Αρχική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΕλλάδα Άρης: Το πιο ενδιαφέρον project της φετινής Superleague

Άρης: Το πιο ενδιαφέρον project της φετινής Superleague

από Θάνος Κονταξής

Ο Άρης μετά και τη μεταγραφή του Μανού Γκαρθία, αποδεικνύει πως φέτος θέλει να πρωταγωνιστήσει. Ο Χέρμαν Μπούργος καλείται να διαχειριστεί ένα πλούσιο, σε ταλέντο και παραστάσεις, ρόστερ και το μεγάλο ερωτηματικό είναι ένα. Ποιο είναι το φετινό ταβάνι των Θεσσαλονικιών;

Δεν κρύβω πως στο lead μου, τη λέξη «πρωταγωνιστήσει», σκεφτόμουν να την αντικαταστήσω με τη λέξη «διεκδικήσει». Άλλωστε μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Άρης μετά και το περσινό καλό finish στα πλέι οφ της Superleague, όπου κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση, φέτος θέλει να πάει ένα βήμα παραπάνω. Και γιατί να μην το κάνει;

Ξέρετε πότε ήταν η τελευταία φορά, που μια ομάδα πέραν των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, διεκδίκησε το πρωτάθλημα; Το μακρινό 1986. Τότε ήταν η ομάδα του ΟΦΗ που είχε τερματίσει δεύτερη με τον εμβληματικό Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο. Βέβαια, δύο χρόνια μετά, η Λάρισα έγινε η πρώτη και ως σήμερα τελευταία επαρχιακή ομάδα που κατακτά τον τίτλο. Εκεί… σταματά η ποικιλία και ο ευρύς ανταγωνισμός.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βρίσκονται σε άσχημη θέση

Ο Άρης κατ’ εμέ, έχει φέτος μια «χρυσή» ευκαιρία να βάλει δύσκολα στους τέσσερις «μεγάλους» και ίσως φτάσει να διεκδικεί και το πρωτάθλημα, τουλάχιστον ως ένα σημείο. Κι εξηγούμε…

Ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής και πολυνίκης, έχει πάντα το προβάδισμα. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν δείχνει να πατάει καλά. Αποκορύφωμα της κακής κατάστασης της ομάδας είναι ο προχθεσινός αποκλεισμός από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με το πολύ βαρύ 4-0 στην έδρα τους από την υποδεέστερη Μακάμπι Χάιφα και πλέον ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση. Το αν θα μείνει ή όχι ο Πορτογάλος είναι ακόμα άγνωστο, αυτό όμως, δεν αλλάζει το γεγονός πως είτε με τον Μαρτίνς είτε χωρίς εκείνον, ο Ολυμπιακός έχει φέτος να ανέβει ένα βουνό μέχρι να βρει τα πατήματά του.

Ακολούθως, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έχασε ήδη το… τρένο της Ευρώπης από την επίσης υποδεέστερη Λέφσκι Σόφιας και μοιάζει να έχει «κολλήσει» στο κακό δεύτερο μισό της περσινής περιόδου. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου παρότι έχει αποκτήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές, φαίνεται να βρίσκεται πιο πίσω απ’ όλους τη δεδομένη στιγμή.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση Παναθηναϊκός και ΑΕΚ

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, εκεί η κατάσταση κυλάει ομαλά. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας έδωσε χρόνο και ηρεμία στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να «χτίσει» με όπως εκείνος πιστεύει τη νέα ομάδα κι έτσι γίνεται. Οι «πράσινοι» παρότι άργησαν να ενεργοποιηθούν στο μεταγραφικό παζάρι, τελικά έκαναν τις κινήσεις τους και μετά τον Σπόραρ, φαίνεται πως και ο Βέρμπιτς θα γίνει κάτοικος Αθήνας για χάρη του Παναθηναϊκού. Το ρόστερ είναι απολύτως βελτιωμένο σε σχέση με πέρσι, το «βάρος» της φανέλας υπάρχει πάντα, ωστόσο η ομάδα δεν έχει δώσει ακόμα τα ευρωπαϊκά της ματς. Αν ο Παναθηναϊκός περάσει στους ομίλους (αντιμετωπίζει το πολύ μεγάλο εμπόδιο της Σλάβια Πράγας), ο Γιοβάνοβιτς πέραν των προφανών θετικών, θα κερδίσει κι άλλο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση κι επειδή ο κόσμος του συλλόγου είναι «πεινασμένος» για διακρίσεις, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα το οποίο μπορεί να προσανατολίσει για λίγο παίκτες και προπονητή.

Άφησα στο τέλος την ΑΕΚ. Αυτό γιατί η ομάδα του νεοφερμένου Αλμέιδα, θα εκκινήσει όπως φαίνεται τη νέα σεζόν στο νέο της σπίτι. Την «Αγιά Σοφιά». Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση προσαρμογής στο νέο τους γήπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ συχνά, οι παίκτες φορτώνονται με παραπανίσιο άγχος από το κανονικό κι έτσι κινδυνεύουν να χαθούν εύκολοι βαθμοί. Αν δεν γίνει αυτό, για μένα φέτος η ΑΕΚ είναι πραγματική διεκδικήτρια.

Ο Χέρμαν Μπούργος είναι το κλειδί στη φετινή εξίσωση του Άρη

Βλέποντας πως οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου, έχουν τα δικά τους, ως σήμερα, άλυτα προβλήματα. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί ο Άρης να μην μπορέσει να προσθέσει λίγο… αλατοπίπερο, στο αδιάφορο από πλευράς ποικιλομορφίας, πρωτάθλημά μας.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, ο Άρης και συγκεκριμένα ο Χέρμαν Μπούργος, θα πρέπει να κάνει μια υπερπροσπάθεια. Οι μεταγραφές είναι πολλές και καλές (θα αναλύσουμε περισσότερα παρακάτω), η ποιότητα μονάδων όμως, δεν σημαίνει και χημεία συνόλου.

Σε κανένα ομαδικό άθλημα, ποτέ, μια ομάδα δεν άφησε ιστορία επειδή είχε απλά και μόνο τους καλύτερους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Τα παραδείγματα πολλά άλλωστε. Εννοείται πως ο Άρης δεν έχει τους καλύτερους παίκτες, αλλά έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο Μπούργος, που βρίσκεται από πέρσι τον Φλεβάρη στην ομάδα, έχει μπόλικη εμπειρία και πιστεύω πως είναι ο σωστός άνθρωπος για τη δουλειά. Μην ξεχνάμε ότι πέρασε σχεδόν δέκα χρόνια στο πλευρό του Τσόλο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης των τίτλων και των διακρίσεων. Και όχι ως γυμναστής ή κάποιος… παρατρεχάμενος αλλά βοηθός του.

Το στιλ που προσπαθεί να επιβάλει ο Αργεντινός στους Θεσσαλονικείς, μοιάζει αρκετά με αυτό των «ροχιμπλάνκος», φυσικά με τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις στο κομμάτι της τακτικής καθώς ούτε ο Κουέστα είναι Όμπλακ, αλλά ούτε και ο Γκαρθία είναι Ζοάο Φέλιξ.

Το περσινό δείγμα είναι αρκετό, για να καταλάβουμε προς τα που θα κλίνει η φετινή τακτική προσέγγιση του Άρη. Ταχύτητα, πίεση, δημιουργικότητα και κάθετο παιχνίδι είναι αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα βάζαμε στη… λεζάντα αν θέλαμε να διαφημίσουμε την ομάδα του Μπούργος.

Το… παραμύθι με τις φετινές μεταγραφές του Άρη

Θα ξεκινήσω αντίστροφα, ως απάντηση σε αυτούς που λένε, «μα που βρήκε τα λεφτά ο Καρυπίδης για όλες αυτές τις μεταγραφές»;

Ο Άρης έχει ήδη αποδεσμεύσει 20 παίκτες ως ελεύθερους, με τα πιο σημαντικά ονόματα να είναι τα εξής:

ΌνομαΟμάδα
Μπαντού ΕντιαγέΑντάνα Ντέμιρσπορ
Λούκας ΣάσαΦορταλέζα
Φακούντο ΜπερτόγλιοΑστέρας Τρίπολης
Ντάνιελ ΣούντγκρενΜακάμπι Χάιφα
Κρίστιαν ΓκάνεαΠαναθηναϊκός
Δημήτρης ΜάνοςΜπαντίρμασπορ
Μπρούνο ΓκάμαΑΕΚ Λάρνακας
Γιοάν ΜπεναλουάνΝοβάρα
Λούμορ
Εμάνουελ Σάκιτς
Χαβιέ Ματίγια
Γιώργος Δεληζήσης
Κώστας Μήτρογλου
Κρίστιαν Λόπεθ
Λερίν Ντουάρτε

Μέσος όρος ηλικίας των προαναφερθέντων τα 31,5 έτη. Φυσικά, αν συνυπολογίσουμε και την πώληση του Αμπουμπακάρ Καμαρά στον Ολυμπιακό, αντιλαμβανόμαστε πως ο Άρης άνοιξε αρκετό χώρο στο μπάτζετ του. Έτσι απάντησα και στα… ερωτηματικά των Ελλήνων φιλάθλων.

Η πώληση του Μαυριτανού στους πρωταθλητές Ελλάδας, επίσημα καταγράφηκε στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, δεν θα πάει όλο το ποσό στον Άρη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης χρωστούσε στη Φούλαμ περίπου δύο εκατομμύρια (η μεταγραφή είχε κλείσει στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ). Έτσι ο Ολυμπιακός, στην ουσία πλήρωσε αυτά τα δύο εκατομμύρια στους Άγγλους κι έδωσε ακόμα τρία στον Άρη. Έτσι έφτασε συνολικά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα, ως σήμερα, ο Άρης έχει ανακοινώσει εννέα προσθήκες στο ρόστερ του:

ΌνομαΟμάδαΠοσό μεταγραφής
Μανού ΓκαρθίαΣπόρτινγκ Χιχόν3.2 εκατ. €
Αντρέ ΓκρέιΓουότφορντΕλεύθερος
Παπέ Σείχ ΝτιόπΛιόνΕλεύθερος
Μπράντλεϊ ΜαζικούΤΣΣΚΑ ΣόφιαςΕλεύθερος
ΖερβινιόΤραμπζονσπόρΕλεύθερος
Μόιζες ΟντουμπάγιοΚουίνς Παρκ ΡέιντζερςΕλεύθερος
Μπράιαν ΝταμπόΡίζεσπορΕλεύθερος
Μάρβιν ΠίρσμανΠΑΣ ΓιάννεναΕλεύθερος
Ραφαέλ ΚαμάτσοΣπόρτινγκΔανεικός

Μέσος όρος ηλικίας τα 27,8 έτη. Σημαντικές μεταγραφές, με ταλέντο και παραστάσεις αλλά και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον.

Ο Μανού Γκαρθία αποτελεί τη σπουδαιότερη, σε όλους τους τομείς, μεταγραφή του Άρη

Η τελευταία μεταγραφή, αυτή του Μανού Γκαρθία είναι και αυτή που ως σήμερα έχει κάνει το μεγαλύτερο κρότο για μένα. Παίκτης που αναπτύχθηκε στα φυτώρια της Μάντσεστερ Σίτι με προπονητές-καθοδηγητές τους Γκουαρδιόλα και Αρτέτα. Παίκτης που έχει αγωνιστεί σε Λα Λίγκα, Λιγκ 1 και Ερεντιβίζιε ενώ πέρσι τον Ιούνιο έκανε και την πρώτη του συμμετοχή με την πρώτη ομάδα της Εθνικής Ισπανίας, σε μία φιλική νίκη με 4-0 επί της Λιθουανίας.

Φυσικά, τα καλύτερα παιχνίδια του τα έχει κάνει στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, μια κατηγορία με υψηλή ποιότητα και ανταγωνισμό.

Ο Μανού Γκαρθία έγινε η μεγαλύτερη μεταγραφή του Άρη και θα είναι αυτός που θα καθοδηγεί την ομάδα στο γήπεδο.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν οι Γκρέι και Σείχ Ντιόπ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο πρώτος έμπειρος με πολλά γκολ στο βιογραφικό του κι ο δεύτερος έτοιμος να αναγεννήσει την καριέρα του, στα 24 του χρόνια.

Ο Καμάτσο είναι ένας πολύ ποιοτικός μεσοεπιθετικός που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αντίπαλους αμυντικούς ενώ οι Οντουμπάγιο, Μαζικού και Νταμπό είναι ποδοσφαιριστές με «γεμάτες» χρονιές πίσω τους.

Άφησα στο τέλος τον Ζερβινιό. Τη διετία στην Πάρμα (2018-2020) άφησε πραγματικά εξαιρετικές εντυπώσεις, ωστόσο, η περσινή σεζόν στην Τουρκία με προβληματίζει. Μόλις 13 συμμετοχές και ελάχιστη συνεισφορά. Ο Ιβοριανός επιθετικός έχει αφήσει πίσω του τα σπουδαία χρόνια σε Λιλ, Άρσεναλ και Ρόμα, όντας πλέον 35 ετών. Στον Άρη ξέρουν, πως έχουν στο ρόστερ τους έναν πολύ έμπειρο παίκτη, που μπορεί να μπει ως αλλαγή και να αλλάξει το ρου ενός αγώνα. Αλλά ως εκεί.

Ποιο είναι το ταβάνι του πιο ενδιαφέροντος project της φετινής Superleague;

Κλείνοντας, φτάνουμε στο μεγάλο ερώτημα. Ποιο είναι το φετινό ταβάνι του Άρη;

Τι πρέπει να κάνει για να θεωρηθεί επιτυχημένη χρονιά;

Πιστεύω πως εδώ είναι η μεγάλη παγίδα. Ο Άρης δεν πρέπει να παρασυρθεί. Η σεζόν θα είναι μεγάλη και περίεργη λόγω της διακοπής για το Μουντιάλ. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να μπει στους ομίλους του Conference League(έκανε το πρώτο βήμα εναντίον της Γκόμελ) για να μπορέσει να κυλήσει σωστά το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Επόμενος αντίπαλος του Άρη είναι η έμπειρη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τρίτο προκριματικό γύρο και αν θέλει να συνεχίσει θα πρέπει να αποδείξει πως είναι αλήθεια αυτά που λέγονται για την ομάδα.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα, εκτιμώ πως η τριάδα είναι εκεί και τον περιμένει. Ο Μπούργος αποτελεί μια «δυνατή» φυσιογνωμία που μπορεί να διατηρήσει τον Άρη ψηλά και ίσως να τον κάνει διεκδικητή, τουλάχιστον ως ένα σημείο.

Οπότε, μία πρόκριση στους ομίλους του Conference Leagueκαι ένας τερματισμός στο τοπ-3(δεύτερος ή τρίτος εννοώ), είναι το μίνιμουμ της επιτυχίας για τον Άρη φέτος. Οτιδήποτε περισσότερο θα χαρακτηριστεί υπέρβαση ενώ οτιδήποτε λιγότερο αποτυχία. Τέλος, μην ξεχνάμε πως οι μεταγραφές συνεχίζονται για σχεδόν ένα μήνα ακόμα και η περίπτωση του Σάντι Μίνα δεν έχει ακόμα ξεθωριάσει εντελώς…

Πηγές: wikipedia.org, slgr.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός: Η επιβράβευση της ποδοσφαιρικής λογικής μέσω του Γιοβάνοβιτς

Ραζβάν Λουτσέσκου: Κράτησε τον ΠΑΟΚ όταν κανείς άλλος δεν θα μπορούσε

Μίλαν Ράσταβατς: Το trust the process του Αστέρα Τρίπολης με τον Σέρβο τεχνικό

ΟΦΗ: Ένα κλαμπ πρότυπο για το ελληνικό ποδόσφαιρο

0 Σχόλιο

Σχετικά Άρθρα

Γράψτε ένα σχόλιο

To InTheZone.gr χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Ελπίζουμε να είστε εντάξει με αυτό, εάν όχι μπορείτε να μην το αποδεχτείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

YouTube
Instagram