Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του CIES Football Observatory, 81 ποδοσφαιριστές των ακαδημιών του Άγιαξ, αγωνίστηκαν σε κάποια από τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο, αποτέλεσμα που τον τοποθετεί στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Το ότι ο Άγιαξ έχει μία από τις κορυφαίες ακαδημίες του κόσμου το γνωρίζουμε (ας θυμηθούμε και τις ομάδες με τις πιο προσοδοφόρες ακαδημίες), ωστόσο, έρευνες όπως αυτές το αποδεικνύουν περίτρανα. Το CIES Fooball Observatory, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που πραγματοποιεί εβδομαδιαίες αλλά και μηνιαίες έρευνες που αφορούν το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε αυτή τη φορά με τις ακαδημίες των συλλόγων και κατά πόσο αυτές έχουν «προμηθεύσει» τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης αλλά και το Top-5 αποκλειστικά.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, 81 ποδοσφαιριστές που έχουν «βγει» από τα φυτώρια του «Αίαντα», αγωνίστηκαν την περίοδο 10/2020-10/2021 σε κάποια από τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως τα καθορίζει η βαθμολογία της UEFA. Θυμίζω πως για να χαρακτηριστεί ένας ποδοσφαιριστής, προϊόν κάποιας ακαδημίας, πρέπει να έχει αγωνιστεί σε αυτή τουλάχιστον για τρία χρόνια μεταξύ 15-21 ετών.
Φόβος και τρόμος στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα»

Η κορυφή την οποία κατέχει ο Άγιαξ μοιάζει απολύτως λογική. Οι πρωταθλητές Ολλανδίας, μετά από μία… παύση την προηγούμενη δεκαετία, έχουν επιστρέψει και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό αποδεικνύεται και μέσα στο γήπεδο αλλά στην παραγωγή των ταλέντων. Ο Άγιαξ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ερεντιβίζιε με 25 βαθμούς, έχοντας σκοράρει 37 γκολ και έχοντας δεχθεί μόλις δύο. Καμία ομάδα από τα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν έχει σημειώσει περισσότερα γκολ τη φετινή περίοδο.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ ισχύει το ίδιο. Ο Άγιαξ βρίσκεται στην πρώτη θέση του τρίτου ομίλου με 9 βαθμούς (3/3 νίκες) και 11-1 τέρματα. Τουτέστιν, έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση, με την Μπάγερν να είναι η μόνη καλύτερη με 12-0 τέρματα.
Επίσης, επτά ποδοσφαιριστές των ακαδημιών της ομάδας έχουν φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο. Ράιαν Χράφενμπερχ, Νουσαΐρ Μαζραουί, Ντάβι Κλάαζεν, Γιούριεν Τίμπερ, Ντάλεϊ Μπλιντ, Ντεβάιν Ρενς και Περ Σχουρς. Ενώ τα τελευταία χρόνια, από τα «σπλάχνα» του συλλόγου έχουν βγει παίκτες όπως ο Φρένκι Ντε Γιονγκ, ο Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ, ο Σερζίνιο Ντεστ, ο Τζάστιν Κλάιφερτ και ο Ματάις Ντε Λιχτ.
Η… έκπληξη και οι ομάδες-εγγύηση
Τη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα καταλαμβάνει μια έκπληξη κατ’ εμέ. Είχαμε γράψει πέρσι για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και πόσα έχει καταφέρει με το… λάτιν στοιχείο της. Σύμφωνα με την έρευνα όμως, 75 ποδοσφαιριστές που έχουν «βγει» από τις ακαδημίες της, αγωνίστηκαν στα 31 κορυφαία πρωταθλήματα το τελευταίο έτος. Όπως φαίνεται, το γνήσιο ταλέντο δεν λείπει από την ομάδα, η οποία προτιμά να παράγει, ύστερα να πουλάει και τέλος να αποκτά ποδοσφαιριστές από την αγορά της Βραζιλίας. Άλλωστε, τακτική που κερδίζει, δεν αλλάζει!

Από κοντά ακολουθούν τέσσερις ομάδες από χώρες που εδώ και χρόνια έχουν… ανάγει σε επιστήμη την παραγωγή ταλέντων. Σπόρτινγκ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Ντιναμό Κιέβου (70) και Παρτιζάν (69) συμπληρώνουν μία άκρως ενδιαφέρουσα εξάδα. Οπότε, επειδή κυκλοφορεί και το Football Manager 2022 σε λίγες μέρες, όλοι ξέρουμε που θα ψάξουμε το επόμενο wonderkid.
Την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνουν οι Ρεάλ Μαδρίτης (62), Μπενφίκα (60), Σπάρτα Πράγας (58) και Μπαρτσελόνα (57), ενώ ο Ερυθρός Αστέρας (56) «παρακολουθεί» από κοντά.
Εντύπωση προκαλεί πως από τις αγγλικές ομάδες μόνο η Άρσεναλ με 51 ποδοσφαιριστές βρίσκεται ψηλά. Κάτι που έχει μία λογική, καθώς οι Άγγλοι συνήθως προτιμούν τη χώρα τους για να αναπτυχθούν. Αρκετά πιο κάτω είναι η Μάντσεστερ Σίτι (37), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (35) και η Τσέλσι (35).
Αισθητή είναι η απουσία της Λίβερπουλ, της Ντόρτμουντ αλλά και της Μίλαν.
Η ελληνική εκπροσώπηση…

Φυσικά, υπάρχει και… διπλό ελληνικό χρώμα στη λίστα. 27 ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού κάνουν καριέρα στην Ευρώπη, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκονται σχετικά ψηλά, ισοβαθμώντας με την Αθλέτικ Μπιλμπάο (ομάδα-πρότυπο στην παραγωγή και αξιοποίηση ταλέντων) κι έχοντας από κάτω τους την Ίντερ.
Πολύ κοντά είναι και ο Παναθηναϊκός με 25 παίκτες, έχοντας παραγάγει τον ίδιο αριθμό παικτών με κορυφαίους συλλόγους όπως η Βασιλεία, η Τβέντε, η Μπρόντμπι, η Νόρτζελαντ, η Φίτεσε και η Χέρενφεεν. Οι «πράσινοι», όπως βέβαια και ο Ολυμπιακός, βρίσκονται πάνω από Τότεναμ, Χόφενχαϊμ, Ρόμα και Βιγιαρεάλ.
Η, όχι για πολύ ακόμα, άγνωστη ακαδημία
Κάτι που επίσης συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέρον, είναι πως υπάρχει μία και μόνο παρουσία εκτός Ευρώπης σε αυτή τη μακρά λίστα. Αυτή δεν είναι ούτε η Ρίβερ Πλέιτ, ούτε η Σάντος, ούτε καμία από τις γνωστές λατινοαμερικάνικες δυνάμεις.
Αυτή λοιπόν είναι η ακαδημία Right to Dream. Δεν είναι καν σύλλογος, δεν αγωνίζεται σε κάποιο πρωτάθλημα και βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκρα. 24 ποδοσφαιριστές που προήλθαν από αυτή την ακαδημία αγωνίστηκαν σε κάποιο από τα 31 καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο. Η αλήθεια είναι πως όσα έχει καταφέρει αυτή η ακαδημία είναι μία… ιστορία μόνη της αλλά ας μείνουμε στους σπουδαιότερους αποφοίτους της, την τελευταία πενταετία.
- Καμαλντίν Σουλεμάνα, αγωνίζεται από φέτος το καλοκαίρι στη Ρεν και αξίζει 15 εκατομμύρια ευρώ.
- Μοχάμεντ Κουντούς, αγωνίζεται στον Άγιαξ και αξίζει επίσης 15 εκατομμύρια ευρώ.
- Καμάλ Σοουά, αγωνίζεται στην Μπριζ και έχει αξία 7 εκατομμύρια ευρώ.
- Ισαάκ Ατάνγκα, αγωνίζεται στη Σινσινάτι και έχει αξία 3 εκατομμύρια ευρώ.
- Αμπντούλ Μουμίν, αγωνίζεται στην Γκιμαράες και αξίζει 2 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, ο μέσος όρος ηλικίας των 24 αυτών ποδοσφαιριστών που έχει παραγάγει είναι τα 23,4 έτη. Νούμερο που τοποθετεί την ακαδημία στην τρίτη θέση (από τις 100 ομάδες της λίστας) με το νεότερο μέσο όρο ηλικίας, κάτω μόνο από τη Μινσκ (23,1) και τη Νόρτζελαντ (23,3). Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως η Right to Dream έχει ανοιχτό δίαυλο με τη δανέζικη Νόρτζελαντ, την οποία προμηθεύει σταθερά και σχεδόν κάθε χρόνο με ποδοσφαιριστές.
Τα πεπραγμένα του Top-5

Όσον αφορά αποκλειστικά την εξαγωγή ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν σε κάποια ομάδα του Top-5, εδώ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα βρίσκονται στην κορυφή με 42 παίκτες και ακολουθεί πληθώρα γαλλικών ομάδων. Η Λιόν με 32, η Παρί και η Ρεν με 30, η Σεντ-Ετιέν με 25 και η Μονακό με 23. Ανάμεσά τους είναι η Άρσεναλ και η Βαλένθια με 25 ενώ… ουραγός της δεκάδας είναι η Τσέλσι με 23. Ενώ η πορτογαλική Σπόρτινγκ είναι η ομάδα εκτός Top-5 που «προμηθεύει» με περισσότερους παίκτες (21) το… Top-5.
Εδώ, ο πρωτοπόρος Άγιαξ της προηγούμενης λίστας βρίσκεται πιο χαμηλά με 20 ποδοσφαιριστές, οι αγγλικές ομάδες είναι σαφώς περισσότερες ενώ δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.
Αντιθέτως, σύλλογοι από τη Λατινική Αμερική κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η Ρίβερ Πλέιτ με 14 ποδοσφαιριστές βρίσκεται πιο ψηλά απ’ όλες και ακολουθούν οι Σάντος με 9, Εστουδιάντες με 8, Μπόκα Τζούνιορς, Γκρέμιο και Παραναένσε με 7 και τέλος Φλαμένγκο, Νασιονάλ, Ιντερνασιονάλ, Φλουμινένσε και Ντεφενσόρ με 6. Τέλος, στη λίστα υπάρχουν και δύο αφρικανικές ακαδημίες. Η JMG από το Μάλι (11) και η Ζενερασιόν Φουτ από τη Σενεγάλη (8).

Βρείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ!
Διαβάστε ακόμα:
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο (Season 2021-2022)!
Λουίς Κάμπος: Με κέρδη μισό δισ. ευρώ σε επτά χρόνια, ψάχνει το επόμενο μεγάλο project
Πιτ Ντε Φίσερ: Ο σκάουτερ που «χάρισε» τη ζωή του στο ποδόσφαιρο
Σινσινάτι: Η νέα ανερχόμενη δύναμη του MLS;
Ντιναμό Κιέβου: Η προσπάθεια «εκθρόνισης» της Σαχτάρ!
2 Σχόλια
[…] την περίπτωσή του. Στο κόλπο είχε μπει και η Αϊντχόφεν, ωστόσο η εξαιρετική φήμη των ακαδημιών του «Αίαντα», τον έπεισαν να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Βέβαια, […]
[…] Διαβάστε ακόμη: Άγιαξ: Η ακαδημία με τη μεγαλύτερη εξαγωγή ποδοσφαιρισ… […]