο Σαμουέλ Ουμτιτί που βοήθησε την ομάδα και στις μεταγραφές!

To 2013 πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην La Liga για πρώτη φορά το Salary Cap. Οι περισσότεροι θα έχετε ξανακούσει την έννοια αυτή από το ΝΒΑ. Το σύστημα αυτό είχε σκοπό να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα των ισπανικών ομάδων. Κάθε χρόνο, κάθε ομάδα του πρωταθλήματος είχε ένα όριο σχετικά με τα χρήματα που θα μπορούσε να ξοδέψει σε μισθούς βασισμένο στα έσοδα και στα έξοδα της προηγούμενης σεζόν.

Η περασμένη χρονιά, λοιπόν, ήταν πολύ προβληματική από οικονομικής σκοπιάς για τις ομάδες, αφού εξαιτίας του κορωνοϊού υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ζημία μετά φόρων ύψους 481 εκ. ευρώ, την μεγαλύτερη που έχει φτάσει ποτέ ποδοσφαιρική ομάδα τόσο στην Ισπανία όσο και γενικά στον κόσμο.

Αυτό κατέβασε πολύ το όριο του salary cap της Μπαρτσελόνα δένοντάς της τα χέρια σε θέματα μεταγραφών. Βλέπετε σύμφωνα με τον κανονισμό, αν μία ομάδα ξεπερνούσε το όριο το οποίο της είχε τεθεί, μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόλις το 25% από τα χρήματα που θα εξοικονομούσε για να πληρώσει το συμβόλαιο ενός καινούργιου μεταγραφικού αποκτήματος της ομάδας.

Αν δε η μισθολογική αξία του παίκτη που αποχώρησε από την ομάδα ξεπερνούσε το 5% του συνολικού κόστους του ρόστερ, τότε αυτή μπορούσε να επανεπενδύσει το 50% όσων γλίτωνε.

Για να το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας το είχε εξηγήσει ως εξής: «Αν η Μπαρτσελόνα πουλήσει έναν παίκτη για 100 εκ. ευρώ, μπορεί να ξοδέψει μόλις τα 25 εκ. Αν θελήσει να αγοράσει έναν παίκτη που θα κοστίζει μισθολογικά στην ομάδα 25 εκ. ευρώ για μία σεζόν, θα έπρεπε τότε να εξασφαλίσει έσοδα 100 εκ. ευρώ είτε μέσω πώλησης παικτών είτε με μειώσεις συμβολαίων».

Διαβάστε ακόμη: Μπαρτσελόνα και Ολλανδοί: Από τον Κρόιφ στον Ντεπάι, 21… ποδοσφαιριστές δρόμος

Η τραγική, λοιπόν, οικονομικά περσινή σεζόν της Μπαρτσελόνα οδήγησε το δικό της όριο να καταβαραθρωθεί από τα 671 εκ. ευρώ μόλις στα 98 εκ. ευρώ για τη σεζόν 20212022. Αυτή η επίδοσή της την κατέταξε 7η στην Ισπανία, πίσω από ομάδες, όπως η Βιγιαρεάλ, η Σοσιεδάδ και η Μπιλμπάο και παρασάγγας μακριά από την πρώτη Ρεάλ, που είχε όριο τα 739 εκ. ευρώ. Βέβαια οι Μαδριλένοι έβγαλαν και 1 εκ. ευρώ κέρδος την σεζόν του κορωνοϊού σε αντίθεση με την ζημία των 481 εκ. ευρώ των Καταλανών.

Σκεφτείτε πως την περσινή σεζόν η Μπαρτσελόνα ξόδευε σε μισθούς όλου του προσωπικού της 432 εκ. ευρώ και την επόμενη σεζόν το όριο που της τέθηκε ήταν 98. Ακόμη, και η απαλλαγή από το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι έμοιαζε με σταγόνα στον ωκεανό.

Μετά την υπογραφή, λοιπόν, του Φεράν Τόρες, ο αθλητικός διευθυντής των Μπλαουγκράνα, Ματέου Αλεμάνι παραδεχθήκε πως γνώριζε πως η ομάδα του δεν θα μπορούσε να εγγράψει τον Ισπανό επιθετικό για να αγωνιστεί, αν πριν δεν υπήρχε κάποια αποχώρηση ή μείωση, ωστόσο η ευκαιρία ήταν πολύ καλή κι έγινε μία εξαίρεση:

«Η πραγματικότητα είναι πως όταν αποκτήσαμε τον Φεράν Τόρες, ξέραμε πως δεν είχαμε καθόλου περιθώριο στο όριο των μισθών. Κάναμε όμως μία εξαίρεση με τον Φεράν, επειδή το άξιζε. Το δεχθήκαμε και δουλεύουμε διάφορες περιπτώσεις (παικτών για να δημιουργήσουμε χώρο και να τον εγγράψουμε ώστε να μπορεί να αγωνιστεί με την ομάδα)».

Η περίπτωση που τελικά έδωσε τη λύση ήταν ο Σαμουέλ Ουμτιτί. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα μέχρι το 2026 και δέχθηκε δραστική μείωση βοηθώντας την ομάδα του να «χωρέσει» τον Φεράν Τόρες.

Κάπως έτσι έγιναν και οι υπόλοιπες καλοκαιρινές προσθήκες των Καταλανών με τους Πικέ, Μπουσκέτς και Άλμπα να δέχονται δραστικές μειώσεις, τους Μέσι (ελεύθερος), Γκριεζμάν (δανεικός) και Πιάντιτς (δανεικός) να αποχωρούν, τον Ντάνι Άλβες να έρχεται με τον κατώτατο μισθό (155χιλ. ευρώ το χρόνο) και άλλα τέτοια. Σκεφτείτε πως για να χωρέσει ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ χρειάστηκε η απόσυρση του Σέρχιο Αγουέρο.

Αντίστοιχα για να πραγματοποιήσει κινήσεις τον Γενάρη, όπως εκείνη του δανεισμού του Αντάμα Τραορέ από την Γουλβς, έπρεπε να παραχωρήσει δανεικό τον Φελίπε Κοουτίνιο στην Άστον Βίλα, ο οποίος φαίνεται να δέχθηκε και μείωση 35% στις αποδοχές με τους «χωριάτες» να του πληρώνουν όλο τον μισθό για όσο τον έχουν. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ανήκε στην υποκατηγορία που είπαμε παραπάνω και η αμοιβή ξεπερνούσε το 5% του συνολικού κόστους του σταφ κι έτσι η Μπαρτσελόνα μπορούσε να ξοδέψει το 50% όσων εξοικονόμησε και όχι μόνο το 25%, όπως γίνεται με τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ο βραχνάς του Salary Cap είναι πιθανό να εξαλειφθεί και σχετικά γρήγορα για την Μπαρτσελόνα

Μπαρτσελόνα: Η μεταγραφή του Φεράν Τόρες και οι δυσκόλιες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι Καταλανοί
Φωτογραφία από το Καμπ Νόου!

Κάπως έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να πορευτεί η Μπαρτσελόνα μέχρι να επιλύσει το πρόβλημα με το Salary Cap κατά κύριο λόγο, αφού αυτό της χρηματοδότησης του χρέους λύθηκε για λίγα χρόνια ακόμα. Το ζήτημα με το μισθολογικό όριο λύνεται μόνο με ένα τρόπο. Ανεβάζοντας τα έσοδά σου και μειώνοντας όσο γίνεται τα έξοδα. Σίγουρα, η φετινή σεζόν με βάση την οποία θα υπολογιστεί το Salary Cap για την σεζόν 2022-2023 θα βρει τους Καταλανούς σε καλύτερη κατάσταση, αφού οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν είναι τόσο έντονες όσο πέρυσι (οι αγώνες δεν γίνονται κεκλεισμένων κλπ.).

Διαβάστε ακόμη: Παουλίνο Αλκάνταρα: Ο Φιλιππινέζος μύθος της Μπαρτσελόνα που χάθηκε στη λήθη

Ένας τρόπος φυσικά είναι και τα εμπορικά έσοδα με τις διάφορες χορηγίες, με τους Καταλανούς μάλιστα να είναι κοντά στο να υπογράψουν δύο νέες συνεργασίες. Η μία είναι με το Spotify, με την γνωστή εταιρεία να ενδιαφέρεται να πάρει την θέση της Rakuten και να γίνει η βασική χορηγός στην εμφάνιση των Μπλαουγκράνα σ’ ένα deal, που θα αποφέρει περιπού 340 εκ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Η άλλη είναι με την εταιρεία Polkadot, που θέλει να πάρει την θέση της Beko στο μανίκι της εμφάνισης από την επόμενη σεζόν προσφέροντας ένα πενταετές συμβόλαιο συνολικής αξίας περίπου 100 εκ. ευρώ.

Από τα τηλεοπτικά αυτή τη σεζόν η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να περιμένει και πολλά λόγω του πρόωρου αποκλεισμού της από το Champions League, όμως και πάλι σίγουρα τα φετινά οικονομικά της θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Το θέμα είναι να βελτιωθούν όσο γίνεται περισσότερο για να ανεβάσουν όσο πιο ψηλά είναι δυνατόν το όριο του Salary Cap, ώστε αρχίσει η ομάδα να έχει μία οικονομική και μεταγραφική ευελιξία.

Σ’ αυτό σίγουρα θα βοηθήσει πολύ και η απαραίτητη «αποψίλωση» που πρέπει να γίνει στο ρόστερ και έχει ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, που αφορά παίκτες που πληρώνονται ένα κάρο χρήματα και δεν μπόρεσαν ποτέ να προσφέρουν τα αναμενόμενα στην ομάδα (Κοουτίνιο, Ντεμπελέ κλπ.)

Ο δρόμος που έχουν να διαβούν οι Καταλανοί μπορεί να μην είναι όσο δύσβατος φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ωστόσο θέλει σίγουρα προσεκτικές κινήσεις για να μην υποπέσει η ομάδα ξανά στα σφάλματα του παρελθόντος.

Πηγή: ESPN, Goal, Sporf, SwissRamble

Διαβάστε ακόμη: Λάζλο Κουμπάλα: Ο πρόσφυγας που έγινε ο πρώτος σούπερσταρ της Μπαρτσελόνα

2 Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram