Αρχική ΜΠΑΣΚΕΤΕυρώπη Αρμάνι Μιλάνο: Πως ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που βρέθηκε σε Final 4;

Αρμάνι Μιλάνο: Πως ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που βρέθηκε σε Final 4;

από Γιάννης Γιανναράκης

Η Αρμάνι Μιλάνο έβαλε τέλος σε κατάρα 29 χρόνων, προκρίθηκε στο Final Four της Κολωνίας και εμείς παρουσιάζουμε με γεγονότα την εικόνα του πλανήτη την τελευταία φορά που οι Λομβαρδοί ήταν πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία.

Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει, η Αρμάνι επιστρέφει στην ελίτ και το καταραμένο κοντέρ σταμάτα να μετράει. Παρά τις νέες αυτοκτονικές τάσεις της, η ομάδα του Μεσίνα ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν και έκλεισε εισιτήριο για Γερμανία. Με τον Σιλντς σε ρόλο X-Factor και τους Χάινς, Σέρχι, σταθερούς πυλώνες, η Αρμάνι επιστρέφει σε Final Four για πρώτη φορά από τότε που λεγόταν… Φίλιπς.

Για να κατανοήσουμε το χρονικό μέγεθος της απουσίας, όταν η Αρμάνι μετείχε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, Σέρχι Ροντρίγκεθ και Κάιλ Χάινς ήταν έξι ετών, o Ντατόμε πέντε και οι Σιλντς, ΛεΝτέι και Πάντερ αγέννητοι!

Αν και πάλι δυσκολεύεστε, ελάτε σε μια ξενάγηση του κόσμου, το μακρίνο πλέον 1992:

Το μπάσκετ της εποχής σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική

Όσον αφορά την πορτοκαλί θεά, το εγχώριο προϊόν βρισκόταν στα καλύτερα του. Το τελευταίο πρωτάθλημα πριν την παραχώρηση του στον ΕΣΑΚΕ από την ΕΟΚ, βρήκε τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς πρωταθλητή μετά από 33 χρονιά! Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να νικήσει στους τελικούς τον Ολυμπιακό, ο οποίος με την σειρά του βγήκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από τότε, δεν έχει λείψει ξανά.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, παρά το “μπαμ” με τον Νίκο Γκάλη, πραγματοποίησε μια “μαύρη” χρονιά. Τερμάτισε όγδοος, έχασε την θέση στο Κύπελλο Κόρατς στην ισοβαθμία με το Περιστέρι και έμεινε εκτός Ευρώπης! Αυτή ήταν και η μοναδική του απουσία τα τελευταία 55 χρόνια!

Ο Ζάρκο Πάσπαλι κέρδισε τον Γκάλη στην μάχη των κορυφαίων σκόρερ, ενώ ο “Γκάνγκστερ” αναδείχθηκε κορυφαίος πασέρ της κατηγορίας με 4.4 ανά αγώνα.

Στα εκτός συνόρων και την Ευρωλίγκα της εποχής, η ομάδα-αφορμή του αφιερώματος, Αρμάνι Μιλάνο, (τότε Φίλιπς Μιλάνο), έφτασε στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όμως ηττήθηκε στα ημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Παρτίζαν του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς. Μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο Άρης, ο οποίος αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων.

Στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, οι Bulls συνέχιζαν να κρατούν τα σκήπτρα, κερδίζοντας στους Τελικούς τους Μπλέιζερς του Κλάιντ Ντρέξλερ. Το ευρωπαϊκό στοιχείο ήταν ακόμα νωπό, με λαμπερές εξαιρέσεις τους Ντράζεν, Ντίβατς, Μαρτσουλιόνις και Βολκόφ.

Σε εθνικό επίπεδο, η επίσημη αγαπημένη απουσίαζε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πέφτωντας θύμα έκπληξης του Προολυμπιακό της Μούρθια. Παράλληλα, είχε αποχαιρετήσει τον Νίκο Γκάλη, ετοιμάζοντας πλέον την νέα φουρνιά, στο δρόμο προς την συνέχιση της πρώιμης παράδοσης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα του παγκόσμιου
και ελληνικού αθλητισμού

Εκτός συνόρων, το 1992 μένει στην ιστορία για ένα θαύμα και μία τραγωδία. Στις 5 Μαρτίου, κατά την διάρκεια του ημιτελικού για το Κύπελλο Γαλλίας ανάμεσα σε Μπαστιά και Μαρσέιγ, μια πρόχειρη κερκίδα κατάρρεει, “παίρνοντας” μαζί της 18 ανθρώπους.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, οι Δανοί αφήνουν τις παραλίες και κατακτούν την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι το τέλος του δρόμου στο Euro της Σουηδίας, νικώντας στον τελικό την (για πρώτη φορά ενωμένη, μετά την πτώση του τείχους) Γερμανία με 2-0.

Σε άλλα νέα, ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Ρόναλντ Κούμαν, χαρίζει με μια εκτέλεση φάουλ το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στους Μπλαουγκράνα, στον σπουδαίο τελικό κόντρα στην Σαμπντόρια.

Βεβαίως, το τέλος του θέρου σηματοδοτεί και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, εκεί όπου ο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, όσον αφορά τις επιτυχίες του Ελληνικού αθλητισμόυ. Ο Πύρρος Δήμας έκατσε για πρώτη φορά κάτω από την μπάρα, απέδειξε πως τα λιοντάρια ζουν ακόμα στην Νεμέα και πήρε το πρώτο από τα τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια της καριέρας του.

Η Βούλα Πατουλίδου από την άλλη, πήγε στην Καταλονία με ρεκόρ 13.14 και έφυγε με 12.68, το χρυσό μετάλλιο και την δήλωση της δεκαετίας. Πέρασε στα ημιτελικά, χαρήκαμε. Πέρασε στον τελικό, πανηγυρίσαμε. Βγήκε πρώτη, σοκαριστήκαμε. Η πιο… iconic στιγμή του ελληνικού αθλητισμού ως τότε, η αρχή των πάντων για τον ελληνικό στίβο, κι ας αδικούμε τις Βερούλη και Σακοράφα.

Ποιοι σύγχρονοι αθλητικοί αστέρες γεννήθηκαν τότε;

Έχουμε και λέμε…

Τον Ιανούαριο τους Ντάνι Καρβαχάλ και Κόκε. Τον Φεβρουάριο οι Νειμάρ, Κασεμίρο και Κρίστιαν Έρικσεν. Τον Μάρτιο ο Κάιρι Ίρβινγκ. Τον Απρίλιο οι Σαντιό Μανέ, Ίσκο, Τερ Στέγκεν και Άαρον Τζατζ (baseball φίλοι μου, μακρία από σας).

Τον Μάιο οι Ολαντίπο, Βαλαντσιούνας, Κουρτουά και Ένες Καντέρ. Τον Ιούνιο οι Μο Σαλάχ, Φιλιπέ Κουτίνιο και Ντάφνι Σχίπερς. Τον Ιούλιο η Σάντι Μόρις και ο Ουέιντ Φαν Νίεκερκ. Τον Αύγουστο ο Λούκας Μόουρα, ο Ντιέγκο Σβάρτσμαν και ο Φελίπε Νασρ.

Τον Οκτώβριο ο Άλισον Μπέκερ και Κέβιν Μάγκνουσεν. Τον Νοέμβριο ο Μάρκο Βεράτι και ο Οντέλ Μπέκαμ Τζούνιορ. Τέλος, τον Δεκέμβριο κλείνει την αυλαία ο Λινγκαρντίνιο, ή αλλιώς Τζέσε Λίνγκαρντ.

Τι συνέβαινε στην Ελλάδα της εποχής;

Πάμε στην γνήσια, την ορθόδοξη Ελληνοφρένεια της εποχής. Όταν το σοβαρότερο πρόβλημα μιας χώρας είναι η μη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, στην επέτειο των 100 χρόνων από την αναβιώση τους, κάτι σίγουρα πάει αρκετά καλά. Ή μήπως όχι; Βλέπετε, το 1992 σηματοδοτεί την έναρξη του ζητήματος της ονομασίας της τότε ΠΓΔΜ. Ακούστε λοιπόν το πιο σουρεάλ γεγονός στην όλη φάση. Τα πολιτικά κόμματα αποφασίζουν να φερθούν με ομοψυχία, στηρίζοντας την γραμμή του Υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά (πως και γιατί;), ο οποίος αρνήθηκε την τοποθεσία της λέξης “Μακεδονία” στο όνομα των γειτόνων.

Προφανώς κάποιος ξέχασε να ενημερώσει πως το ΠΓΔΜ σημαίνει Πρώην Γιουσλαβική Δημοκρατία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Προφανώς και θεωρείτο μια άτυπη ονομασία, άλλωστε όλοι αναφέρονταν στην γειτονική χώρα ως Σκόπια, έτσι; Εεεεεεεεμ…. ναι… πως να το φέρουμε με τρόπο…. α, ναι! Στα αεροδρόμια της Ευρώπης, πιθανότερο ήταν να δείτε στον πίνακ αναχωρήσεων την λέξη Macedonia παρά την λέξη FYROM. Και όχι, δεν ήταν πτήση προς Χαλκιδική…

Μέσι & Ρονάλντο: Πως ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που αποχαιρέτησαν πρόωρα το Τσάμπιονς Λιγκ;

Αλλά γιατί κουράζουμε εμάς και εσάς με τα πολιτικά τώρα; Οι ίδιοι που ήταν τότε, είναι και τώρα, απλά σε αναβάθμιση λογισμικού 2.01…

Πάμε στα εξόχως σημαντικά, αυτά που όντως ανορθώνουν το ανάστημα του λαού. Στις 15 Ιουνίου, η Μαρίνα Τσιντικίδου αποδεικνύει πως σαν τις Ελληνίδες δεν έχει, κερδίζοντας το βραβείο της Μις Ευρώπη. Στην διοργάνωση της Μις Υφήλιος πρέπει να αδικηθήκαμε κατάφορα από την διαιτησία, δεν εξηγείται αλλιώς.

Στα αντιτρομοκρατικά νέα, η αστυνομία βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο στην υπόθεση της 17Ν, με αποκορύφωμα το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Λίγους μήνες αργότερα, ο Αθανάσιος Αξαρλιάν σκοτώνεται σε ενέδρα κατά του τότε υπουργού οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

Στα στρατιωτικά νέα, η χρονιά αρχίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς στις 23 Γενάρη ένα Albatross της Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα των θάνατων και των τριών μελών του πληρώματος.

Τα σημαντικότερα γεωπολιτικά, πολεμικά,
πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα ανά μήνα

  • Ιανουάριος: Στις 27/1 ξεκινάει η πρώτη πολεμική διαμάχη του Ναγκορνό-Καραμπάχ, η οποία αφήνει πίσω της 60 νεκρούς. Πρόκειται για την ίδια περιοχή που μας απασχόλησε πριν λίγους μήνες. Τότε που οι Αζεροί την επανέκτησαν από τα χέρια των Αρμενίων, παρά την σθεναρή αντίσταση των δεύτερων.
  • Φεβρουάριος: Στην 1/2, Τζορτζ Μπους και Μπόρις Γιέλτσιν επισημοποιούν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στις 7/2, ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ. Στις 16/2 ο αρχηγός της Χεσμπολάχ, Αμπάς αλ-Μουσάβι, δολοφονείται μαζί με τον γιο του από Ισραηλινές δυνάμεις.
  • Μάρτιος: Στην 1/3, ανοίγει ο… τραγικός χορός των θυμάτων στον πόλεμο της Βοσνίας, που έμελλε να διαρκέσει τρία χρόνια. Στις 17/3, ψηφίζεται ο τερματισμός του άπαρτχαϊντ στην Νότια Αφρική.
  • Απρίλιος: Στις 5/4, Σέρβοι στρατιώτες περικύκλωνουν το Σαράγεβο, μετά την διάσπαση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Γιουγκοσλαβία. Δύο μέρες αργότερα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βοσνίας. Στις 12/4, ανοίγει τις πόρτες της η Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού. Στις 20/4, διοργανώνεται στο Wembley συναυλία στην μνήμη του Φρέντι Μέρκουρι. 72.000 θεατές εντός σταδίου και πάνω από 1 δις άνθρωποι μέσω της τηλεόρασης, δίνουν το παρών. Σκοπός της συναυλίας, εκτός των άλλων, ήταν και η οικονομική στήριξη στην μάχη της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης του AIDS.
  • Μάιος: Στις 5/5, Ρώσοι ηγέτες ανακοινώνουν την διάσπαση της Κριμαίας από την Ουκρανία, προτού τα… μαζέψουν, πέντε μέρες μετά. Στις 23/5, η Μαφία της Ιταλίας δολοφονεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της, τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε.
  • Ιούνιος: Στις 22/6, ανακαλύπτονται στο Εκατέρινμπουργκ της Ρωσίας οι σοροί του τελευταίου Τσάρου, Νικόλαου του δεύτερου και της επί χρόνια συζύγου του, Αλεξάνδρας. Γενικώς, πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της ζωής του για όποιον ενδιαφέρεται για Ρασπούτιν, Οκτωβριανή Επανάσταση και το πως ο Λένιν οδήγησε άθελα του τον Στάλιν στην κορυφή (ο τυφλός κι ο μόνοφθαλμος, με αγάπη στους φίλους κομμουνισταί).

Λιντς: Πως ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που
αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ;

  • Ιούλιος: Στις 21/7, λήγει ο πόλεμος της Υπερδνειστερίας (κράτος εν κράτει εντός Μολδαβίας για τους αγεωγράφητους). Στις 22/7, ο Πάμπλο Εσκομπάρ αποφάσιζει να αποδράσει από την φυλακή… πέντε αστέρων που κρατείται, υπό τον φόβο της απέλασης στις ΗΠΑ.
  • Αύγουστος: Αν εξαιρέσεις τον Άντριου, έναν από τους σκληρότερους τυφώνες της τότε δεκαετίας, ο κόσμος μπήκε σε λειτουργία πτήσης για ένα μήνα, ή απλά ήρθε στο Greece για να την βρει.
  • Σεπτέμβριος: Η 16η μέρα του μήνα μένει στην ιστορία ως η “Μαύρη Τεταρτή”. Τότε η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγκάστηκε να αποσύρει τη λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Στις 23/9, πραγματοποιείται η τελευταία χρονικά δοκιμή πυρηνικών όπλων εντός των ΗΠΑ.
  • Οκτώβριος: Την πρώτη μέρα του μήνα βγαίνει στους τηλεοπτικούς δέκτες το Cartoon Network, το πρώτο all-animation κανάλι στα χρονικά. Στις 3/10, ύστερα από μια σειρά δράσεων κατά της παιδικής κακοποίησης εντός του Βατικάνου, η καλλιτέχνης Σίνιντ Ο’ Κόνορ σκίζει μια φωτογραφία του Πάπα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση! Στις 22/10, ένα άσημο αυτοκινητάκι ονόματι Subaru Impreza κάνει την εμφάνιση του. Στις 31/10, ο Πάπας, αφότου ξεπέρασε το επεισόδιο με την Ο’ Κόνορ, ζητά δημόσια συγγνώμη και καταργεί τις αποφάσεις της Ιεράς Εξέτασης κατά του Γαλιλέου. Γενικά, να το κοιτάξετε λιγάκι με το timing.
  • Νοέμβριος: Στις 3/11, ο Μπιλ Κλίντον κερδίζει την μάχη κόντρα στον Τζορτζ Μπους και εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Όλοι ξέρουμε πόσο καλά πήγε αυτό. Στις 11/11, η εκκλησία της Αγγλίας επιτρέπει για πρώτη φορά στις γυναικές να γίνουν ιερείς.
  • Δεκέμβριος: Στις 4/12, Αμερικανοί στρατιώτες προσγειώνονται στην Σομαλία, γιατί προφανώς είχαν περάσει πολλά χρόνια από το Βιετνάμ, πόσο να τους αφήσουν στα σπίτια τους; Στις 9/12, Κάρολος και Νταϊάνα χωρίζουν, ύστερα από 11 χρόνια γάμου και δύο παιδιά, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι τον επαναστάτη (φτου φτου).

Oι κορυφαίες ταινίες της χρονιάς

Οι λάτρεις της έβδομης τέχνης δεν έμειναν παραπονεμένοι, καθώς καλύφθηκαν ουκ ολίγα γούστα με ταινίες που λυσμονούνται μέχρι και σήμερα, ακόμα και από την δική μου γενιά. Το 1992 ο Αλ Πατσίνο κατακτάει επάξια το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το “Άρωμα Γυναίκας”, ενώ Κέβιν Κόστνερ και Γούιτνεϊ Χιούστον γράφουν ιστορία με τον “Σωματοφύλακα”.

Σε άλλα νέα, βλέπουμε στις οθόνες τον Δράκουλα, Batman Returns, το Μόνος στο Σπίτι 2, τους Ασυγχώρητους, το Άλιεν το 3, το Φονικό Όπλο το 3 και το έπος που ακούει στο όνομα “White Men Can’t Jump”!

Παράλληλα, ο Άντονι Χόπκινς κερδίσει Όσκαρ για την 16λεπτη ερμηνεία του στην “Σιωπή των Αμνών”, ως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χάνιμπαλ Λέκτερ!

Η μουσική της εποχής

Στην Eurovision της Σουηδίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με την Κλεοπάτρα και το “Όλου του Κόσμου την Ελπίδα”, ενώ η Κύπρος τερματίζει 11η με το “Ταιριάζουμε” της Ευρυδίκης. Νικήτρια από το Μάλμε φεύγει εν τέλει η Ιρλανδία, με το “Why Me?” της Λίντα Μάρτιν. Αυτή ήταν η πρώτη εκ των τριών συνεχόμενων νικών για τους Ιρλανδούς, η οποίοι κρατούν μέχρι και σήμερα την πρωτιά στα συνολικά βραβεία με επτά, παρότι έχουν να κερδίσουν από το 1996!

Στα charts, στην κορυφή συναντάμε τους Boyz II Men με το “End of the Road”, ενώ τρίτοι είναι οι Kriss Kross με το iconic χοροπηδηχτό τους.

Στην δεκάδα επίσης συναντάμε τον τιτάνα Έρικ Κλάπτον με το “Tears of Heaven”, αλλά και τους Red Hot Chili Peppers με το “Under The Bridge”.

Μάικλ Τζάκσον, Μαράια Κάρεϊ και Guns ‘n Roses βρίσκονται επίσης στην 20αδα, ενώ κλείνουμε με το νο32 και τους Νιρβάνα, οι οποίοι εύκολα κερδίζουν το βραβείο της πιο μακροχρόνιας νεότητας στα χρονικά της ανθρωπότητας.

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram